Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inca o sursa stabilizata reglabila... :)

informer

Postări Recomandate

4 minutes ago, Kosmin said:

Ar mai fi o intrebare, cat de stabila e referinta din pinul4 ic7 (se observa cu osciloscopul) cand intra sursa in curent constant si oscileaza?

Pinul 4 al IC7 este conectat la iesirea DAC-ului.

DAC-ul are tensiunea de referinta stabilizata de circuitul separat cu 431 iar ambele au tensiunea de alimentare de 5V stabilizata pe o cale separata cu 7805.

Teoretic pinul asta n-ar trebui sa fie influentat de oscilatiile la nivelul stabilizatorului cu 723 dar am sa verific cu osciloscopul. :ewryt45w

Link spre comentariu

Doua oscilograme: la ambele cu galben iesirea operationalului din bucla de curent. 

Cu albastru intrarea inversoare (pin 4) la prima respectiv tensiunea la iesirea sursei la a 2-a.

DS2_QuickPrint4.png

DS2_QuickPrint5.png

Link spre comentariu

Am inteles. E posibil sa fie doar o instabilitate a buclei de curent dar vad ca pompa de sarcina pt -3,3V are osc. la 10kHz asa ca o armonica de-a sa poate sa se mai zbenguie pe acolo, e de verificat si asta, ca ea oricum e activa si in situatia utilizarii adaptorului extern. C7 am vazut ca e conectat chiar in botul lui IC8.

Poti incerca cu 2 baterii de 1,5V pe post de sursa flotanta cat ic8 ar fi oprit/scos.

Link spre comentariu

Problema poate fi sau nu similară dar ”încetinirea” fără discenământ poate , într-adevăr, strica mai rău. Eu nu am zis însă neapărat încetinire , eu am zis compensare. 

Dificultatea constă în faptul   că la intrarea în CC bucla de tensiune se opune un timp până când bucla de curent reușește să ia controlul.  Mie îmi pare din oscilograme că IC7 lucrează la început ca un comparator generând un impuls mare la ieșire care întreține oscilația. Nu e vorba de o oscilație care să se apropie cât de cât de o sinusoidă ci mai degrabă un fel de oscilator de relaxare. Presupun că dacă schimbi condensatorul de 100nF schimbi și frecvența de oscilație deci nu bucla de curent în sine stabiliește frecvența oscilației .  Dacă ții LM723 suficient de încetinit s-ar putea să ajute o încetinire moderată a lui IC7 astfel ca el să lucreze mai mult ca amplificator de eroare, așa cum este destinat . Am avut o problemă oarecum similară la o sursă pe care am abandonat-o ulterior din alte motive . Nu am notat din păcate detaliile dar rețin că am scăzut amplificarea pe partea buclei de curent simultan cu o încetinire moderată. Și așa am rămas cu ceva oscilații la curentul maxim dar erau mici și le-am pus pe seama firelor lungi cu care testam. Clar însă , un condensator mare pus pe această buclă nu a făcut decât să scadă frecvența oscilației . 

Link spre comentariu

Da, e "lucru dracului" cu bucla asta. :) In momentul in care sursa intra in regimul de curent constant, frecventa oscilatiei este maxima... daca maresc curentul limita marind tensiunea la iesirea DAC-ului, amplitudinea oscilatiei ramane constanta dar perioada ei creste pana la un punct cand oscilatia dispare complet. Acelasi efect il are pt. ACELASI CURENT reglat, marirea condensatorului de compensare a amplif-ului din 723  sau chiar marirea electroliticului de filtraj de la iesirea sursei... :).

Link spre comentariu

Da, nu m-am legat de acest aspect deși s-ar putea să conteze. Schema aleasă de tine cu ieșire pe PNP nu este necondiționat stabilă, ea este afectată de polul introdus de condensatorul de ieșire și acest pol depinde la rândul lui de curent. 

Ți-ai trasat o sarcină dificilă.... 

Link spre comentariu

Dacă variază și frecventa atunci înclin sa cred ca responsabila pentru deranj este doar bucla de curent.

Ai încercat sa pui în Spice doar partea de regulator sa vezi cu aproximatie cam ce margine de faza îți arată ?

Link spre comentariu
1 hour ago, Kosmin said:

Ai încercat sa pui în Spice doar partea de regulator sa vezi cu aproximatie cam ce margine de faza îți arată ?

Nu, n-am facut asta, din nefericire nu ma pricep la simulari.

Link spre comentariu

Bun, o sa incerc azi:

- filtrarea intrarii in INA214.

- setarea amplificarii MCP601 de la bucla deschisa undeva la o valoare mai mica.

- compensarea amplificarii MCP601 cu frecventa in sensu` scaderii ei mai pronuntate la cresterea frecventei.

- diverse valori pt. filtrajul de la iesirea sursei.

- de vazut daca cele doua convertoare introduc sau nu zgomot in bucla de reglaj.

Daca mai aveti alte sugestii, am sa le incerc cu placere. :)

Multumesc. 

Link spre comentariu

Dupa mai multe tatonari, o resistenta de 100k in paralel cu 2 x 1nF ca reactie negativa pt. opamp-u` IC7 au rezolvat problema oscilatiilor in toata plaja de reglaj.

Sursa merge acum foarte bine in ambele regimuri de curent respectiv tensiune constanta.

Vreau sa multumesc tuturor celor care si-au batut capu` cu problema mea, dau "o bere" daca treceti prin TM. :ewryt45w

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări