Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sugestie termocuplu pentru statie de lipit


M.Adrian

Postări Recomandate

       Buna ziua, urmatorul meu proiect e o statie de lipit cu control al temperaturii si afisare a temperaturii, ceea ce nu stiu e ce termocuplu sa aleg, am observat ca sunt mai multe tipuri, de mai multe dimensiuni. O optiune ar fi asta: https://www.adelaida.ro/sonda-de-temperatura-cu-2-mufe-banana-tp-08.html

       Daca aveti alte sugestii sau sfaturi, sunt toate bine venite. :)

Editat de M.Adrian
Link spre comentariu

Termocuplele K (fier-constantan) au sensibilitate mare (cca. 6 mV/100o) si liniaritate acceptabila pana peste 1000oC. Se vand odata cu multimetrele ordinare sau, separat, la cca. 10 lei. Un singur termocuplu nu masoara direct temperatura sudurii calde, mai trebuie unul la fel, legat in opozitie cu primul si amplasat la o temperatura cunoscuta (sudura rece). Termometrele electronice simuleaza la borne sudura rece a unui termocuplu la 0oC.

Mai bune si mai liniare sunt termorezistentele metalice. La metalele pure rezistivitatea este proportionala cu temperatura absoluta. De la zero absolut pana la 800oC se foloseste un fir din platina. Platina poate fi inlocuita cu cupru (sarma de bobinaj) care are aceeasi caracteristica, dar care se oxideaza la temperaturi mari.

Link spre comentariu

       Cu riscul de a parea batut in cap, mai pun o intrebare aici, nu se poate folosi un singur termocuplu, iar in locul celui de-al doilea sa fie o sursa de tensiune constanta care sa ofere la iesire tensiunea generata de termocuplu la o anumita temperatura fixa, de ex 24*C ?

Link spre comentariu

1. compensarea  jonctiunii reci este necesara pentru aplicatii de masura pretentioasa, pentru letcoane in mare parte nu e justificata. Unele sisteme mai pretentioase o fac folosind un senzor termic cu jonctiune care masoara temperatura mediului iar procesorul scade temperatura respectiva din ce se masoara.

 

2. termorezistentele PTC nu meriata a fi folosite in letcoane, si cine facea asa a cam renuntat peste tot la ele.

 

3. este absurd sa pui link la senzori de 40 lei, cand poti achizitiona o rezistenta care include si senzorul la 15 lei.

 

4. ai face bine sa citesti subiectele existente, numai din ce am spus eu aveai raspuns la intrebarile tale... in plus nu merita sa reinventezi ceea ce exista deja...

Link spre comentariu

Pardon! Termocuplul K este cromel-alumel. Firul nemagnetic este cromelul.

Termocuplul complet contine doua suduri, una calda si alta rece, inseriate in opozitie. Unul dintre fire se intrerupe. Intre cele doua capete apare o tensiune proportionala cu diferenta de temperatura dintre suduri. Pentru a masura temperatura in grade Celsius, sudura rece se introduce intr-un termos cu apa distilata si gheata. Daca in circuit se afla si alte metale, fiecare contact intre doua metale diferite introduce o tensiune termoelectrica. Pentru a evita erorile, bornele trebuie sa fie din acelasi metal si sa aiba aceeasi temperatura.

Daca sudura rece lipseste, poate fi simulata cu un circuit alimentat ce contine si un termistor sau o dioda cu siliciu. 

Link spre comentariu

De fapt, un termocuplu are 3 joctiuni. 

Daca ai un termocuplu K conectat la un circuit de masura si sa zicem ai bornele din cupru, vei avea

 1 - cupru-cromel

2 - cromel-alumel

3 - alumel-cupru

 

dar prima si si ultima se gasesc la aceeasi temperatura deci din punct de vedere electric sunt echivalente cu o singura jonctiune.

 

Multe letconuri nu au un termocuplu integrat, ci o rezistenta. 

Un control nu foarte precis se poate obtine si masurand chiar rezistenta de incalzire. Problema ar fi diferenta dintre temperatura varfului si temperatura elementului de incalzire.

Link spre comentariu
On 7/17/2018 at 10:26 AM, puriu said:

 Un singur termocuplu nu masoara direct temperatura sudurii calde, mai trebuie unul la fel, legat in opozitie cu primul si amplasat la o temperatura cunoscuta (sudura rece).

 

Pentru masurarea temperaturii punctului rece nu se poate utiliza un alt termocuplu, ci un sistem de masura absolut, adica NTC, senzor semiconductor.

De ce ? Pentru ca un termocuplu masoara diferenta de temperatura dintre jonctiunea de masura si cea "rece" si deci inca un termocuplu cu ambele capete la temperatura ambianta va da exact zero volti.

Altfel spus, daca masurati punctul rece al unui termocuplu cu un alt termocuplu, veti avea nevoie de un al treilea senzor pentru a masura temperatura punctului rece de la termocuplul 2.

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări