Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tubul 6J1P

ALEKS

Postări Recomandate

Stie cineva ce se poate face cu tubul 6J1P ? E pentoda si, din cate stiu eu sunt din seria "miniatura". Eu am o armata de astfel de tuburi si ma gandesc ca le-as putea folosi la ceva... Deci, cine stie cam ce s-ar putea face cu 6J1P, este rugat sa posteze aici! Multumesc anticipat.

Urmand link-ul urmator vedeti proiectul de preamplificare terminat:

Preamp. cu 6J1P

Stima,

ALEKS

Link spre comentariu

Multumesc de raspuns. Eu i-am scos dintr-un televizor Rubin si sigur erau in blocul de IF dupa cum zici tu. Nu aveam idee pentru ce sunt buni, dar stiam ca sunt pentode.Poate am sa ma apuc odata de un radioreceptor sa utilizez si tubii astia... Problema e schema.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut ! Stiu pentoda, am si eu cateva si am incercat sa preamplific ceva ce ele. initial mie nu mi-a mers bine adica mi-a oscilat destul de naspa dar a amplificat. Am lasat-o balta pana acu o saptamana cand cautand pe net niste preuri cu Riaa am dat peste o schema cu preu cu 6j1p si am constat ca avea alte valori de componente in montaj si nu am incercat inca dar am convigerea ca va merge chiar bine cu toate ca a fost proiectata pt RF.Spor!!! :) Tineti-ma si pe mine la curent cum merge si cine vrea schema de preu sa ma caute pe mail sau messenger(yahoo).

Link spre comentariu

In asteptarea schemei lui Gandila, postez o schema desenata de mine. Schema am gasit-o pe un site rusesc, utilizata ca preamplificator pentru chitara. Eu am transpus-o in CadSoft EAGLE pentru a o face cat de cat descifrabila (originalul era desenat de mana).

Posted Image

Ar putea cineva sa execute niste simulari (cu software adecvat) dupa schema aceasta?

Nota: Schema este complet functionala!

Link spre comentariu

Imi cer scuze Alexe, am uitat de schema si ma bucur ca ai postat-o tu pe asta. Seamana destul de mult cu ce am eu cu mici diferente: in catod avea o rez de vreo 200 ohmi iar cea de sarcina(anod) era ceva mai mica.Eu am incercat acu' ceva vreme sa o folosesc cu aceleasi valori ca pt EF86 dar mi-a oscilat destul de rau si am lasat-o balta. In concluzie 6j1p e buna si in AF, doar ca trebe;' sa-i respecti cerintzele de catalog la componentele aferente. :o

Link spre comentariu

zg, softul cu care desenez eu schemele se numeste EAGLE si e produs de CadSoft. Eu folosesc versiunea freeware care este disponibila pe site-ul: http://www.cadsoftusa.com/. Mie mi se pare reusit soft-ul, dar parca ii lipseste ceva (sau poate doar versiunii freeware), si anume o sectiune pentru efectuarea simularilor pe scheme.

Gandila, am sa testez si eu schema in zilele urmatoare, in masura in care am sa am timp. Una din probleme ar fi, valorile tensiunilor condensatorilor si puterile rezistorilor.

Pentru rezistorii din schema de mai sus, cred ca am sa utilizez 0.5W iar pentru condensatori e discutabil. Cei de 47uF vor fi la 250V, cei de 47nF vor fi la 250V (cei micuti, dreptunghiulari de la IPRS colorati rosu, negru, etc.), si cel de 10uF? In schema originala nu erau valorile tensiunilor.

Astept sa iti dai si tu cu parerea asupra tensiunii pe condensatorul de 10uF.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Intr-un final am gasit socluri cu 7-pin de cablaj la pretul de 10.000 lei la General Systems Iasi. Am cumparat toate piesele necesare (doar "un pumn de piese") si am trecut la constructia preamplificatorului, intrucat am dupa cum am mai zis, o mica armata de tuburi 6J1P. Sursa de alimentare am facut-o sa debiteze 200V / 13mA pentru B+ si 6.3V / 1A pentru filamentele tuburilor.

Ideea este ca am construit preamplificatorul in faza de test (cablat "in aer"). Tot ce pot spune e ca suna clar, ca lacrima, singurul deficit fiind raspunsul slab la frecventele inalte. Sunt avantajate melodiile cu frecvente medii-joase / medii-bass. Caracteristic tuburilor, nici un zgomot de fond! Pot spune ca preamplificatorul poate conduce si o pereche de casti de 16ohm dar eu il folosesc pentru a "netezi" sunetul care intra din PC in ROSTOV 105.

Dragi prieteni, daca intereseaza pe cineva, voi posta si o fotografie a preamplificatorului, imediat ce-l voi executa pe placuta de sticlotextolit (in stadiul actual arata sub orice critica), cel mai probabil saptamana viitoare.

PS: Chiar daca e tub RF, micul 6J1P se comporta bine si in AF. Schema functionala se gaseste mai sus, in aceasta pagina.

De asemenea e interesant si efectul de overdrive / depasirea capacitatii tubului. Da-i mai mult semnal si asculta cum se satureaza... cu totul diferit sunetul decat cel distorsionat produs de tranzistori...

Link spre comentariu

Dragi prieteni, am facut fotografii cu modulul (intentionez sa-l fac sub forma de KIT pentru eventualii cumparatori, in editie limitata).

= De sus =

Posted Image

= Dintr-o laterala =

Posted Image

PS: Am utilizat pini auriti (pe care-i am de la Institut de la Cluj, si-i pastram de mult timp in casa pentru proiecte mai speciale).

Am sa imprumut o camera digitala "mai desteapta" pentru a face fotografii in semiintuneric, cu preamplificatorul in functiune, spre deliciul dumneavoastra, al tuturor!

Pe curand si spor la lucru!

Link spre comentariu

E bestial efectul luminii filamentelor tuburilor in semintuneric, mai ales la cele de putere ceva mai mare. Ma jucam cu 6P3S si e superba lumina albastra degajata la coltzurile anozilor. :)

Link spre comentariu

Banuiesc ca sunt complet off topic dar vroiam sa va intreb de unde va luati soclurile pt tuburi? eu sunt din Buc, si ma gandesc ca poate ma lumineaza si pe mine cineva in legatura achizitia de socluri pt tuburi; La orice magazin de specialitate la care am intrebat s-au uitat la mine ca la unul venit din alta galaxie. Deja imi este si jena sa mai intreb prin magazine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări