Kreator Postat Iunie 25, 2018 Partajează Postat Iunie 25, 2018 Eu am una din asta, face paine, cozonac, iaurt etc si sunt foarte multumit de ea. Are 14 programe, 3 nivele de rumenire, si doua dimensiuni de paine: de 750g sau 1 kg. Dupa cum se spunea sus, conteaza foarte mult sa se cantareasca exact ingredientele si tipul de faina. In carticica cu retete cantitatile sunt date pentru un anumit tip de faina, dar daca se schimba faina sau tipul de drojdie, nu mai sunt valabile iar eu mi-am creat propria reteta dupa mai multe incercari. Cine spune ca iesi mai ieftin daca faci painea in casa cred ca se inseala, (la mine o paine de 1kg se mananca intr-o zi) dar gustul nu se compara.... Link spre comentariu
deneinvins Postat Iunie 26, 2018 Partajează Postat Iunie 26, 2018 Eu am cumpărat în 2010 o mașină de făcut pîine @Rowenta, varianta cu două zbaturi. În cartea cu instrucțiuni, descrie cu lux de amănunte cum se folosește mașina (pe toate funcțiunile) și cum se prepară pîinea, dar nu dă nici o rețetă. Cantitatea maximă este de 1,5 kg. Am ajuns la o rețetă, din aproape în aproape. Folosesc făină cumpărată direct de la moară. O folosesc neîntrerupt de cînd am cumpărat-o și sînt mulțumit. Mașina are mai multe funții pentru mai multe tipuri de pîine și pentru cantități diferite. Are și funcții suplimentare, cele mai folositoare fiind ”cronometru” și ”fierbere dulceață”. Link spre comentariu
one Postat Iulie 16, 2018 Partajează Postat Iulie 16, 2018 (editat) A face paine este atat de simplu ca nu trebuie nici o masina. Fierberea marmeladei este tot atat de banala ca iarasi masina nu are rost. Pentru a face o mancare buna in general nu este nevoie de masini, ci de placerea de a gati. Multe din aceste electrocasnice se adreseaza persoanelor care nu au suficienta incredere in ele insele si isi imagineaza ca e complicat sau percep bucataria ca o munca incomoda si nu ca o relaxare. Eu am avut o masina de facut paine cand locuiam intr-un imobil unde nu aveam cuptor. Desi rezultatele erau relativ bune, curand mi-am dat seama de limitarile acestei masini. De exemplu nu framanta suficient, asa ca dupa ce termina ciclul de framantare o resetam si mai pornea o data apoi o lasam sa mearga pana la capat. Painea rezultata era destul de mica, rezistenta de incalzire era o spira si nu incalzea uniform, etc. Aceasta experienta a fost insa esentiala pentru a prinde "gustul" painii facute in casa si apoi am renuntat la ea. Acum fac paine fara nici o masina, folosesc cuptorul de acasa. Pentru a prepara aluatul utilizez mixerul cu spiralele pentru aluat. Am ajuns destul de expert (nici nu e complicat) caci nu am nevoie sa masor nimic si fac propriile variatii. Nu am cumparat o masina de framantat (malaxor) pentru ca mi se pare scumpa (e undeva pe la 300€), caci mi-ar placea sa fac si altele, pasta de exemplu. Orice robot de bucatarie nu renteaza (am avut de la Kenwood) eu folosesc un mixer de 20€ (de la imetec) il am de 7 ani, uneori mai scartaie rulmentii de la faina care a ajuns inauntru dar mai merge si il voi folosi pana se strica apoi iau altul. Frantarea aluatului este operatia cea mai incomoda altfel restul e la limita banalitatii... arunci in cuptor, cand e gata, scoti. Am cuptor electric termostatat, ventilat. Pentru cuptorul cu gaz nu cred ca e mult mai complicat. Editat Iulie 16, 2018 de one Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 17, 2018 Partajează Postat Iulie 17, 2018 Aceasta masina de paine are cateva avantaje majore, ma mir ca nu le-ai remarcat. Si nu are in principal de a face cu priceperea cuiva la gatit. Avantajul 1 e asta: arunci ingredientele in cuva si pleci la munca. Cand revii, painea e gata facuta (nu stai sa o pui la crescut, sa o pui in tava/forma, sa o scoti dupa ce ai verificat-o cu scobitoarea). Avantajul 2 e asta: malaxor/robot/framantat la mana + cuptor cu programe + ... Pai, nu e mai simplu cu o masina unica? Daca nu o mai vrei, nici n-a fost cine stie ce investitie. In aceeasi optica: robot de bucatarie isi cumpara aia de nu stiu sa taie ceapa? NB: De mai bine de un deceniu painea e aleator in meniul familiei. Pentru cei care mananca paine des, sau familii mari, nu prea e rentabila masina daca e mica. Asa ca textul de mai sus e doar jocul Avocatul Diavolului. Link spre comentariu
one Postat Iulie 18, 2018 Partajează Postat Iulie 18, 2018 E diferit. Nu e ca o masina de spalat sa arunci hainele acolo si sa le scoti spalate. Aici avem intr-adevar o simplificare enorma si o crestere a calitatii vietii. O masina de paine daca imi permiteti si mie o comparatie este ca un compresor cu baterie pentru umflat roata la bicicleta (exista asa ceva). Daca ati umflat vreodata o roata de bicicleta stiti ca din cateva pompe ati terminat si nu trebuie nici o mecanizare. Daca umflati roata la masina e altceva. Daca razi 3 morcovi si 2 castraveti e inutil sa cumperi un robot. Asta e conceptul. Nu trebuiesc aruncati banii pe un aparat de care apoi te impiedici in bucatarie si ale carui accesorii din plastic se vor strica dupa orice folosire un pic mai intensa. Asta nu inseamna ca vreau sa combat folosirea masinii de paine, Nicidecum, doar ca daca cineva vrea sa faca paine sau orice maincare, ii recomand cu caldura sa simta procesul, ca sa il inteleaga. Apropos de ceapa nici eu nu tai ceapa cu mana caci am un dispozitiv cu care tai fara sa vars lacrimi (fara motor). Bucataria trebuie privita ca o relaxare caci nu e o munca grea precum lucrul pe un santier si nici stresanta precum vanzarile sau altele. Revenind la paine: Paleta pentru framantat poate sa dea rezultate bune intr-un caz si in altele mai putin. Bineinteles exista masini de paine mai bune si mai slabe. Diferenta de la una ieftina la una mai scumpa e cam de 3 ori. Eu am avut una ieftina (Severin cam 50€). Nici nu se pune problema verificarii cu scobitoarea, eu vad painea cand e gata si dureaza 25-30 minute. Eventual pot pune cronometrul si cand suna painea-i gata. Verifici cu scobitoarea o tarta pe care o faci pentru prima oara sau o faci rar dar cand o sa faci una pe saptamana o sa stii exact cand e gata fara sa mai bagi scobitoarea. In timp ce se coace painea pot sa fac altceva nu o sa stau sa ma uit la ea chiar daca nu sunt la serviciu. Timp de framantare 5 minute, 1 minut spalat palete mixer si pus mixerul la loc, in rest pregatit apa, faina, spalat tava sunt aceleasi operatii pe care le faci si la masina de paine. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 18, 2018 Partajează Postat Iulie 18, 2018 Prima incercare, prima reusita! Link spre comentariu
MVS Postat Iulie 18, 2018 Partajează Postat Iulie 18, 2018 Arata foarte bine, dar sa ne spuneti la gust cum este. Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 18, 2018 Partajează Postat Iulie 18, 2018 Ca tot se zicea ce buna iese facuta manual, ca brutarul. @Miticamy, par facute pe cenusa. Au foaie de varza deasupra? De unde textura aia de frunza? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 19, 2018 Partajează Postat Iulie 19, 2018 (editat) Am pus poza gresita cu painile, acelea sunt cu vechea masina "tanti Maria". Am citit ca uneori nu amesteca bine aluatul, sa dublez suma pt o masina cu 2 palete? E 2/3 din pensie. Amgasit si mai ieftin: Editat Iulie 19, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
morocanosul Postat Iulie 20, 2018 Partajează Postat Iulie 20, 2018 On 7/17/2018 at 7:18 AM, Thunderer said: Aceasta masina de paine are cateva avantaje majore, ma mir ca nu le-ai remarcat. Si nu are in principal de a face cu priceperea cuiva la gatit. Avantajul 1 e asta: arunci ingredientele in cuva si pleci la munca. Cand revii, painea e gata facuta (nu stai sa o pui la crescut, sa o pui in tava/forma, sa o scoti dupa ce ai verificat-o cu scobitoarea). Avantajul 2 e asta: malaxor/robot/framantat la mana + cuptor cu programe + ... Pai, nu e mai simplu cu o masina unica? Daca nu o mai vrei, nici n-a fost cine stie ce investitie. In aceeasi optica: robot de bucatarie isi cumpara aia de nu stiu sa taie ceapa? NB: De mai bine de un deceniu painea e aleator in meniul familiei. Pentru cei care mananca paine des, sau familii mari, nu prea e rentabila masina daca e mica. Asa ca textul de mai sus e doar jocul Avocatul Diavolului. Te rog explica-mi ceva: 1.Daca ai pus(din greseala/neglijenta etc. ingrediente necorespunzatoare ?? Vii de la lucru si spui ceva...urat ! 2.Aici sunt de acord,doar ti-ai cumparat o masina(de paine...reciclabila).PS. Atentie,nu painea(care?) este reciclabila,ci...masina !! 3.''In aceeasi optica: ''robot de bucatarie isi cumpara aia de nu stiu sa taie ceapa?'' NU,doar cei care sunt mai...''putin harnici''(lenesi)/nepriceputi(e o scuza pana invata),si o categorie...''speciala'',cei care vor sa..''demonstreze'' ca si ei sunt in (primul)rand cu...''lumea...buna'' !! Link spre comentariu
Untold Postat Iulie 20, 2018 Partajează Postat Iulie 20, 2018 Eu am avut o masina Moulinex, cumparata de la Altex, de 1,5Kg. A mers 4 ani non stop pana cand i s-au uzat bucsele (lagarele) de la axele paletelor. Am cumparat una Silvercrest de la Lidl, iar pe Moulinex am reparat-o, am dat 10 lei la un strungar pe 2 bucse din Bz turnat. A mai mers si Silvercrestu' vreo 2 ani (nu se compara insa cu Moulinex la calitate), apoi am repus in functiune Moulinexul. Acum am una tot Silvercresct, care merge de vreun an. Una peste alta, se merita din plin. Iti iese o paine excelenta ca gust si pret mic (cam 0,7 lei o paine de 1,3Kg.). Faina iau de la Profi sau Kaufland, din aia de 650, drojdie Pakmaya. Nu se compara cu panarama de paine din comert cu afanatori si alte cacaturi. CIne isi poate lua faina de la moara e si mai bine. Eu nu mai stiu gustul painii din comert de vreo 6-7 ani, cred. Deci, eu sunt pro masina de paine. In plus, ii poti pune decuseara ingredientele si o programezi ca la 6 dimineata sa fie gata painea. Apoi te culci si dormi linistit pana cand te trezeste bipaitul si aroma painii coapte. 1 Link spre comentariu
Untold Postat Iulie 21, 2018 Partajează Postat Iulie 21, 2018 (editat) Sa va zic si reteta mea, pt o paine de 1,2-1,3 kg (atat ramane dupa ce se coace din 1,5kg cat are cuva capacitate): 1. O lingurita de sare (sau dupa gust) 2. O lingura de zahar (asta se pune pt ca drojdia sa fermenteze si aluatul sa creasca) 3. 2-3 linguri ulei (eu folosesc din floarea soarelui presat la rece) 4. 200 ml apa 5. 795-800 gr faina de 650 6. 10-12 gr drojdie presarata peste faina. Ordinea adaugarii ingredientelor este cea de mai sus, drojdia se pune ultima ca sa nu intre in contact cu apa decat atunci cand incepe framantarea. S-aveti pofta! P.S. Eu chiar acum am pus o paine la facut, peste 3 ore jumate' cand e gata, va strig! Editat Iulie 21, 2018 de Untold Link spre comentariu
one Postat Iulie 24, 2018 Partajează Postat Iulie 24, 2018 Cred ca nu ai pus drojdia buna ca ai uitat sa ne strigi. Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 25, 2018 Partajează Postat Septembrie 25, 2018 (editat) La 21.07.2018 la 6:27, Untold a spus: Sa va zic si reteta mea, pt o paine de 1,2-1,3 kg (atat ramane dupa ce se coace din 1,5kg cat are cuva capacitate): 1. O lingurita de sare (sau dupa gust) 2. O lingura de zahar (asta se pune pt ca drojdia sa fermenteze si aluatul sa creasca) 3. 2-3 linguri ulei (eu folosesc din floarea soarelui presat la rece) 4. 200 ml apa 5. 795-800 gr faina de 650 6. 10-12 gr drojdie presarata peste faina. Cam aceeasi reteta folosesc si eu, doar ca apa pun 350ml si faina 600gr + seminte amestec(dovleac, floarea soarelui, in).Drojdie un pachet de 7 gr. Cred ca e incomod de masurat un pachet jumate. O sa incerc cu apa mai putina, dar tare ma tem ca ceva nu se potriveste.Daca e aluatul prea vascos, nu-l mai framanta bine... Editat Septembrie 25, 2018 de doru3160 Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Septembrie 25, 2018 Partajează Postat Septembrie 25, 2018 (editat) Mai fratilor,ati uitat gustul piinii facuta-n cuptor? Eu nu l-am uitat(gustul) si nici nu cred sa-l uit vreodata. Piinea cu cartofi (sfaramiciosi)era o minunatie! Ingredientele? Faina,sare,apa si drojdie sau maia, facuta-n casa. Aceea era piine adevarata! Framintata pina cind aluatul nu se mai lipea de mina,lasata sa dospeasca in covata din lemn, portionata la ochi si pusa in niste cosuri tronconice, facute din panusi de stiuleti de porumb. Apoi era lasata sa creasca si dupa ce crestea pina cind ajungea la gura cosului, era pusa la copt doar atunci, cind frecind cociorva din fier, de vatra cuptorului,sareau scintei. Se scotea atunci cind, scoasa(o piine) din cuptor si batuta pe partea dinspre vatra,sa sune ca toba. Atunci era coapta! Tinuta in incaperi racoroase, acoperita cu prosoape (tesute-n casa)de cinepa cu bumbac, tinea si o saptamina fara sa se intareasca sau sa se mucegaiasca. Editat Septembrie 25, 2018 de GEO 53 BN 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum