Vizitator eugenval Postat Aprilie 1, 2015 Partajează Postat Aprilie 1, 2015 Salut Radu, Mii de multumiri, mi-ai scris un tutorial in toata regula... cum ajung acasa de la serv. am s-o iau de la inceput... Ca si simpla informatie: am instalat driver-ul si imi apase corect in device manager si am folosit aceeasi versiune de WinAvr ca cea indicata de tine (adica ultima). Am o neclaritate totusi: conform pasului nr. 5 din ultimul tau mesaj avrdude ar trebui sa fie integrat in Winavr? In cazul acesta exe-ul lui ar trebui sa fie vizibil undeva in folderul Winavr, corect? Poate azi-noapte nu vedeam bine sau nu-mi amintesc eu dar nu tin minte sa fi vazut acest executabil... Na, in fine, abia astep sa ajung acas'... Link spre comentariu
rlodina Postat Aprilie 1, 2015 Partajează Postat Aprilie 1, 2015 avrdude se gaseste in directorul : C:WinAVR-20100110bin - director pe care instalul de la WinAVR i-l pune in PATH. Link spre comentariu
Vizitator eugenval Postat Aprilie 1, 2015 Partajează Postat Aprilie 1, 2015 (editat) Salut din nou, Am mai avansat putin... dupa reinstalare nu am mai primit eroarea cu "nu stiu unde-i avrdude" dadea o alta eroare asa ca m-am apcat si am refacut toate lipiturile pe padurile de programare + am gasit o punte pe doua dintre terminalele uC-ului care nu erau legate la programare dar... cine stie, oricum nu avea ce sa caute acolo asa ca am remediat problema.Acum reusesc sa comunic cu programatorul pana la un punct insa. Am facut initial "interogarea " asa cum mi-ai zis dar nici asta nu e parca Ok apoi mai departe am introdus comanda de programare si... aici trebuie sa vezi print screenul atasat... Nu poate sa deschida device-ul si.... ce treaba are cu portul paralel? P.S. si inca o intrebare: nu ar trbui specificata in comanda locatia celor doua fisiere? (hex si eep) Editat Aprilie 1, 2015 de eugenval Link spre comentariu
rlodina Postat Aprilie 1, 2015 Partajează Postat Aprilie 1, 2015 (editat) 1. Acel warning : "cannot set sck period ..." - i-l putem ignora (trebuie facut un update de firmaware la programator) - nu ne incurca. 2. Comanda de scriere mc contine o eroare: -c STK200 - acesta este tipul programatorului noi avem USBasp. Inlocuieste STK200 cu USBasp. [Edit] "P.S. si inca o intrebare: nu ar trbui specificata in comanda locatia celor doua fisiere? (hex si eep) - binenteles (cel mai simplu lansezi avrdude din directorul lor). Mai simplu: 1. Copiezi fisierele intr-un director Ex: C:MyApp 2. Deschizi un CMD si te duci acolo: CD MyApp 3. Prompterul trebuie sa-ti arate: C:MyApp> si de aici lansezi comanda avrdude ... Elimina te rog si -F din comanda - acest parametru elimina verificarea semnaturii mc-ul - in cazul nostru totule ok ... Succes Editat Aprilie 1, 2015 de rlodina Link spre comentariu
Vizitator eugenval Postat Aprilie 1, 2015 Partajează Postat Aprilie 1, 2015 De mare ajutor mi-ai fost sa stii!!! Eu am copiat cele doua fisiere in folderul lui WinAvr dar oricum nu putea sa functioneze pt ca era comanda falsa si de-aia cauta portul paralel... Dupa ce am postat raspunsul de mai sus m-am uitat mai atent la comanda si mi-am adus aminte ca autorul proiectului nu a folosit Usbasp si nici WinAvr; citez: "I used an i STK200 clone and Ponyprog." si atunci mi-am dat seeama ca acel cuvant trebuia inlocuit dar nu stiam cu ce... Mii de multumiri Radule, uC-ul este programat! Link spre comentariu
Vizitator eugenval Postat Aprilie 7, 2015 Partajează Postat Aprilie 7, 2015 Salut in nou, Acum ca am prins curaj in domeniul programarii uC-urilor am mai gasit o schema dar de data aceasta are un attiny24a. Intrebarea mea este daca se poate si acesta programa in acelasi fel? Multumesc si scuze daca este usor off-topic. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Aprilie 7, 2015 Partajează Postat Aprilie 7, 2015 Da, il poti programa cu USBAsp. Link spre comentariu
rlodina Postat Aprilie 7, 2015 Partajează Postat Aprilie 7, 2015 Evident. Programul avrdude i-ti permite sa scrii o multime de mc-uri de la ATMEL. Ce trebuie sa verifici daca programatorul tau (USBasp) suporta acel mc - din cate stiu eu attiny este suportat. Daca-l lansezi cu parametru -? (avrdude -?) i-ti afiseaza toti parametrii de lucru. Ex: parametru: -c - determina tipul programatorului folosit , -p tipul mc-ului programat (pt. a obtine o lista cu toate suportate : avrdude -c avrisp) Uitate pe net un pic la documentatia lui avrdude. Link spre comentariu
Vizitator eugenval Postat Aprilie 7, 2015 Partajează Postat Aprilie 7, 2015 Na, am citi aici legat de avrdude: http://www.nongnu.org/avrdude/user-manual/avrdude.html Deci comanda mea ar arata cam asa: avrdude -p t24 -c USBasp -U flash:w:ceva.hex si cam atat, nu? Am citi ca la uC-ul acesta fuse poate fi ignorat (citez: on the ATtiny24 changing fuses is not necessary). Nu stiu insa care e treaba cu eepromul... Proiectul este aici: http://www.doc-diy.net/photo/delay/ Pentru programare am gasit si care terminale trebuie conectate: Tot cautand pe net nu am mai prea gasit pe nimeni sa faca programarea acestui uC cu un USBasp (ma refer la attiny24, daca este la fel cu 44/48 atunci n-am zis nimic), am gasit insa in multe locuri cu Arduino... Undeva am vazut ca poate fi folosit si softul pentru Arduino impreuna cu un USBasp... Link spre comentariu
rlodina Postat Aprilie 7, 2015 Partajează Postat Aprilie 7, 2015 "Am citi ca la uC-ul acesta fuse poate fi ignorat(citez: on the ATtiny24 changing fuses is not necessary)" - formulare gresita. La acest proiect fuse biti pot fi lasati la valoarea default (din fabrica). Prin acesti fuse biti mc-ul se poate configura - ex: frecventa la care lucreaza. "Tot cautand pe net nu am mai prea gasit pe nimeni sa faca programarea acestui uC cu un USBasp (ma refer la attiny24 ...." - se poate. I-ti recomand sa ai incredere in nico_2010 mereu (eu asa fac). Vezi si descrierea lui mirceara la programatorul tau USBasp http://http://www.elforum.info/topic/89355-voltmetreampermetresurse-module-electronice-diverse/?p=1002833 "Nu stiu insa care e treaba cu eepromul..." Mc-ul are mai multe tipuri de memorii: 1. FLASH : aici se salveaza programul - echiv. HDD la calculator Etape realizare program (grosso modo): 1.1 - programatorul scrie programul (folosind intructiunile unui limbaj ex: C sau C++ sau ASM) intr-un format text (ex. cu notepad) 1.2 - cu ajutorul unui compilator transforma aceste intructiuni (scrise intr-un fisier text) in cod executabil (intructiuni pe care mc-ul le poate interpreta si executa) 1.3 - acest cod binar ce contine intructiuni masina este transformat in ASCI - HEX - (nu stiu de ce) probabil ca-i mai usor asa de manevrat - (vezi: avr-objcopy) acest fisier hex i-l scrii tu in FLASH cu avrdude 2. EEPROM : memorie pe care o poti scrie si citi din program (ex: ultima valoare folosita la temporizare) - echivalent registry din windows In cazul proiectului tau anterior, smatrig, autorul a creat si un fisier cu continutul initial al acestei memorii (se genereaza exact ca la 1.1 - 1.3) - cum ai remarcat avrdude poate sa-l scrie si pe acesta in mc - nu-i nimic ciudat ca unele proiecte sa nu aiba un continut initial pt. EEPROM. 3. SRAM : mem de lucru - echivalent RAM de la calc - volatila (i-si pierde continutul fara alimentare) "ma refer la attiny24, daca este la fel cu 44/48 atunci n-am zis nimic ..." in principiu ai putea zice ca-i acelasi mc difera doar marimea flash-ului: la ATtiny24 - 2K, ATtiny 44 - 4K, Attiny 84 - 8K (vezi aici: http://www.atmel.com/Images/8006S.pdf) "Undeva am vazut ca poate fi folosit si softul pentru Arduino impreuna cu un USBasp..." - no comment (daca-ti cumperi un arduino povestim altfel pierdem vremea). PS: dupa ce termini si acest temporizator pune-ne si noua o poza facuta de tine cu aparatura la lucru... Succes. Link spre comentariu
Vizitator eugenval Postat Aprilie 8, 2015 Partajează Postat Aprilie 8, 2015 Multumesc pt lamuriri si pt rabdare! Ma apuc de procurat piese,.. acestea sper sa le gasesc mai usor pt ca nu sunt SMD-uri. (cu alea chiar am intampinat greutati, rezistor de 3.3Mohm in capsula 1206 a trebuit sa cumpar din Polonia, nu mai zic de altele din care a trebuit sa cumpar mai multe decat am avut nevoie pt ca nu se putea face comanda, citez, "asa mica")... Prin "aparatura de lucru" te referi la ce unelte folosesc eu pt realizarea acestor proiecte? Mi rusine sa pun poza cu asa ceva.... Link spre comentariu
Vizitator fcovei Postat Mai 22, 2015 Partajează Postat Mai 22, 2015 Va salut domnilor!Am inceput si eu de cateva saptamani sa studiez programarea in limbaj de asamblare in AVR Studio 4.Posed o placa STK500 si am de realizat un proiect ce include AtMega 8515.Proiectul constra intr-un dispozitiv de cronometrare in trei faze cu comanda de semafoare a tragerii intr-un poligon.In pauze intra pe afisaj un ceas de timp real, care trebuie sa functioneze si in background in timpul cronometrarii.Limbajul de asamblare il stapanesc din vremea lui Z80, mnemonica nu difera mult, problema mea este alta:-unele instructiuni sau rutine se vad ca fiind functionale in simulator dar in realitate nu functioneaza.-in anumite situatii unii biti de port (cum ar fi EEWE, write enable EEPROM) nu accepta in simulator instructiunea sbi, dar in realitate merge si altele...Care este problema, am nevoie de parerea unui om cu ceva experienta, sunt bug-uri ale AVR Studio sau altceva?Va multumesc. Link spre comentariu
nel65 Postat Octombrie 26, 2015 Partajează Postat Octombrie 26, 2015 Salutare,o problema de programare am si eu ,si anume,vreau sa programez un Attiny25 ,am usbasp instalat si sinaprog2 .Vede chipul in programator dar nu ma lasa sa setez fusebitii .Setarea oscilatorului este default la 8Mhz insa cu CKDIV8 debifat. Cum pot sa setez fusebitii sau daca trebuie sa folosesc altceva in loc de sinaprog si/sau USBasp? Link spre comentariu
MifTy Postat Noiembrie 7, 2015 Partajează Postat Noiembrie 7, 2015 ... pentru că m-am plictisit să am câteva avr-uri pe care se adună praful, şi pentru că am nevoie la modul serios de un "superultramegamultitester", am suflat praful de pe programatorul pe serială (da, bafta mea, mai am serială la pc, nu, nu am încă usbasp), şi am făcut conexiunile.logic şi firesc, am primit celebra eroare -24 (avrdude) sau -1 (ponyprog).am măsurat tensiunea de alimentare pe pinii mcu, şi am găsit un măreţ 2.37 volţi... clar.pentru că mai am încă "bătrânul" mega8 de la Laci, virgin, am decis să refac programatorul pe o plăcuţă care să fie alimentată din baterie de 9 volţi, scăpându-mă astfel de eroarea aia.next step, usbasp, cu mega8-ul ăla... era singurul THD pe care îl aveam şi nu prea-mi venea să-l folosesc pentru ceva aşa de banal ca un programator, dar... "cârtiţenia" mea a cam avansat, aşa că... asta e! :dplus că mai am nişte planuri... mai vorbim deseară.am să fac programatorul ăla simplu (pe care îl am deja, dar e pe plăcuţă cu găurele, şi n-am chef să greşesc ceva la (dez)lipit, mai ales că nu mai ştiu unde am pus hârtiile pe care îmi desenasem layoutul), şi apoi o să rămână amintire! :)uitam: @rlodina, dacă ţii musai să foloseşti avrdude în mod text, poţi folosi pentru citirea unui mcu comanda -v.eu folosesc ca să verific dacă am conexiunile hardware comanda: avrdude -p m8 -c siprog -v, şi-mi returnează nişte date despre mcu, port, programator, şi alte alea.a, şi am instalat winavr normal, din installer, aşa că mi-a adăugat comenzile în PATH, astfel că pot scrie direct în fereastra de command linia cu pricina.o idee mai bună ar fi să foloseşti cu usbasp-ul khazama sau sinaprog.ele tot avrdude folosesc, dar ai o interfaţă grafică îndeajuns de uşor de înţeles.nu trebuie decât, eventual, să le spui unde se află avrdude instalat în sistemul tău. Link spre comentariu
MifTy Postat Noiembrie 7, 2015 Partajează Postat Noiembrie 7, 2015 later: minunatski!!!am windows 7 x64 şi mă doare mintea cu... exact aceeaşi eroare.dacă încerc altceva, mă trezesc din când în când cu un măreţ "cannot load giveio"...sunt sigur că am făcut conexiunile corecte, mcu-ul nu e defect, dar filmul se rupe undeva între mufa de serială şi avrdude/sinaprog (da, ăsta ştie şi programatoare pe serială şi paralelă... logic, e doar o interfaţă grafică pentru avrdude, şi atât!)... am să bootez de pe un livecd (numai să găsesc unul care să aibă deja avrdude preinstalat), şi vedem.în cel mai rău caz, instalez win xp pe o partiţie suplimentară! :)PS e careva cu windows7 64 şi posesor de port serial?nu de alta, dar sunt curios dacă are aceeaşi problemă... dacă merge ar cam fi cazul să reinstalez eu windowsul... şi aşa are cam 5 sau 6 ani vechime, şi de data asta îl pun pe 32 de biţi.oricum, nu folosesc nimic nativ pe 64... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum