Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Idei pentru construirea unui hranitor pentru perusi

Vizitator

Postări Recomandate

Incearca sa montezi un motoras care sa actioneze un burghiu. Burghiul va trece orizontal prin partea de jos a rezervorului de mancare, in momentul in care programatorul cupleaza se va invarti si mancarea va iesi in lateral de unde pe un jgheab va curge in cutiuta din care mananca papagalii. Insa cred totusi ca 15 minute este prea mult, oricat de incet se va invarti burghiul tot va curge prea multa mancare. Si de fapt daca ma gandesc bine doi perusi nu manaca asa mult incat sa necesite sa le umpli zilnic cutiuta cu mancare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

4

• dany_cta

3

• CIBY2

2

• tiovidiu

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ca sa nu mearga 15 minute, folosesti un alimentator de la retea adecvat motorasului, care va fi alimentat printr-un releu comandat de un circuit monostabil. Din momentul alimentarii de la priza, releul va fi anclansat pentru un timp prestabilit apoi motorul se opreste. Tipic este CD4541.

Timer.png

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Trebuie sa va spun ca planul A a dat gres. Din cauza ca toata lucrarea e din cartoate si e facuta la ochi, spatiul dintre piesele fixe si piesele mobile se umplle cu boabe si miscarea se ingreineaza, blocandu-se dispozitivul. L-am aruncat la gunoi. Planul B este se pun niste tuburi gata umplute ca un nai, verticale si pe sub ele o placuta pe orizontala care se trage incet. Placuta va merge pe un ghidaj. Pe masura ce se va trage placuta, se vor deschide pe rand tuburile. Timpul il pot regla prin departarea tuburilor. 

Link spre comentariu

Mergi intr-un supermarket (personal am vazut in Pe...y) la raionul cu autoservire pentru produse vrac (seminte, alune, bomboane, etc.) si analizeaza sistemul de transfer din recipient in punga. Se bazeaza pe o stea de cauciuc ce se invarteste intr-un cilindru orizontal, prevazut cu doua gauri, una  sus si una jos. Cand invartesti steaua de cauciuc, golurile dintre bratele din partea de sus se umplu iar cele din partea de jos se golesc.  De unde iei stea de cauciuc? Rotoare de pompa de apa pentru motoare barci. aici

Turbinaimpellerlogo.jpg

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Corect, numai ca la ce pret gasesti un impeller de cauciuc pentru pompa de apa, cumperi un dozator de hrana gata facut. Poti folosi un rotor de masina de spalat asa cum spune @kinderu56, pe ale carui palete prinzi niste bucati de cauciuc si ai rezolvat problema. 

Link spre comentariu

Acum un an si ceva am incercat si eu sa fac ceva pentru a hrani doi perusi cat eram in concediu. Pot sa-ti spun urmatoarele - ai slabe sanse sa faci ceva cu acea priza programabila. cea mai scurta perioada la care o poti seta este de 15 minute. Exista prize programabile electronice care pot fi setate la secunda. sau poti face tu daca ai cunostinte de electronica un montaj care se pune intre priza mecanica si aparatul de hranire, dar te complici prea mult, nu se merita. Eu am turnat boabele intr-o sticla de plastic pe care am pus-o cu gura in jos. La gura sticlei am pus o lamela de plastic care la un capat are o bucata de fier ( o piulita) iar la celalat capat un arc. La iesirea de la priza programabila am montat un transformator de 18V/A, si cu curentul de la transformator am actionat un electromagnet facut din ochi din lita bobinata pe un cui. In mometul in care priza dadea drumul la curent electromagnetul tragea spre el piulita care era lipita la capatul placii de plastic, si lasa libera gura sticlei boabele de mei curgand pe un jgheab dintr-o teava de plastic in cutie. Dupa 3 secunde se intrerupea curentul iar placa trasa de arc revenea la locul ei astupand gura sticlei. o alta idee pe care am abandonat-o a fost sa montez un motoras pe al carui ax sa lipesc o rotita cu niste cupe. 

Link spre comentariu
On 6/2/2018 at 12:45 PM, Fan Elforum said:

Hranitorul trebuie sa schimbe mancarea, nu doar sa adauge. Perusii decojesc semintele alea si daca au coji peste mancare nu mai mananca. As vrea de la voi idei de constructii care sa goleasca mancarea initiala si sa dea drumul la alta mancare noua. Ma gandesc sa fac un sistem de clapete , un dozator, etc, actionat de un solenoid, sau de motorase care intai goleste iar apoi umple, dar am ceva nevoie de idei.

Nu era asta o conditie importanta a proiectului ? Vad ca toate ideile ulterioare ignora conditia asta.

Link spre comentariu

Sa realizez eu pasul 1 cu alimentarea periodica si voi trece apoi si la pasul 2 care e mai usor. Fac fundul tavitei ca pe o usa cu resort care sta inchisa by default (cum sta clapeta aia de langa motorul pas cu pas de la logane dany, e in tutorial pe youtube :rade:). Odata pe zi trag de ea in jos cu un electromagnet si ii dau drumul. Va pierde gravitational continutul.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Eu am facut acum mai mult timp un hranitor improvizat pentru pesti lipind o cutie cilindrica cu gauri laterale direct pe discul prizei programabile.

Stiam ca face o rotatie la 24 ore deci cilindrul facea o rotatie in acelasi timp.

Apoi cand am dorit sa lipsesc mai mult de acasa am facut un sistem asemanator cu un cilindru dar roteam cu un servo, practic facea o rotatie de 180° apoi se intorcea in pozitia de repaus. Pentru actionarea servo si temporizare am folosit arduino. Problema era ca functiona cu un alimentator deci daca s-ar fi intrerupt curentul pestii ar fi ramas fara mancare deci.....

in final am cumparat un hranitor automat de la un magazin online, care a costat mai putin decat un arduino di ce mai puneam eu, care era foarte bine facut, cu dozaj reglabil si timp programabil, care functiona cu baterii si in plus mai avea si posibilitatea de a mentine hrana uscata trecand aer de la pompa prin cutia cu mancare.

Deci recomandare... cauta pe net un hranitor ieftin sau cel putin vezi cum e facut si copiaza-l.

Editat de one
Link spre comentariu

Chestia asta ar trebui sa arunce cate o doza de hrana odata la cateva ore sau zile. Mai am de facut partea cu miscarea tijei. Cred ca foi folosi miscarea prizei. Voi lega tija cu o ata si va fi trasa incet. De data asta am fost mai atent la detalii si frecarea e foarte mica. 

20180715_101350-600x800.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări