Blacksmith Postat Iunie 28, 2018 Partajează Postat Iunie 28, 2018 (editat) Buna seara, prieteni ! Nustiu cum a fost la voi azi, insa la mine tocmai a fost o furtuna. In mod normal nu ar fi fost vreo problema, dar mi-am cumparat de curand un router scump si acum stau cu frica sa nu se arda de la fulger. Deci as vrea sa va intreb daca stiti vreo metoda de protectie, ce as putea sa fac ca routerul meu sa fie in siguranta ? Exista ceva care se poate inseria pe cabluri care sa impiedice sa intre fulgerul daca e cazul ? Sau orice alta metoda daca stiti... Stiu, o sa ziceti ca cea mai buna metoda e sa scot cablurile din el cand vad ca vine furtuna. E ok, si eu cred la fel, numai ca ar fi o problema. La mine in curte sint 2 incaperi: una unde stau parintii si unde este "sediul central" de internet unde e si routerul, si alta incapere separata unde stau eu cu calculatorul. Astea nu sint una langa alta, adica daca incepe ploaia si eu sint la mine in "casa", nu pot sa ma duc dincolo sa scot cablurile fara sa-mi ud hainele. Alta problema ar mai fi ca daca dupa ce ne culcam toti, si incepe furtuna, cine mai scoate cablurile ? Eu ma gandesc sa construiesc un mecanism, poate cu niste motorase CNC, care efectiv sa faca si sa intrerupa niste contacte si care sa fie comandate de la distanta prin cablu. In felul asta, inainte sa ma culc, dau comanda si se scot cablurile automat... Sint dispus sa fac orice... Chiar daca e ceva complicat si dureaza mult pana il fac si il voi folosi doar la ploile de la toamna incolo... Editat Iunie 28, 2018 de Giuseppe Bagarella Link spre comentariu
geomx Postat Iunie 28, 2018 Partajează Postat Iunie 28, 2018 1. routerul nu cred ca-l ai pe casa ca sa bata direct traznetul in el, chiar daca l-ai pune in varful unui para-traznet asta nu inseamna ca il si va atinge traznetul 2. fiind in casa "pericolul" (fulgeru`) ar putea veni doar pe cablurile electrice... poate ca o siguranta diferentiala cat mai sensibila te-ar putea scuti uneori de neplacei (si nu ma refer neaparat la router) 3. ca simpla curiozitate, cat a fost de scump? incat sa merite o atentie f. deosebita .... intreb asta pt ca in general un router chiar si de vreo 50 roni se comporta destul de decent pt uz casnic .... Link spre comentariu
modoran Postat Iunie 28, 2018 Partajează Postat Iunie 28, 2018 Ai bani sa cumperi odata un "router scump", ai si pentru a doua oara, si a treia oara, etc la nevoie, nu-i problema. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Iunie 28, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 28, 2018 Pai da, pericolul poate veni pe cablurile electrice. Pe alimentare si pe cele 2 cabluri de net care intra in el. Pai 170 lei am dat. Nu e scump sa-l cumperi o data, dar daca e sa se arda si sa tot cumpar la routere mereu.... nu prea mi-ar place. Si in plus de asta mai conteaza si faptul ca e cel mai tare router pe care l-am vazut vreodata, si nu as vrea sa-l pierd. Link spre comentariu
elmar Postat Iunie 28, 2018 Partajează Postat Iunie 28, 2018 (editat) În afară de chestia cu deconectatul complet de la rețea și de la cablul de internet ...nu cred că ai ce-i face! Ori ce metodă cu deconectarea prin contacte sau releie ar fi ineficientă la tensiunea de mii,zeci de mii de volți ...atât cât poate avea un fulger. Editat Iunie 28, 2018 de elmar Link spre comentariu
geomx Postat Iunie 28, 2018 Partajează Postat Iunie 28, 2018 (editat) la cum ai scris dai de inteles ca routerul de 170 roni ar fi cel mai scump echipament electric/electronic pe care-l ai ... adica daca ti s-ar arde frigiderul, telvizorul, calculatorul sau orice altceva n-ar fi problema , important e sa nu-ti pice routerul ... desi poate ca bat oarecum campii poate ca ar fi util sa-ti construiesti un paratraznet ... L.E. ... si ce te impiedica ca sa-ti 'tragi' routerul in camera ta si sa-l conectezi doar cand ai nevoie ? ... cred ca asta ar fi cea simpla si ieftina metoda .... chiar locuiesti intr-o zona bantuita de traznete sau doresti sa fii "mai catolic ca papa? ' Editat Iunie 28, 2018 de geomx Link spre comentariu
Blacksmith Postat Iunie 28, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 28, 2018 28 minutes ago, elmar said: Ori ce metodă cu deconectarea prin contacte sau releie ar fi ineficientă la tensiunea de mii,zeci de mii de volți ...atât cât poate avea un fulger. Exact la asta m-am gandit si eu ! Sa intrerupi contactele cu relee ar fi complet inutil, ca la tensiunea aia si la distanta aia se face arc. O sa va zic mai incolo la ce m-am gandit daca nu apre cineva cu o solutie mai buna. @geomx Hai sa nu facem teoria banilor acum, ca nu e subiectul acestui topic. Gandeste-te ca am folosit "scump" ca o metafora, pentru ceva care este foarte important pentru mine. Nu conteaza ce motive am. Link spre comentariu
flomar60 Postat Iunie 28, 2018 Partajează Postat Iunie 28, 2018 Mie mi s_a întâmplat de 3 ori cu 3 routere diferite... au fost trăznite iar pulsul de supratensiune a venit pe cablul telefonic...norocul meu ca erau în garantie_fiecare! _când s_a întâmplat și am primit altul nou în loc... dar tot am pierdut ziua și banii pe deplasarea la oraș... în afara de izolarea totala fata de cele 2 rețele, nu exista metoda eficienta de protecție... Link spre comentariu
Blacksmith Postat Iunie 28, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 28, 2018 La ce distanta ar trebui sa fie contactele "intrerupatorului" ca sa nu se faca arc in caz ca intra fulgerul pe cablu ? 10 cm e ok ? Chiar nu am idee... Link spre comentariu
eugenius Postat Iunie 28, 2018 Partajează Postat Iunie 28, 2018 https://www.google.com/search?client=firefox-b&ei=tD01W7mKKYKesgHQy4f4Aw&q=how+to+install+ethernet+surge+protector&oq=Ethernet+Surge&gs_l=psy-ab.1.1.0i71k1l8.0.0.0.14793.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c..64.psy-ab..0.0.0....0.BTGcSqRJqUY Link spre comentariu
elmar Postat Iunie 28, 2018 Partajează Postat Iunie 28, 2018 Se poate pune o serie de eclatoare legate la pământ, care vor prelua energia fulgerului ...dar nu e 100% sigur ... Mai ales pe partea cu semnalul ...cablul UTP. 1 Link spre comentariu
validae Postat Iunie 28, 2018 Partajează Postat Iunie 28, 2018 (editat) Tensiunea ce apare pe conductorii afectați de o descărcare atmosferică de tip trăsnet (fulgerul e doar între nori), nu poate fi suportată practic de niciun comutator/separator domestic uzual.E vorba practic de zeci de mii de Volți și asta doar ce mai ajunge în casă, inițial trăznetul având milioane sau zeci de milioane de Volți.Dar descărcările multiple către pământ, prin care se mai pierde o mare parte a energiei, fac să mai rămână ,,doar,, ceva mii-zeci de mii de Volți..... O cunoștință a povestit cum în timpul unei furtuni puternice,( toate cablurile aparatelor fiind scoase din prize), în momentul când a trăsnit în consola de racordare a casei, s-au observat scântei lungi de câteva zeci de centimetri între prize și cordoanele aparatelor.Practic n-a scăpat nimic dintre electrocasnice.Povestea cum cablurile de rețea erau străpunse vizibil din loc în loc la câțiva centimetri.... Descărcătoarele de rețea pot limita tensiunea la ordinul a câteva sute de Volți, mai departe fiind obligatorii protecțiile cu varistori (MOV).S-ar putea ca tot tacâmul de protecții să nu fie chiar ieftin, dar cred că merită efortul, nu doar pentru router ci pentru toți consumatorii sensibili... Editat Iunie 28, 2018 de validae Link spre comentariu
yo7lhe Postat Iunie 28, 2018 Partajează Postat Iunie 28, 2018 Daca nu intra fibra optica in casa arestorii de Eth nu sunt prea utili daca da traznetul prin vecini. Daca intra pe cupru in casa de la furnizor mai bine pune bani deoparte pentru unul de rezerva. La tara nu am paratraznet, pentru ca nu vreau sa culeg traznetele. Reteaua si camerele de supraveghere sunt legate pe cablu Eth, dar traseele intre cladiri sunt ingropate. Netul il am prin router cu SIM si urmeaza sa trag fibra optica. In conditiile in care a traznit aproape vecinul a ramas fara router, calculator si televizor iar la mine nu s-a stricat nimic. Eu zic sa ingropi traseele intre case, sa intri pe fibra optica fara fir purtator iar la tabloul electric sa montezi descarcatoare. Routerul avand valoare sentimentala cred ca merita efortul. Sper totusi sa nu-ti trazneasca prin vecini prea des. Link spre comentariu
Haralambie Postat Iunie 28, 2018 Partajează Postat Iunie 28, 2018 Poate ii traznesc ideile Link spre comentariu
cristi_74 Postat Iunie 28, 2018 Partajează Postat Iunie 28, 2018 Cea mai buna protectie este :cand se anunta cu furtuni cablurile jos din echipamente si din prize altfel.... se lasa cu cheltuieli.Acu vreo saptamana a dat cu trasnet in sau langa traful de tensiune de la rascrucea dintre strada mea cu cealalta...3..4 case din jurul trafului si-au cumparat routere si receivere cablu noi.La vreo 3 le-am comandat eu routere de la pc garage si cu ocazia asta mi-am luat si eu un router "scump" cum zici (un tp link archer c2) de care nu sunt prea multumit (deconecteaza random in jocuri si ma scoate de pe server),deci nu tot ce e scump e neaparat si bun.Am facut update de firmware si para nu mai deconecteaza asa des. Link spre comentariu
Postări Recomandate