Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BITX20

Yo4You

Postări Recomandate

Am observat ca in general radioamatorii cind aud de "audio" incep sa strimbe din nas, pe sistemul " - Dom'le, eu sint radioamator, nu ma lua pe mine cu audio ca ma jignesti. Eu nici nu ma complic cu chestii d-astea; pun un 386 si gata. "

Eu cred ca partea audio din transceiver merita aceeasi atentie ca si celelalte module.

Hai, aici (la bitx) am inteles, simplitatea e pe primul loc, dar sint foarte multe scheme pretentioase care foloseste 386....

P.S. : cred ca ma apuc si eu sa-l fac ... Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 709
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mosu20

113

• Yo4You

60

• Marele Savant

48

• yo6pir

46

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pentru ce banda sint valorile din schema ?In ce banda e activitate mai multa ? ca sa am si eu sanse mai mari sa prind ceva ...hi!Diodele alea pe alimentari (in colecteoarele tranz.) de ce sint puse ? Mi se par in plus.Conzii aia de 100n (inseriat cu 10 ohmi) in emitoare, nu sint cam mari ?Quarturile inteleg ca sint de 10MHz ... (chiar si cel de la BFO ?). Daca fac filtru cu quarturi de 11.0592 mai trebuie sa schimb ceva ? (pentru tot ce am intrebat considerati doar partea de receptie (momentan nu ma intereseaza emisia) si fara VFO si AUDIO (ca oricum le schimb) )

Link spre comentariu

Daca tot se discuta de partea audio din receptoare ma bag si eu.Poate recomanda cineva o schema de filtre audio (de preferinta active) care sa dea rezultate bune in SSB si CW? Sa fie si eficiente, adica sa ne mai scape de zgomotul de fond dar cu pastrarea caracteristicilor vocii si tonului de telegrafie.

Link spre comentariu

Pentru ce banda sint valorile din schema ?In ce banda e activitate mai multa ? ca sa am si eu sanse mai mari sa prind ceva ...hi!Diodele alea pe alimentari (in colecteoarele tranz.) de ce sint puse ? Mi se par in plus.Conzii aia de 100n (inseriat cu 10 ohmi) in emitoare, nu sint cam mari ?Quarturile inteleg ca sint de 10MHz ... (chiar si cel de la BFO ?). Daca fac filtru cu quarturi de 11.0592 mai trebuie sa schimb ceva ? (pentru tot ce am intrebat considerati doar partea de receptie (momentan nu ma intereseaza emisia) si fara VFO si AUDIO (ca oricum le schimb) )

Valorile la bitx-20 este pentru banda de 14Mhz .Activitate este in3,5Mhz numa seara pana dimineata in 7Mhz este activitate si ziua si noaptea si in 20m merge bine ziua, aici hotarasti tu ce banda vrei sa lucri.Mie imi place 7Mhz antena e mai mica zgomotul este mai mic decat in 80m.Diodele alea au rol pentru a izola amplificatorarele in timp de comutare TX/RX deaia are fiecare tranzistor in lantul de RF cate una pusa.Daca faci filtru pe 11.0592 pui cuart de 11.0592 care il tragi cu trimer sa te pui pe o laterala.Eu am facut cu cuart de 11,0592 si merge impecabil 2,6Khz banda de trecere.Daca faci numa receptorul diodele poti sa le inlocuiesti cu niste socuri cred ca ar fi mai eficiente 100uH pe fiecare.Condensatorii aia de 100nano in serie cu 10ohmi determina regimul de amplificare aduce la un anumit nivel.Poti sa te joci cu valorile insa am jonglat si eu la valori si 100nano e perfect nu ai ce sa umbli.@nanopico LM386 se aude incet din punctul meu de vedere, eu vroiam sa se auda mai tare a fost pura intamplare ca am pus TDA2003 nu am gasit altceva ce sa pun sa amplifice mai mult.Bun in alta ordine de idei cine a construit acest transceiver stie ca pe lantul audio se face un zgomot denuma numa.Ce se poate face?Zgomotul provine de la Q4 care are rol de preamplificator.Ar fi doua variante una care am folosit-o si eu intre baza si colector se afla o rezistenta de 120K si un condensator de 100pico, se va inlocuii condensatorul de 100pico cu unul de 1nano, iar condensatorul de pe colector de iesire audio cel de 1uF se va inlocuii cu 10nano.A doua varianta ramane la @DUDIKOF in mana sa faca el un preamplificator audio cu ceva operationale si sa ne zica ce rezultate a obtinut.
Link spre comentariu

Daca tot se discuta de partea audio din receptoare ma bag si eu.Poate recomanda cineva o schema de filtre audio (de preferinta active) care sa dea rezultate bune in SSB si CW? Sa fie si eficiente, adica sa ne mai scape de zgomotul de fond dar cu pastrarea caracteristicilor vocii si tonului de telegrafie.

O schema ce mi s-a parut interesanta este asta, gasita in revista R&R. Un filtru notch 300-4000Hz. Ma gandesc sa o folosesc in A412, sa zbor AAF cu AC-uri de pe placa si sa inlocuiesc cu asa ceva, ramanand ca amplificatorul audio sa-l fac pe alta placa.
Link spre comentariu

Toate filtrele active sufera la capitolul dinamica. Eu am mai recomandat o schema remarcabila

si nu stiu de ce este ignorata cu mare voiosie de prezentii forumisti. Este vorba de o schema

folosita in receptorul R1 de catre Rick Champbell care aduce suficiente argumente in favoarea

efortului de a construi montajul. Poate sa incumeta macar Dudi sa o faca daca este interesat de

auditie de inalta calitate. Articolul din QST poate fi citit aici:

http://www.arrl.org/tis/info/pdf/9208019.pdf

L.E. TDA2003 este folosit in multe echipamente CB, este folosit in CDG2000 si chiar in FT-897.

Link spre comentariu

Salut baieti,

Vad bine ca aici se discuta despre audio si nu despre radio, asa cum s-ar crede ca ar trebui pe acest subiect, dar imi fac "mea culpa" deoarece si eu "am dat apa la moara" cu postul anterior. Haideti sa mai spunem cate ceva despre BITX deoarece subiectul îi este dedicat lui. Si e un transceiver bun, asta o stie numai cine l-a construit si lucreaza cu el, fie vorba intre noi.

Eu am facut cateva imbunatatiri modelului construit de mine, la care am observat unele limitari ale semnalului receptionat la nivele mari. Unele scheme, cum e cea de la MKARS80, http://www.radio-kits.co.uk/ , care este foarte asemanatoare cu BITX, are la iesirea filtrului, doua diode 1N4148 in antiparalel, tocmai pentru a limita acele semnale puternice care ar duce la distorsiuni de intermodulatie. Eu totusi cred ca o adaptare mai buna a filtrului scara cu etajele adiacente ar duce la scaderea drastica a acelor distorsiuni si pe deasupra ar imbunatatii mult dinamica pe calea de frecventa intermediara. Cum am facut eu? Am luat un filtru de FM recuperat din RTPuri si am scos afara toate quarturile de 10,7Mhz. Am montat quarturile de 10Mhz si condensatoarele de 100-200-100 pF si am pastrat doar transformatoarele de intrare/iesire ale filtrului original. Am montat totul la loc.

Posted Image

Dinamica la receptie s-a imbunatatit simtitor. Acum la semnale tari, la receptie se aude mult mai clar si mai curat. Pentru a ameliora receptia la semnale tari si foarte tari, am mai pus si un atenuator, la intrarea Rx, pe care l-am recuperat din amplificatoare CATV pe 75 ohmi. Este reglabil si l-am ajustat, ca in momentul cand este cuplat sa scada nivelul pe Smetru cu 30dB. Cuplarea/decuplarea o fac cu ajutorul unui releu miniatura.

Posted Image

Posted Image

Daca a mai facut cineva vreo imbunatatire in acest sens, sunt deschis la discutii si colaborari pe aceasta tema. 73! de Ovidiu.

Link spre comentariu

Salut Ovidiu am facut si eu aceasi imbunatatire, insa nu ma incalzit atata de tare , ce mai tare modificare a fost sa modific filtrul scara cu alte valori de condensatori, filtrul ce il folosesti si tu are 5Khz largime de banda ceea ce e enorm de mult pentru SSB.Oricum se intra pe impedanta mare, deci nu cred ca este asa mare deranjul.In legatura cu filtrul ala de l-ai facut este extraordinar aveam si eu in idee cap sa il construiesc si cred ca am sa il fac.Pana una alta timpul meu este cam limitat la constructii pentru ca am licenta in schimb tot nu m-am putut lasa sa nu fac ceva, mi-am facut interfata de digitale, sa lucram si in alte moduri.

Link spre comentariu

Am citit topicul asta cap-coada si n-a spus nimeni ce ferite se folosesc.

Chiar si autorul ii da zor cu "TV balun core". Auzi si tu ce exprimare de om de stiinta : "TV balun core"...

Adica eu ce-ar trebui sa fac acum, sa sparg TV-u si sa-i iau balun-urile ? Si chiar daca as fi avut o cutie plina cu balun-uri de TV, feritele astea sint si ele de mai multe tipuri, nu iei asa un "balun" la intimplare si il pui in transceiver; pe sistemul : lasa ca merge oricare.... Posted Image

Tipu asta n-o fi auzit si el ca exista magazine unde se vind ferite la care se cunosc exact specificatiile ?

In fine, ce pretentii poti sa ai de la autorul BITX-ului ...

Eu nu inteleg o chestie. In BITX se folosesc TORURI sau BINOCULARE ?

Tipu asta vad ca a pus numai binoculare : http://golddredgervideo.com/kc0wox/bitx ... 3board.jpg

Iar tipu asta numai toruri : http://www.golddredgervideo.com/kc0wox/bitx20a.gif

Si ca tot veni vorba, care e diferenta intre una si alta ? De ce e mai bine sa fac filtre pe toruri si finale pe binoculare si nu invers ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări