Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare stabilizata pentru tuburi

Laurentiu

Postări Recomandate

One very important Part of a Tube Amplifier is the Power Supply. It is crucial for the quality of the whole system. Especially beginners encounter problems like Hum or Drift that can become quite annoying. But resue is ahead: The following circuit uses a modern Mosfet to deliver a stable and virtually Hum-free voltage to power a large number of Tube (and others of course) Projects. I use this PSU for an OTL Headphone-Amplifier and two EL84 Power Amps.

With the provided PCB Layout it can quickly be built at very moderate cost. There is no need for heavy and expensive Chokes!

I tested the Sound against various conventional Designs (C-L-C, C-R-C), and i think the Sound Quality is even better!

Citatul de mai sus este din link-ul dat de Depanatoru' si cred ca spune multe.

Solutia cea mai simpla, eleganta, eficienta si ieftina este stabilizarea cu tranzistori. Stabilizarea cu tuburi se poate aplica, in principiu, dar trebuie sa tinem seama ca avem nevoie de tuburi mari ( pentru un stereo cu EL84 PP e nevoie de un EL34 ca stabilizator) care consuma mult pe alimentarea filamentului si care necesita 30 - 60 V cadere minima de tensiune pentru a lucra corect. In acest caz nu mai putem vorbi de eficienta si nici de pret scazut.

In cazul de mai sus ( corector RIAA + preamplificator, consum total de circa 45mA) se poate incerca si cu filtrare R-C, doua celule in cascada. Prima 470R/220uF(440uF) pentru alimentarea etajelor SRPP si urmatoarea 10k/200uF pentru alimentarea corectoarelor RIAA. Trebuie tinut seama, atunci cind redresarea se face cu diode cu siliciu, ca tuburile redresoare au rezistenta interna (dinamica) de ordinul sutelor de ohmi iar diodele SS de ordinul ohmilor.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Depanatoru

6

• Laurentiu

5

• d2134

4

• Spitfire

3

Top autori în acest subiect

Vizitator rec

Salut,eu am de exemplu un amplificator Pryboi legat la 100 dB boxe si nu are distorsiuni , filamentele sint alimentete cu tensiune alternativatensiunea aodica fara LC filtru iar capacitatea condensatoarelor acumulate este de 400?Fsanatate

Link spre comentariu

Discutia se refera la preamplificatoare de semnal mic , foarte sensibile la brum , nu la amplificatoare si radiouri pentru care nu e nevoie de stabilizare :yawinkle:

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

am incercat multe variante de stabilizatoare, filtre, rejectii etc. dar cel mai bun rezultat a dat celule simple LC . obligatoriu ecran electrostatic primar -secundar

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

O intrebare: daca intr-un radio pe tuburi, redresarea este facuta de o EZ80, si in locul celor doi conzi de 50uF pun, sa zicem, 470-1000 uf, asta nu va afecta tubul EZ80 sau celelalte tuburi?In al doilea rand am constat ca drosselul din filtrajul CLC este o infasurare a trafului de iesire(!).Daca as folosi un drossel separat, ar disparea brumul?Multumesc.

Link spre comentariu

din cate stiu eu bobina care joaca rol de drossel era ori facuta separat ori in locul ei se folosea infasurarea de la difurile care nu aveau magnet;poate ca pe trafu de iesire ai vazut firul de inalta care alimenteaza tubul final....zi si tu la ce radio te referi;brumu nu poate sa fie doar de la alimentare, eventual daca sunt conzii vechi schimba-i; din cate stiam redresarea cu tub nu are nevoie de capacitati asa mari ca cea cu diode...despre brum, daca il mai ai si dupa ce pui alti electrolitici vezi si tu intai partea de audio; uita-te si la conzii electrolitici de prin aparat poate sunt cursi sau ''uscati'' si trebuie inlocuiti.....

Link spre comentariu

O intrebare: daca intr-un radio pe tuburi, redresarea este facuta de o EZ80, si in locul celor doi conzi de 50uF pun, sa zicem, 470-1000 uf, asta nu va afecta tubul EZ80 sau celelalte tuburi?

Va creste curentul de virf prin EZ80 si va creste si tensiunea continua la iesirea din redresor. Deci va afecta negativ si lampa redresoare si pe celelalte. Lasa condensatorii de filtraj la valoarea de 50uF (47uF) dar noi si schimba condensatorii de filtraj pentru etajele de semnal mic. Acolo poti sa pui valori de 10 ori mai mari daca verifici sa nu se incalzeasca rezistentele din filtraj.
Link spre comentariu

din cate stiu eu bobina care joaca rol de drossel era ori facuta separat ori in locul ei se folosea infasurarea de la difurile care nu aveau magnet; poate ca pe trafu de iesire ai vazut firul de inalta care alimenteaza tubul final.... zi si tu la ce radio te referi; brumu nu poate sa fie doar de la alimentare, eventual daca sunt conzii vechi schimba-i; din cate stiam redresarea cu tub nu are nevoie de capacitati asa mari ca cea cu diode... despre brum, daca il mai ai si dupa ce pui alti electrolitici vezi si tu intai partea de audio; uita-te si la conzii electrolitici de prin aparat poate sunt cursi sau ''uscati'' si trebuie inlocuiti.....

Cred ca ai dreptate Cosmin, era vorba de radio Balada...nu imi dau seama, radio-ul asta are doar doi electrolitici de 47uF si o rez. de 1,5 k ca filtru?Condensatorul este din 1958(dublu C), pare ok, am pus in paralel cu unul din ei un 100uF/400V si brumul nu a scazut deloc...
Link spre comentariu
Vizitator audiophil

Reproduc aici o schema de pe diyaudio.com.Schema, in sine, este un stabilizator Maida modificat prin introducerea unui tranzistor serie MOS, IRF 840 (820).Cred ca poti folosi tranzistorul care-l ai, cu conditia sa fie functional.Tranzistoarele din sursele in comutatie au anumite particularitati care te pot dezavantaja, din pacate. Nu intram in detaliiUn IRF 820 este in jur de 5 lei, si cred ca merita sa-l achizionezi ... totusi.E stupid sa lucram cu componente din lada cand gasim componente noi...Sa ne spui si noua cum suna preamplificatorul tau de doza MM dupa ce construiesti stabilizatorul. Ar trebui, din experienta personala, sa fie mare deosebire. Urmatorul pas va fi sa vezi daca poti achizitiona condensatori MKP de tensiune mare, apare inca o schimbare.Vezi ce faci cu filamentele tuburilor, ar trebui sa fie foarte bine filtrate si chiar stabilizate (7806 este ieftin, sau chiar 317 totusi). Schemele din aplicatiile standard de catalog sunt excelente pentru ce ai nevoie.Ar fi interesant de vazut schema care ai construit-o pana acum, s-ar putea progresa.Auditii placute si felicitari pentru acest proiect destul de dificil.Succes!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Multumesc,Acum totul este ok.Preamplificatorul este simplu format din 2 etaje. Un ECC 83 si un E188CC. Primul are corectie RIAA (schema este provenita dupa un site din Grecia).Al doilea etaj este un SRPP. Brumul aparea datorita amplificarii foarte mari. Am folosit sfaturile voastre si acum este ok.MultumescSincer sa fiu, totusi o schema cu un integrat de zgomot mic (cu Mos-Fet) rezolva m.mai simplu problema. Chiar su cu tranzistoare Mos-fet. Parerea mea. Preamplif-urile pe lampi de jgomot mic sunt pretentioase (masa, aranjare piese, filtre etc).Oricum distractia e mare, am folosit o rabla de UNITRA si viniluri cumparate de la muzica. Se aude ok, sunetul este ff. clar. Merita de distractie incercat. Oricum un CD fff. Bun, rotel de ex. bate vinilul. Dar bate si pretul. Mai nou cumpar rable CD la mana a doua partea dupa conversia digital-analogic bag tuburi. Buffer. Se aude bine dar dif. sunt prea mici, deci tot distractie.Salutari

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări