Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BITX20

Yo4You

Postări Recomandate

Dupa inlocuirea lui Q2 (primul etaj dupa mixer,la receptie) cu un BFW17A zgomotul la receptie a scazut considerabil.Sunt foarte incantat de jucarie,merge peste asteptari la receptie.Cu tot QRN-ul de asta seara am auzit pe toata lumea pe 3710 cu 59+.Pe post de antena folosesc un fir de aprox. 15m insirat prin curte si prin copaci la sub 2m inaltime.Atata pot momentan.Sper sa imi fac o antena decenta si sa dau drumul si la emisie.

Adica cineva are curte si nu are o antena degajata care sa bage boala in vecini? Nici macar o teava, asa de pe vremea impuscatului pe care sa fie un yagi cu 25 de elementi cu care sa prinda bulgarii? Dincolo de gluma nu cred ca este chiar asa de dificil de facut o antena atunci cind ai spatiu. Se poate face celebrul fir inclinat folosit de statiile militare cu randament destul de bun. Bineinteles, fiecare stie cel mai bine situatia concreta insa nu ma pot opri sa visez la un spatiu in care, cu ceva mai putini ani in spinare as trinti o antena sa moara ursul! O sa incerc si eu chestia cu BFW17 la BITX-ul pe 80m.Da nico, este o solutie si asta dar nu vreau sa macelaresc cablajul, pe de o parte si, pe de alta parte, daca fac chestia asta si merge atunci nu ma mai indemn sa fac un front-end cu 1496 asa ca prefer sa pastrez cablajul cum este, sa fac o placuta cu acest minunat modulator si sa ma cuplez cu el la pinii existenti. Imi fac si eu de lucru... Daca functioneaza cum vreau eu atunci dau placuta afara si incerc si chestia cu ADE-1. Daca nu functioneaza atunci procedez identic (adica dau afara si incerc ADE-1), hi.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 709
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mosu20

113

• Yo4You

60

• Marele Savant

48

• yo6pir

46

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Din pacate inca nu am unde sa agat antena.Am strans materiale(cablu coaxial,cablu pentru antena,tor pentru balun) dar nu am ceva inalt de care sa ma leg.O sa mai studiez problema.Azi de dimineata iar am tras cu urechea,receptie foarte buna.Eu unul sunt foarte incantat de performantele receptorului.

Link spre comentariu

Vorbiti despre placa variantei multiband, presupun. Am inlocuit si eu Q2 si intr-adevar se diminueaza zgomotul de fond dar am facut-o pe placa variantei3, cea cu mixere clasice. Este interesant ca folosind oscilatorul original se obtine o stabilitate foarte buna si atunci cind se cupleaza si un FLL chiar se simte. Practic am ascultat banda cam 2 ore, inclusiv QTC-ul celor care se ocupa de copii si a mers in conditii bune. Am inceput sa fac acel front-ent pe care il foloseste YO6PIR si m-am poticnit la socurile de radiofrecventa montate pe alimentare a caror valoare nu am gasit-o nicaieri si nici modul de realizare a lor. Pina la urma voi incerca cu niste socuri la plezneala, ceva de cca 50microH dar am impresia ca sunt destul de critice. Sa vad ce iese in final... Mi-ar prinde bine o mina de ajutor la chestia asta dar daca nu se poate altfel mergem pe sfinta potriveala.Referitor la antena, ce sa spun? Pentru receptie ar merge si o antena mai neortodoxa, preferabil cit mai degajata pentru benzile inferioare dar pina la urma face omul ce poate. Eu am avut cindva antena legata intre bloc si cosul unei centrale termice si functiona foarte bine numai ca centrala termica a devenit o amintire iar cosurile au ajuns la fier vechi. Bine ca nu a disparut si blocul!As mai avea o oportunitate dar in conditiile de acum cind toata lumea faulteaza pe toata lumea nu ma hazardez sa cred ca se poate rezolva ceva .

Link spre comentariu

Am inceput sa fac acel front-ent pe care il foloseste YO6PIR si m-am poticnit la socurile de radiofrecventa montate pe alimentare a caror valoare nu am gasit-o nicaieri si nici modul de realizare a lor. Pina la urma voi incerca cu niste socuri la plezneala, ceva de cca 50microH dar am impresia ca sunt destul de critice. Sa vad ce iese in final... Mi-ar prinde bine o mina de ajutor la chestia asta dar daca nu se poate altfel mergem pe sfinta potriveala.

Mosu20, incearca ideea de aici:http://www.qrp.pops.net/hf-ragbag.asp, spre sfarsitul paginii.
Link spre comentariu

Multumesc nico. Am facut ceva pe breadboard dar am asa o lehamiteala incit am lasat lucrurile la jumatate. Sa vad ce pot face astazi. Se are ca lenea este o boala care necesita un tratament mai indelungat, hi. Am stat si am ascultat banda de 80m si ma mira faptul ca banda era destul de linistita, plina de orice alte statii decit de romani. Sa fie aceiasi boala ca la mine? E grav daca am ajuns sa ne fie lene mai si vorbim.

Link spre comentariu

No, dragilor, are si lenea partile ei bune! Lene, lene dar cum nu se poate sa stam pironiti am inceput sa caut dupa antene care sa faca minuni si chiar daca nu am gasit asa ceva am gasit ceva ce merita incercat de catre cei aflati in suferinta. Draga nico nu ma indoiesc ca le stii dar cred ca ar trebui si incercat.

Ceva autohton:

http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=683

http://www.yo8rhm.com/index.php?option=com_content&view=article&id=64&Itemid=68&lang=ro

Se pare si altii au probleme cu spatiul:

http://www.i1wqrlinkradio.com/antype/delta_loop.html

http://www.i1wqrlinkradio.com/antype/ch10/chiave1835.htm

Chiar pare o solutie!

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Seara trecuta am facut inaugurarea transceiverului.Chiar daca nu este inca terminat,merge doar in 80m,am reusit sa vorbesc cu amicul YO9IPZ din acelasi oras,spunandu-mi ca se aude foarte bine,modulatia este corecta.Acuma,urmeaza sa termin si celelalte benzi,sa pun capacul transceiverului si sa fac un antena tuner.Dupa ce il voi pune la punct sper sa intalnesc cat mai multi useri elforum in banda.73! numai bine!

Link spre comentariu

Felicitari bobo. Ce antena folosesti? Eu ma chinuiesc in 80m neavind o antena adecvata dar compensez chinul in 20m unde este o placere sa asculti. Dimineata, mai ales este plin de americani, australieni, canadieni, etc. Se aud doar exclamatii gen "propagarea este fantastica". Se pare ca activitatea solara de exceptie favorizeaza DX-uri de exceptie. Cred ca ar trebui sa fie pima banda dupa 80m pe care sa o realizezi. Parca merge mai usor lucrul cind auzi ceva deosebit.Cit despre intilnirea in banda nu ar fi lipsit de interes ca forumistii sa isi gaseasca un colt unde sa testeze aparatura. Eventual, ziua sa se intilneasca in 40m. Cine stie, poate se va dovedi ca aceasta este o initiativa viabila.Sanatate si spor la treaba!

Link spre comentariu

Am montat un dipol de 2x11m,atat imi permite spatiul.Inca nu stiu ce caracteristici are,sunt abia la inceput,nu am aparatura sa o verific.Insa o sa le construiesc eu in timp.Vreau sa-mi fac un reflectometru pentru puteri mici si un antena tuner.

Link spre comentariu

2X11 ar trebui sa mearga incepind cu 40m. sunt destule variante pentru reflectometre si transmach-uri. La fel si pentru alte aparate de masura. Depinde pentru ce optezi.

Link spre comentariu

... sper sa intalnesc cat mai multi useri elforum in banda...

Este o initiativa care sper sa trezeasca interesul multora. Eu ma declar interesat caci si eu sunt constructor de transceivere H-M. Apropo! Ce indicativ ai? Nu de alta, dar sa stim pe cine cautam in banda.
Link spre comentariu

Buna seara,In urma raspunsurilor din topicul creat de mine, m-am hotarat sa incep si eu constructia unui BITX. Este cineva pe aici care are sau realizeaza cablaje pt acest transceiver ? Am nevoie de 1-2 bucati daca sunt facute la o calitate ok. Pe net am vazut ca sunt unii care au si posibilitatea de a pune o masca pe fata cu componentele. Arata super asa

Link spre comentariu

salut am receptionat zilele aste cu bitx meu ,un sunet ca de canar electronic .oare ce poate fi? ceva informati ptr a face bitx20 ptr banda de 80 de metri.cam ce frecventa trebuie sa aiba vfo.pastrand frecventa intermediara de 10mhz. si filtrele de banda de la intrare au condesatori de cuplaj tot de 2,7pico? merci.mijlocul benzi de 80 de metri este 3,5mhz si capatul de sus,si capatul de jos al benzi este cu 200khz ,mai sus sau mai jos???

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări