Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa cu 3842

spinach

Postări Recomandate

Am eu trafuri asemanatoare ce ale dvs... vi le fac cadou,doar transportul trebuie platit...de asemenea, desfac eu miezurile,metoda cu fierberea nu este foarte sigura apropo de integritatea miezului...

IMG_0639 (FILEminimizer).JPG

IMG_0640 (FILEminimizer).JPG

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 58
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• spinach

27

• Marian

12

• flomar60

4

• cristi7521

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca fierberea nu merge ( desi la mine a mers cam de fiecare data ) se poate incerca imersarea in solvent.

Spargerea miezului afecteaza permeabilitatea, si aici e marea durere la flyback, nu mai ai aceeasi inductanta, e ca si cum ai mari intrefierul.

Link spre comentariu

Sincer metoda" becului" a reusit de fiecare data.... A mai fost prezentata pe forum de un coleg. .. In rest eu n-am reusit cu solvent in toate cazurile.... Probabil solventul folosit de mine nu a fost OK 

Link spre comentariu

Cu solvent de fapt cu ce ? ?  Nu ataca carcasa ? Cu becul nu am incercat . Este mai bine ?

@flomar60 , multumesc  : ce dimensiune au trafurile  ? Imi trebuie de 28 sau 29mm .

Link spre comentariu

In prima poza prezentata de mine, dimensiuni miez,incep cu traful din stanga:

1) latime = 39mm  ; inaltime = 34mm  ;  grosime = 12,5 mm

2)    42mm  ;   42mm  ;  15mm 

3)  34mm  ;  35mm  ;  11mm

...ce semnifica cei 28 sau 29mm?

Link spre comentariu

Standartul ERR28A  ; are 28.5 latime , 11.4 grosime , 14 lundime , 9.3 diametru centru , 9.6 lungime ferestra ; totul in mm

ERR28B , la fel ca A dar are fereastra mai lunga , adica lungime de 12.5 mm 

Din calcul , imi reiese un consum in secundar de 3.5w . Traf mai mare , cred ca nu prea se potriveste . Tot din acelasi motiv , cred ca s-ar  putea sa mearga cel lipit.

Link spre comentariu

Dupa cum se observa si in pozele de mai sus , pe traf exista mai multe sectiuni , folosite  alternativ  secundar/primar/secundar/...primar/secundar . 

Intrebare : daca 2 bobine , sint  legate in paralel , dar situate pe sectiuni diferite , cum se poate interpreta ? 

a. -ca este o singura bobina bobinata cu 2 fire , si in calcul  o singura inductanta cu sectiune de cupru dubla

b - ca sint 2 bobine , separate ,  in paralel care se vor calcula adecvat conform cu formula tipica a 2 bobine in paralel.

Link spre comentariu

Nu am osciloscop si L-metru.

Multe din bobine , sint facute din secmente in paralel , intercalate , probabil cu scopul ca sa fie cit mai mici pierderile .

Link spre comentariu

Nu mai folositi expresii asa la modul general. Am mai spus eu, tehnica nu este politica sau poezie. Trebuie sa spui si care pierderi. Intercalarea reduce inductanta de scapari si cu asta ai spus totul daca stii ce efecte negative are aceasta. 

Link spre comentariu

Am citit diverse pareri privind valoare randamentului . Intre 75-92 % . Pentru cazul amatorului , la cit poate el sa bobineze , sa lipeasca , sa refolosesca diverse materiale , uzual ce randament se va lua in calcul ?

Link spre comentariu

Este utopic sa tintesti o anumita cifra cand discuti despre randament la o sursa in curs de proiectare, sunt prea multe variabile ce pot influenta rezultatul final, si este daca nu imposibil, oricum foarte dificil sa le controlezi atat de strict pe toate. 

Poti tinti o anumita plaja aproximativa, dar nici asta nu te ajuta prea mult decat poate statistic...

Smilex a facut pe un alt forum o prezentare detaliata de proiectare de sursa plecand de la un randament dorit, dar calculele sunt destul de complexe iar rezultatele destul de restrictive.

Cel mai simplu este sa tratezi fiecare aspect in parte cat mai atent cat privesc pierderile, si rezultatul final ar trebui sa vina de la sine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări