Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Primarul din Bălţi are nevoie de TRANSLATOR din limba română. Ambasadorul Japoniei vorbea perfect româneşte

Postări Recomandate

Unii se dau de ceasul mortii ca ''Moldavia'' de peste Prut sa se uneasca cu Romania. Nu-i inteleg de loc! De ce nu declara sus si tare ca n-au nevoie de unirea cu Romania? Ce-o tot dau ''cotita''? Se vede treaba, ca rusii le-au spalat creierele cu de toate! De ce vrem cu tot dinadinsul,unirea  cind ei nu-si doresc asta. Vrem neaparat sa facem ca Lapusneanu,spunindu-le : ''daca voi nu ma vreti,eu va vreau''. Inca n-au inteles unii si nici nu vor sa inteleaga ca,dragoste cu sila, nu se poate. Deja treaba incepe sa devina jenanta!

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Astazi rusofonii sunt un pic mai numerosi decat moldovenii deci este normal sa existe doua tabere. Acum depinde de tine ce tabara simpatizezi. Tie ti se pare normal ca intr-un stat liber si independent (ca pana la urma Moldova la 27 august 1991 si-a declarat independenta) unde limba oficiala este romana (sau moldoveneasca cum sustin rusofonii) sa vezi un primar care nu se poate exprima in limba oficiala? Nu poti ocupa functia de primar al orasului Balti (al doilea mare oras din Moldova) fara sa stii limba oficiala. 

Link spre comentariu
Acum 37 minute, GEO 53 BN a spus:

Unii se dau de ceasul mortii ca ''Moldavia'' de peste Prut sa se uneasca cu Romania. Nu-i inteleg de loc! 

Păi ce nu înțelegi!?Moldovenii rusificați fac un joc duplicitar/șmecheresc...ar ”suge” și de la mama Rusia și de la România!

Și aici vorbesc de moldoveni și nu de ruși,găgăuzi și ce-o mai fi pe acolo...care, normal, că nu vor vrea vreodată să se unească decât cu mama Rasiia!

Link spre comentariu

Pai stiu pentru ca ceea ce relatezi tu nu concorda cu realitatea, logic, nu? Eu am avut un vecin basarabean si am mai cunoscut 2, deci nici nu trebuia "sa trec Prutul" ca sa cunosc adevarul. Deja cand 3 oameni care nu se cunosc iti relateaza aceleasi lucruri este clar ca nu mint. Ai tu habar cat de ospitalieri sunt razesii?

Link spre comentariu

Cunoasterea limbii romane de catre ambasadorul japonez era o chestiune de politete fata de interlocutor...folosirea de catre acesta a unui translator poate fi inscrisa pe aceeasi linie cu modul in care a fost tratat Primul Ministru al Japoniei in primavara acestui an cand a incercat sa faca o vizita istorica in Romania impreuna cu un "747" plin cu investitori...cat a pierdut tara noastra e greu de cuantificat,mai ales prin prisma acordului UE-Japonia incheiat recent...asa am ramas cu mandria ca suntem romani.

P.S. nici  unii primari din har-cov nu sunt mai breji.

Link spre comentariu

Poate ca-mi voi ridica pe unii in cap! Stiti ce cred eu? Multi  moldavi,au cerut cetatenie romana,unii doar pentru a putea merge in tarile din vest ,altii pentru ca fiind romani adevarati ,li s-a facuit sila de jocurile facute de mai marii tarii,care ar fi vrut sa fie cu curu-n doua luntrii. Ori asta nu se prea poate! Ori esti cu noi, ori esti cu altii. Duplicitatea n-a fost apreciata niciodata!

Si apropo de primarii din judetele cu populatie preponderent maghiara!  E normal ca maghiari fiind, populatia preponderent maghiara sa voteze pe unul dea lor. Asa ceva se intimpla peste tot ,nu-i ceva iesit din comun.

Comuna in care m-am nascut, este inconjurata de sate cu populatie preponderent maghiara. E firesc sa voteze cu cei de aceeasi etnie,romanii fiind minoritari.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Poate ne povestește dl Geo și cum vecinii lui maghiari cereau cetățenie ungară pentru a putea pleca la muncă în EU când România nu era încă  în EU, așa cum fac acum moldovenii, unii sunt ruși și nici nu vorbesc românește dar vor cetățenie română pentru a putea pleca la muncă în EU, treaba asta nu are nici o legătură cu naționalismul sau iubirea de patrie are legătură doar cu ceea ce a spus Stalin conștiința trece prin burtă.

Link spre comentariu
1 hour ago, GEO 53 BN said:

Si apropo de primarii din judetele cu populatie preponderent maghiara!  E normal ca maghiari fiind, populatia preponderent maghiara sa voteze pe unul dea lor. Asa ceva se intimpla peste tot ,nu-i ceva iesit din comun.

Comuna in care m-am nascut, este inconjurata de sate cu populatie preponderent maghiara. E firesc sa voteze cu cei de aceeasi etnie,romanii fiind minoritari.

Deci chiar daca populatia este preponderent de etnie maghiara, cel pe care il aleg ei trebuie sa stie limba romana. Hai sa zicem ca intr-un satuc chiar se poate sa nu stie nimeni romaneste (cei tineri au plecat si cei batrani nu au invatat la scoala), insa am zis: in Sfantu Gheorghe si in Miercurea Ciuc primarii stiu romaneste. Orasul Balti este al doilea mare oras din Moldova deci nu ai cum sa alegi un primar care nu stie limba oficiala. Limba rusa nu este limba oficiala in Moldova! In plus ei duc o lupta acerba impotriva vorbitorilor de limba romaneasca (chiar in institutii de invatamant superior o ard tot in ruseste si se fac ca nu inteleg romaneste). 

Link spre comentariu

Pe timpul URSS erai mai câstigat daca nu-ti manifestai pe fata nationalitatea moldovineasca. Asa ca multi n-au învatat româneste, chiar daca au parinti moldoveni. Primarul s-a nascut în '71. Asa ca în '89, când limba româna (sau ma rog, cea moldoveneasca) a devenit limba oficiala, a fost deja matur adult si nu cred ca Moldova avea posibilitatea sa-i scoleasca pe toti cetatenii sai asa, peste noapte. În Balti, rusa este cea mai vorbita limba, cel putin la nivelul anului 2004 (ca 54%, fiind de facto limba oficiala).

De ce n-a raspuns primarul în limba româna? Cine stie? În orice caz i-a fericit pe rusofili.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, adrian_pic a spus:

Deci chiar daca populatia este preponderent de etnie maghiara, cel pe care il aleg ei trebuie sa stie limba romana. Hai sa zicem ca intr-un satuc chiar se poate sa nu stie nimeni romaneste (cei tineri au plecat si cei batrani nu au invatat la scoala), insa am zis: in Sfantu Gheorghe si in Miercurea Ciuc primarii stiu romaneste. Orasul Balti este al doilea mare oras din Moldova deci nu ai cum sa alegi un primar care nu stie limba oficiala. Limba rusa nu este limba oficiala in Moldova! In plus ei duc o lupta acerba impotriva vorbitorilor de limba romaneasca (chiar in institutii de invatamant superior o ard tot in ruseste si se fac ca nu inteleg romaneste). 

si daca e sat mai mic, nu interactioneaza cu autoritatile la nivel de judet sau central? corespondenta oficiala de la guvern sau alte institutii ale statului in ce limba o primeste? sau vede ce este in romana si o pune pe foc??? personal am dubii mari referitor la faptul ca exita prea multi maghiari care nu cunosc limba romana! dar au primit ordin sa nu o stie si se conformeaza. Dar o fac pe barba lor!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări