Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ciocan de lipit (sfat achizitie)

danciusergiu84

Postări Recomandate

Am nevoie de un ciocan de lipit care sa aibe ceva putere sa poata lipi conductoare groase cum se gasesc in alternator sau electromotor.

Ideea e ca momentan am nevoie de el pentru desfacerea unui alternator Valeo, unde trebuie sa dezlipesc si sa lipesc inapoi infasurarile statorului pe puntea redresoare (foto), ca sa pot sa-i despartesc carcasele.

Credeti ca acesta de 150w si varf de 12,7mm https://www.tme.eu/ro/details/iron-150/pistoale-de-lipit/ ar avea puterea necesara sa incalzeasca acele lipituri?

Totusi de ce la utilizare au scris "tăiere materiale din vinil" si "lipire foi de tablă" ??:scarpin

Banuiesc ca acesta de 200w https://www.tme.eu/ro/details/iron-200/pistoale-de-lipit/ e overkill, fiind si dificil de utilizat cu varful de 19mm...

Untitled.jpg

Untitled2.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

2

• danciusergiu84

2

• modoran

1

• orgasmo

1

Ok.

Dar totusi de ce in specificatii, la utilizare au scris "tăiere materiale din vinil" si "lipire foi de tablă" ??:scarpin

Nu cositoritul e destinatia lor principala?

Link spre comentariu

Când mai deschizi un topic, ai grijă totuși să fie postat în secțiunea corespunzătoare.Ce treabă avea oare ciocanul de lipit cu aparatele de măsură ?  Am mutat aici la Idei și sfaturi.....

Link spre comentariu
Acum 5 ore, danciusergiu84 a spus:

Ok.

Dar totusi de ce in specificatii, la utilizare au scris "tăiere materiale din vinil" si "lipire foi de tablă" ??:scarpin

Nu cositoritul e destinatia lor principala?

"Taiere materiale de vinil"  inseamna ca poate taia mochete, linoleum , ....sa. 

"Lipire table"  inseamna ca poti lipi burlane,  jgheaburi, table cu ajutorul unui flux ( apa tare) si cositor.

Concluzie:

Pentru ce ai tu nevoie este super bun.

Link spre comentariu

Pentru alternatoare e suficient un ciocan de lipit cu puterea de minim 150W. Se poate însă face destul de ușor o modificare la orice transformator de sudură artizanal, care mai are spațiu liber de bobinaj cel puțin 5-6 milimetri .Se taie o bucată de tablă groasă de minim 2-3mm din cupru sau chiar fier moale și se formează o spiră în formă de U, care se introduce peste bobinajul secundar, prin spațiul liber dintre bobină și tole.Dacă e necesar, se pot pune chiar două spire, din platbandă egală cu cea din secundar. Se izolează față de tole cu foi de textolit, pertinax, nonex, kapton, etc...și se conectează două cabluri lițate cât mai groase cu papuci cositoriți la capetele spirei/spirelor suplimentare.Cablurile se conectează la o placă de borne din textolit gros, de care se va atașa și o ansă groasă de 4-5mm. Curentul mare generat în spira suplimentară, poate da o putere de 500-1000W în ansa groasă de cupru. Cu acea ansă se pot lipi și radiatoare auto, nu numai alternatoare.....am ceva asemănător la serviciu, dispozitiv inspirat după realizarea unui coleg, care a făcut așa ceva pe miezul unui transformator de sudură.Al meu nu poate ,,decât,, 800A prin ansa din imagine (corespunzător unei puteri de circa 400W), am lipit radiatoare fără probleme, cu alternatoarele e o joacă....

Imag002.jpg

Editat de validae
Link spre comentariu

Daca exista o statie de lipit dubla cu aer cald si letcon...se foloseste concomitent ambele...si aerul cald si letconul. Se incazeste cu aerul cald locul respectiv si apoi se pune letconul...se dezlipesc firele fara probleme.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări