Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BITX20

Yo4You

Postări Recomandate

Frecventa necesara BFO nu se poate calcula exact, pentru ca nu se stie exact ce caracteristica o sa aiba filtrul cu cuarturi. Se aleg cuarturi cu parametri cat mai apropiati, se monteaza cuarturile si condensatorii, apoi se traseaza caracteristica obtinuta , folosind chiar BFO de pe placa si o sonda de semnal - precizia nu e importanta. Daca se obtine o banda in jur de 2,4kHz si caracteristica e cat de cat constanta in banda, e perfect. Semnalul audio va fi in intervalul 300Hz-2,7kHz. Notand f1, f2 frecventele limita ale benzii filtrului, luate din caracteristica - ex f1=10,0000MHz , f2=10,0024MHz , rezulta:-LSB, infradina - fBFO=f1-300Hz;-USB, infradina - fBFO=f2+300Hz;-LSB, supradina - fBFO=f2+300Hz;-USB, supradina - fBFO=f1-300Hz.Sper ca am scris corect :)In general se prefera supradina, pentru ca armonicele VFO sunt mult mai sus decat armonicele BFO si sunt sanse mai mici sa apara interferente. Dar VFO la frecvente mari e instabil, asa ca e un compromis.Eu la BITX cu fVFO=4-4,350MHz , fi=10MHz, am patit urmatoarea problema:- filtrul cu cuarturi de 10MHz a avut rezonante overtone si la 30MHz;- detectorul de produs reactioneaza si la 30MHz;- pentru fVFO=4,286MHz, armonica a 7-a e apropiata de 30MHz, mixerul fiind imperfect echilibrat trece prin amplificatoare, filtru si apare interferenta cu 3 x fBFO.Rezulta ca nu se poate receptiona in zona 14,286MHz +- 5kHz din cauza interferentei. Nu am reusit sa rezolv problema asta nici schimband mixerul. Probabil ar fi trebuit si un filtru trece banda LC acordat pe 10MHz, care ar taia 30MHz, inaintea filtrului cu cuartz sau folosita varianta supradina.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 709
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mosu20

113

• Yo4You

60

• Marele Savant

48

• yo6pir

46

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salutare baieti, Am terminat de montat placa de la Bitx pentru 80m, in varianta mea. Imi place cum suna la receptie si are sensibilitate foarte mare la intrarea de antena. Chiar trebuie sa-i pun un atenuator ca sa mai scad din semnalul care intra in FTB. Oscilatorul nu l-am pus deoarece am facut varianta de FLL a lui IK3OIL cu tot cu VFO si il pun pe acela separat. Frecventa VFO am calculat-o IF + Frec = 10 + (3,5...3,8) deci supradina cu BFO(LSB) = 9,9985 Mhz si merge bine fara efect de butoi. Per ansamblu sunt multumit pana acuma. Sa vad si finalul cu IRF cum se comporta si cred ca o sa iasa o scula buna. Inca nu l-am asamblat in carcasa caci mai am probleme cu dimensiunea afisajului de la scala dar voi gasi o solutie si pentru asta.Cine l-a mai facut in varianta asta (var.3)si i-a pus modul AGC, va rog sa ma luminati cu o schema, caci se simte nevoia de asa ceva. Cred ca numai asta ii mai lipseste si e un trcv. bun.73! si toate bune.

Link spre comentariu

Salut , eu am facut un AGC derivat pe audio la care am adaptat si un s-metru , merge bine tine nivelul audio constant.Am simtit nevoia sa pun si un potentiometru sa reduc semnalele puternice locale care pur si simplu ineaca receptorul.Se observa la primul tranzistor 2sc2570 pe emitor rezistenta de 220ohmi debransata de la masa si pusa in serie cu un potentiometru pe panoul frontal de 10Kilo ohmi.In paralel cu 220ohmi se va monta un condensator de 220ohmi.Reglajul este foarte bun, nu am avut timp prea mult sa experimentez sa fac reglajul acesta automat, insa is multumit.Se pot observa alte modificari aduse de un alt autor ce a pus un TEC in oscilator plus un tranzistor in intrarea de microfon.Am pus si eu acel tranzistor insa am modificat valoarea unui rezistor la 10K ,montajul functionand impecabil ,numai trebuie sa urlu in microfon sa iasa semnal.

Link spre comentariu

Multumesc Feri de sfaturi si am sa fac si eu modulul de AGC cu S-metru ca asa se cade la un trcv. serios sa aiba si indicator S-metru pe panou. Nu? Ce zici de finalul cu IRF? Cu un singur IRF sau cu doua in contratimp? Tu pe care l-ai facut pana la urma?

Link spre comentariu

Yo4You unde ai gasit 2SC1969 bun? Eu am cumparat si nu mi-au mers deloc(am dat pe bucata 5 lei parca).Se incalzeau si putere 0.Apoi am scos unul original dintr-un transverter de 50Mhz, alta viata...Am mai luat atunci si 2SC2166 pentru prefinali, tot facaturi.Poze aici viewtopic.php?f=13&t=4177&st=0&sk=t&sd=a&start=105Pana la urma am pus 2n3375 alimentate la 24V si am scapat de problema.

Link spre comentariu

BodoRF ai facut etajul final pe care l-a indicat yo4you mai sus? Si ai pus in loc de 2SC1969 2N3375? Daca da, si eu am un 2N3375 si un prefinal 2SC1678 si am sa incerc un etaj final ca asta pentru BITX daca tot se spune ca IRF-urile sunt "cu cantec".

Link spre comentariu

Salut Simnakovi.

Eu am construit un amplificator push-pull cu doua 2N3375 atacate de un 2N3866.

La inceput am folosit 2SC1969 care au luat foc :ras: Tranzistoare originale nu stiu unde gasesti.La kiturile nemtilor scrie clar: only mitsubishi !!!

Daca vrei sa scoti ceva putere din 2N-uri trebuie sa le alimentezi la 24-28V.Acel 2SC1678 scoate aproape 4W/12V si cred ca ar fi bine sa folosesti un 2N3362 ca sa nu ai vreo surpriza la varfuri de modulatie.

Am folosit schema din K2.Am tatonat numarul spirelor de pe toturi pt. putere maxima.Reglajul curentului de repaus l-am facut simplu, un tranzistor pe post de dioda si un semireglabil.Daca vrei pun schema aici dar nu mai stiu exact cate spire am pus pe miezurile binoculare.

Foloseste la fiecare etaj reactii negative, decuplari bune ca sa nu te trezesti cu oscilatii.

Daca ai un osciloscop faci treaba buna, injectezi doua tonuri pe microfon si vezi cum lucreaza finalul.

Cu 2x2N3375/24V/14Mhz am obtinut 10W.Puterea scade la capetele spectrului HF.

Cu IRF nu am incercat dar eu cred ca merge daca ai tranzistor original.Acum nici nu stii de unde sa mai cumperi...

Link spre comentariu

Salut BodoRF, Din ce inteleg eu aici, tu ai construit finalul de la A412, care este push-pull cu doua 2N3755, plus un prefinal, nu? Sau ceva asemanator. Deja sunt in ceata! :sparge: Nu mai stiu ce sa cred despre finalii astia: ori cu fet-uri ori cu bipolari, ori cu simplu ori push-pull. Care-i finalul cel mai recomandat pentru un transceiver qrp, si sa mearga bine si sa scoata putere cat-de-cat ? :nas:

Link spre comentariu

Imi cer scuze daca te-am "ametit".Da, eu am facut un etaj push-pull ca cel din A412 cu 2 bucati 2N3375.Asa ceva as folosi si pentru QRP.Are randament mai bun fata de un singur etaj.Ca sa obtii distorsiuni reduse esti nevoit sa folosesti clasa A de functionare...asta inseamna randament scazut.Sa nu uitam ca vrei sa folosesti jucaria in portabil...Etajul cu tranzistoare in contratimp o sa lucreze in clasa AB.Curentul de repaus este mult mai mic, randamentul este mai bun.Puterea maxima ce se poate obtine este de 8 ori mai mare fata de cea oferita de un singur tranzistor.In acelasi timp obtii si o atenuare mai buna a armonicelor.Acum depinde ce tranzistoare ai la dispozitie.

Link spre comentariu

Da asa am sa fac: am sa cumpar doua de proba sa vad daca sunt bune apoi mai vedem.Am facut modificarile la Bitx sugerate de yo4you pe partea de reglaj manual RF gain si se comporta excelent. Si acel soc de RF pus la iesirea celui de-al doilea mixer face mult; s-a diminuat mult un zgomot suparator care era simtit la volum maxim de semnal, probabil datorat produselor de mixaj nedorite, care patrundeau spre etajul final AF. Acuma e OK. Daca mai fac si etajul de AGC este numai cum trebuie. Tinem aproape.73!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări