mosu20 Postat Septembrie 16, 2013 Partajează Postat Septembrie 16, 2013 Eu nu am modificat nimic pentru 20m si singura problema este un "cui" la 14.001 dar asta este in mod cert datorita faptului ca nu am ecranat niciun mixer si se agata BFO-ul de partea de intrare. Am mai facut inca 2 bucati, din curiozitate pentru 80 si 40m, cite unul /banda si nu am avut niciun fel de probleme dupa ce am acordat circuitele de intrare asa cum trebuie. Singura chestie deranjanta a fost la primul exemplar, cel pe 80m, care facea exact acelasi lucru deoarece acordasem filtrul dupa ureche dar dupa ce m-am invrednicit si am pus generatorul si osciloscopul pe el atunci situatia s-a schimbat fundamental. Cea mai rapida metoda de acord a fost aceea de a nu monta condensatorii care sunt in paralel pe bobine (se monteaza doar cozii de cuplaj) si in locul celor nemontati am pus un variabil cu 3 sectiuni de la un SELENA. Am reglat miezurile bobinelor undeva la jumatatea cursei, am bagat de la generator semnal in mijlocul benzii si din variabil am facut un acord brut pentru a determina ce valoare sa pun pentru condensatorii paralel. Inainte de a lua de buna chestia respectiva se face o verificare a corectitudinii injectind semnal cu frecvente diferite, inclusiv pentru frecventa imagine. De regula vor fi surprize dar se pot corecta usor. Pe urma chestia devine clasica. In mod cert facind un acord corect al filtrelor scapi de balarii. Link spre comentariu
gica70 Postat Septembrie 16, 2013 Partajează Postat Septembrie 16, 2013 Nu e bine. Valorile frecventelor intermediare nu se iau oricum. In revista Radiocomunicatii si radioamatorism nr. 6 din 1996, pg. 16 vei vedea despre ce este vorba.Succes. Link spre comentariu
mosu20 Postat Septembrie 16, 2013 Partajează Postat Septembrie 16, 2013 Ce anume nu este bine? Cunosc graficele respective dar vorbeam stricto senso de BITX clasic care foloseste cuarturi de 10 MHz. Centrul filtrului depinde de cristalele selectate asa ca ar insemna sa reluam discutiile care au mai avut loc cu citeva pagini mai inainte. Pina la urma, orice jucarie de genul acesta reprezinta un compromis care este acceptat sau nu functie de ceeace vrei sa obtii. Link spre comentariu
gica70 Postat Septembrie 17, 2013 Partajează Postat Septembrie 17, 2013 "M-am gandit sa modific FI cu o valoare mai mica,undeva la 4 Mhz.Un VFO de 10Mhz ar fi cat de cat stabil, daca se iau masurile necesare.Ei,ce spuneti?"10/14=0,714286 iar in tabel se vede ce-i acolo.. Link spre comentariu
mosu20 Postat Septembrie 17, 2013 Partajează Postat Septembrie 17, 2013 Pai nu stiam la ce se face referire. Dat fiind faptul ca era vorba de perturbatii majore in 20m folosind FI=10MHz eu am luat in discutie cauza receptiei defectuoase si nu alegerea frecventei intermediare. Este un domeniu unde nu sunt prea multe de discutat deoarece frecventele sunt standardizate tocmai din motivele discutate. Ar fi o varianta folosirea unei frecvente intermediare variabile 5-5,5 MHz dar si asta este tot o solutie clasica si nu prea ar mai fi BITX jucaria care ar rezulta. S-au incercat si alte variante pentru BITX dar toate au avut ca rezultat o gramada de probleme. Asta este, anumite lucruri trebuiesc luate asa cum sunt, mai ales cind functioneaza peste asteptari. Link spre comentariu
gica70 Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 Pai, pana m-am codit eu, ai raspuns tu..si asa a aparut mica confuzie. Scuze! Link spre comentariu
mosu20 Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 Nu este nicio problema. Chestia este ca BITx-ul poate fi atit o jucarie cu care se poate face trafic cit si un montaj-scoala. Pentru a ma lamuri cu mai multe lucruri am facut o varianta modulara ( fiecare etaj pe o placuta separata ) si am incercat diferite combinatii. Pot sa afirm acum faptul ca reprezinta o jucarie care poate fi abordata cu succes si de catre constructori neexperimentati si ale caror performante sunt neasteptat de bune. Cu mixerele originale si cu un oscilator 4.0-4.350 MHz se comporta foarte bine in 20m. Am unele rezerve in 80m asupra calitatii receptiei dar mai vreau sa incerc cite ceva pentru a ma lamuri. Am incercat si o varianta cu dubla schimbare folosind un EMF 500 si ca prima FI frecventa de 9 Mhz si se comporta excelent. Singurul amendament este ca trebuie optat pentru niste mixere de genul MC1496 sau mai moderne. Sa vad cit ma mai joc cu combinarea etajelor inainte de a "trece totul pe curat". Sper sa nu dau coltul inainte de a o face. 73's and gl Link spre comentariu
gica70 Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 Succes si astept..ca sunt la pensie! Link spre comentariu
mosu20 Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 Pai atunci suntem la fel, hi. Link spre comentariu
yo8rqp Postat Octombrie 7, 2013 Partajează Postat Octombrie 7, 2013 Va salut!Vreau sa demarez BITX in varianta G6.Am cam tot ce-mi trebuie dar trebuie sa stiu anumite aspecte.Ma intereseaza ce atenuare de purtator ati obtinut din modulatorul BITX indiferent de varianta?In varianta clasica nu am obtinut cine stie ce atenuare.Am obtinut rezulate mult mai bune daca am reconfigurat oscilatorul de purtatoare(am mai pus un amplif.cu circuit acordat in colector).A incercat cineva sa foloseasca EFD-uri in modulator?Folosirea unui MC1350 aduce un castig substantial la amplificarea globala FI a receptorului sau diferentele nu sunt asa de mari fata de varianta indianului?Cum se comporta AGC cu M324?Multumesc frumos pt idei si ...sugestii.73s din Bucovina. Link spre comentariu
mosu20 Postat Octombrie 7, 2013 Partajează Postat Octombrie 7, 2013 Cred ca Marele Savant a facut masuratori. Eu nu am masurat deoarece nu m-am omorit cu partea de emisie neavind antena. Abia de acum incolo ma voi orienta sa vad si ce scot de la emisie dar, deocamdata, sunt prins cu altele si nu m-am mai ocupat de BITX. Ce pot sa spun este ca mixerul echilibrat pe care in oricare dintre variante, mai putin G6 unde este mixer dublu echilibrat, nu da rezultate extraordinare. Oricum, un mixer monolitic satisface pe deplin si avind la indemina 1496 am facut niste teste. Este solutia pe care o voi adopta in final. Pe de alta parte, din punctul meu de vedere trebuie inlocuit ADE 1 de la intrare deoarece are o atenuare mult prea mare in benzile inferioare. Este utilizabil, nimic de zis, dar cu pierdere de sensibilitate. Cam asta pot spune deocamdata. In mod cert sunt si alte pareri asa ca este de unde sa alegi. Link spre comentariu
Vizitator silviu tcaciuc Postat Octombrie 25, 2013 Partajează Postat Octombrie 25, 2013 Eu ma gandeam la o varianta mai indrazneata:filtru EMF 500,oscilatorul de purtatoare in aceeasi configuatie(cu quart pe 500,binenteles),etajele de intrare pe 9mhz,vfo din varianta originala cu quart de 8,5 sau 9,5 in baza.Asta ar fi a doua schimbare.Pe o alta placa ar fi prima schimbare cu configuratia originala BITX.Inca ceva:s-ar putea incerca modulatorul din "transceiver economic pentru unde scurte",din "Montaje pentru radioamatori"-1990.Cred ca ar da rezultate mult mai bune.M-am gandit la el pt ca este "bidirectional" si are si o celula suplimentara de filtrare AF.La BITX-ul meu m-am izbit de o problema:pe emisie,ce trece de modulator este ca si inexistent.Luand semnal direct din osc purtatoare si aplicand pe baza lui Q11 semnalul este amplificat corespunzator.Pe receptie nu sunt probleme ,rezultand un semnal curat.Dar pe emisie nu trece nimic de cele doua diode.De ce?Am executat bobinaj trifilar inseriat corespunzator. Link spre comentariu
mosu20 Postat Octombrie 27, 2013 Partajează Postat Octombrie 27, 2013 "Ideea indrazneata" a fost preluate, intr-un fel, de yo2lgx in constructia transceiverului HF302. Daca te uiti in schema acestuia (nr 1 si 2/2000 din Radiocomunicatii si radioamatorism) vei remarca faptul ca modulatorul si toata calea de 500KHZ plus alte citeva maruntisuri (placa B) sunt inspirate din acel transceiver economic despre care faceai pomenire. De remarcat BFO-ul care a fost folosit de rusi in transceiverele lor si care are calitatea de a permite "tragerea" frecventei de oscilatie a cristalului intr-un ecart ceva mai mare decit alte montaje. Despre stabilitate nu ma pronunt. Cu adevarat performant este front-endul realizat cu MC1496. Acesta a fost folosit de YO6PIR si tot uitindu-ma pe siteul dinsului am hotarit sa il construiesc si eu si, desi nu l-am montat definitiv intr-un transceiver la testele pe care le-am facut a raspuns peste asteptari. De mentionat ca tot yo6pir mi-a pus la dispozitie cablajul si nu am mai pierdut timp cu redesenarea lui. Un mare avantaj este ca oscilatorul poate lucra lejer cu amplitudini mici si atunci nu apar probleme de interferente. Front-endul se poate folosi fara probleme in BITX excluzind primul modulator si etajul de intrare al acestuia. Rezultatele, asa cum spuneam sunt spectaculoase. La mine a iesit cam asa, front-endul (inainte de a monta ecranul : Bineinteles ca un avantaj este faptul ca in loc de un BITX monobanda avem un BITX cu 3 benzi. Studiind un pic problema am ajuns la concluzia ca s-ar putea modifica usor placa pentru a avea cele 6 benzi clasice. Cam asta ar fi ceeace am incercat, deocamdata. Sa vedem ce iese in final. Referitor la asazisa defectiune pe care o semnalezi, inainte de a face praf BITX-ul ar trebui sa injectezi audiofrecventa la intrarea de microfon (atenie la faptul ca este un amplificator pentru microfon condensator sau electret) si daca nu apare nimic la iesirea mdulatorului este o problema. In rest, neaparind purtatoare acolo inseamna ca modulatorul se echilibreaza asa cum trebuie si lucrurile sunt in regula. Cam asta ar fi deocamdata. Link spre comentariu
Vizitator silviu tcaciuc Postat Octombrie 27, 2013 Partajează Postat Octombrie 27, 2013 Multumesc!Pai nu apare semnal la iesirea modulatorului indiferent de situatie ,chiar daca-l dezechilibrez din potentiometru.Este o problema cu realizarea bobinajului trifilar,cred.Multumesc pentru raspuns! Link spre comentariu
mosu20 Postat Octombrie 27, 2013 Partajează Postat Octombrie 27, 2013 in cazul acesta nu poate fi vorba decit de o inseriere necorespunzatoare a infasurarilor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum