Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tda1524 vs tda1526

Ciprian Alexandrescu

Postări Recomandate

Daca tot vrei ceva comandat in tensiune incearca cu lm4610 eu tocmai am primit unul si credeme ca mere excelent doar ca e mai puturos un pic(amplifica mai putin) ca 1524 dar in rest e ok si la maxim nimic nici o distorsiune sau baraiala.Incearca unul :supz: :supz: :supz: :smt006

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ciprian Alexandrescu

8

• Dr.L

4

• Yo4You

2

• GooD of BaSS

2

Pai am cam rezolvat oscilatia subsonica..am pus un filtri de 6 db/octva(condensator si rezistenta) si am marit filtrajul la alimentare(11mF).Tot mai are o mica oscilatie subsonica pe la 5 hz..care s-ar putea sa interfereze cu un circuit ce o sa il contruiesc...o sa vad...multumesc de sugestie..

Link spre comentariu
Vizitator bursuc vasile

Eu folosesc integratele TDA1524 din anul 1998. De atunci am construit mai mult de 100 corectoare.La început am avut probleme cu zgomotul, fîşîitul, brumul, etc.După ce am făcut artificiile de mai jos, zgomotul a scăzut simţitor. Nici în condiţii de laborator nu am reuşit să-l elimin, dar nivelul lui este puternic diminuat, sub limita de precepere, în cazul în care este introdus într-un lanţ de amplificare de bună calitate (chiar dacă precede două etaje finale de mare putere 50 - 200 W).- am alimentat potenţiometrele în CC dintr-o sursă separată, foarte bine filtrată şi stabilizată (de 7Vcc) şi nu din sursa internă a integratului. Sursa internă a integratului am legat-o la masă cu un rezistor de 10K şi cu trei condensatoare de 100pF, 10nF şi 1000nF. - alimentatorul corectorului este stabilizat (15Vcc), filtrat cu 10.000 uF şi filtrat suplimentar pe placa cu 1000 uF, fiecare şuntate cu 100 nF. Diodele din redresor şuntate cu 22 nF. Înfăşurarea din transformator construită cu priză mediană (2 x 12 Vca). Priza mediană legată la împămîntare (Atenţie ! nu la masă) cu un condensator de 2,2 nF la 2 kV şi cu o rezistenţă de 10 Mohm.- am montat condensatoare de decuplare pe bara de alimentare a potenţiometrelor şi pe bara de alimentare a corectorului (22 - 100 nF)- am utilizat potenţiometre de 10K, cu variaţie liniară, înseriate cu cîte 2 rezistenţe de 1K, una spre + şi una spre -. Potenţiometrul de volum înseriat cu 10K spre + (rămîne doar 50% din volum).- fiecare bornă de potenţiometru am decuplat-o la masă cu cîte un condensator de 22 - 100nF. Aceleaşi condensatoare am montat şi la locul de conexiune a firelor ce leagă potenţiometrele de placa corectorului.- firele de legătură a potenţionetrelor le-am ecranat faţă de restul montajului, adică toate printr-o tresă metalică. Pentru legături (conexiuni) am utilizat conductor din cupru cu secţiunea 0,5 mm şi nu fire liţate. - firele de alimentare a montajului sînt tot din conductor de cupru cu secţiunea de 0,75 - 1 mm (nu liţate !).- circuitul imprimat pe care am montal integratul şi restul componentelor este proiectat după toate regulile "creştine" cunoscute. Atenţie ! Rezultate mai bune am avut cînd traseul de masă a fost mai lat de 4 mm şi încărcat cu cositor !- am căutat (prin tatonare) un punct pe traseul de masă al circuitului imprimat unde am legat borna negativă de amilemtare (cu intrarea legată la masă). În acest punct am legat toate firele de masă (de la intrare, ieşire, alimentare potenţiometre, trese ale ecranajelor, etc).- condensatoarele măsurate şi sortate cu multă atenţie. La mine din 10, doar 2 sau 3 trec testul.- am montat condensatoare de 22 - 47 pF la pinii de intrare şi 68 - 100 pF la pinii de ieşire ai integratului.- între circuitul corectorului şi etajele finale am introdus un etaj suplimentar de amplificare construit cu două AO (LM741, LM387, LM381, etc).- întreg montajul l-am introdus într-o cutie din tablă. Am construit circuitul imprimat în aşa fel încît să încapă în cutiile metalice recuperate de la selectoarele de canale.Poate am exagerat luînd aceste măsuri suplimentare. Este posibil ca acest integrat să nu merite atîta efort, dar toate măsurile au contribuit cu cîte foarte puţin la calitate.Înainte de a respinge aceste recomandări, vă propun să le încercaţi !Numai de bineBursuc Vasiel - Piatra Neamţ

Link spre comentariu
Vizitator bursuc vasile

Într-adevăr e multă muncă şi multe componente suplimentare. Dar am realizat un corector cu un integrat, relativ accesibil. Pentru aplicaţii simple folosesc acest corector (cu TDA1524).Pentru aplicaţii pretenţioase folosesc alte scheme, realizate în jurul unor integrate de "înaltă ţinută tehnică".În viaţă totul este să vrei să realizezi ceva. Dar totul se realizează cu dăriure, stăruinţă şi multă răbdare. Iar electroniştii au aceste calităţi şi nu numai !Numai de bine !

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
Vizitator florin0_2001

Daca tot vrei ceva comandat in tensiune incearca cu lm4610 eu tocmai am primit unul si credeme ca mere excelent doar ca e mai puturos un pic(amplifica mai putin) ca 1524 dar in rest e ok si la maxim nimic nici o distorsiune sau baraiala.Incearca unul

Salut... stie cineva unde gasesc integratul lm4610, de care zice el mai sus? In Bucuresti.Multumesc frumos!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări