Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intalnirea constructorilor audiofili-Ungaria

simson

Postări Recomandate

1 oră în urmă, popa marius a spus:

Parerea mea este ca d-l dyscus a facut masuratorile corect adica a utilizat generatorul pentru a injecta semnal de 6,3v  in secundarul transformatorului deci aproximativ 8w iar primarul a fost adaptat de un grup de rezistente insumate de 4,2K insa a omis sa adapteze generatarul cu impendanta secundarului ...

de unde  şi până unde ?! aproximativ 8W ?!   atunci când intră în discuţie 6,3V efectiv sqw

ai un raport de transformare ideal  poftim 22,91şi un răspuns ideal sqw adică (144,35 x 144,35)/4200=4,96W

cum poate fi corect fără  curentul dc ia_0 de premagnetizare miez ?! (cfg.SE)

ce se prezintă aici ? transformator de ieşire push-pull SS ridicător în tensiune/impedanţă fără componentă dc !

transformmatorul ăsta testat echipează cumva o ieşire de linie  "HT" dintr-un amplificator SS push-pul ?! sau echipează un etaj final cu tub configuraţie SE

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
45 minutes ago, popa marius said:

Parerea mea este ca d-l dyscus a facut masuratorile corect adica a utilizat generatorul pentru a injecta semnal de 6,3v  in secundarul transformatorului deci aproximativ 8w iar primarul a fost adaptat de un grup de rezistente insumate de 4,2K insa a omis sa adapteze generatarul cu impendanta secundarului concret trebuie sa creeze o asa zisa impendanta zero prin inserierea unui rezistor de 8 ohm intre generator si secundar (corect ar trebui sa se tina seama si de rezistenta interna a generatorului si atunci rezistorul este mai mic de 8 ohm )

La SE motoda e profund gresita daca nu se testeaza si cu curent continuu prin bobina nu doar cu semnalul alternativ, curentul de bias mai exact daca se testeaza prin primar si curentul de bias inmultit cu raportul de transformare daca se injecteaza semnal de test prin secundar.

Peste, se poate suprapune tensiunea de test dar nu fara acel curent de magnetizare.

La joasa frecventa acel grafic Bode nu are nici-o valoare daca nu s-a testat si cu curent continuu.

Am mai discutat despre asta.

L-am intrebat pe dyscus despre gabaritul miezului dar nu a raspuns.

Editat de adigh
Link spre comentariu
Acum 24 minute, valderama a spus:

de unde  şi până unde ?! aproximativ 8W ?!   atunci când intră în discuţie 6,3V efectiv sqw

ai un raport de transformare ideal  poftim 22,91şi un răspuns ideal sqw adică (144,35 x 144,35)/4200=4,96W

cum poate fi corect fără  curentul de premagnetizare dc miez ?!

Ai dreptate sint doar 5w ,din generator ies 6,3v sinus deci P=6,3*/8=5w ,se comuta apoi pe sqw si daca ai 10 Khz nu prea conteaza  premagnetizarea, corect ? 

Evident ca  saturarea miezului in conditii reale deterioreaza raspunsul sqw dar doar sub 40 Hz deci un OT se poate aprecia rapid prin aceasta metoda si de fapt am mai aratat acest lucru intr-un alt topic

Link spre comentariu
Acum 20 minute, adigh a spus:

La SE motoda e profund gresita daca nu se testeaza si cu curent continuu prin bobina nu doar cu semnalul alternativ, curentul de bias mai exact daca se testeaza prin primar si curentul de bias inmultit cu raportul de transformare daca se injecteaza semnal de test prin secundar.

Peste, se poate suprapune tensiunea de test dar nu fara acel curent de magnetizare.

La joasa frecventa acel grafic Bode nu are nici-o valoare daca nu s-a testat si cu curent continuu.

Am mai discutat despre asta.

L-am intrebat pe dyscus despre gabaritul miezului dar nu a raspuns.

Nu este gresita de loc ca metoda de evaluare, saturarea este un caz particular evitat prin solutia parafeed de pilda imperfecta si ea dar nu are rost sa despicam firul in patru mai ales ca acest lucru a fost discutat suficient

Link spre comentariu
Acum 35 minute, popa marius a spus:

Ai dreptate sint doar 5w ,din generator ies 6,3v sinus deci P=6,3*/8=5w ,se comuta apoi pe sqw si daca ai 10 Khz nu prea conteaza  premagnetizarea, corect ? 

Evident ca  saturarea miezului in conditii reale deterioreaza raspunsul sqw dar doar sub 40 Hz deci un OT se poate aprecia rapid prin aceasta metoda si de fapt am mai aratat acest lucru intr-un alt topic

vin din nou să te întreb:

ce semnificaţie are 8 ăla ? 

ai pus transformnatorul ca maşină reversibilă pe o ieşire push-pull SS fără componentă DC profund greşit (un palier sqw 30Hz la puterea nominală în sarcină cfg.SE se prăbuşeşte/cade rapid în prezenţa componentă dc apreciabilă)

cum din generator ies 6,3V sinus ?  pe ieşire văd square wave !!!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
39 minutes ago, popa marius said:

Marius, eu n-as generaliza aici (asta fara sa te contrazic) ... am avut de-a face cu multe feluri de miezuri si cu sectiuni de la juma de cmp la zeci, si fenomenele in jurul saturarii (adica fenomene in fenomen) nu cred ca pot fi generalizate...

Chiar daca facem referire la situatia la care cred eu ca faci referire, influenta se duce mai sus de 40Hz, in sensul ca nu se termina brusc la 40 Hz... pe osciloscop poate dar mai sint si alte aspecte...

Il felicit pe vecinul din Ungaria ca are rabdare sa dezvolte un punct de vedere! Toate cele bune!

PS. Later edit for @dyscus : Just to be sure the translator doesn't send clipped messages I congratulate you for your standing point, don't be shy for those apparently rough responses, you'll find out that the contributors really have an advanced practice and understanding of tube (& transformers) technology...  Keep up the good work! :) 

Editat de dvb
Link spre comentariu

Ar cam trebui ca cineva sa ii transmita colegului din Ungaria sa aiba amabilitatea sa posteze aici un desen clar cu schema de test,in acest fel s-ar lamuri multe probleme!

Iar chestia cu semnalele cred ca ar trebui sa ne aducem aminte si ce am pus eu in desenul de mai jos,imi cer scuze dar se pare ca de multe ori se fac foarte multe confuzii:

Semnale.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
1 hour ago, popa marius said:

Asta e o prostie cit casa. Nu exista absolut nici-un motiv pentru care sa credem ca din punct de vedere fizic frecventa de 40Hz are vreo insemnatate pentru saturatie si in general pentru transformatoare. E o frecventa ca oricare alta. Nu are vreo insemnatate si nu exista nimic deosebit la 40Hz. Frecventa limita tine doar de gabaritul miezului, calitatile lui, numarul de spire si tensiunea de lucru. Pot fi 40Hz dar numai intimplator. Poate fi orice alta frecventa la fel de bine, 40Hz nu e vreo constanta universala, nici in domeniul audio si nici in domeniul transformatoarelor.

Acea metoda fara componenta DC la SE e complet gresita, o mai spun o data. Am mai explicat si in alte ocazii, in SE curba B-H are o plaja mica pe care ne putem misca, doar in cadranul 1. In PP ne putem misca pe curba in cadranul 1 si 3 si exista o mai mare plaja pina la saturatie. Poate intra o mai mare tensiune sau o frecventa mai joasa pina sa ajunga sa intre miezul in saturatie. Mai mare tensiune inseamna un H mai mare (intre +H si -H in PP cadranul 1 si 3). Si deasemenea avem o mai mare plaja pentru B(intre +B si -B in cadranul 1 si 3).

Traful SE testat fara curent DC va avea un raspuns ireal de bun tocmai pentru ca are o plaja mai mare de evolutie pe curba B-H ceea ce in realitate nu se intimpla. In real traful SE are la dispozitie doar cadranul 1 pentru curba B-H si atinge mult mai repede saturatia..

Editat de adigh
Link spre comentariu
Acum 14 minute, adigh a spus:

Asta e o prostie cit casa. Nu exista absolut nici-un motiv pentru care sa credem ca din punct de vedere fizic frecventa de 40Hz are vreo insemnatate pentru saturatie si in general pentru transformatoare. E o frecventa ca oricare alta. Nu are vreo insemnatate si nu exista nimic deosebit la 40Hz. Frecventa limita tine doar de gabaritul miezului, calitatile lui, numarul de spire si tensiunea de lucru. Pot fi 40Hz dar numai intimplator. Poate fi orice alta frecventa la fel de bine, 40Hz nu e vreo constanta universala, nici in domeniul audio si nici in domeniul transformatoarelor.

Acea metoda fara componenta DC la SE e complet gresita, o mai spun o data. Am mai explicat si in alte ocazii, in SE curba B-H are o plaja mica pe care ne putem misca, doar in cadranul 1. In PP ne putem misca pe curba in cadranul 1 si 3 si exista o mai mare plaja pina la saturatie. Poate intra o mai mare tensiune sau o frecventa mai joasa pina sa ajunga sa intre miezul in saturatie. Mai mare tensiune inseamna un H mai mare (intre +H si -H in PP cadranul 1 si 3). Si deasemenea avem o mai mare plaja pentru B(intre +B si -B in cadranul 1 si 3).

Ce zici de metoda  parafeed fiindca vad ca o ocolesti ca si cum nu ar exista , informeazate si apoi discutam de un transformator nesaturat ce functioneaza perfect vis a vis  fata de metoda descrisa de mine si daca folosesti invective cit casa  inseamna ca degeaba mai discutam in limite civilizate...

Link spre comentariu

La parafeed merge si merge si la PP dar nu la SE cita vreme nu exista curent DC.

Scuze pentru "cit casa" dar cind stiu de cite ori am explicat si tot nu se intelege.....

Editat de adigh
Link spre comentariu
1 oră în urmă, valderama a spus:

vin din nou să te întreb:

ce semnificaţie are 8 ăla ? 

ai pus transformnatorul ca maşină reversibilă pe o ieşire push-pull SS fără componentă DC profund greşit (un palier sqw 30Hz la puterea nominală în sarcină cfg.SE se prăbuşeşte/cade rapid în prezenţa componentă dc apreciabilă)

cum din generator ies 6,3V sinus ?  pe ieşire văd square wave !!!

Serios ? si cum setezi puterea  injectata in OT , merge cu sqw ?

Link spre comentariu
Acum 4 minute, adigh a spus:

La parafeed merge si merge si la PP dar nu la SE cita vreme nu exista curent DC.

Scuza pentru "cit casa" dar cind stiu de cite ori am explicat si tot nu se intelege.....

@adigh, un transformator corect dimensionat poate fi pus sa lucreze in situatii defavorabile dar nu acesta este scopul, chiar nu stiu de ce transformatorul facut de dyscus trebuie tocat !

Acum 5 minute, valderama a spus:

da

a pus Lăzăroiu aici https://postimg.cc/image/xlbhexhzf/

ca pentru grădiniţă

Da ? si cum masori o putere de curent alternativ in sinus sau sqw ?

Link spre comentariu

@popa marius,

Nu-i facem un "favor" special lui dyscus, asa facem de obicei cu oricine. Nu conteaza cine a facut transformatorul. Cine nu vrea obsservatii poate sa nu puna traful in discutie. 

Link spre comentariu
3 hours ago, LMOlimpiu said:

.Pacatul colegului @valderama este ca nu suporta minciuna si va pot garanta ca este un om extrem de corect,chiar prea corect pentru zilele noastre!

Sunt ferm convins de corectitudinea lui @valderama....un caracter deosebit, mai ales cand isi editeaza postarile si o intoarce ..''ca la Ploiesti''.

Legat de modul de testare al OT  ...e mult de scris pe tema asta. Cel mai dificil test este acela care simuleaza comportamentul real, adica la putere maxima si avand componenta continua (bias) in primar. Din pacate foarte putini ''producatori'' de transformatoare fac testul asta si publica rezultatele. Arata mult mai bine curba de raspuns in frecventa la 1W, distorsiunile de faza sunt minuscule, saturatie nu exista..etc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări