Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aragazul si centrala termica cu gaze sunt nocive pentru sanatate.

gsabac

Postări Recomandate

Acum 2 ore, gica70 a spus:

"centrala termica care pe ascuns noaptea coboara de pe perete, intra in dormitor si ne sufla toate gazele ei sub patura" Acuma imi explic multe..!

M-a dat gata asta :rade:

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Predator a spus:

Eu nu inteleg de ce toata lumea crede ca CET-ul arde gaz doar ca sa va dea voua apa calda.

Pai tocmai asta se doreste sa se inteleaga, ca gazul ars, impartit la centralele murale, este mai toxic decat cel ars la CET-uri...care CET-uri nu merg pe gaz! Dar sunt si asemenea instalatii cu tehnologie destul de noua http://www.zf.ro/companii/energie/termocentrala-omv-petrom-functioneaza-aproape-de-capacitatea-maxima-14626680, in rest, din ce stiu eu, cele care mergeau mixt, pacura+gaz, gazul folosit in cazane mici pentru abur tehnologic iar CAF-ul (cazan apa fierbinte) mergea pe pacura.

Editat de gica70
Link spre comentariu

CET-ul nu arde doar gaz, arde bani, toate "retehnologizările" făcute pe bani grei prin firme "dedicate" ajung la final în factura utilizatorului, asta pe lângă "pierderile" care sunt bune pentru a justifica cheltuirea altor bani, în fapt schimbă robinete și țevi ruginite pe altele mai puțin ruginite dar care dacă le faci raportul preț-greutate poți ajunge la concluzia că sunt făcute din metale nobile :)

O adevărată retehnologizare ar fi să treacă de pe vechea tehnologie bazată pe ciclul Rankine folosită în ultima sută de ani la ciclul combinat Rankine-Brayton, astfel extragi energia în două trepte și nu mai e nevoie să le bagi pe gât la proști apa caldă reziduală.

rankine cycle.JPG

combined cycle.JPG

Link spre comentariu
La 12.06.2018 la 16:54, M.Adrian a spus:

Sunt de acord ca gazele de ardere de la aragaz mai ajung si prin casa, nu ies toate afara prin hota, dar treaba cu centralele de apartament mi se pare o gaselnita pozitionata strategic sa renuntam noi la ele si sa ne abonam iar la centralele termice de cartier.. Dvs. ce parere aveti?

E sper ca respectivu' a realizat compunerea respectiva acasa, in timpul liber, nu platit din taxele si impozitele mele! Si se mai vaita de salariile din cercetare!

Acum 5 ore, Predator a spus:

Eu nu inteleg de ce toata lumea crede ca CET-ul arde gaz doar ca sa va dea voua apa calda.

Dar tu ce crezi???

Link spre comentariu
Acum 35 minute, vranceanu a spus:

Sa vezi ce daunatoare pentru sanatate devine centrala pe lemne cand calculezi cati bani ,,arzi'' pe iarna.

Uzual astea două nu prea intră în competiție, adică zonele dense populate (blocuri de locuințe) nu se pretează la încălzit pe lemne, e o problemă cu depozitarea combustibilului, evacuarea gazelor (coșuri) și chiar accesul la acest gen de combustibil în marile orașe, pe de altă parte o zonă rurală sau chiar un cartier de case urban (unde se pot folosi centrale pe lemne) implica costuri mari pentru construcția unui sistem centralizat și ulterior vor fi la fel de mari costurile de întreținere și cele datorate pierderilor. Clar meciul se dă între centralele de apartament pe gaz și sistemul centralizat. Susținătorii sistemului centralizat sunt în mod direct cei care au de câștigat din asta (lucrează într-un astfel de sistem sau îl deservesc eventual îl căpușează), prima întrebare la care este dificil să dea explicații susținătorii acestui sistem este "De ce un sistem așa performant economic trebuie subvenționat și cu toate astea produsul scos pe piața este tot scump și trebuie eventual protejat prin diverse regulamente și interdicții puse altor sisteme".

P.S. Un posibil viitor sistem centralizat poate fi o centrală de bloc pe gaz eventual combinată și cu panouri solare, dar asta doar în condițiile în care există doar un propietar pe tot blocul, nu intru în amănunte fiindcă schimbăm direcția topicului.

Uite mai jos cum arată un astfel de Micro CET care produce energie electrică și căldură pentru un magazin, eventual se poate folosi perfect la un bloc de locuințe.

production2.JPG

pumpe.JPG

speicher.JPG

speicher2.JPG

ventile.JPG

viessman.JPG

abgas.JPG

BBS.JPG

controler.JPG

erdgas.JPG

microCET.JPG

motor.JPG

production.JPG

Editat de eugenius
Link spre comentariu

Valabil probabil doar pentru blocuri particulare unde exista cu adevarat interesul economiei .Oricum , e superb ce vad in poze .

Editat de vranceanu
Link spre comentariu
Acum 1 minut, vranceanu a spus:

Valabil probabil doar pentru blocuri particulare unde exista cu adevarat interesul economiei .

Exact dar în cazul propietarilor de apartamente individuali tot soluția unei centrale individuale este mai bună (evident pe gaz la costurile actuale), și tot interesul economiei primează, din punctul de vedere al consumatorului nu văd care ar fi economia dacă primește o factură umflată și tremură de frig în casă  dacă este client la sistemul centralizat ?

Link spre comentariu

Pai ma gandesc ca probabil este mai ieftin cand dotezi un bloc cu o centrala colectiva fata de atunci cand dotezi fiecare apartament cu cate o centrala individuala . Zic asta uitandu-ma prin ochiul proprietarului de bloc atunci cand face o investitie. Iar o centrala colectiva cred ca daca este administrata corect poate face economii importante inclusiv la consumul total de  combustibil . S-ar schimba totusi treaba daca aceasta centrala ar fi deservita de cativa operatori , cativa tehnicieni mentenanta , vre-o doi - trei ,,directori , etc. Revenim astfel la vesnica problema CET unde majoritatea costurilor erau pe personal si ,,conducere'' Insa acest lucru ar fi valabil doar la noi cred .

Link spre comentariu
Acum 7 ore, vranceanu a spus:

Pai ma gandesc ca probabil este mai ieftin cand dotezi un bloc cu o centrala colectiva fata de atunci cand dotezi fiecare apartament cu cate o centrala individuala . Zic asta uitandu-ma prin ochiul proprietarului de bloc atunci cand face o investitie. Iar o centrala colectiva cred ca daca este administrata corect poate face economii importante inclusiv la consumul total de  combustibil . S-ar schimba totusi treaba daca aceasta centrala ar fi deservita de cativa operatori , cativa tehnicieni mentenanta , vre-o doi - trei ,,directori , etc. Revenim astfel la vesnica problema CET unde majoritatea costurilor erau pe personal si ,,conducere'' Insa acest lucru ar fi valabil doar la noi cred .

Prima problemă ar fi finanțarea desigur pentru că este dificil să convingi mai mulți propietari de apartamente să bage mâna în buzunar pentru această investiție, mai ales când deja au plătit și au în apartament o centrală individuală, poate niște facilități fiscale sau subvenții ar ajuta în cazul ăsta. Cât privește întreținerea asta poate fi externalizată, uzual o firmă care se ocupa de garanțiile la centrale poate prelua și contracte de întreținere. Ideal ar fi ca o astfel de centrală să fie prevăzută de dezvoltatorul imobiliar încă din faza de proiect iar eventual legislația să constrângă în acest sens dezvoltatorii, în Germania pentru orice proiect imobiliar nou trebuie să ai prevăzută izolație termică corespunzătoare și o instalație energetică sau termică neconvențională (un panou solar ceva), evident este obligatoriu ca proiectul să aibe prevăzute și spații de parcare iar la construcțiile făcute pentru utilizare de către firme (spații comerciale, birouri, producție) investițiile în energiile neconvenționale (uzual panouri solare) se deduc din impozit.

Link spre comentariu

Tot v-ati luat de incalzire dar i-a treceti domniile voastre la CANTINELE DE CARTIER ca aragazuuu polueaza. Nu observati deloc cum intervine in viata dumneavoastra STATUL. Va ia copii daca ii mustrati, traiti la comun, dati tot ce agonisiti din munca dumneavoastra si mancati ce va dau EI (scoici, si gandaci de mare, scarbosenii adunate din mizeria oceanelor). Greu de inteles si Noua Ordine Mondiala.:bataie

Link spre comentariu

In perioadele foarte reci, daca sistemul centralizat nu este dimensionat corect (o variatie mare de capacitate avand in vedere "comportamentul" vremii ingreuneaza dimensionarea corecta) si operarea sa lasa de dorit, caldura in casa nu va fi suficienta. Se poate adapta si un cazan pe gaz care sa "ajute" instalatia existenta cu distribuirea centralizata. Cei care au deja o centrala pe gaz la un bloc (de ex. centrala particulara de mai sus)  pot folosi ori un sistem ori altul sau mixt in functie de conditiile date. Mixt, adica se merge pe gaz dar se preincalzeste apa (pe retur) cu sistemul centralizat. Cat priveste sistemul prezentat de @eugenius pot spune ca am vazut asa ceva, ma refer numai la turbine si recuperatoarele de caldura; poluarea sonora este destul de mare si asta numai la 3 turbine de 1MWh  (ele se afla in mijlocul marii pe o platforma).

"Tot v-ati luat de incalzire dar i-a treceti domniile voastre la CANTINELE DE CARTIER.." Mi-ai amintit de fabricile de mancare, asa urmau sa se numeasca in acele timpuri pe care le vreau uitate... 

Editat de gica70
Link spre comentariu
1 hour ago, eugenius said:

Prima problemă ar fi finanțarea desigur pentru că este dificil să convingi mai mulți propietari de apartamente să bage mâna în buzunar pentru această investiție, mai ales când deja au plătit și au în apartament o centrală individuală, poate niște facilități fiscale sau subvenții ar ajuta în cazul ăsta. Cât privește întreținerea asta poate fi externalizată, uzual o firmă care se ocupa de garanțiile la centrale poate prelua și contracte de întreținere. Ideal ar fi ca o astfel de centrală să fie prevăzută de dezvoltatorul imobiliar încă din faza de proiect iar eventual legislația să constrângă în acest sens dezvoltatorii, în Germania pentru orice proiect imobiliar nou trebuie să ai prevăzută izolație termică corespunzătoare și o instalație energetică sau termică neconvențională (un panou solar ceva), evident este obligatoriu ca proiectul să aibe prevăzute și spații de parcare iar la construcțiile făcute pentru utilizare de către firme (spații comerciale, birouri, producție) investițiile în energiile neconvenționale (uzual panouri solare) se deduc din impozit.

In Romania  ISCIR te obliga sa ai pentru a exploata asa ceva , operator autorizat ISCIR  , 24/24 H  , cu punct de lucru fixat , adica nu are voie sa paraseasca locul de munca sub nici o forma. Nu mai caut acuma legislatia  dar puteti cauta dvs ca sa va convingeti . Deci s-au creat automat min 4 locuri de munca pentru 3 schimburi + schimb ,,alergator'' adica schimb care acopera zilele libere la celelalte 3 ,cu salarii destul de substantiale. Aceste costuri vor intra direct in factura cetateanului .Cu mentenanta , da poate sa fie si externalizata pentru ca banuiesc ca interventiile sunt totusi destul de rare dar trebuie si asta platita printr-un contract de asistenta permanenta care va costa si ea destul.  Acuma depinde de cati cetateni vor beneficia de  instalatie , cu cat mai multi cu atat mai bine .  

Link spre comentariu

Centralele de bloc s-au dovedit a fi un total fiasco, vedeti Planorama, Doamna Ghica Plaza(Romfelt), Monaco Towers, Rosegarden, Asmita Garden, etc. Intre 600 si 1100 lei/luna de iarna mentenanta+incalzirea+apa pt. un apartament de 3 camere, fata de 60-70 de lei cat platesc gazele eu, cu centrala de apartament.

O aberatie, normal ca au ramas respectivele silozuri mai mult nevandute, cine are banii aia nu prea se muta la bloc si nu e dispus sa plateasca cat pentru incazirea unei vile P+1!

Lucrul amestecat pute a rahat, asta e de inteles.

Link spre comentariu

Pai cam asta am vrut sa punctez mai sus , adica faptul ca o asemenea ,,afacere'' va fi obligatoriu exploatata si supta pana la sange de catre capuse . Asa ar fi in Romania.Daca s-ar folosi strict in slujba cetateanului ... ar fi cu totul altceva.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări