Yo4You Postat Septembrie 7, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 7, 2009 Man is SF-uri astea deja pentru mine deci m-ai bagat la apa am sa ma mai documentez in privinta asta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 8, 2009 Partajează Postat Septembrie 8, 2009 Un om care stie ce spune: http://w7zoi.net/Comparing_Quartz_Cryst ... ethods.pdf Link spre comentariu
benishor Postat Septembrie 8, 2009 Partajează Postat Septembrie 8, 2009 Deasemenea http://www.cliftonlaboratories.com/Documents/Crystal%20Motional%20Parameters.pdf. Metoda lui G3UUR, chiar daca nu extrem de precisa, ar parea cea mai accesibila in regim amator mai ales daca nu dispui de multe scule. Singurul dezavantaj e ca nu poti calcula ESR-ul ( desi il poti aproxima la cateva zeci de ohmi ). PVXO-ul lui K8IQY ar putea fi de ajutor : http://www.k8iqy.com/testequipment/pvxo/Atlanticon2002V1R5.pdf In general iti masori parametrii cristalelor disponibile ca sa stii cu ce te poti juca, alegi un filtru cu caracteristici dorite ( functie de transfer si group delay ), adaptezi la componentele existente, executi si testezi. Mai umbla vorba ca spread-ul cristalelor trebuie sa fie in jur de 10% din Q si ca daca vrei filtre mai largi ( pt SSB ) ar fi bine sa te muti mai sus in frecventa cu IF-ul. Link spre comentariu
yo6pir Postat Septembrie 8, 2009 Partajează Postat Septembrie 8, 2009 Seara buna baieti, pentru cine doreste sa faca filtrul de FI pentru BITX poate sa urmeze cu succes instructiunile de aici: http://br.geocities.com/py2ohh/trx/bitx/bitx.htm Este un articol la subiect si poate fi urmarit pas cu pas de catre cei care doresc sa-si faca un filtru pentru propriul transceiver. Eu de aici m-am inspirat si zic eu, ca mi-a iesit. Succes! 73! Link spre comentariu
Marele Savant Postat Septembrie 9, 2009 Partajează Postat Septembrie 9, 2009 poate intereseaza pe cineva! Link spre comentariu
Yo4You Postat Septembrie 9, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 9, 2009 Concluzia e clara si BC547 is bune in RF in HF, eu unul zic la BITX sa se inlocuiasca tranzistorul de intrare RF Q1 cu un montaj cu doi tranzistori special dedicati de RF in care sa se poata regla amplificarea.Pentru receptie in benziile de 21Mhz 24Mhz si 28Mhz amplificarea trebuie sa fie mai mare.Am publicat pe aici modificarea cu un amplificator de banda larga si reglarea nivelului spre iesire cu ajutorul unui potentiometru.Eu am inlocuit si Q13 cu BF115. Link spre comentariu
Yo4You Postat Septembrie 11, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 11, 2009 Poate ajuta la ceva pe cineva.Schema este aceasta care am folosit-o eu pentru masurarea cristalelor si provine din Montaje practice radio a lui YO3CO si YO3AVE. Link spre comentariu
benishor Postat Septembrie 11, 2009 Partajează Postat Septembrie 11, 2009 N-ai cum sa calculezi parametrii cristalului dintr-o singura masurare cu un oscilator simplu. Link spre comentariu
Yo4You Postat Septembrie 11, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 11, 2009 Alo acu ce facem filtru SSB sau profi vrei profi nu te mai chinui si dai cu 100-150euro si iei filtru gata facut.Ideea este sa se selecteze 4 cristale identice si mai trebuie sa luam in calcul impedanta destul de ridicata la BITX20 pentru filtru deci eu zic ca nu pune probleme temeinice.Acu fie vorba daca vrei sa faci, faci si cum scrie de autor cu 5Khz largime de banda si merge excelent probabil va fi suparator unpic la receptie cand asculti doua statii apropiate in schimb este OK.Pe vremuri nici nu se gaseau cristale ce se gasesc acuma cu precizie ridicata faceau fiecare cum reusea, acum is cristale , si un parametru foarte esential este frecventa dupa aia urmeaza impedanta capacitatea si altele.73 de yo2mho! Link spre comentariu
benishor Postat Septembrie 12, 2009 Partajează Postat Septembrie 12, 2009 Mai umbla vorba ca spread-ul cristalelor trebuie sa fie in jur de 10% din Qcorectie : 10% din bandwidth, ( imi sarise mintea la Q, care are si el o legatura cu bandwidth-ul prin Q = F / Bandwidth ). Link spre comentariu
Blacksmith Postat Septembrie 12, 2009 Partajează Postat Septembrie 12, 2009 Nu-mi merge amplifu de FI. Pe iesire, in emitorul lui Q3A, imi da vreo 0,8V (cu intrarea la masa). Nu ar trebui sa fie la jumatea alimentarii ? Link spre comentariu
Blacksmith Postat Septembrie 12, 2009 Partajează Postat Septembrie 12, 2009 Mda, rezistenta aia de 2,2K e in plus. Am gresit eu cind am redesenat schema.Dar si fara ea tot nu merge cum trebuie...L.E:----------Ba nu, intr-o alta versiune a schemei apare si cea de 2,2K. Ma si miram, sa fiu eu atit de prost (doamne ajuta) incit sa pun rezistente de la mine.DECI PINA LA URMA IMI DA SI MIE CINEVA O SCHEMA BUNA ? CINEVA CARE A FACUT PORCARIA ASTA DE TRANSCEIVER SI CARE II MERGE. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Septembrie 12, 2009 Partajează Postat Septembrie 12, 2009 Deci tu ai facut schema asta EXACT cu valorile de pe ea si merge ? Link spre comentariu
Yo4You Postat Septembrie 12, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2009 Da nu numai eu l-am construit l-au construit si altii, functioneaza impecabil exact cu valorile alea.Am modificat dupa cum zicea si pe radioamator.ro condicul de iesire de pe emitor in loc de 100nano la 100pico insa eu nu vad nici o diferenta sesizabila la ureche.Pe emitorul lui Q3A trebuie sa fie 3,66V , atat am masurat eu fara ca intrarea sa fie la masa. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum