Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

reglaj turatie pompa

neagu

Postări Recomandate

Am aceasta pompaImagini pentru pompa apa china  si vreau sa pun un variator  de tensiune pentru bec de 800w, pot obtine variatia turatiei la aceasta pompa? Pompa este de 380w. Stiu ca pentru a obtine variatii de turatie este nevoie de convertizor, dar totusi vreau o parere. Multumesc.

Editat de neagu
Link spre comentariu

Cel mai sigur cu convertizor de frecventa, dar cred ca depaseste cu mult pretul pompei.  Exista unele automatizari speciale pt pompe. 

Link spre comentariu

Salut,

Nu vei obtine nimic utilizabil cu variator cu triac pe o pompa.

Turatia acestor motoare depinde de frecventa retelei, si intr-o mica masura de "alunecarea" rotorului fata de campul invartitor. 

Prin variatorul cu triac nu faci altceva decat sa slabesti cuplul motorului si astfel creste alunecarea, o data cu cresterea alunecarii motorul tinde sa traga curent mai mare din retea si se va supraincalzi. Toate astea se intampla intro plaja foarte mica de reglaj si regimul este destul de instabil imediat ajungi la cuplu prea mic si motorul se opreste sau turatie se duce spre nominal.

Deasemenea variatoarele cu triac nu se impaca prea bine cu sarcinile inductive, prin facultate faceam experimete de laborator pe motoare cu variatoare de tensiune cu autotransformator pentru a pastra curentul sinusoidal si nu ciopartit  ca la triace.

Daca ai nevoie de reducerea debitului sau presiunii foloseste un robinet pe refulare, motorul nu o sa aiba de suferit. 

Daca urmaresti si reducerea consumului de energie nu ai decat sa il transformi intr-un sistem hidrofor: montezi un vas de expansiune generos ( macar 50 de litrii) si presostat reglat la presiunea dorita (astfel nu mai e nevoie sa strangulezi refularea).

Numai bine!

Adrian

Editat de AdR!@N
Link spre comentariu

Domnul ADR!@N a intuit bine ce vreau sa fac, vreau sa folosesc pompa pentru recircularea apei calde din panou solar catre boilerul  ce-l am in casa. 1; Presiunea este mare   2;  debit mare, vream sa nu mai cumpar o pompa de recirculare si sa o pun la treaba pe cea care o am. Vreau sa incerc adaptarea unei pompe de evacuare de la o masina de spalat, dar mai ramane de vazut. Orice ideie si sfat e binevenit.

Link spre comentariu

O pompa de evacuare de la o mașină de spălat cred ca e numai buna. 

Am folosit una acum vreo 10 ani și este ușor de utilizat iar debitul cred că-i numai bun. 

Link spre comentariu

Alea de la masina de spalat cred ca sunt cu motoare cu carbuni (motor universal), nici pe departe nu sunt dimensionate pentru funcționare îndelungată. 

Neagu, diferența între ce ai și ce ai avea nevoie este foarte mare, adica ai o pompa de 380w și ai avea nevoie de 30-40w.

Te sfătuiesc sa cauti o pompa de circulație, second (daca nu vrei sa dai prea mulți bani pe ea) sau una noua, inca se gasesc ceva pompe pe la 300 de lei. 

Cu o astfel de pompa iti vei recupera investiția într-un an, poate și mai repede numai din diferenta de consum electric.

Link spre comentariu

Pompa de evacuare de mașină de spălat folosește un motor sincron și e foarte fiabilă, dar nu poate asgura presiuni prea mari din cauza simplității constructive.Rolul ei e practic doar să ridice apa din cuvă peste cei aproximativ 50cm de furtun care împiedică golirea gravitațională a cuvei în canalizare...

Editat de validae
Link spre comentariu

Motor sincron la frecvența rețelei.Rotorul este un magnet permanent....principiu similar servomotoarelor din prizele cu ceas.

Editat de validae
Link spre comentariu

Multumesc de sfaturi, gata sa luat decizie; se cumpara una bucata pompa recirculare de centrala. Macar asta sa fie investitia facuta in sistemul de incalzire solar ce  este facut de mine din materiale recuperate  din gospodarie.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, validae a spus:

Pompa de evacuare de mașină de spălat folosește un motor sincron și e foarte fiabilă, 

Ups.... Am gafat-o puțin, am vorbit în necunostinta de cauza. Îmi cer scuze. 

@neagu te felicit pentru decizie. 

Link spre comentariu

Validae, pompa pe care am folosit-o eu era cu motor cu rotor in scurtcircuit si cu spira de scurtcircuitare pe stator.

In genul unor motoare de ventilator sau de picup dar cu o singura bobina. 

Am vazut cum arata pompa de la mai multe masini, modele diferite, si toate erau cu motor de tipul acesta.

Posibil sa fie si cu motoare de alea dar nu cred ca sint chiar asa de raspindite ca sa fie cel de care am intilnit eu o exceptie.

Oricum sint niste motoare foarte fiabile.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări