Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BITX20

Yo4You

Postări Recomandate

Felicitari si pentru al tau, merge frumos.Momentan n-am observat cuie aici, dar nu l-am folosit prea mult. Mai e pana la emisie, intai vreau sa fac filtrele trece-banda si comanda lor automata, abia apoi emisia. Scopul final e sa il refac in SMD la dimensiuni mult mai mici si sa ii fac un etaj final de ~20W, sa fie o scula buna pentru lucrul portabil. Momentan ma multumesc sa mai dezvolt firmware-ul controllerului Arduino pentru DDS si celelalte functii cu ajutorul lui.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 709
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mosu20

113

• Yo4You

60

• Marele Savant

48

• yo6pir

46

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sunil Lakhani, VU3SUA, a lansat pe piata kitul BITX version 3B: http://shop.amateurradiokits.in/

Fiserele despre acest kit sunt aici: https://app.box.com/s/rq3yojmfi0g0gv0kvnxj

Din cate am remarcat (fata de documentatia binecunoscuta (+modificari) de la http://groups.yahoo.com/neo/groups/BITX ... bitx/files), singura noutate este un AGC cu un LM324. Pe schema AGC-ului nu sunt scrise valorile componentelor dar aceste sunt trecute in fiserul (dintr-un zip): AGC Copper side.pdf .

Eu astept cu interes "MINIMA - A Compact, General Coverage HF QRP Transceiver 0-30MHz rx & tx, by ASHHAR FARHAN VU2ESE":

Imi amintesc ce incantat eram cand Lix (yo3bej/3np) a prezentat la un simpo de la Slanic Moldova un A412 cu "sinteza" - eram fan si constructor A412/A411.

Astept acum sa vad ce noutati ne aduce Farhan....din film am observat ca BITX-ul i-a albit o parte din par...ca si altora care reproduc bitx-ul... HI HI!

73 de 3CEN

P.S.1) : australianul Nicolae Fieraru a facut ceva teste cu BITX-ul: http://users.tpg.com.au/nfieraru/

(Cautati si pe you tube clipurile utilizatorului "Nicolae Fieraru").

P.S.2) : Razvan, de ce te chinui cu F8VOA pe group cand el nu este in stare sa deseneze nici macar un PA copiat de la Hendricks - ma refer la terminale semiconductori?

Link spre comentariu

Pai circuitul de AGC din BITX 3B e la fel cu cel al lui G6LBQ pe care l-am facut eu, cu diferenta ca la G6LBQ actioneaza asupra celui de-al doilea amplificator IF care e un MC1350. Sincer, mie nu mi-a albit nici un pic din par :), chiar am iesit suprinzator de repede cu el la mal pana acum.Cat despre F8VOA, sunt niste idei pe-acolo dar nu prea sunt genul meu: AGC pe audio, filtre trece-banda pe iesirea etajului final, IRF510 intr-un etaj final de banda larga, DDS-ul n-are filtru trece-jos pe iesire etc. Le-as zice mai degraba modificari decat imbunatatiri, dar din orice putem invata cate ceva daca stim cum sa privim.

Link spre comentariu

Se pare ca lumea este destul de mica si ideile sunt convergente, hi. M-am chinuit ceva vreme cu V3 a BITX-ului si nu am vrut sa trec pe emisie pina nu rezolv unele probleme aparute la el. In primul rind partea de amplificator de microfon mi s-a parut anemica rau si a trebuit sa introduc un preamplificator. Este mai simplu decit preamplificatorul din 3B dar tot pe acolo.Interesant este ca am ajuns cam la aceleasi valori ale componentelor. Pentru S-metru, RAA si monitorizarea emisiei am folosit ideea lui YO5AT expusa de el la faimosul tcvr cu defazaj. La fel, tot de acolo am preluat si ideea folosirii unei automatici destul de simple pentru trecerea automata in CW, monitorizare transmisie, etc. Am pierdut ceva timp ca sa ecranez VFO-ul+mixerul de banda si BFO-ul si mixerul DSB. Rezultatul este surprinzator dupa ecranare. Dat fiind faptul ca folosesc un FLL (nu am considerat necesar un DDS pentru un TCVR monobanda ) dupa ecranare se observa o stabilitate sporita a VFO-ului chiar si daca deconectez FLL-ul. Dupa ecranare placa BITX-ului arata cam asa:

Posted Image

Dat fiind faptul ca am fost baiat vrednic, am taiat, pilit, gaurit, etc. o carcasa din niste tabla de aluminiu ceausista (carcasa este facuta sub forma de H pentru a avea spatiu suficient pentru modificari) si a rezultat ceva cam asa ( partea inferioara):

Posted Image

Ulerior fotografierii am mai introdus cite ceva in parte inferioara.

Partea superioara este cam golasa deocamdata si gazduieste doar FLL-ul (in felul asta se elimina orice interferente) .Aici va fi si amplificatorul de 5W si ce imi mai trazneste, hi.

Posted Image

Cam asta ar fi deocamdata. Sper ca Mos Craciun sa il apuce finalizat.

Daca cineva doreste sa postez modificarile, oricind cu placere.

Din pacate nu stiu programare si ca atare toate lucrurile care se refera la IT sunt pur si simplu copiate desi as fi simtit nevoia unor adaptari. Pian la urma ne multumim si cu ce reusim sa facem.

Inca un lucru! Am facut pe un cablaj de proba filtrul de AF pe care l-a folosit si YO6PIR si functioneaza excelent. Nu l-am introdus inca deoarece vreau ca mai intii sa il trec pe curat(oare va mai functiona la fel de bine?).

Spor la munca tuturor si sa ne auzim in banda!

Link spre comentariu

Un BFW17A. A scazut un pic zgomotul la receptie. Chestia interesanta ca in 20m nu prea se simte chestia asta. Am facuit o suita de etaje din BITX pe care le-am combinat cu tot felul de alte chestii anterior construite si care zaceau prin cutii si am ajuns la concluzia ca este una dintre cele mai simple solutii care functioneaza bine. Chestia este ca am inlocuit BF547 cu BF199 pe ramura de receptie si se simte o linistire destul de mare a benzii. In 80m este foarte eficient adaptorul cu circuit dublu acordat si coborirea simetrica deoarece se face liniste in banda atunci cind este acordul facut corect. Sa vad daca voi putea face o inregistrare odata. Practic zgomotul benzii aproape ca dispare. Nici macar becurile cu vapori nu ma mai deranjeaza. Inainte de adoptarea acestei solutii imi era imposibil sa receptionez ceva cind se aprindea iluminatul stradal.Gata, nu mai fac propaganda, si asa am fost mereu criticat pentru metodele invechite. Spor la treaba si sa ne auzim in banda! Eu mai aud prin 80m unii useri de aici dar din pacate sunt mut deocamdata.

Link spre comentariu

Eu am folosit BFR92 drept primul tranzistor, a mai coborat putin zgomotul propriu al receptorului; ma gandeam sa incerc si un 2N5109 intre primul mixer si filtru, ca e mai rezistent la intermodulatii si are si zgomot redus.Diferenta cea mai mare in receptie am vazut-o insa cand am inlocuit cele doua diode 1N914 din mixerul demodulator cu ceva diode punctiforme cu germaniu (EFD108 probabil, sunt recuperate), semnalul receptionat a devenit mult mai puternic, probabil nici BFO-ul nu genera destul semnal pentru mixer. O sa testez si cu diode Schottky BAT43, sa vedem care e treaba.

Link spre comentariu

Nu prea mai fac experiente cu varianta asta deoarece vreau sa am ceva terminat cu care sa lucrez. Pe urma ma voi mai juca cu celelalte 2 care sunt in lucru.

Este normal ca diodele cu germaniu sa lucreze mai bine la semnale mici. Dezavantajul apare la semnale mari dar exista solutii pentru aceasta. Nu stiu, cred ca voi face unul dintre ele folosind numai BF199 pe partea de receptie, dupa primul mixer si la intrare un BF245 sau ceva similar. Deocamdata am redesenat placa variantei 3 pentru a imi fi la indemina orice modificare. In prima urgenta voi inlocui mixerul echilibrat si mixerul de banda cu MC1496. Vedem, pina la urma incep sa cred ca pierdem prea mult timp tropaind pe carari batatorite. Cu diode BAT43, nu stiu ce sa spun. Am vazut ceva in acest sens facut de cei de la RACAL dar nu mi s-a parut ca acel SYNCAL30 ar avea o receptie grozava.Ceeace are grozav este aceasta inductanta variabila pentru etajul final. Pe tamburul de jos este un fir care pe masura ce este desfasurat se scurcircuiteaza pe tamburul de sus.

Posted Image

Se merita descarcarea documentatiei statiei, este de invatat de la ei.

Link spre comentariu

Multumesc. Eu am luat toate cablajele de BITX de la userul @radiomanio. Este foarte serios si poti avea incredere deplina in el. Cred ca ar putea sa te serveasca daca YO6PIR nu are nimic impotriva. Eu am facut front-endul respectiv si din cite am vazut functioneaza foarte bine. Nu am continuat cu lucrul la el deoarece mi-am propus sa termin cu BITX-ul acesta. Sunt citeva chestii care ma frineaza dar sper sa depasesc momentul. Nu stiu, poate ar trebui vorbit cu un admin pentru a deschide un topic nou referitor la transceiverul HF 302. Nu vad care este motivul pentru care acel transceiver cu 6 benzi al lui YO5AT nu ar putea deveni si el un subiect de discutie. Din pacate nu am documentatia pentru el altfel as fi abordat constructia. Oricum, facem prea multe pentru BITX si nimic pentru proiectele radioamatorilor romani.

Link spre comentariu

"ma bate gandu sa incerc schema lui YO2LGX@YO6PIR" In nr. 12/1996 din "Radiocomunicatii si radioamatorism" la pagina 16 este descris AFI-ul (din blocul F) cu amnuntele necesare construirii sale. Este o schema deosebita si f. desteapta! iar YO6PIR are meritul implementarii sale. Deasemenea vreau sa te incurajez spunandu-ti ca am experimentat acest etaj de AFI cu rezultate f. bune.Succes.

Link spre comentariu

In numerele 1 si 2/2000 ale revistei mentionate (din pacate a fost "curatata" de pe sireul federatiei)este schema integrala a transceiverului HF302/yo2LGX. Propuneam un topic deoarece este o schema care da rezultate bune si un EMF500 se poate procura la un pret rezonabil. Sunt curios sa vad si cum este schema din 1996.

Link spre comentariu

Am cautat si eu documentatia transceiverului HF302 fara nici un rezultat,am reusit sa iau legatura cu Delfi/YO2LGX si mi-a promis ca are sa caute numerele 1 si 2/2000 ale revistei Radiocomunicatii si radioamatorism.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări