Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

AMD vs. INTEL

tiptronic

Postări Recomandate

• 1 lună mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...
Acum 2 minute, iop95 a spus:

Va fi dezastru pentru intel... au noroc ca inertia clientilor e mare, mai ales pe zona de servere si comuta greu pe amd.

Exista un motiv pentru care inertia clientilor este mare, poate pentru ca atunci cand vorbim de solutii profesionale clientii nu sunt destul de prosti incat sa puna botul orbeste la orice reclama si stire.

Dezastru pentru intel e de 30 ani de cand tot scoate amd-ul specificatii cu "ce o sa faca", niciodata cu "ce a facut". Din specificatii de 30 de ani "o sa scoata" amd-ul super procesoare dar in realitate niciodata nu au scos.

Link spre comentariu

Intel a inceput sa taie din preturi cu fo 15% la procesoare si placi de baza

Dupa parerea mea batalia nu e neaparat la performante cat e la pret. Acum intel va mai taia din pret ca are concurenta serioasa. Fiecare isi au clientii lor.

Oricum @dany_cta daca te uiti acum cat consuma procesoarele de la amd, din seria asta noua, fata de intel, ma refer la cele scumpe de server, s-ar putea sa se incline balanta la servere.

AMD 64 de coruri cu 128 th si cu un consum de 225w care costa sub 10.000$ fata de un intel cu 56 coruri, 112th cu un consum de 400W si un cost intre 25.000 si 50.000 $, e o diferenta imensa !

Editat de maxente
Link spre comentariu

Cand diferenta la pret la procesor e sub 10% dintr-un calculator dar diferenta de performanta se inclina catre intel, prefer sa dau pretul mai mare si un pic nefavorabil, cand calculezi strict pe procesor, catre intel decat sa fac economie de 100 de lei si sa iau amd.

Sa nu uitam ca costul procesorului nu este costul calculatorului, ci nici macar jumatate, poate un sfert. Si nici procesorul de la amd nu este gratis, astfel ca diferenta de pret intre cele doua componente din sistemul final nu este asa de semnificativa per total, dar alegand amd-ul iti limitezi tot sistemul pentru ce, pentru aia 100-150lei pe care ii economisesti la procesor ???

Poti sa vorbesti de numarul de core-uri doar atunci cand core-urile sunt similare, cand poti sa le compari si 1 la 1, nu cred ca poti sa compari 1core AMD cu 1core intel ca sa zici ca 64core e mai bine decat 56core. Si mai sunt si alte lucruri de luat in calcul, servere cu intel am avut si cu 6 ani uptime, 6 ANI ! fara restart. Pe amd ? am unul care se reseteaza odata la 2 luni maxim, si saptamana trecuta a crapat de nu stiam eu ce are de nu imi mai merg serviciile, nu stiu daca e provider-ul dar la acelasi provider am pe intel si nu am nici o problema cu ele.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu
1 oră în urmă, maxente a spus:

AMD 64 de coruri cu 128 th si cu un consum de 225w care costa sub 10.000$ fata de un intel cu 56 coruri, 112th cu un consum de 400W si un cost intre 25.000 si 50.000 $, e o diferenta imensa !

@dany_cta: performanta per core este similara... n-a inventat nimeni apa calda; aici vorbim de 15.000 - 40.000$ diferenta... nu de 150lei!

Aici nu e vorba de statistica sau istorie... ca 30 de ani n-au reusit sa se impuna pe piata... e vorba strict de specificatii tehnice; sustinute cu teste reale si concludente nu cu povesti sau impresii.

Nu cred ca cineva vrea sa convinga pe altcineva ca intel e mai bun sau invers...  pe povesti, daca tot e vorba de un forum tehnic; altfel... la fotbal si CPU multi-core toata lumea se pricepe.

Link spre comentariu

Acum 35 minute, dany_cta a spus:

Cand diferenta la pret la procesor e sub 10% dintr-un calculator dar diferenta de performanta se inclina catre intel, prefer sa dau pretul mai mare si un pic nefavorabil, cand calculezi strict pe procesor, catre intel decat sa fac economie de 100 de lei si sa iau amd.

Sa nu uitam ca costul procesorului nu este costul calculatorului, ci nici macar jumatate, poate un sfert. Si nici procesorul de la amd nu este gratis, astfel ca diferenta de pret intre cele doua componente din sistemul final nu este asa de semnificativa per total, dar alegand amd-ul iti limitezi tot sistemul pentru ce, pentru aia 100-150lei pe care ii economisesti la procesor ???

Poti sa vorbesti de numarul de core-uri doar atunci cand core-urile sunt similare, cand poti sa le compari si 1 la 1, nu cred ca poti sa compari 1core AMD cu 1core intel ca sa zici ca 64core e mai bine decat 56core. Si mai sunt si alte lucruri de luat in calcul, servere cu intel am avut si cu 6 ani uptime, 6 ANI ! fara restart. Pe amd ? am unul care se reseteaza odata la 2 luni maxim, si saptamana trecuta a crapat de nu stiam eu ce are de nu imi mai merg serviciile, nu stiu daca e provider-ul dar la acelasi provider am pe intel si nu am nici o problema cu ele.

Pai daca imi dai exemple cu servere de pe vremea lu tataie, atunci bine !

Pe de alta parte economia nu e e chiar de 100 de lei acum la un procesor AMD bun. Ia uite aici Ryzen 9 3900X vs. Intel Core i9-9900K 

La intel e aproape dublu pretu adica aproape 700$ in plus.

Editat de maxente
Link spre comentariu
Acum 51 minute, maxente a spus:

Pai daca imi dai exemple cu servere de pe vremea lu tataie, atunci bine !

Pe de alta parte economia nu e e chiar de 100 de lei acum la un procesor AMD bun. Ia uite aici Ryzen 9 3900X vs. Intel Core i9-9900K 

La intel e aproape dublu pretu adica aproape 700$ in plus.

Iar vi cu aceleasi vechi rahaturi. Vezi ca tot aici pe forum, nu stiu daca chiar pe topicul asta sau altul, prezentau altii specificatii similare in care ryzenul 1800 batea i7 la toate capitolele si urma sa sparga intelu in doua cand se lansea. Realitatea a fost alta dupa lansare, cu toate specificatiile lor impresionante in testele reale a fost mai slab decat un i5 !! cu toate ca pretul nu a fost mai mic decat i5-ul cu care se compara. De specificatii de-astea care rup intelu in doua inainte de lansare sunt satul de 30 de ani, dar nici un om destept sau care lucreaza in domeniu nu pune botul la ele, decat aia care au impresia ca ei cunosc, apoi se duc la munca la zidarie, si seara cand ajung acasa, se pun in fata calculatorului lor superperformant cu procesor AMD ca ziua de zidarie e grea si banii nu cresc in pom, aia 100 de lei chiar conteaza la ei, iti dai seama cate bidoane de bere pot sa cumpere cu banii aia ? Si da-le incolo de performante, ca a citit el ca amd-ul e mai tare intr-o prezentare de-asta de dinainte de lansare, doar calculatorul lui nu merge in jocuri la full details sau scad fps-urile dar probabil din cauza sursei sau a placii video, ca procesorul doar e cel mai tare.

PS: eu cand am zis de diferenta de bani ma refeream la procesoare cat de cat similare, nu ajung sa fiu un fabulist habarnist sa compar un procesor AMD cu flagship-ul de la intel, sa fim seriosi.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Procesorul nu e tot, sunt jocuri/aplicatii care solicita video mult mai mult decat procesor si viceversa.

Exemplu sistem: procesor FX-6300 (x6 core), 8GB Ram DDR3, 8GB Radeon RX570, HDD.

Exemple jocuri: WOT(mmo)/SOASE (rts)

Rezultate: la WOT, merge "la blana" cu orice setare video (ce-i drept, video trage 200W in full) fara sa sughite procesorul, iar la SOASE se screme procesorul cand se umple jocul de unitati de la toti jucatorii AI si incepe sa sacadeze.

Concluzii: WOT solicita grafica la maximum dar babaciunea de procesor face fata relaxat pentru ca nu este prea solicitat, in timp ce la SOASE, sistemul e "gatuit" de procesorul cam decrepit, ca jocul in sine nu cere prea multe resurse video.

P.S.- Personal nu as apela la Intel pentru ca pretul este unul absurd si ma descurc destul de bine cu un AMD mult mai ieftin cam pentru orice treaba. Probabil as lua proc. Intel daca mi-as scoate banii pe el prin munca cu el. E ca la DSLR-urile scumpe. Deocamdata nu am intalnit aplicatie care sa justifice schimbarea procesorului (lasand jocurile la o parte).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 20 minute, celtik a spus:

Procesorul nu e tot, sunt jocuri/aplicatii care solicita video mult mai mult decat procesor si viceversa.

Exemplu sistem: procesor FX-6300 (x6 core), 8GB Ram DDR3, 8GB Radeon RX570, HDD.

Exemple jocuri: WOT(mmo)/SOASE (rts)

Rezultate: la WOT, merge "la blana" cu orice setare video (ce-i drept, video trage 200W in full) fara sa sughite procesorul, iar la SOASE se screme procesorul cand se umple jocul de unitati de la toti jucatorii AI si incepe sa sacadeze.

Concluzii: WOT solicita grafica la maximum dar babaciunea de procesor face fata relaxat pentru ca nu este prea solicitat, in timp ce la SOASE, sistemul e "gatuit" de procesorul cam decrepit, ca jocul in sine nu cere prea multe resurse video.

P.S.- Personal nu as apela la Intel pentru ca pretul este unul absurd si ma descurc destul de bine cu un AMD mult mai ieftin cam pentru orice treaba. Probabil as lua proc. Intel daca mi-as scoate banii pe el prin munca cu el. E ca la DSLR-urile scumpe.

Ce intelegi prin pret absurd la intel ?

Un i3-3220 e chiar mai ieftin decat AMD-ul tau dar mult superior pentru tine la toate capitolele. Te uiti la preturile de la i7 si alegi FX-6300 pentru ca i7-le e prea scump ??

Cat te-a costat tot calculatorul cu totul ? Sa punem o configuratie minima, probabil vreo 2000ron minim ? Oare daca i3-ul era cu 50lei mai scump, chiar era "pret absurd" sa dai 2050ron in loc de 2000ron pe calculator dar sa aiba performante vizibil mai mari ? Vorbim de 2 pachete de tigari si doua sticle de suc pe care le consumi zi de zi.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

In primul rand ca i3-3220 nici nu se mai gaseste (are cam 5 ani vechime), iar la vremea cand era in trend, costa undeva la 980 RON in timp ce FX-6300 (care culmea inca se mai gaseste) costa atunci undeva la 560 Ron. La vremea aceea FX-ul era cel mai ieftin procesor cu 6 nuclee si posib. de OC (best buy al anului parca). Scorurile sintetice le dau aprox. la egal. Din punct de vedere financiar, ar fi absurd sa apelez la un alt procesor (de data asta Intel) din moment ce mie nu mi-ar folosi unul (desi lucrez cam de toate pe calculator de la A la Z si n-am inca niciun stres de limitare), iar odata cu costurile noului procesor trebuie sa schimb si placa de baza, care mai inseamna 450-500 Ron in plus care inseamna si o noua generatie de RAM DDR4 care iar inseamna inca vreo 200 Ron. In concluzie, construirea si exploatarea unui sistem de calcul se justifica (in dictionarul meu) prin costuri cat mai reduse si productivitate cat mai crescuta. Si da, asta se numeste o micro-economie performanta printr-o cheltuiala eficienta a banilor si redirectionarea lor spre alte cheltuieli mult mai importante.

P.S.- am lucrat si pe platforme Intel, stiu de ce sunt capabile, dar pur si simplu eu n-as acorda un buget prea maricel pe un sistem care oricum se periseaza, invariabil, in cativa ani...decat daca probabil as amortiza cheltuiala aceea intr-un timp foarte scurt. Daca esti miner sau gamer...atunci inteleg investitia :rade:.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ai raspuns ca nuca in perete. Trebuia sa dai inca 450-500ron la placa de baza ? pentru ce ?? iti iei cel mai ieftin procesor dar vrei o placa de baza mai scumpa decat el ?

Sa inteleg ca pentru amd aveai deja placa de baza si ramul deci intelul este aberant de scump ? pe aceeasi logica eu pot sa afirm ca amd-ul este aberant de scump pentru ca eu am placa de baza pentru intel. Intelegi aberatia ?

Nu stiu ce teste ai vazut tu dar e diferenta mare intre cele doua. Si legat de pret ma indoiesc de cei 950ron cand pretul recomandat la lansare a fost 112$.

Link spre comentariu

Brea nea dany, tu ar trebui sa te bucuri ca amd face procesoare bune, ca scad astia de la intel preturile si iti poti lua iubitul tau procesor mai ieftin. Iti mai raman bani de sticla de suc si cipsuri :) 

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări