Sharky Postat Iunie 12, 2018 Partajează Postat Iunie 12, 2018 (editat) Ce amplificator vei folosi? Cu cat il alimentezi? Radiatorul ala tine fara probleme un amplif alimentat la +-60V in 8 ohmi in regim "de casa". Doar daca incepi cu forja serioasa in 4ohmi vor aparea probleme. Totul depinde la cat tii biasul/cat disipi in gol. Calcul grosier facut in cap: Pd max la 120V intre alimentari la 8 ohmi e cam 100W pe etajul final, luam un factor de incarcare de 10% (ascultam in casa muzica nu sinusuri in sarcina reactiva), deci 10W pe un radiator dinala, inca vreo 5W de la bias, nu e o tragedie. Dar mai bine vezi asta practic, eu din ce radiatoare am folosit as zice ca ale tale. Cand ajung acasa pun niste poze, sa vezi pe ce stau lm3886 in punte la +- 26V (parca) care nu au intrat niciodata in protectie termica pana acum desi le am deja de 10 ani si le mai folosesc pe la un chef cu prietenii din cand in cand. E drept ca au suferit modificari, dar radiatoarele tot aceleasi sunt. Eu ti-as propune solutia cu mosfet, asemanatoare cu schema simpla, plus o protectie la DC cu decuplare termica, ca nu stii cand iti cedeaza ventilatorul. Editat Iunie 12, 2018 de Sharky Link spre comentariu
maxente Postat Iunie 12, 2018 Partajează Postat Iunie 12, 2018 (editat) A mai zis si @Dudikoff amplifu e cel cu mosfeti verticali CFA. Schema e in arhiva asta https://www.elforum.info/applications/core/interface/file/attachment.php?id=117420 Radiatorul are 16x16,5cm, talpa e de 5mm grosime si aripile au 3cm lungime. Fundu cutiei nu e moale, e din plexic de 6mm grosime. Curentu de mers in gol ma gandesc sa il reglez cu osciloscopu si sinus de 1khz si sa ii dau curent cat sa nu fie sinusoida rupta la trecerea prin zero. Ma gandesc ca ar fi mai bine asa decat sa ii dau eu un curent ochiometric masurat prin rezistentele de sursa si nu mai mult decat e necesar. Editat Iunie 12, 2018 de maxente 1 Link spre comentariu
Sharky Postat Iunie 12, 2018 Partajează Postat Iunie 12, 2018 Din poza parea mai mare. Dar chiar si asa va rezista la o utilizare cuminte/normala de casa. Ventilat bine tine sigur. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Iunie 12, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 12, 2018 Problema e ca oricum ar pune ventilatorul pe el, tot o sa existe niste zone unde n-o sa bata. Nu are cum sa-l acopere pe tot, chiar daca e exact pe marimea radiatorului. Eu pana acum n-am vazut ventilator patrat (ma refer la elice). Link spre comentariu
Sharky Postat Iunie 12, 2018 Partajează Postat Iunie 12, 2018 Si care e problema? Nici disiparea nu vine de peste tot. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 12, 2018 Partajează Postat Iunie 12, 2018 Sinus la 20kHz nu la 1 kHz, pentru reglaj bias. Sarcina 8 ohmi, tensiune de iesire 2,83V. Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 12, 2018 Partajează Postat Iunie 12, 2018 E cel mai ciudat radiator pe care-l vad folosit la asa ceva. Decit sa pui ventilatoare și control pt ele mai bine cauți niște radiatoare corect dimensionate și ai rezolvat treaba elegant fără a mai avea grija ventilatoarelor ce se pot oricind bloca. Link spre comentariu
maxente Postat Iunie 12, 2018 Partajează Postat Iunie 12, 2018 Ce inseamna ca e ciudat, in ce sens e ciudat ? Daca ar fi sa o luam pe partea cu dimensionarea corespunzatoare a radiatoarelor vom constata ca la aproape nici-un amplificator nu le vom gasi chiar atat de corect dimensionate, si asta in general din motive economice dar si de spatiu/dimensiuni. Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 12, 2018 Partajează Postat Iunie 12, 2018 Ca forma si raport de aspect. Pt radiatoare laterale EU as fi ales un radiator mai lung si eventual mai ingust. De exemplu ceva ca asta natur sau eloxat negru. Mie personal imi plac carcasele mai plate si care se pot extinde in spate daca este nevoie de spatiu mai mult. Link spre comentariu
Shambala Postat Iunie 12, 2018 Partajează Postat Iunie 12, 2018 (editat) Si eu prefer carcasele mai adanci si mai plate, cu radiatoarele folosite ca pereti laterali, dar asta inseamna racire exclusiv pasiva, deci radiatoare dimensiionate corect (chiar generos) inca din proiect. Din pacate asta inseamna un pret de 3-4 sau 5 x mai mare pt carcasa [!] Fata si spatele le fac tot din Al gros si functioneza si ca radiator suplimentar, si ca punte termica intre cele 2 radiatoare (mai mult fata - 10-12mm grosime, spatele il fac din tabla de 4-5mm) Alegerea biasului oscilo-ochio-metric inseamna un curent extrem de mic, iar mosurile vor in general curent [foarte] mare ca sa sune bine. In cazul tau corect ar fi cu o placa de sunet folosita ca analizor FFT, Editat Iunie 12, 2018 de Shambala Link spre comentariu
Sharky Postat Iunie 12, 2018 Partajează Postat Iunie 12, 2018 El a zis ca foloseste cfp cu mosfeti si imi inchipui ca driverul e bipolar si puterea e mosfet nu invers. Asadar mosfetul nu are nevoie de bias, biasul trebuie pus pe bipolar si e de cativa mA, maxim 10mA. Irelevant in acest caz. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Iunie 12, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 12, 2018 De ce sa iti inchipui ? S-a postat deja de 2 ori schema amplificaotului pe acest topic ! Trebuie doar sa o deschizi. Link spre comentariu
Sharky Postat Iunie 12, 2018 Partajează Postat Iunie 12, 2018 In general in CFP cu mosfet mosfetul duce puterea, bipolarul e driverul. Dar acu ca ma uit la schema, e un repetor pe sursa. Ce cfp mai e ala? Irelevant, spor la montat si asteptam teste! Link spre comentariu
maxente Postat Iunie 12, 2018 Partajează Postat Iunie 12, 2018 (editat) Stiu si eu ca se prefera tot felul de carcase si radiatoare, care mai de care, mai ''corespunzatoare'', dar mai facem si cu ce avem ! O alta chestie cu facutul carcasei eu o vad altfel, adica o provocare e sa faci tu carcasa de la zero cu ce ai. Ala e adevaratul diy din punctul meu de vedere. Una e sa faci carcasa de la zero si alta e sa o cumperi. Am mai spus, amplifu asta nu am stres ca folosit in casa la ascultat muzica ( asa cum stiu eu ca ascult ) nu va avea nici-o problema la partea de racire, idea era cum s-ar comporta la stres mai indelungat la puteri mai mari. Editat Iunie 12, 2018 de maxente Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 12, 2018 Partajează Postat Iunie 12, 2018 Ce inseamna CFP? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum