Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Forja inductie magnetica

Vizitator cristian ro

Postări Recomandate

Vizitator cristian ro

Buna ziua. M-ar interesa adaptarea unui invertor de sudura pentru a putea incalzi mici obiecte feromagnetice. Ceva de genul:

Preturile din comert pentru asa ceva sunt cel putin nesimtite.

Din pacate nu am cunostintele de specialitate pentru un asa proiect dar daca as gasi un meserias de pe forum care sa fie interesat, pot furniza un invertor de sudura + plata aferenta pentru a-mi realiza acest  proiect. A incercat cineva ceva asemanator ?

Alte informatii:

http://scrieunblog.com/articles/cuptor-cu-inductie-de-casa-pentru-topirea.html

Editat de cristian ro
completare date
Link spre comentariu
Vizitator cristian ro

Pai si nu merge adaptat un invertor de sudura ? Pe net sunt destule exemple, problema (mea) este cum se pun in practica acele exemple.

Link spre comentariu

Invertorul de sudura merge pe la 40Khz-100Khz, nicidecum la zeci de megaherti.

La frecventa joasa randamentul de incalzire este slab si nu poti incalzi suficient de tare, chiar si cu putere mult mai mare.

Nu mai crede tot ce vezi pe net. Cele mai multe chestii de pe youtube nu sint decit pacaleli facute pt adunat vizualizari.

Link spre comentariu

În videoclip, rusul a făcut frecvenţa invertorului reglabilă între anumite limite şi prin reglaj fin se aduce la rezonanţă cu bobina de încălzire prin inducţie.Un ampermetru indică punctul de rezonanţă, acolo unde transferul de energie e maxim către bara ce se doreşte a fi încălzită. Nu e chiar SF scenariul, fiindcă bobinele pot fi făcute astfel încât să se pupe în frecvenţă cu invertorul...

Link spre comentariu

Nu este utila o frecventa inalta. Pentru bare feromagnetice frecventa necesara este de 30 - 50 kHz pana la 800oC. Peste temperatura Curie si la materiale nemagnetice se poate ajunge la 100 - 200 kHz. Bobina inductoare (sute de amperi) trebuie racita obligatoriu cu apa. Condensatoarele de acord (sute de amperi) sunt extrem de scumpe si sunt greu de procurat. Eventual, acestea trebuie racite cu aer.

Link spre comentariu

Jucarii de alea am facut si eu dar nu se compara cu cea din primul post.

Condesatorii nu-s foarte speciali dar trebuie sa poata suporta curentul care este foarte mare, cel putin la variantele de tensiune mica.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Vizitator cristian ro

Mă intereseaza  așa un proiect. Să pot încălzi bare de fier de până la 20 mm diametru sau platbande de 60- 70 mm lațime si maxim 10 mm grosime. Se baga cineva, contra cost ?

Știu ca sunt domni ce activează pe acest site care depaneaza invertoare contra cost. Mă gandesc că ar fi in stare sa ducă la sfârșit așa un proiect, motivați corespunzător.

Link spre comentariu

De la depanare la proiectare poate fi uneori o punte de netrecut. 70mm x 10mm mi se pare o dimensiune maricica si pt aparatul rusului.

Mie aici mi se pare un proiect serios:

Aici e nevoie de 15kW pt o bara mare;

inductie 15kW.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator cristian ro

Eu cred ca daca nu lucrezi industrial, unde timpul de incalzire conteaza, te descurci si cu un aparat de incalzit cu inductie mai mic. Am discutat cu cineva care vinde astfel de aparate, de 1kw, si mi-a zis ca o bucata de fier de 2 cm diametru o inroseste in 3 minute, iar un surub de 12 intr-un minut.

Link spre comentariu

2cm diametru inseamna 3cm^2 iar bara de 70 x 10 cam 7cm^2 deci 3kW acopera mult mai bine nevoile. Nu mi-a placut fizica dar cred ca lungimea barei influenteaza la randul ei incalzirea. Si eu nu ma prind daca in cutia atasata invertorului de sudura este un convertor Royer complet sau a scos alternativul din invertor si l-a introdus intrun circuit rezonant. Conteaza si daca invertorul este semipunte sau forward. Orice unicat proiectat de la zero costa mai mult decat unul cumparat. 

Link spre comentariu

In trei minute, mai multa caldura se pierde decat se acumuleaza in metal. Este necesara putere mai mare pentru o incalzire in cateva secunde. Aparatul nu trebuie sa fie neaparat mic, doar transportabil. Nu lucreaza pe afara, ci intr-un atelier cu retea electrica puternica si cu apa curenta. Util ar fi ceva de cel putin 10 kW cu un set de bobine pentru diverse piese si cu racire buna care sa permita utilizarea repetata. Cine poate mult, poate si putin.

Am facut si eu un asemenea aparat fara racire. Furnizeaza doar 25 W la 125 kHz. Dupa 30 de minute de functionare continua trebuie sa-l opresc deoarece bobina (cu sarma Litz) si condensatoarele serie (cu mica) se incalzesc prea tare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări