Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Programarea uC-urilor Atmel

ole

Postări Recomandate

Acum 7 minute, BRANCA a spus:

Si care-i problema sa scoti/deconectezi ecranul?Sunt cateva fire...

Nu e nicio problemă să fac asta, lucrez pe breadboard, voiam să știu dacă pot programa fără ecran

și cum ar afecta asta uC (după programare, pinii pentru ISP capătă alte funcții; mai pot reprograma

uC tot prin ISP, sau e nevoie de vreo placă specializată?) Întrebări de super-începător, știu, dar trebuie să plec

și eu de undeva :)

Link spre comentariu

Pai intrebarea cu reprogramarea chiar e de incepator.ISP-ul s-a scos exact pentru a elimina necesitatea programarii si reprogramarii uC in afara montajului.

Link spre comentariu
Acum 26 minute, BRANCA a spus:

Pai intrebarea cu reprogramarea chiar e de incepator.ISP-ul s-a scos exact pentru a elimina necesitatea programarii si reprogramarii uC in afara montajului.

Știu, dar nu știam în ce măsură programarea schimbă mai mult sau mai puțin definitiv funcția pinilor. Știu că există Fusebit Doctor din motive asemănătoare, și cum

nu am așa ceva, am zis să fiu prudent!

Am reușit, funcționează, ecranul e bun! Ăsta era scopul montajului pe breadboard, să probez ecranul.

Acum mă duc înapoi la montajul contorului Geiger, să văd ce e în neregulă acolo. Măcar știu că nu e de la ecran.

Link spre comentariu

As vrea sa calculez divizorul rezistiv pentru un voltmetru cu uC ATmega328 cu Vin=50V

Ce tensiune utilizez ca tensiune de iesire Vout a divizorului respectiv intrare in ADC?

Am citit ca ATmega accepta maxim 5V intrare ADC. Aleg Vout = 5V si calculez rezistentele in consecinta? In alta parte am citit ca Vout trebuie sa fie egala cu tensiunea de referinta, iar in cazul ATmega328 referinta interna este 1.1V. Va rog sa ma sfatuiti cum sa fac. Am cautat in datasheet informatia dar nu am gasit. Poate scrie dar este asa de multa informatie acolo ca poate am trecut peste.

Multumesc.

Link spre comentariu

Alegeti referinta externa 5V. Asa aveti si o precizie mai buna. Divizorul sa fie in asa fel facut astfel incat sa pastrati impedanta de intrare in ADC in jurul a 10K.

Link spre comentariu

Multumesc.

Asa am facut, referinta este externa de 5V si am rezistente de 10k + 1k.

Dar daca folosesc referinta interna, Vout trebuie sa fie egala cu referinta?

Link spre comentariu

Va salut @zvonacfirst,

1 oră în urmă, zvonacfirst a spus:

Dar daca folosesc referinta interna, Vout trebuie sa fie egala cu referinta?

Da. Si asta se deduce din interpretarea formulei de la pagina 256, sectiunea 24.7 din foaia de catalog.

Daca rearanjati formula astfel incat sa exprime Vin si tineti cont ca valoarea ADC nu poate sa depaseasca 1023 (ptr ca este convertor pe 10 biti, deci valoarea maxima este 2^10-1), rezulta ca Vin_max este 1023/1024*Vref, ceea ce este aproximativ egal cu Vref.

Aplicarea unei tensiuni mai mari decat Vref, dar mai mica de 5V la intrarea ADCului nu va distruge intrarea ADCului, in schimb codul de conversie obtinut va fi in permanenta 1023; veti satura ADCul.

Spor!

Editat de cirip
Link spre comentariu

Va salut si eu @cirip.

Multumesc mult. Va referiti probabil la aceasta foaie de catalog. Gasisem multe altele, cu numar de pagini diferit, dar pe aceasta nu. Oricum nu ma asteptam ca pentru o informatie trebuie sa interpretez o formula. Ma asteptam ca in foaia de catalog sa scrie negru pe alb.

Acum s-a facut lumina. :scarpin

Acum 19 minute, vijelie02 a spus:

pai nu prea e bine,

De ce nu este bine?

Vout=R2xVin/(R1+R2) = 1x50/(10+1)= 4.545V

Iar referinta este de 5V, referinta extrerna.

Iar curentul prin cele doua rezistente este de 4mA dupa calculele mele.

Sau la ce va referiti de fapt?

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
Acum 3 ore, vijelie02 a spus:

Divizorul sa fie in asa fel facut astfel incat sa pastrati impedanta de intrare in ADC in jurul a 10K.

La d-voastra cat este impedanta vazuta de ADC ?

Link spre comentariu

Sper sa nu gresesc, dar ADC-ul "vede" valoarea rezistentei R2, adica 1k.

Sa pun R1=100k si R2=10k?

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
Acum 5 minute, vijelie02 a spus:

Aveti doua variante pentru a rezolva acest neajuns.

OK. Prima varianta ar fi sa inlocuiesc rezistentele cu 100k si 10k.

A doua varianta care ar fi?

Si, daca vreti si puteti, va rog sa imi detaliati de ce este un neajuns.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări