Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema simpla de amplificator ,maxim 10 piese.

david alin

Postări Recomandate

Buna ziua dragi colegi .

Doresc sa experimentez cu ajutorul dvs cateva scheme de amplificatoare clasa A sau clasa D ,daca se poate din maxim 10 piese.

Deasemenea ,as vrea ca tranzistori sa ma folosesc doar de IRF 9640(1buc), IRF 540(1 buc) ,IRF 3205(1buc) si 2N3055G(4 buc capsulati) pe care ai posed momentan.

As vrea o schema functionala in clasa D daca exista  sau A ,cu un numar maxim de cateva componente.

Precizez ca voi alimenta montajul cu o sursa reglabila 0-30V 

Va multumesc anticipat .

Editat de david alin
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 75
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• david alin

35

• sesebe

8

• Nostalgic

8

• flomar60

5

In clasa D , imposibil cu numai 10 piese,cu cele 10 piese se poate face abia purtatoarea de modulatie , restul cu ce ? Banuiesc ca nici nu cunosti clasa D.Pentru A mai merge din 10 piese.

..............era gata sa dau uitari,daca ai doua integrate dedicate clasei D poti face cu 10 piese un ampl. audio.

Editat de NOSTALGIC
Link spre comentariu
Chiar acum, NOSTALGIC a spus:

In clasa D , imposibil cu numai 10 piese,cu cele 10 piese se poate face abia purtatoarea de modulatie , restul cu ce ? Banuiesc ca nici nu cunosti clasa D.Pentru A mai merge din 10 piese.

..............era gata sa dau uitari,daca ai doua integrate dedicate clasei D poti face cu 10 piese un ampl. audio.

Imi plac integratele acelea de care vorbesti ,doar ca mai am un pic pana invat cum sa le si  lipesc/folosesc..

Momentan ne limitam la cateva componente, cele specificate iar diode, rezistente sau condensatori ,am..

Editat de david alin
Link spre comentariu

Salut,Alin!

Solicitarea ta este mult prea minimala....si setul de boxe audio pt calculator au,pe fiecare canal cel putin 2 tranzistori si mai multe componente pasive...cel putin 15 pe fiecare canal....se poate face un amplificator audio din cele 3 componente ,mai sus specificate....dar se va auzi f. slab sau deloc,functie de ce sarcina de iesire va avea....asa ca nu merita!

Dar, uite o idee-cauta pe net schema de la amplificatorul de 10w ,kit-ul IPRS si construieste-l pe acela....daca vrei sa-ti faci "mana"....se alimenteaza la 30V c.c exact cat poate sursa ta...spor!

Link spre comentariu
Acum 1 oră, flomar60 a spus:

Salut,Alin!

Solicitarea ta este mult prea minimala....si setul de boxe audio pt calculator au,pe fiecare canal cel putin 2 tranzistori si mai multe componente pasive...cel putin 15 pe fiecare canal....se poate face un amplificator audio din cele 3 componente ,mai sus specificate....dar se va auzi f. slab sau deloc,functie de ce sarcina de iesire va avea....asa ca nu merita!

Dar, uite o idee-cauta pe net schema de la amplificatorul de 10w ,kit-ul IPRS si construieste-l pe acela....daca vrei sa-ti faci "mana"....se alimenteaza la 30V c.c exact cat poate sursa ta...spor!

Salut dl FLORIN !

Incantat sa ne regasim..

Nici nu aveti idee cat bine mi-a facut sursa dvs ,in cate situatii ma folosesc de ea.Multumesc tare mult,sunteti un om minunat !

Sincer e si hilar continutul si cerinta mea din topic..insa ,voi experimenta toata viata ..de la CREST CA9 si alte capodopere in domeniul amplificarilor PRO,uite ca ajung sa mai simt si caldura unui montaj  banal din cateva piese cu pretentia de a se numi amplif  :))

Momentan ma folosesc cu brio de un 2N3055G capsulat,un cond de 100uF si o rezistenta reglabila de 1 K..(estimez un maxim de 2-3 w P.out) ,semnal direct din PC ,iar pe ouput un dfuzor SICA 8" pe 8 ohm si vreo 100w RMS  :))..

Mi-ar place sa invat cum pot obtine maximul de potential oferit de 1 singur final, in speta cel specificat sau un altul din cei care ai am..ce imbunatatiri as putea aduce...Sincer,am facut in trecut si acea schita de la IPRS si mi-a placut foarte mult si suna curat fata de multe ampuri china..totusi acum vreau ceva mai simplu daca se poate, asta era ideea.

Am incercat si cu IRF 3205 ,avea gain foarte mare fata de 2N3055,insa se auzea gajait,cu siguranta mai trebuiau ceva prefinali,rezistente,insa nu am stiut unde sa le pun.

Orice idei sunt binevenite 

Cu respect pentru voi toti !

Editat de david alin
Link spre comentariu

citat:      Momentan ma folosesc cu brio de un 2N3055G capsulat,un cond de 100uF si o rezistenta reglabila de 1 K..(estimez un maxim de 2-3 w P.out) ,semnal direct din PC ,iar pe ouput un dfuzor SICA 8" pe 8 ohm si vreo 100w RMS  :))..

Nu mai vorbiti fara scheme, unde ai pus rezistenta reglabila? Noua ne ceri scheme dar tu doar le povestesti.

Link spre comentariu
Acum 20 minute, miticamy a spus:

citat:      Momentan ma folosesc cu brio de un 2N3055G capsulat,un cond de 100uF si o rezistenta reglabila de 1 K..(estimez un maxim de 2-3 w P.out) ,semnal direct din PC ,iar pe ouput un dfuzor SICA 8" pe 8 ohm si vreo 100w RMS  :))..

Nu mai vorbiti fara scheme, unde ai pus rezistenta reglabila? Noua ne ceri scheme dar tu doar le povestesti.

Ceva in genul acestei scheme, implementata in circuitul meu si modificata din 2SC5200 in 2N3055G respectiv R 2200ohm in 1K reglabila, ar fi minunat daca ma puteti ajuta sa aduc imbunatatiri ,modificari si implementari sa le testez cu drag .

De mentionat ca mai detin si rezistente reglabile de 10K,100k,500k si 1Mohm,tranzistori BD140,Bc 547C,2N2222,MPSA06,Ztx 753,2N3904,diode 1N5408,1N4148,1N4007 .

maxresdefault.jpg

Acum 6 minute, andrei_ a spus:

Exista si 2N3055 necap sulat,cu maruntaiele la vedere

Oare sa mai am pretentia de a ma numi ROMAN si de a activa pe un forum electronic ?

Asa-mi trebuie daca ma imprumut din terminologia altora..:))))

Editat de david alin
Link spre comentariu

Lăsînd la o parte ironia colegului andrei_.....in locul difuzorului se poate monta un transformator ca adaptor de impedanta pentru difuzor....avantaj evident ,nu mai circula c.c. prin difuzor,se poate creste tensiunea de alimentare si poate creste puterea livrată sarcinii...insa realizarea trafului nu e o treaba simpla....

Link spre comentariu

Colegul Andrei_ ,probabil a inteles gresit ,nu vreau 1000w ,decat doar cativa zeci de wati, maxim..impropriu spus wati..Mai mult de dragul experimentarii 

Foate interesanta ideea cu transformatorul cu rol de adaptor de impedanta ,incep sa mai inteleg cate ceva din princiipiile care stau la baza functionarii unui amlificator .

Deci fenomenul in care membrana difuzorului se excita(ridica) in moment ce ridic tensiunea = curent c.c in difuzor . 

Editat de david alin
Link spre comentariu

Am revenit la un circuit ,precum cel din video ,folosindu-ma de un tranzistor IRF540 si un condensator 680uF 200v ,Pare net superior fata de 2N3055N ,doar ca are gajait .Ce pot adauga/modifica in circuit pentru a scapa de gajait?O alta problema pe care nu o inteleg este ca orice alt condensator introduc in circuit ,altul decat asta de 680uF/200V nu mai scoate semnal,e mut..foarte ciudat !Ce are asa special C asta?

https://www.youtube.com/watch?v=mCh3HmM_2g8

Link spre comentariu

Daca ai sub 16 ani mai poti face ceva in viata, altfel esti intro infundatura. In loc sa inveti despre componente si scheme simple cauti calea simpla cu YT unde exista pe langa documente minunate (chiar cursuri de nivel inalt) multa, multa mizerie in ambalaj stralucitor. Dupa 46 ani de electronica practica colegii stiu gluma pe care o repet destul de des: daca vezi pe cineva cu letcon in mana sa stii ca este sigur sarac. Pune mana pe un program simplu de simulare si vezi cum se comporta montajele de pe YT.

Link spre comentariu
Acum 40 minute, miticamy a spus:

Daca ai sub 16 ani mai poti face ceva in viata, altfel esti intro infundatura. In loc sa inveti despre componente si scheme simple cauti calea simpla cu YT unde exista pe langa documente minunate (chiar cursuri de nivel inalt) multa, multa mizerie in ambalaj stralucitor. Dupa 46 ani de electronica practica colegii stiu gluma pe care o repet destul de des: daca vezi pe cineva cu letcon in mana sa stii ca este sigur sarac. Pune mana pe un program simplu de simulare si vezi cum se comporta montajele de pe YT.

Cred ca e cel mai bun sfat .

Am uitat de programele de simulare ,imi este rusine si de varsta mea ,cu toate acestea nu voi permite nimanui sa-mi ia dreptul de a experimenta si testa un lucru care poate acum ceva timp in urma l-am facut cap coada .

Ia ma lasati.ma cu studiatul la modul ingineresc ,caci nu am de gand sa aflu repede totul si sa raman fara placerea de a descoperi unele lucruri frumoase din acest domeniu.Uneori un om trebuie ajutat si nu sfatuit ,a nu se uita asta.Nu poti satura pe cel flaman cu vorbe,da.i o paine si sa saturat.

A nu se lua personal dar uneori cam asa este si in realitate..

Merci pt pont miticamy ca oricum nu aflu asa curand de ce nu.i place circuitului meu decat acea valoare a Condensatorului :-))

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări