Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inchidere deschidere calorifere

Vizitator Pavel

Postări Recomandate

Vizitator Pavel

Salut! Vreau sa fac o automatizare la calorifere sa se inchida automat fara sa mai umblu la robinetii termosttici,atunci cind aerisesc iarnacamerele. Pentru aceasta am nevoie de doua electrovane pt.apa normal deschise de 1/2''. ma poate ajuta cineva spunindu-mi undew le gasesc mai ieftin? Multumesc anticipat! :smt045

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• rimache

6

• lucicop

4

• Dr.L

2

• vsurducan

1

Top autori în acest subiect

Presupun ca nu aveti centrala termica de apartament/casa si ca locuiti la bloc.Procesul de racire al robinetului cu termostat este unul lent care se bazeaza in principiu pe destinderea adiabata a gazului din interiorul unui burduf. Se poate sa aveti si alta varianta de robinet (cu bimetal, etc).Presupunand ca nu aerisiti o perioada foarte lunga de timp si ca diferenta de temperatura interior exterior nu este mai mare de 50C (adica racirea apartamentului nu se produce foarte repede), ar fi mult mai simplu saincalziti sub robinet (presupunand ca nu doriti sa umblati in robinet unde ar fi mult mai simplu de incalzit burduful si cu putere mult mai mica) cu o rezistenta de 20-30W pe perioada aerisirii, utilizand un termostat auxiliar de control cu inertie termica redusa care sa controleze rezistenta de incalzire.Din punct de vedere automatic, este scarpinarea urechii stingi cu mana dreapta, sau automatizarea unui robinet cu termostat cu un termostat electronic... cu avantajul ca nu trebuie sa taiati filete la o posibila instalatie veche de 20 de ani...cu consecintele de rigoare. :smt005

Link spre comentariu
Vizitator Pavel

Intradevar nu am centrala. Dar ideea mea era sa folosesc o electrovana care sa fie controlata de un cronotermostat cit timp folosesc incalzirea, si in al doilea rand de un senzor magnetic la fereastra care sa-mi comande inchiderea electrovanei cand deschid fereastra si deschidere temporizata la inchiderea ferestrei. Cit despre filete nu este cazul caci am caloriferele conectate cu PEXAL robineti in coloana, asa ca pot sa ma joc... Problema e ca nu gasesc electrovane mai ieftine.

Link spre comentariu

Procesul de racire al robinetului cu termostat este unul lent care se bazeaza in principiu pe destinderea adiabata a gazului din interiorul unui burduf

Robinetii termostatici bazeaza pe schimbarea presiunii de echilibru intr-un sistem lichid-vapori functie de temperatura.

Pentru aceasta am nevoie de doua electrovane pt.apa normal deschise de 1/2''.

E nevoie de una electrovalva la fiecare calorifer. Cele normal deschise se gasesc mai greu.Cauta la magazinele de instalatii (eventual ca piese de schimb pentru centrale) sau la reprezentante de firme specializate (de ex. Danfoss).
Link spre comentariu
Vizitator sorin2005

Cele mai ieftine ar fi cele de la o masina de spalat la mana a doua...dar tine seama de temperatura si presiunea apei pe instalatia de incalzire! E foarte important...nu cred ca vrei sa ai inundatii! Asa ca mai bine dai un ban dar stii ca merita!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Nu esti primul care are ideea asta, dar am auzit de la cineva... care a auzit de la altcineva....etc. cum ca un pensionar si-ar fi facut chestia asta pur mecanic, cu o atza legata de geam si infasurata in jurul robinetului si cu o greutate la un capat astfel incat cand omu' deschide geamul se inchide robinetul si invers. Ingenios si f.f.f. ieftin, nu? De estetica nu discutam.... :smt003

Link spre comentariu

Da, o fi acelasi pensionar care si-a facut telecomanda la Sirius cu un sistem de parghii actionate de o sfoara de care tragea el cand statea in pat? :smt005 Cred ca e si mai ieftina si mai fiabila metoda unei foi de hartie agatata pe manerul de la geam, cu "Atentie! Inghite robinetul!" :partyman:

Link spre comentariu

Da, o fi acelasi pensionar care si-a facut telecomanda la Sirius cu un sistem de parghii actionate de o sfoara de care tragea el cand statea in pat? :smt005 Cred ca e si mai ieftina si mai fiabila metoda unei foi de hartie agatata pe manerul de la geam, cu "Atentie! Inghite robinetul!" :partyman:

??

:smt005 :smt005 :smt005

le: a scris inghite in loc de inchide

Link spre comentariu

??

:smt005 :smt005 :smt005

Cand deschide geamul, citeste biletul si e clar ce face..., dar cand inchide geamul?????? :weedman:
Link spre comentariu

Dupa cum vad pretul este intre 100 si 300 lei pentru o electrovalva. Oferta este bogata, dar trebuie ales.

Daca tot face cineva o investitie in genul asta, cred ca merge si un termostat care sa comande fiecare robinet in parte (si prin asta se inlocuieste total robinetul cu termostat mecanic), iar termostatul (sau, de ce nu, cronotermostatul) sa primeasca si o comanda on/off de la geam printr-un senzor magnetic, optic sau orice altceva...

Nu cred ca se justifica folosirea unui robinet actionat de motor pentru ca radiatoarele au inertie termica destul de mare si cred ca este suficienta o comanda on/off ptr, reglarea temperaturii.

Link spre comentariu

Pai da, dar nu cred ca vrei noaptea sa tot auzi robinetul inchizandu-se/deschizandu-se pentru a regla temperatura. Cu un regulator PID poti ajunge la o temperatura de echilibru si nu mai ai nimic de facut...

Link spre comentariu

Da, ai dreptate, dar poate nu fac galagie mare robinetii astia. Am centrala si banuiesc ca are si ea asa ceva inauntru si nu m-a deranjat "auditiv" vre-un robinet.Acum depinde si de somnul fiecaruia... :weedman:, cei drept nu dorm in camera cu centrala, dar cu caloriferul da.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări