Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BITX20

Yo4You

Postări Recomandate

Cred ca sunt alte cauze pentru care s-a defectat mixerul;la semnal asa mare ar fi trebuit sa se defecteze si primul tranzistor.Nu avea cum sa scape primul tranzistor si sa se defecteze numai mixerul...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 709
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mosu20

113

• Yo4You

60

• Marele Savant

48

• yo6pir

46

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am uitat sa spun ca nu am folosit tranzistorul original,am pus un 2n3866.Cred ca d-aia a rezistat asupra intruziunii care a patruns in instalatie :rade:In momentul cand s-a stricat nu mesteream nimic la el,doar ascultam banda.Nu era intins pe masa,nu avea fire desfacute in interior.Am inlocuit mixerul cu altul nou,totul a revenit la normal,receptia normala,emisia normala.Cu mixerul vechi receptia era foarte proasta si scapa I.F. in amplificatorul de emisie.Prima data am suspectat mixerul din modulator/detector de produs,deoarece atunci cand apasam ptt-ul am observat ca acul de la reflectometru se ridica fara ca eu sa vorbesc.L-am inlocuit,nimic schimbat.Apoi am inlocuit al 2-lea mixer,receptia a revenit la normal si emisia.Nu stiu,nu-mi explic cum de primul tranzistor e intact iar mixerul nu mai functioneaza cum trebuie.Dar cert este ca defectul s-a manifestat atunci cand statia locala a bagat ton de acord.

Link spre comentariu

Nu stiu ce fel de mixer era, nu cunosc schema acestui transceiver, poate a cedat o dioda, poate din greseala s-a atins vreun fir cu tensiune de el dar in niciun caz de la radiofrecventa indusa in antena de un vecin. Ma gindesc ca acel ARF poate avea sistemul de CAA sau era pe manual. Totusi, daca ai facut multe receptii cu el, banuiesc ca l-ai mai auzit pe acel vecin transmitind cu putere mare, ce s-a intimplat cu receptorul, s-a inecat sau a functionat normal ?

Link spre comentariu

Receptorul se ineca de fiecare data,dar niciodata nu l-am auzit pe vecin in timp ce facea acord.l-am intrebat de dimineata ce putere foloseste in mod normal,mi-a spus si mi-a mai spus ca la acord puterea de iesire este aproape dubla decat atunci cand face trafic ssb.Credeti-ma ca nu aberez,mixerul a cedat cand a bagat ton de acord.Am modificat acum,am pus alt mixer,am mai modificat putin schema in jurul mixerului,in seara asta fac teste,modificarile facute azi se pare ca v-or da rezultate mai bune decat cu mixerul SBL-1.Revin cu pareri/rezultate.

Link spre comentariu

Am inlocuit mixerul,am ras de pe placa amplificatorul pentru oscilator local deoarece dds-ul meu are deja amplificator.Mixerul se adapteaza mai bine acum cu dds-ul pentru ca dds-ul are 50ohm impedanta de iesire.Zgomotul benzii a scazut,putere ceva mai mare.Overall,merge bine,atat receptia cat si emisia,am testat de dimineata cu YO9FNJ,pe local.Sper sa nu mai am surprize.

Link spre comentariu

Ce mixer folosesti acum? Speranta este si ea buna la ceva dar cred ca avind macar un potentiometru si 2 diode antiparalel la intrare sansa de a avea surprize scade.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

M-au cam lasat memoriile asa ca mai bine intreb decit sa pierd timpul facind incercari pe care altii le-au facut demult. Nu mai stiu exact nivelurile de atac pentru functionarea corecta a mixerelor cu diode cu Ge si nu am la indemina decit un oscilator care scoate maxim 1,3 Vpp sinusoidal. La niveluri mai mari scoate prea multe balarii si mi se pare ca este cam mic nivelul pentru mixer. Care ar fi valorile corecte?

Link spre comentariu

M-au cam lasat memoriile asa ca mai bine intreb decit sa pierd timpul facind incercari pe care altii le-au facut demult. Nu mai stiu exact nivelurile de atac pentru functionarea corecta a mixerelor cu diode cu Ge si nu am la indemina decit un oscilator care scoate maxim 1,3 Vpp sinusoidal. La niveluri mai mari scoate prea multe balarii si mi se pare ca este cam mic nivelul pentru mixer. Care ar fi valorile corecte?

Presupun ca cei 1,3Vpp sunt masurati pe o sarcina de 50 ohmi, caz in care ai 6.2dBm, deci ar trebui sa lucreze bine mixerul cu pricina.
Link spre comentariu

Da, pe sarcina de 50 este facuta masurarea. Nu stiu, la ureche mi se pare cam anemica receptia. Este senzatia aceea de "fara suflu"... Mai scotocesc... Masuratorile, in general, sunt in regula iar semnalul este curat la receptie dar parca lipseste ceva. Multumesc pentru ajutor.

Link spre comentariu

Am gasit smecherezul. Detectorul de produs este facut cu BF960, schema clasica si i-am "administrat" un nivel de aproape 6Vpp (2,1Vrms) de la oscilatorul de purtatoare. Din fericire bf-ul a suportat cu stoicism vitejia mea si dupa ce am reglat nivelul la 0,9Vrms lucrurile au intrat in normal. Vreau sa fac o stutocamila folosind etaje care zaceau nefolosite pe aici si parti de BITX. Vad ca deocamdata merge melanjul respectiv. Ideea este sa fac o dubla conversie folosind EMF-500 deoarece am si filtrul de telegrafie. Pentru a doua schimbare, la 9MHz, apelez tot la cutia cu maimute iar front-endul este cel folosit de YO6PIR. De la BITX am folosit citeva idei dar voi vedea in final la ce ma fixez. Cam asta este! Culmea este ca si functioneaza!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

A incercat sa modifice cineva la BITX frecventa intermediara?Ori nu mi-a iesit mie,dar la FI de 10Mhz cu VFO de 4-4,4 Mhz am o gramada de "imagini" in benzile de radiodifuziune.Acelasi lucru nu se mai intampla daca folosesc relatia inversa si urc VFO la 24 Mhz.Aici e novoie de DDS,pt stabilitate.M-am gandit sa modific FI cu o valoare mai mica,undeva la 4 Mhz.Un VFO de 10Mhz ar fi cat de cat stabil, daca se iau masurile necesare.Ei,ce spuneti?P.S.Am pe masa FT-450,sus antene acordate,etc.Dar tare ma mananca sa lipesc din nou,hi!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări