Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Selena B-215

sesebe

Postări Recomandate

• 1 lună mai târziu...

Citisem pe undeva ca tranzistoarele din Ro si nu numai ar fi mai bune decit cele rusesti pe FI.

Ce recomandari imi puteti da in acest sens si de unde as putea sa cumpar unele "reale" ne-contrafacute.

Precizez ca in cazul acestui aparat FI-ul este cu tranzistoare PNP si deci m-ar interesa si PNP dar si NPN pt FI radio la preturi decente si de calitate buna.

Link spre comentariu

Ati citit o informatie falsa pe undeva.Sau chiar inversa. Va recomand sa folositi tranzistoarele originale deoarece sunt exact ce trebuie acolo unde trebuie. Si ,da OKEAN 214 este acelasi aparat cu SELENA B 115 . Detin cate unul din fiecare  si sunt absolut identice mai putin siglele .

Editat de vranceanu
Link spre comentariu

Din păcate nu am nici de alea. 

Și eu sint adeptul păstrării componentelor originale (cel puțin cele active) dar se pare ca unele mai trebuie și înlocuite..... 

Link spre comentariu

Nu pot deschide documentul cu schema...din cauza unor setari de pe calculator...ce cod au tranzistoarele pe care le doriti? si cele pnp si cele npn....s-ar putea sa am eu....

Link spre comentariu
37 minutes ago, sesebe said:

Din păcate nu am nici de alea. 

Și eu sint adeptul păstrării componentelor originale (cel puțin cele active) dar se pare ca unele mai trebuie și înlocuite..... 

Fa-mi o lista cu ce iti trebuie si vedem cum facem.

Link spre comentariu

Primul Selena B-215 l-am dus la bunicu acasă ca să asculte antena satelor. 

L-am cirpit cum am putut ca să meargă dar nu sint mulțumit de rezultat. A trebuit ca schimb niște BC-uri (KT315g), toti electroliticii și citeva ceramice (plăcuțe pătrate rosii aveau curent de fuga foarte mare și erau principala defectiune). Principala nemulțumire este ca bucla de RAA nu avea suficienta dinamica de reglaj. 

Am mai găsit "la tara" încă un Selena B 215, un Okean și citeva Gloria. Mai era și un Stradivarius dar n-am acum chef sa depanez tuburi. 

Pe 215 l-am luat la mine și vreau să-l fac sa meargă asa cum îmi place mie, modificind schema, adăugind IC-uri dacă e nevoie astfel incit măcar dinamica de RAA sa fie cum trebuie. Avind în vedere ca voi face modificări ma aștept sa mai și ard tranzistori și de asta caut sa am în stoc sa nu aștept zile-saptamini în caz ca ard vreunul. 

Încă nu l-am desfăcut și este posibil sa am și surprize neplăcute la deschidere. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Mai discutam. Din cate am inteles ai o singura problema intre FI1>FI2 unde se face RAA sau AGC  si e un singur condesator care poate face devieri de 30MfD  . O sa caut schema maine sau in farsitul saptamanii sa vedem mai clar despre ce vorbim. Oricum, lasa tranzistorii la locul lor ca nu au nici o problema.

Link spre comentariu

Aparatul cu problema deja a fost predat bunicului. 

Acum vreau sa vad cum va fi cu al doilea radio. 

Iar legat de RAA pot să-ți garantez ca cel puțin la unele adică cele pe care le-am ascultat eu acum mulți ani aveau probleme cu dinamica RAA de noi. Pe posturile ffoarte puternice trebuiau puțin dereglate de pe post ca să se audă clar. Exact același comportament îl avea și cel pe care l-am reparat dar se rezolva dacă dădeam amplificarea FI mai mica. 

Am studiat schemele la Selena, Vef și Okean (pe care le-am găsit) și cea mai mare diferență am găsit-o la partea de RAA. Toate aveau alta soluție de RAA. Deci proiectanții nu au reușit sa găsească o soluție finala la problema asta. Eu sint dispus sa pun și operaționale numai sa o fac sa meargă cum vreau eu. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări