Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cablaj electrificator...ce nu e în regulă ?

eugenbosss

Postări Recomandate

am testat schema care ai publicato 

si am problema cu schema imi stat led aprins si se aude sfarit la invertor 230/9v care poate fi problema?

la bobina de inductie folosec bobina de dacie 1300

postez si proiectarea foto care am facuto poate am greseala si nu dau seama.

proiectare.jpg

Link spre comentariu
Acum 2 ore, eugenbosss a spus:

am testat schema care ai publicato 

si am problema cu schema imi stat led aprins si se aude sfarit la invertor 230/9v care poate fi problema?

la bobina de inductie folosec bobina de dacie 1300

postez si proiectarea foto care am facuto poate am greseala si nu dau seama.

proiectare.jpg

Cine a desenat placa asta este un mare amator. Semnal rutat jumătate de placa ca să meargă la un jumper pe partea cealaltă ca apoi sa se întoarcă înapoi cam de unde a plecat și sa fie conectat la o rezistenta care se putea conecta direct....... 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Sint de pe mobil și nu pot verifica cum trebuie..... dar as zice ca nu pt ca ai traseu subțire conectat "Point to Point" pt masa într-un montaj ce functioneaza în impulsuri. 

Rutarea pare fecuta de un program de autoroute fără a tine cont de multe reguli de baza la rutare. 

Link spre comentariu

Cablajul e foarte încâlcit și chiar nu era cazul, parcă e făcut de un program automat.Traseul de masă trebuie să fie scurt și cât mai lat, iar traseele celelalte cât mai scurte posibil.Dacă ledul de impuls nu pâlpâie, atunci înseamnă că al doilea oscilator cu 555 nu funcționează. Sfârîitul din zona invertorului poate fi cauzat de o străpungere în transformator. Nu ai pus poze cu ce ai făcut acolo....

Am făcut schema asta pe cablaj de test perforat iar traseele cu terminale de rezistențe și nu a fost nevoie de ștrapuri, poți urmări unde duc traseele de la firele roșu (plus 12V) și albastru (masa)....iar dimensiunile plăcii au fost cam de 60 x 80 mm. Conexiunile le-am făcut pe loc, fără vreo schiță preliminară, am pus prima dată pe placă transformatorul, tranzistorul de putere și electroliticii, apoi am găsit locul optim pentru integrate.Cam o jumătate de oră a durat cu lipituri cu tot...P1060061.JPGP1060062.JPG

Editat de validae
Link spre comentariu
Acum 1 oră, validae a spus:

Cablajul e foarte încâlcit și chiar nu era cazul, parcă e făcut de un program automat.Traseul de masă trebuie să fie scurt și cât mai lat, iar traseele celelalte cât mai scurte posibil.Dacă ledul de impuls nu pâlpâie, atunci înseamnă că al doilea oscilator cu 555 nu funcționează. Sfârîitul din zona invertorului poate fi cauzat de o străpungere în transformator. Nu ai pus poze cu ce ai făcut acolo....

Am făcut schema asta pe cablaj de test perforat iar traseele cu terminale de rezistențe și nu a fost nevoie de ștrapuri, poți urmări unde duc traseele de la firele roșu (plus 12V) și albastru (masa)....iar dimensiunile plăcii au fost cam de 60 x 80 mm. Conexiunile le-am făcut pe loc, fără vreo schiță preliminară, am pus prima dată pe placă transformatorul, tranzistorul de putere și electroliticii, apoi am găsit locul optim pentru integrate.Cam o jumătate de oră a durat cu lipituri cu tot...P1060061.JPGP1060062.JPG

Se cunoaste scoala veche de meseriasi,acum toti vor ca calculatorul sa-i scape de gandire.

Link spre comentariu

Un lucru pe care îl fac de obicei când proiectez cablaje imprimate (deși foarte rar), e să folosesc cea mai mare parte din cablaj ca traseu de masă, în loc s-o corodez sau s-o las neconectată. Alții corodează majoritatea cuprului și lasă trasee subțiri, sau separă traseele de cablajul nefolosit. Folosind cea mai mare parte a cablajului ca masă, ai avantajul că poți configura mai ușor traseele și poziția componentelor, fără a complica inutil cablajul....

Dar în ultimul timp fac cablaje doar pe plăci de test perforate, asta îmi permite o mare libertate de lucru, nu mai pierd nici timp cu corodatul, găuritul.

Editat de validae
Link spre comentariu

"Dar în ultimul timp fac cablaje doar pe plăci de test perforate, asta îmi permite o mare libertate de lucru, nu mai pierd nici timp cu corodatul, găuritul."

Cea mai buna soluție dacă nu-s complicate schemele sau nu folosești (sau folosești foarte puține) integrate SMD. 

Link spre comentariu
23 hours ago, sesebe said:

Cine a desenat placa asta este un mare amator. Semnal rutat jumătate de placa ca să meargă la un jumper pe partea cealaltă ca apoi sa se întoarcă înapoi cam de unde a plecat și sa fie conectat la o rezistenta care se putea conecta direct....... 

Placa a desenat-o unul domnul PCB Wizard 3 (New Wave Concepts), dumnealui nu are reguli, logica, etc.:)

Link spre comentariu

Arata ceva mai bine dar decuparea alimentarii tot departe de integrat este. Pune un condesator de citiva micro film sau ceramic sau citiva zeci de micro electrolitic DIRECT între pinii 1 și 8 la 555. Cel mai bine un ceramic SMD de 100nF pe spate și un THT electrolitic de 47-100uF pe top. 

Link spre comentariu

Nu e nevoie neapărată să decuplezi fiecare integrat în parte cu electrolitic pe alimentare, dar e totuși bine să pui. Eu nu am pus decât ce se vede pe schemă și au funcționat din prima.Cablajul de acum e mult mai bun decât cel inițial, cam așa l-aș fi făcut și eu...

Schema dată de mine e foarte fiabilă, singura dată când a venit cineva cu un electrificator de acest tip înapoi defect, era plină cutia de apă, fiindcă ciobanul (la propriu) lăsase electrificatorul în aer liber neacoperit și-l plouase, deși eu i-am zis clar că nu e ,,waterproof,,.....culmea e că doar după o spălare cu alcool a plăcii, a mers perfect, nu se arsese nimic, deși stătuse efectiv în apă.

PS: vezi că rezistența dintre integratul al doilea și poarta triacului nu e de 1k cum am văzut la tine, eu am pus o valoare între 100 - 470 Ohmi, în funcție de sensibilitatea triacului. Dacă triacul cere curenți mici de poartă, merge și cu 1k. 

Editat de validae
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări