Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat cu ultrasunete împotriva câinilor

mihai 7

Postări Recomandate

Bună seara, vă salut respectuos pe toţi!)

(Îmi cer iertare, postez din nou acest anunţ, deoarece poate nu toţi pot vizualiza ataşamentele cu extensia .odt)

Doresc să realizez un aparat cu ultrasunete împotriva câinilor şi am găsit pe internet o schema care foloseşte două circuite integrate LM 555, generând o frecvenţă audio modulată, in domeniul ultrasunetelor(a se vedea schema şi alte date în ataşament). Am trei întrebări:

- în primul rând, se poate înlocui tranzistorul BC177b cu unul BC177a, fără a periclita alte componente şi în aşa fel încât circuitul să dea rezultate acceptabile?

-  pinul trei al circuitului integrat din stânga este legat in circuit, sau este liber?

- bobina L2 poate avea valori ale rezistenţei mai mici de 2 k, în aşa fel ca nivelul sonor să fie apropiat de cel indicat în ataşament?

Vă mulţumesc anticipat!

Aparat impotriva câinilor.pdf

Fisa BC177b.pdf

Link spre comentariu

Tranzistorul poate fi orice tranzistor NPN cu parametri mai buni decât BC107, iar când mă refer la parametri mă gândesc în principal la curentul maxim și putere disipată.Ai putea folosi foarte bine un Darlington acolo...

Pinul 3 al primului integrat nu se mai folosește, fiindcă semnalul ce modulează al doilea oscilator se extrage de la pinul Discharge. Dacă folosești un tranzistor mai puternic decât BC107, vei putea folosi automat și o bobină cu rezistență mai mică de 2,2kOhmi.

Trebuie însă să ai în vedere că reacția câinilor la astfel de oscilatoare diferă mult.Unii sunt derutați și pleacă, alții sunt iritați și pot fi mai mult întărâtați, iar a treia categorie ignoră complet sunetul, având auzul afectat de vârstă....

Cel mai eficient dispozitiv împotriva câinilor (și nu numai) este un electroșoc. Descărcarea produsă de acesta produce sunete și ultrasunete foarte puternice, iar lumina descărcării e un factor ce amplifică efectul. Poți speria și urșii cu electroșocul, e ceva verificat practic.....

Editat de validae
Link spre comentariu

Schema aceea e ineficienta, prea complexa si fara sanse mari de eficienta impotriva cainilor.

Astfel de aparate, realizate industrial (am doua, de unul nu ma despart niciodata cand ies din casa, chiar daca nu mai prea sunt caini vagabonzi) au la baza un microcontroller care genereaza un semnal foarte deranjat pentru caini, un difuzor piezo special care poate produce pana la 130dB, un mic traf pe ferita si un tranzistor final, driverul pentru micul transformator.

Asta e cel pe care il recomand:

https://oferteshop.ro/index.php?id_product=218&controller=product&utm_source=shopmania&utm_medium=cpc&utm_campaign=direct_link

Link spre comentariu

La aceiași bani poate lua un electroșoc decent sau lanternă combinată cu electroșoc, cu rezultate incomparabil mai bune.Binențeles, trebuie mare atenție la utilizare, fiindcă te poți electrocuta singur și e foarte dureros.Referitor la acest lucru, merită amintită pățania unui coleg, care purta mereu o lanternă cu electroșoc în buzunar, având experiențe neplăcute cu câinii prin diverse gări din țară. La un moment dat, a uitat comutatorul de siguranță pe poziția ce permitea activarea electroșocului și a băgat-o în buzunar.Când s-a întâlnit cu câțiva colegi, s-a rezemat de marginea unei mese, iar acest lucru a dus la apăsarea butonului lanternei ce era setată pe electroșoc.Colegii l-au văzut îngroziți cum se prăbușește la pământ, zvârcolindu-se de durere....credeau că a avut o criză renală sau un infarct.Când și-a revenit, le-a explicat că de fapt se electrocutase cu lanterna din buzunar, descărcarea puternică trecând cu ușurință prin haine....

E adevărat că pentru efecte sigure, difuzorul piezoelectric trebuie acționat de un transformator de ieșire, ridicător de tensiune. Semnalul ideal trebuie să fie unul cu frecvență oscilantă, pentru a asigura eficiența pentru orice câine, fiindcă nu toți aud la fel ultrasunetele, cei bătrâni fiind mai ,,tari de ureche,, exact ca și oamenii...

Am testat astfel de ,,dog chaser,, la serviciu, acolo unde avem o mulțime de câini și rezultatele au fost destul de slabe, pe când zgomotul descărcării unui electroșoc sperie absolut orice animal cu siguranță....

Editat de validae
Link spre comentariu

Vă mulţumesc pentru răspunsuri, şi pentru sfaturi. Menţionez însă că doresc să realizez acest circuit din pasiune şi din curiozitatea de a-l testa, nu o să-l folosesc efectiv pe câinii problemă. Totuşi, domnule Validae, nu mi-aţi răspuns la întrebarea legată de T1, adică de BC177b. Poate fi el înlocuit cu unul BC177a (acesta din urmă are un factor de amplificare mai mic, după cum am înţeles eu din fişa tranzistorului). Mai ştiţi şi alţi echivalenţi în afara celor menţionaţi în cel de-al doilea ataşament?

Link spre comentariu

Poți pune acolo absolut orice tranzistor PNP în locul lui BC177, fiindcă factorul de amplificare nu contează prea mult acolo....de exemplu BC557

În locul bobinei L2 poți conecta un transformator de ieșire audio, sau miniatură de rețea conectat invers (ridicător de tensiune) și poți elimina astfel și bobina L1. Difuzorul piezo cel mai recomandat e unul dedicat boxelor audio, de genul celor cu compresie, care au și un mic ghid de undă.

Editat de validae
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Revin, cam târziu cei drept, cu mulţumiri pentru ajutor. Am realizat montajul, a oscilat corespunzător,  mi-am realizat curiozitatea.Nu am avut însă un difuzor potrivit, aşa că nu prea şi-a atins scopul practic: câinele meu nu l-a luat în seamă. Însă eu mă declar mulţumit, nu făcusem asemenea montaje până acum.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Ca sa nu deschid alt topic, voi scrie aici.

Am achizitionat recent, de la cineva de pe forum, un aparat cu ultrasunete care este actionat de latratul cainelui. Se foloseste doar la interior si cainele trebuie sa latre foarte aproape de aparat, ca sa declanseze secventa de ultrasunete. Este eficient. Cainele nu se sperie, ci doar inceteaza sa latre. Devine curios si incearca sa identifice sursa de zgomot.

Am incercat sa vizualizez cu osciloscopul meu, forma semnalului la bornele traductorului, dar, din pacate, osciloscopul meu are, momentan, ceva probleme si nu functioneaza cum trebuie.

Asadar, caut pe cineva din orasul Iasi, dispus sa faca pro bono masuratori si sa puna pe forum rezultatele (frecventa, amplitudine etc.).  Este necesar un osciloscop cu memorie, deoarece secventa de ultrasunete (declansata de apasarea butonului) este scurta, cam 1 secunda.

Poate foloseste si altor persoane aceasta investigatie.

1635780535362.jpg

1635780535347.jpg

Link spre comentariu

Citeva masuratori facute de aparatul de mai sus:

smihm9k.png

xRME822.png

ENADPXG.png

XFfdXwG.png

Zc4G8JP.png

Canalul galben este semnalul de la bornele difuzorului (unu ceramin/piezo) alimentat printr-un traf ridicator.

Cu albastru deschis este trasata variatia frecventei semnalului. Frecventa se schimba cu pas de 1.4674Khz (in sus si in jos) la fiecare 4 minisecunde timp de 1 secunda.

Albastru inchis este semnalul din baza tranzistorului ce comanda traf-ull.

Modulatia de amplitudine ce se poate vedea pe semnalul ce alimenteaza difuzorul este indirecta si este cauzata de transformator. Se vede incepind de la a 3-a imagine ca semnalul de comanda este constant dar cel de pe difuzor se modifica ca amplitudine.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări