GEO 53 BN Postat Iulie 20, 2018 Partajează Postat Iulie 20, 2018 (editat) Ca veni vorba de maghiari! In Ardeal sint multi unguri,localitati intregi ,unde majoritatea covirsitoare a populatiei este de etnie maghiara. Chiar satul unde m-am nascut,situat in Ardealul de nord, este inconjurat de sate, unde majoritatea localnicilor sint de etnie maghiara. De multe ori imi vine sa rid cind vad cite-un etnic maghiar din partile Harghitei, Covasnei care se fac,ca nu stiu limba romana. Sa fim seriosi! Si cei nascuti prin anii '40 au invatat limba romana la scoala. Era obligatorie! Cind am intrat la scoala,in clasa I-i am avut colegi maghiari, care au fost inscrisi de catre parinti in clasele cu predare in limba romana. Putini copii au fost inscrisi in clasa cu predare in limba maghiara. Acolo invatau si limba romana. Incepind cu clasa a V-a treceau obligatoriu in clasele cu predare in limba romana. Asa ca nu cred ca in alte parti ale romaniei,scoala sa facut exclusiv in limba maghiara. Ca unii nu vroiau sa vorbeasca romaneste, cred, dar sa nu stie sa vorbeasca deloc limba romana,nu prea cred. Am auzit de mai multe ori ca ,mai ales in armata, au intilnit tineri proveniti din actualele judete Harghita si Covasna, care nu stiau o boaba romaneste. In mod sigur acei tineri ,s-au limitat la cele patru clase primare, unde orele de limba romanam,erau mult mai putine decit orele in care predarea se facea in limba maghiara. Dar,ceva,ceva tot stiau. Poate erau din aceia mai ''grei de cap'',care prindeau greu si uitau repede. Editat Iulie 20, 2018 de GEO 53 BN Link spre comentariu
Sharky Postat Iulie 21, 2018 Partajează Postat Iulie 21, 2018 Pur si simplu nu au vrut sau au fost descurajati de oameni cu idei nationaliste in cap. Am avut colegi veniti la Cluj care se exprimau f greu in limba romana. Noroc cu facultatea, acolo au invatat mult. Evident ca s-au izbit peste oameni care le-au dat peste nas, dar au fost si oameni de treaba care i-au ajutat sa invete. Important e ca acum se descurca si isi gasesc un job. Ar fi pacat altfel, sunt talente multe care sunt tinute in lesa din cauza limbii. Ce oportunitati ai in judetele alea? IN Ungaria nu te duci sau de te duci te simt aia dupa accent ca esti de acolo si te marginalizeaza si ei, daca nu esti bun. Ce viitor poti sa ai? Plus mai e prostia asta cu bacul care e la fel si pt noi si pt ei. Ar trebui sa fie ca si la Mate 1 si Mate 2. Adica ei sa fie doar in stare sa vorbeasca si sa scrie corect, nu sa faca analiza literala la Morometii, altfel nu iau bacul. Si exigentele sa fie in alta parte, in special la profilele non-umaniste. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iulie 22, 2018 Partajează Postat Iulie 22, 2018 (editat) 12 hours ago, Sharky said: Pur si simplu nu au vrut sau au fost descurajati de oameni cu idei nationaliste in cap. Am avut colegi veniti la Cluj care se exprimau f greu in limba romana. Noroc cu facultatea, acolo au invatat mult. Evident ca s-au izbit peste oameni care le-au dat peste nas, dar au fost si oameni de treaba care i-au ajutat sa invete. ......................... Eu n-am inteles un lucru! Cum se explica,ca nu vorbesc corect si fluent limba romana? In familie, de cind au fost copii si pina cind au devenit majori au vorbit numai rusa? I-a obligat cineva ? In scoala, sa zicem ca fost obligati sa vorbeasca ruseste! Dar acasa ,in familie, cine i-a obligat sa vorbeasca ruseste sau altfel spus, de ce ei si parintii lor au vorbit ruseste? Nu cred ca a fost obligati de catre nimeni ,ca in familie sa vorbeasca rusa! Din punctul meu de vedere ,n-au nici o scuza,ca vorbesc stilcit romaneste. Nu cred ca au fost minoritari,din contra! Uite un exemplu! Ungurii de la noi! Toti vorbesc perfect ungureste,unii vorbind perfect si romaneste. Am avut colegi de clasa si prieteni care vorbeau perfect romaneste. Crezi ca cineva i-a obligat sa vorbeasca romaneste. Asa cum am mai spus ,doar in clasele I-IV faceau cursurile in limba maghiara, avind si ore de limba romana. Din clasa a V-a treceau la clasele cu predare in limba romana. Vorbeai de cei din judetele Harghita si Covasna. Cei de acolo traiesc cu impresia ca locuiesc in ''enclave'',de aceea nici nu se strofoaca prea tare sa invete limba romana. Am avut un coleg care avea rude in Harghita. Spunea ca tunci cind plecau la rudele lor, se intelegeau extrem de greu cu rudele lor. Spunea ca ii auzea vorbind ungureste dar nu pricepeau aproape nimic din ce spuneau neamurile. Ca sa se poata intelege vorbeau romaneste ,rudele lor vorbind foarte greu(stilcit) si romaneste. Mai in tinerete,am facut de mai multe ori revelionul la Izvorul Muresului,impreuna cu sotia si o gasca de prieteni,aproape toti casatoriti. Oamenii de acolo erau extrem de primitori, contrar a ce se spunea despre ei. Aud de multe ori ca cei din judetele respective sint foarte recalcitranti. Probabil ca in cazul in care faci haz de modul lor(greoi) de exprimare in limba romana,acestia devin recalcitranti. Cred ca de aceea izbucnesc conflicte intre cei de acolo si cei din alte parti ale romaniei. Editat Iulie 22, 2018 de GEO 53 BN Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iulie 22, 2018 Autor Partajează Postat Iulie 22, 2018 (editat) In Moldova de peste Prut nu au fost moldoveni care sa prefere sa vorbeasca acasa ruseste. Ei greu au invatat ruseste. Problema a fost alta: regimul comunist a deportat foarte multi moldoveni si in locul lor au adus rusofoni care nu stiau boaba de romaneste. Pe timpul urss-ului limba rusa era "limba oficiala" peste tot. Abia in 1991 Moldova si-a declarat independenta insa ca si la noi in functiile de conducere tot rusofonii de pe vremea urss-ului au ramas. Desi in 1991 Moldova a decretat ca doar limba romana este limba oficiala insa pe oficialii rusofoni ii doare in ... de asta si tot ruseste vorbesc si chiar nu raspund moldovenilor care li se adreseaza in romaneste. Fortele de Violenta tot in ruseste vorbesc si des se ajunge in situatia in care cel din fata i se adreseaza in moldoveneste si el raspunde in ruseste. Deci nu se pune problema ca nu cunosc romaneste dar ... refuza sa vorbeasca romaneste. Daca insa maine Moldova se va uni cu Romania toti acesti cocalari vor vorbi in secunda 2 romaneste. Nu este clar inca spre ce directie se va duce Moldova in viitor. Moldovenii doresc revenirea la Patria Mama insa rusofonii se impotrivesc cu indarjire. Am povestit cum la schimbarea pasaportului am vazut rusofon care avea cetatenia romana dar nu vorbea romaneste. Sunt niste jeguri comuniste care stiu numai sa profite. Asta au facut toata viata: au profitat pe spatele altora. Editat Iulie 22, 2018 de adrian_pic Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iulie 22, 2018 Autor Partajează Postat Iulie 22, 2018 3 hours ago, GEO 53 BN said: Aud de multe ori ca cei din judetele respective sint foarte recalcitranti. Probabil ca in cazul in care faci haz de modul lor(greoi) de exprimare in limba romana,acestia devin recalcitranti. Cred ca de aceea izbucnesc conflicte intre cei de acolo si cei din alte parti ale romaniei. Nu cred ca rade nimeni de modul lor greoi de exprimare (poate doar dobitocii). Eu de exemplu daca sunt intrebat in Iasi de un moldovean de peste Prut "o ard imediat pi moldoviniesti". Unii bulbuca niste ochi cand ma aud . Link spre comentariu
Sharky Postat Iulie 22, 2018 Partajează Postat Iulie 22, 2018 Eu ma refeream la colegi din HR sau CV. Sunt f ok dar au avut unele probleme de adaptare. Nu se pune destul accentul si e pacat ca unii sunt prizonieri din cauza limbii si a mandriei nationale. Ma rog, e usor sa iesi din cercul vicios. Probabil pe asta se bazeaza partide gen UDMR, nu ii pasa de ei, doar sa aiba o masa de manevra, usor de manipulat. Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 22, 2018 Partajează Postat Iulie 22, 2018 Asta-i ceva comun tuturor partidelor. Link spre comentariu
maxente Postat Iulie 22, 2018 Partajează Postat Iulie 22, 2018 On 7/21/2018 at 11:13 PM, Sharky said: Pur si simplu nu au vrut sau au fost descurajati de oameni cu idei nationaliste in cap. Am avut colegi veniti la Cluj care se exprimau f greu in limba romana. Noroc cu facultatea, acolo au invatat mult. Evident ca s-au izbit peste oameni care le-au dat peste nas, dar au fost si oameni de treaba care i-au ajutat sa invete. Important e ca acum se descurca si isi gasesc un job. Ar fi pacat altfel, sunt talente multe care sunt tinute in lesa din cauza limbii. Ce oportunitati ai in judetele alea? IN Ungaria nu te duci sau de te duci te simt aia dupa accent ca esti de acolo si te marginalizeaza si ei, daca nu esti bun. Ce viitor poti sa ai? Au vazut si ei pe pielea lor ce inseamna sa fie straini in tara in care s-au nascut si in care, daca nu stii limba te uiti ca bou' in țeavă ! Eu sper ca acei oameni de care zici, sa isi dea seama de marea prostie facuta de niste dobitoci oportuni, si sa nu isi mai educe copii lor dupa idei cretine udemeriste. Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 22, 2018 Partajează Postat Iulie 22, 2018 Atâta timp cât în tabara opusa (PRM) vor exista idei la fel de tâmpite, nu cred ca vom avea sanse sa vedem o reorientare. Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Iulie 23, 2018 Administratori Partajează Postat Iulie 23, 2018 Acum 13 ore, adrian_pic a spus: Daca insa maine Moldova se va uni cu Romania Mai bine nu, Spoiler sa vina doar moldovencele Pana la urma ce a adus Transilvaniei unirea cu Tara Romaneasca? Dupa 100 de ani este condusa de niste penali din TR... cred ca era mai bine cu Ungaria Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iulie 23, 2018 Autor Partajează Postat Iulie 23, 2018 (editat) 3 hours ago, Vasile said: sa vina doar moldovencele Sunt multi baieti din Iasi care s-au casatorit cu moldovence de peste Prut. Dar mai sunt si bagaboante printre ele (vezi cazul Hexi Pharma) insa marea majoritate sunt genul care se casatoresc pentru o viata. P.S. Viata fiind mai grea dincolo de Prut, sunt mai duse la biserica decat noi. Editat Iulie 23, 2018 de adrian_pic Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iulie 23, 2018 Partajează Postat Iulie 23, 2018 4 hours ago, Vasile said: Mai bine nu, Reveal hidden contents sa vina doar moldovencele Pana la urma ce a adus Transilvaniei unirea cu Tara Romaneasca? Dupa 100 de ani este condusa de niste penali din TR... cred ca era mai bine cu Ungaria Vasileeee! Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iulie 23, 2018 Partajează Postat Iulie 23, 2018 10 hours ago, Sharky said: Eu ma refeream la colegi din HR sau CV. Sunt f ok dar au avut unele probleme de adaptare. Nu se pune destul accentul si e pacat ca unii sunt prizonieri din cauza limbii si a mandriei nationale. Ma rog, e usor sa iesi din cercul vicios. Probabil pe asta se bazeaza partide gen UDMR, nu ii pasa de ei, doar sa aiba o masa de manevra, usor de manipulat. Nu probabil ,ci sigur. Multi ''botanisti''chiar cred in ce le spun cei care-i reprezinta in parlamentul Roamniei,votindu-i fara sa-si ''uzeze''nici un pic materia cenusie. Dupa ce voteaza incep sa-si dea palme(cei care-si dau seama ce au facut). Dupa patru ani ,cind sint chemati iar la vot,uita ce au patit in urma cu patru ani. Unii au memorie extrem de scurta! Link spre comentariu
maxente Postat Iulie 23, 2018 Partajează Postat Iulie 23, 2018 10 hours ago, franzm said: Atâta timp cât în tabara opusa (PRM) vor exista idei la fel de tâmpite, nu cred ca vom avea sanse sa vedem o reorientare. S-a cam dus si peremeu ala odata cu tatucu lor. Ratacitii aia ramasi sunt doar de forma. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 24, 2018 Partajează Postat Iulie 24, 2018 (editat) La 23.07.2018 la 9:59, GEO 53 BN a spus: Nu probabil ,ci sigur. Multi ''botanisti''chiar cred in ce le spun cei care-i reprezinta in parlamentul Roamniei,votindu-i fara sa-si ''uzeze''nici un pic materia cenusie. Dupa ce voteaza incep sa-si dea palme(cei care-si dau seama ce au facut). Dupa patru ani ,cind sint chemati iar la vot,uita ce au patit in urma cu patru ani. Unii au memorie extrem de scurta! ... oare cum se numesc cei ce scriu gresit in mod voit numele România , cu litera mica etc , dar scriu Ungaria , Harghita , Covasna absolut corect ? Rusinica ... Editat Iulie 24, 2018 de Victor Link spre comentariu
Postări Recomandate