Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Idei pentru construirea unui hranitor pentru perusi

Vizitator

Postări Recomandate

Va salut pe toti!

Domnilor, doresc sa construiesc o instalatie care sa imi hraneasca speriatii astia doi din poza de mai jos. Actiunea se poate face odata sau de 2 ori pe zi. Pentru asta m-am gandit sa folosesc priza programabila din imagine. Priza poate face o actiune (da tensiune mai departe) pe care o mentine minimum 15 minute si pe care o revoca, programat. 

Cred ca ar fi utila pentru a comanda atat numarul de hraniri cat si ora la care se fac. De la priza voi pleca printr-un releu si obtin astfel un contact care sta deschis toata ziua si care se va inchide cate 15 minute dimineata si seara, cam asa as folosi. Mai posed si ceva motorase daca trebuie dar sunt deschis la idei din partea dvs. Hranitorul trebuie sa schimbe mancarea, nu doar sa adauge. Perusii decojesc semintele alea si daca au coji peste mancare nu mai mananca. As vrea de la voi idei de constructii care sa goleasca mancarea initiala si sa dea drumul la alta mancare noua. Ma gandesc sa fac un sistem de clapete , un dozator, etc, actionat de un solenoid, sau de motorase care intai goleste iar apoi umple, dar am ceva nevoie de idei. As pune mancarea sus, sa vina prin cadere dar cu portia. Pot face constructii din carton lipite cu lipici cald. Nu vreau arduino sau pic sau alte programabile in proiect.  Cand eram pustulica pe la liceu am mai facut o traznaie de genul asta, dar pentru pesti.

https://youtu.be/Rt2qSwS7zwk

20180602_121244-600x800.jpg

20180602_121216-600x800.jpg

20180602_121513-800x600.jpg

20180602_121828-600x800.jpg

20180602_121252-600x800.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

4

• dany_cta

3

• CIBY2

2

• tiovidiu

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Fanele asta este proiect de arduino, nu de priza programabila, altfel risti sa iti moara de foame hamsterii zburatori.

Eu as face asa ceva, bineinteles cu protectii, presulete fine de cauciuc ca sa nu poata papagalii sa isi bage gherutele sau ciocul pe acolo cand se misca si sa ii gasesti decapitati.

Golirea se face impingand tija la maxim si cade jos intr-un vas, umplerea se face retragand-o maxim si impingand jumatate inapoi.

wPiXbmu.jpg

Link spre comentariu

E un inceput pentru toate. Daca nu se poate decat cu arduino, trec si pe arduino. Intai as vrea sa vad o mecanica functionala apoi vad eu cum actionez. Nu ar fi rea ideea ta.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Se poate și fără Arduino binențeles, e posibilă o soluție pur electromecanică.Două discuri suprapuse(unul fix jos și unul rotitor deasupra) și care au două găuri de același diametru (4-5cm) care la un moment dat se suprapun.În momentul suprapunerii găurilor, hrana aflată deja în discul superior este evacuată într-un recipient aflat sub discul fix.După golire,  discul mobil trece pe sub un alt recipient plin cu semințe proaspete.Discul mobil se rotește foarte lent, fiind acționat de un motor sincron cu demultiplicare în raport mare, astfel încât păsările să se poată hrăni chiar ,,din mers,, fără să se sperie sau să fie rănite în momentul suprapunerii celor două găuri și evacuării semințelor rămase.Practic acționarea se poate face chiar de către discul mobil al prizei programabile din poza de mai sus, sau de un servomotor cu demultiplicare de genul celor de la platanul cuptorului cu microunde.Sper că nu mai e nevoie de un desen...

Editat de validae
Link spre comentariu

Asta faceam acum. As roti discul cu portiile pe sub alimentarea prin cadere si sa las o gaura de curgere intr-un disc fix dedesupt. Trece teava pe sub rezervor, se umple si curge cand ajunge la pozitie. 4 tevi egal 4 portii pe zi.

20180602_161834-600x800.jpg

20180602_161855-800x600.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Eu mă gândeam la un disc superior mai gros (1-2cm) ce se rotește peste unul mai subțire.Recipientul de umplere (tubular) se află la foarte mică distanță deasupra celui rotitor, astfel ca semințele să nu curgă printre recipient și disc, dar nici discul să nu se blocheze în timpul mișcării. Discul mobil fiind mai gros (polistiren extrudat de exemplu) poate înmagazina în gaura de 5cm destule semințe pentru o porție....sau se ajustează grosimea discului funcție de capacitatea de semințe dorită. Ar fi mai elegant fără tuburile alea înalte...și perușii ar putea aduna ușor semințele din spațiul din disc.Trebuie făcute teste, e cam greu să-ț

i iasă chiar din prima perfect..

Editat de validae
Link spre comentariu

Tot montajul sta afara. Tot ce curge va curge drenat spre farfuria lor. Ei nu trebuie sa manance din tub si nici nu le bag mobila in casa. Vor vedea o teava prin care curge mancarea. Sper... 

Link spre comentariu

Eu nici nu mă gândisem vreun moment la CD-uri...ci la discuri decupate din polistiren extrudat, care e și ușor și rezistent.Se decupează foarte ușor cu fir de nichelină înroșit, dar și cu un cutter...

Link spre comentariu

daca curge spre farfuria lor, cum cureti farfuria ?

Ideea cu disc presupune taietura mai mare in  cusca, de aia am proiectat modelul dreptunghiular care incape lejer printr-un mic decupaj poate deja existent. In proiectul meu doar cele doua gauri stau in interior

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Planul este sa folosesc rotatia prizei pt alimentare si contactul electric va bascula farfuria odata pe zi cu alta actionare separata. Momentan lucrez la alimentarea cu mancare si fac progrese. Nu cred ca voi face vreun decupaj in cusca. Voi face un tobogan pe care sa ajunga boabele si vor intra printre sarme.

20180602_194420-480x640.jpg

20180602_194349-640x480.jpg

20180602_181442-480x640.jpg

20180602_194330-640x480.jpg

20180602_175339-480x640.jpg

20180602_181451-480x640.jpg

20180602_181415-480x640.jpg

20180602_181431-640x480.jpg

20180602_194403-640x480.jpg

Link spre comentariu

Dacă gaura de alimentare e destul de mare, s-ar putea ca prima porție să fie și singura. Din cauza vitezei mici, toate boabele pot curge din rezervor. Varianta propusă de mine evita problema asta, fiindcă discul mobil și gros ar fi avut o gaură cu un volum limitat, când s-ar fi umplut cu semințe s-ar fi blocat automat curgerea din vasul rezervor..

Link spre comentariu

Gaurile sunt destul de mari dar cand se aliniaza teava cu rezervorul, dedesupt e blocata. Gaura de iesire e defazata fata de cea de alimentare. M-am inselat in privinta sensului de rotatie. Prima portie va fi mai devreme.

Deja se vede miscarea. Semnele erau aliniate.

20180603_145716-600x800.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări