Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Programarea uC-urilor Atmel

ole

Postări Recomandate

Daca intr un ATMEGA16 16PU se activeaza s au dezactiveaza fuse bitii low si high fara a umbla la fuse lock bit se poate defecta?Precizez urmatoarele Mi am facut un montal de deblocare ecu auto care are in componenta atmega16 l am programat prima data dupa care a functionat ok nestiind ca o sa functioneze ,dupa care l am sters si reprogramat iar dar din nefericire nu a mai vrut sa funtioneze poate imi spune cineva unde am gresit.Multumesc.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...

Se da un pcb ce are un Atmega16 TQFP montat pe el.

Are mufa de programare Jtag, cum reusesc sa programez acest atmega cu UsbAsp? este posibil?  sau trebuie sa imi construiesc alt programator? daca da, ce programatori a-ti sugera sa fac? unul pe usb, sau ceva adaptari de la UsbAsp.

Multumesc.

Link spre comentariu

Am inteles.

Dar, este posibila programarea prin UsbAsp, daca il voi conecta la pini necesari acestuia? sau difera compilarea programului si voi avea probleme in sensul ca nu va functiona.

Link spre comentariu

Metoda de programare n-ar trebui sa aibe influente asupra functionarii programului. Da' asteapta si parerea cuiva care a mai programat ATMega...

Link spre comentariu

Cu un programator USBasp va conectați pe pinii :MISO,MOSI, SCK, RESET, VCC si GND si puteți sa îl programați. Pentru a folosi pinii conectati acum la JTAG trebuie sa faceți unele setari în fuse.Nu contează cum îl programați (JTAG sau ISP) contează ce programați în uC.

Editat de mars01
Link spre comentariu

Userul a intrebat daca poate folosi USBasp pentru a programa ATmega16 folosind portul JTAG.

Raspunsul este nu deoarece interfetele SPI si JTAG sunt diferite si pentru programarea uC folosesc alti algoritmi. Mai mult, daca prin program pinii dedicati JTAG sunt folositi pentru alte comenzi, aceasta interfata nu va putea fi folosita.

Pentru clarificari cititi pag.7 si 8 din atasament. 

Costyy86: Poti programa uC cu USBasp prin interfata SPI ca pe orice alt uC, nu difera compilarea. Pentru utilizarea interfetei JTAG vei activa in fusebits JTAGEN.

Equinox-FS2003-UPG7-datasheet.pdf

Link spre comentariu

@nico_2010:

Toti cei care au postat raspunsuri aici, au inteles intrebarile puse de Costy.  Nu este nevoie sa ni se atraga atentia (bolduit chiar) la prima intrebare atunci cand noi am raspuns la o intrebare ulterioara (post #275)..

Multumesc pentru completarea adusa raspunsului meu cu care am completat raspunsul lui Liviu.

Sper ca @Costyy86 este lamurit acum ca metodele de programare (ISP si JTAG) sunt metode alternative si ca se poate folosi de oricare metoda in masura in care are hardware-ul necesar.

Numai bine!

Editat de mars01
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am reusit sa programez atmega16 de mai sus prin ISP, folosind sinaprog 2.1 si usbasp, insa am dat de o problema, fisierul eeprom are extensia .hex, si nu il pot flashui, am schimbat eu extensia in .eep, il flashuieste dar la verificare da eroare, si mai am o problema, tot in sinaprog nu stiu cum sa setez fusebiti pentru crystal extern 16Mhz.

Setari in ponyprog, asta a dat autorul.

CKSEL3..0: 1111
CKOPT: 0
JTAGEN: 0
SPIEN: 0
BOOTRST: 1
BODEN: 0
BODLEVEL: 0
SUT1: 0
SUT0: 1

Reszta bez znaczenia
LOCK-bity standardowe
Link spre comentariu

In Sinaprog scrie si cum sunt setati fusebitii CKSEL daca dai click pe casuta unde scrie "C" , la Low sau High Fuse nu mai stiu exact, acolo iti alegi din lista daca nu stii valoarea hexa sa o scrii direct .

Fisierul pentru EEPROM n-ar trebui sa aiba extensia hex , extensia eep o genereaza automat assembler-ul . Posibil sa se fi incurcat fisierele iar hexul sa fie alt program si da eroare la scriere pentru ca nu incape in eeprom ... vezi la ce locatie da eroare si ce s-a scris

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Daca intr un ATMEGA16 16PU se activeaza s au dezactiveaza fuse bitii low si high fara a umbla la fuse lock bit se poate defecta?

Daca dezactivezi SPI enable, nu il vei mai putea programa prin SPI. Cred ca il vei putea totusi programa prin JTAG, daca l-ai activat.

Cu siguranta il vei putea programa cu un programator "high voltage".

Microcontrollerul nu se defecteaza ci doar nu se mai poate programa prin interfata corespunzatoare (ISP).

In cazul setarii bitilor lock nu se defecteaza, doar se blocheaza citirea/scrierea, prin stergerea intregului controller se poate utiliza din nou.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Doresc sa decompilez un fisier hex iar apoi sa-l recompilez inapoi

Mai precis vreau sa modific (re-editez) un text de pe un display lcd care este in ungureste

Pot folosi AVR Studio ??? sau este alta varianta mai comoda pentru incepatori

Am cautat pe you tube o noapte intreaga si nu am gasit ceva care sa ma lamureasca

Cine vrea sa imi raspunda ii multumesc cu anticipatie :)   

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări