nea_bobina Postat Octombrie 27, 2013 Partajează Postat Octombrie 27, 2013 Pai nu apare semnal la iesirea modulatorului indiferent de situatie ,chiar daca-l dezechilibrez din potentiometru.Este o problema cu realizarea bobinajului trifilar,cred.Puteti verifica fazarea corecta a infasurarilor transformatorului, utilizand un simplu semnal RF aplicat la intrare (daca nu aveti un generator, puteti folosi un oscilator oarecare, in gama 1-30 MHz). Daca e corect fazat, amplitudinea semnalului de la intrare va fi dublata la iesire. Citirea o puteti face cu un osciloscop sau cu un AVO digital masurand in c.c., la care sa f adaugat un sistem de detectie cu dioda. Pentru exemplificarea celor de mai sus, aveti imaginea urmatoare, in care am simulat ambele variante - cand transformatorul e corect fazat, si atunci cand una din infasurarile secundare sunt inversate.Fazare trafoSucces! Link spre comentariu
mosu20 Postat Octombrie 29, 2013 Partajează Postat Octombrie 29, 2013 Buna dimineata, nea_bobina si bine ca ati reaparut. Referitor la subiect, cred ca se poate folosi fara probleme chiar BFO-ul BITX-ului. In rest, imi permit sa sugerez ca nu ar fi lipsit de interes ca in limita timpului disponibil sa faceti o simulare pentru ambele mixere, complete, si sa le lasati la dispozitia celor mai putin familiarizati cu LTSpice (cum sunt eu). Spor la munca tuturor si sa ne scoatem BITX-urile in banda! Link spre comentariu
nea_bobina Postat Octombrie 29, 2013 Partajează Postat Octombrie 29, 2013 Buna dimineata, nea_bobina si bine ca ati reaparut.Buna ziua! N-am disparut nicaieri, doar ca nu prea am avut timp si nici subiecte preferentiale.Referitor la subiect' date=' cred ca se poate folosi fara probleme chiar BFO-ul BITX-ului.[/quote']Desigur! nu ar fi lipsit de interes ca in limita timpului disponibil sa faceti o simulare pentru ambele mixereDaca va referiti la variantele standard si dublu echilibrat' date=' asa cum a intrebat si Ma intereseaza ce atenuare de purtator ati obtinut din modulatorul BITX indiferent de varianta?, atunci pot spune ca pe undeva am mai postat ceva referitor la atenuarea mixerelor (intr-un topic in care se discuta de MC1496). Din experimentele derulate, am constatat ca cea mai zdravana atenuare am obtinut-o folosind configuratia de mixer dublu echilibrat (doua toruri si diode in inel) = aprox. -51dB. Atenuare mai proasta a avut montajul cu MC1496 (-38dB) si cea mai slaba a avut-o configuratia standard cu un singur tor si diode (-28dB). Simularile le-am facut pentru fiecare din cele trei configuratii in parte (da, inclusiv cu MC1496!) dar rezultatele depind de prea multi factori ca sa merite bataie de cap (niveluri de intrare pe fiecare ramura - care sunt diferite in functie de configuratia aleasa, caracteristicile miezurilor folosite, forma semnalului oscilatorului fix, organizarea componentelor pe PCB, etc.). Important e ca realitatea a confirmat simularea. Pe mine m-a interesat in mod deosebit pentru un proiect pe care mi l-a solicitat cineva si pe care am reusit sa-l duc la bun sfarsit - TX in 80m cu filtru SSB pe 250KHz recuperat din R1300. A fost nevoie de 3 schimbari de frecventa ca sa pot elimina in mod decent imaginile. Primul mixer, cel care scoate 250KHz, este dublu echilibrat si acolo am avut nevoie de cea mai mare atenuare posibila a purtatoarei. Urmatoarele doua mixere le-am realizat cu cate un MC1496; ultimul scoate semnalul intr-o configuratie push-pull, pe care am folosit-o ca sa pot stoarce din etajul respectiv ultimul dB posibil, ptr. a evita un lant inutil de amplificare si riscul iminent al autooscilatiilor. Tinand cont de cele de mai sus, daca va intereseaza simularile respective, le pot cauta si pune la dispozitie, dar ar fi off-topic aici, ar trebui in alta parte. Link spre comentariu
mosu20 Postat Octombrie 29, 2013 Partajează Postat Octombrie 29, 2013 Bineinteles ca ma intereseaza simularile, indiferent unde sunt postate. Cinstit vorbind, incerc sa invat sa imi fac propriile simulari dar nu am depasit faza amplificatoarelor de AF si a altor citeva nimicuri. Referitor la 1300, ce sa spun, a fost proiectat cu ce s-a putut la vremea lui. Cindva, prin 1979, am avut ocazia sa discut cu unul din membrii echipei care a proiectat 1300, 1070, 1230 si alte smelturi militare. Printre altele spus ca si ei s-au mirat ca functioneaza unele dintre ele. Mie nu mi-a placut niciodata cum functioneaza pe receptie R1300. Pentru a reveni la topic, pot sa spun ca mi-a iesit un BITX pe 80m care functioneaza foarte bine asa cum a fost el proiectat. M-am cam chinuit cu el dar acum este o jucarie care chiar functioneaza frumos. Acum sunt in faza croirii paltonului si dupa aceea voi adauga accesoriile(S-mtr, RAA, etc). OK, spor la lucru tuturor ! Link spre comentariu
nea_bobina Postat Octombrie 30, 2013 Partajează Postat Octombrie 30, 2013 pot sa spun ca mi-a iesit un BITX pe 80m care functioneaza foarte bine asa cum a fost el proiectat. M-am cam chinuit cu el dar acum este o jucarie care chiar functioneaza frumos.Felicitari pentru realizare si spor la decorari ! HI. Sa va bucurati de el si la cat mai multe QSO-uri ! 73! Link spre comentariu
mosu20 Postat Octombrie 30, 2013 Partajează Postat Octombrie 30, 2013 Multumesc pentru urare dar ramine vesnica problema a antenei. Deocamdata am identificat pe aici o sirma abandonata pe bloc si daca tot trecea pe linga mine m-am agatat de ea pentru a face ceva receptie. Spre surprinderea mea, cu vechiul transmach am reusit sa obtin o receptie foarte buna in 80 si 40m iar fara nici un dispzitiv de adaptare sa obtin o recepti excelenta in 20m asa ca as putea sa incerp activitatea de radioamator receptor, hi. Este o bucata de cablu de la o retea de calculatoare abandonata si am folosit o pereche in ideea de a avea ceva simetric. Spre surprinderea mea am obtinut o receptie extrem de linistita, cu un zgomot de banda foarte mic. Voi incerca sa vad daca nu se adapteaza si la emisie si atunci chiar ar fi o gaselnita. Link spre comentariu
nea_bobina Postat Octombrie 30, 2013 Partajează Postat Octombrie 30, 2013 ramine vesnica problema a antenei. Deocamdata am identificat pe aici o sirma abandonata pe bloc [...]Este o bucata de cablu de la o retea de calculatoare abandonata si am folosit o perecheProbabil e un cablu UTP CAT5/5e, cu 4 perechi torsadate. La acest tip de cablu, Z0= aprox. 100 ohmi. Reprezinta, evident, o linie de transmisie. Nu m-am gandit niciodata cum ar functiona asa ceva pe post de ... antena, mai ales in conditiile in care cele 4 perechi sunt rasucite si intre ele, in interiorul cablului. Pentru placerea experimentului, cred ca merita sa incercati, dar nu uitati sa postati si pentru noi rezultatele ! 73! Link spre comentariu
mosu20 Postat Octombrie 30, 2013 Partajează Postat Octombrie 30, 2013 Da, este un cablu cu 4 perechi torsadate. Inseamna ca el este impricinatul. Nu stiam nimic despre cablul acesta dar faptul ca are 100 ohmi ma face sa cred ca nu va fi extraordinar de greu sa il adaptez cu iesirea unu mic amplificator de 5-10W ca sa vad ce iese. Faptul ca este asa de imbirligat pe planseu, precum coada unui purcelus, s-ar putea sa fie un avantaj. Oricum, asa cum este acum ma ajuta foarte mult la receptie. Am avut placerea sa aud cu 59 + statii din Moldova care in YO3 primeau 56-57 de la posesori de transceivere industriale. La fel statii din YO5. Nu cred ca am descoperit America dar vad ca deocamdata chestia functioneaza. Cel putin dimineata, in jurul orei 6-6.30 cind ma trezesc se aud in 20m statii pe care nu am visat niciodata sa le aud. Vedem ce va fi. Dat fiind faptul ca m-am apucat sa fac si un anlizor de antena (deocamdata este adunat in batista) ma determina sa sper ca voi putea sa masor comportamentul la minunea asta de antena daca vreun istet nu se impiedica de ea si isi aduce aminte ca are nevoie de niste cablu.73! Link spre comentariu
nea_bobina Postat Octombrie 30, 2013 Partajează Postat Octombrie 30, 2013 Da, este un cablu cu 4 perechi torsadate. Inseamna ca el este impricinatul. Nu stiam nimic despre cablul acesta dar faptul ca are 100 ohmi ma face sa cred ca nu va fi extraordinar de greu sa il adaptez cu iesirea unu mic amplificator de 5-10W ca sa vad ce iese.Eu am avut curiozitatea de a-i masura Z0 si m-am convins ca se incadreaza in specificatii ( http://en.wikipedia.org/wiki/Category_5_cable ). Am folosit formula Z0 = SQRT (Zin * Zout) si un tronson de lungime cunoscuta (3m) terminat pe o sarcina nereactiva de 50 ohmi. Conectat la impedantmetru, am determinat prima frecventa de rezonanta, care a fost 16292 KHz si unde am gasit |Z|=210 ohmi. Rezulta Z0=SQRT(50*210)=SQRT(10500)=102.4 ohmi .Faptul ca este asa de imbirligat pe planseu, precum coada unui purcelus, s-ar putea sa fie un avantaj.Nu sunt in masura sa exprim vreo parere in acest sens, dar fiind foarte aproape de planseu, ar trebui sa dea de gandit (absorbtie). La receptie, lucrurile pot sta altfel. Daca aveti un reflectometru si 5-10W out, puteti aprecia foarte bine comportamentul sarmei, cel putin pentru benzile in care puteti sa si emiteti. Practic, ati simula manual ceea ce ar face analizorul de antene (mai precis, procesorul acestuia) - care pleaca tot de la un dispozitiv de masurare tip punte de reflexie. Apoi, un grafic in puncte, realizat cu un soft de gen Excel, ar completa tabloul...Revenind la topic, cablul UTP e foarte bun pentru realizarea transformatoarelor unun / balun (inclusiv cele folosite in etajele finale tranzistorizate). Reprezinta o linie de transmisiune simetrica si cu pierderi mici. Amintesc si faptul ca doua tronsoane de UTP conectate in derivatie, vor oferi Z0=51 ohmi...73! Link spre comentariu
bratueduard Postat Octombrie 31, 2013 Partajează Postat Octombrie 31, 2013 cablul UTP e foarte bun pentru realizarea transformatoarelor unun / balun (inclusiv cele folosite in etajele finale tranzistorizate). Reprezinta o linie de transmisiune simetrica si cu pierderi mici. Amintesc si faptul ca doua tronsoane de UTP conectate in derivatie, vor oferi Z0=51 ohmi...Pai acum vreo' 10-15 ani, pe toruri de ferita, se torsadau' toate sarmele....Cablu "utp" are capacitate ciudata (conform masuratorilor mele in mod particular pe toruri RF).Nu se poate afirma ca: tosadarea utp este buna la RF.De ce? "aia" lucra' cu unu si zero (modulat) noi, lucram' cu analogic (tot modulat)UTP este un standard (de transmisie in care nu se specifica pierderile) si nu exista un standard strict ca si realizare a cablurilor (se specifica undeva Cx?). nu am vazut...In realitate, diverse sectiuni/grosimi de cupru ori "ne-cupru" se afla in sarma respectiva.... sa nu zic nimic de plasticul ciudat (izolator).... asa ca, nu este mai bine cupru emailat ori o sarma izolata decent?Altfel, 5 ori 10 spire de torsadare utp nu conteaza asa mult daca torul este bun (RF)......Oricum, incepatorul o sa piarda dinamica din cauza ca confunda o rezistenta in montaj Link spre comentariu
M1cutzu Postat Octombrie 31, 2013 Partajează Postat Octombrie 31, 2013 ...Nu se poate afirma ca: tosadarea utp este buna la RF.De ce? "aia" lucra' cu unu si zero (modulat) noi, lucram' cu analogic (tot modulat)...Tipul de modulatie nu are nici o legatura cu linia de transmisie. Firele din UTP sunt torsadate pentru a anula curentii de mod comun indusi de campuri magnetice/electromagnetice inconjuratoare precum si reciproca - pentru a minimiza radiatia produsa de cablu. Link spre comentariu
bratueduard Postat Octombrie 31, 2013 Partajează Postat Octombrie 31, 2013 Tipul de modulatie nu are nici o legatura cu linia de transmisie._________________________Asa este in mod teoretic.Daca poti tu sa propagi pe un kilometru emisie/receptie/decodare) la 5GHz pe o linie de rom-telecom, sa mai comentezi ulterior.Dictionar.5GHz = cinci giga hertilinie "romtelecom" = cablu de telefonie terestra.deci? Link spre comentariu
brad Postat Noiembrie 1, 2013 Partajează Postat Noiembrie 1, 2013 Tipul de modulatie nu are nici o legatura cu linia de transmisie._________________________Asa este in mod teoretic.Daca poti tu sa propagi pe un kilometru emisie/receptie/decodare) la 5GHz pe o linie de rom-telecom, sa mai comentezi ulterior.Dictionar.5GHz = cinci giga hertilinie "romtelecom" = cablu de telefonie terestra.deci?Cati ani ani?Vad ca este o varza totala in capul tau cel putin referitor la propagari, modulatii, frecvente...Nu ai access la internet? Poate te ajuta google cu ceva explicatii daca nu gasesti o carte in domeniu. Daca varsta ta este mai micuta, scuze de comentariu. Ai timp sa inveti. Link spre comentariu
M1cutzu Postat Noiembrie 1, 2013 Partajează Postat Noiembrie 1, 2013 ...Asa este in mod teoretic.Daca poti tu sa propagi pe un kilometru emisie/receptie/decodare) la 5GHz pe o linie de rom-telecom, sa mai comentezi ulterior....Daca ceva e diferit in practica fata de teorie inseamna ca n-ai inteles teoria suficient. Un semnal de 5Ghz transmis printr-o asemenea linie va fi la fel de mult atenuat indiferent ca e modulat CW, SSB, 64QAM, ODFM sau PAM-5. E ca si cum ai spune ca se va schimba culoarea unei masini daca merge pe un drum judetean in loc de autostrada sau apa va avea alt gust daca vine printr-o conducta mai groasa. Link spre comentariu
ancient Postat Noiembrie 1, 2013 Partajează Postat Noiembrie 1, 2013 Cati ani ani? Daca varsta ta este mai micuta, scuze de comentariu. Ai timp sa inveti.Stai linistit. Are destui din 76 incoace si aprinde artificii in aceasi zi cu natiunea care a instalat scutul de la Deveselu. Ca tot e la doi pasi de QRA-ul dansului, respectiv YO4GKQ.Poate te ajuta google cu ceva explicatii daca nu gasesti o carte in domeniuPai n-are nevoie, prietene. E electronist de profesie, asta se vede inclusiv din siguranta (nu lipsita de agresivitate) cu care a postat. Blocul C1 de pe 9Mai are si acces la net, te asigur! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum