Vizitator Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Din ce am observat practic la mixerele home-made ,situatia este mult mai favorabila miezurilor de ferita cu sectiuni mari fata de cele mici.Lucreaza mult mai linistit la receptie si sensibiltatea este mult mai buna.M-am lovit si eu de aceeasi problema la inceput. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Chiar acum vin din atelier,locul unde m-am luptat pana aproape sa ma las batut de Bitx-ul varianta G6LBQ.NU avea sensibilitate si pace.Am incercat mai multe modele de tranzistori in preamplificatorul rf,mai multe tipuri de bobine pe media frecventa,am refacut filtrele trece banda.Nu si nu,nu vroia si pace.Pana nu am inlocuit primul mixer ADE-1 cu un mixer homemade nu s-a potolit.Sensibilitatea a crescut dramatic cu acel mixer.Apoi din curiozitate am pus un mixer industrial SBL-1 lucru ce a imbunatatit receptia simtitor.In concluzie,aveau dreptate cei care au spus ca ADE-1 nu este bun pentru front end mixer.Atentie, schema publicata de G6LBQ contine unele erori, care determina o functionare defectuoasa a montajului (tranzistorul care comanda mixerul de receptie ADE-1 nu are colectorul alimentat, etajul de comanda al filtrului cu quartzuri nu este adaptat in impedanta cu impedanta filtrului s.a.). Link spre comentariu
bobo_romania Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Nu stiu la ce erori va referiti,probabil ca aveti o versiune mai veche a schemei. eu am folosit aceasta schema si nu am descoperit erori/numai chestia cu mixerul de intrare. http://4.bp.blogspot.com/_6KQUVR7pol8/T ... itx-SC.gif Amplificatorul de O.L. se alimenteaza prin bobina dintre pinii 1 si 6 ai mixerului. Link spre comentariu
mosu20 Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Atentie, schema publicata de G6LBQ contine unele erori, care determina o functionare defectuoasa a montajului (tranzistorul care comanda mixerul de receptie ADE-1 nu are colectorul alimentat, etajul de comanda al filtrului cu quartzuri nu este adaptat in impedanta cu impedanta filtrului s.a.).Pai, draga @nico, daca tot ai gasit hibele cred ca nuar fi lipsit de interes sa ne spui pe indelete despre ce este vorba pentru a nu mai pierde timpul degeaba mergind pe carari batatorite care nu duc nicaieri. Daca ai timpul necesar si disponibilitatea de a ne pune care sunt solutiile ar fi un lucru de un real folos, spun eu. Mie unuia mi s-a marit chelia cu inca un hectar de atita scarpinat in cap cautind solutii in cel mai empiric mod cu putinta. Oricum, nu voi abandona ce am inceput dar daca se poate sa facem un lucru bun cu atit mai bine. Eu am ramas blocat la acea bobina pe 10,7 MHz deoarece nu am TOKO si nu stiu ce sa pun acolo. Daca ar fi dat inductanta infasutarilor o descurcam dar asa va trebui sa o iau cu potriveala, hi. Inportant este sa il vad functionind. Dupa asta icep modificarile, hi. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Chiar acum vin din atelier,locul unde m-am luptat pana aproape sa ma las batut de Bitx-ul varianta G6LBQ.NU avea sensibilitate si pace.Am incercat mai multe modele de tranzistori in preamplificatorul rf,mai multe tipuri de bobine pe media frecventa,am refacut filtrele trece banda.Nu si nu,nu vroia si pace.Pana nu am inlocuit primul mixer ADE-1 cu un mixer homemade nu s-a potolit.Sensibilitatea a crescut dramatic cu acel mixer.Apoi din curiozitate am pus un mixer industrial SBL-1 lucru ce a imbunatatit receptia simtitor.In concluzie,aveau dreptate cei care au spus ca ADE-1 nu este bun pentru front end mixer.Atentie, schema publicata de G6LBQ contine unele erori, care determina o functionare defectuoasa a montajului (tranzistorul care comanda mixerul de receptie ADE-1 nu are colectorul alimentat, etajul de comanda al filtrului cu quartzuri nu este adaptat in impedanta cu impedanta filtrului s.a.). Asa cum s-a spus deja, colectorul se alimenteaza prin infasurarea mixerului si rezistenta de 100 de ohmi. In ce priveste utilizarea ADE-1 in primul mixer imi amintesc cum ca am semnalat ca nu este cea mai buna solutie, dar eu vorbesc-eu aud...asteptam sa fiu luat la bataie dupa reactiile primite la aceasta afirmatie! Link spre comentariu
mosu20 Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Pai, asa cum s-a discutat atunci, pentru a corecta neajunsurile provocate de impedanta mica a mixerului una din solutii ar fi fost un amplificator de RF in plus la intrare sau schimbarea acestui tip de mixer. Nu s-a lasat cu singe, totusi, hi. Sa zicem ca a fost o discutie mai animata...Chestia este ca nimeni nu le poate sti pe toate si, uneori, solutiile sunt la piciorul lampii, linga noi. Link spre comentariu
bobo_romania Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Intradevar,am citit candva postarile Marelui Savant si mi-am adus aminte ca recomanda inlocuirea primului mixer.Sunt super incantat de receptie acum.Merge exceptional. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Mai 13, 2013 Partajează Postat Mai 13, 2013 Asa cum s-a spus deja, colectorul se alimenteaza prin infasurarea mixerului si rezistenta de 100 de ohmi. In ce priveste utilizarea ADE-1 in primul mixer imi amintesc cum ca am semnalat ca nu este cea mai buna solutie, dar eu vorbesc-eu aud...asteptam sa fiu luat la bataie dupa reactiile primite la aceasta afirmatie!.Da, mea culpa, din neatentie mi-a scapat amanuntul cu alimentarea.Despre restul, inca nu e timpul trecut!!!Pentru a formula concluzii pertinente, altele decat cele rezultand din observatii si calcule, voi realiza un BITX (schema cu SMD-uri, insa folosind coponente THT) pe care il voi supune experientelor. Cu toate acestea, pozitia fizica a locatiei nu-mi permite sa intind antene pentru a face constatari asupra receptiei asa incat ma limitez numai la masuratori. Link spre comentariu
mosu20 Postat Mai 13, 2013 Partajează Postat Mai 13, 2013 Bineinteles ca tot eu sint cel cu cererile, hi. Daca ai cablajul variantei cu smd tare bine mi-ar prinde si mie... Asta ar fi una...A doua chestie ar fi aceea ca acum pot sa dau sfaturi referitor la antene ciudate. Dat fiind faptul ca efectiv nu pot sa fac eforturi fizice m-am chinuit sa gasesc o solutie pentru o antena cit de cit utilizabila in conditiile date. Initial am folosit tresa de la cablul CATV dar zgomotul era infernal chiar daca se putea folosi si o asemenea antena asa ca am sapat in continuare si in final am facut un transmach cu care adaptez o sirma care am gasit-o atirnind din podul blocului. De fapt a fost un cablu de la o retea de calculatoare care cu 3 perechi de fire. Am cuplat 2 perechi la transmach si banda de 20m este surprinzator de bine receptionata. Astazi dimineata in jurul orei 8 se auzeau numai DX-uri in jurul frecventei de 14.200 KHz si toata lumea isi exprima surprinderea privind calitatea propagarii. Vreau sa spun doar ca se poate receptie si in conditii mai ciudate. O sugestie pe pentru tine, draga @nico dat fiind faptul ca ai acces la programe specializate ar fi aceea de a aborda problema acelor antene Fractal. Cine stie, poate ajungi la o solutie care ar rezolva problema antenelor pentru multi dintre noi. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Mai 13, 2013 Partajează Postat Mai 13, 2013 Bineinteles ca tot eu sint cel cu cererile, hi. Daca ai cablajul variantei cu smd tare bine mi-ar prinde si mie... Asta ar fi una... A doua chestie ar fi aceea ca acum pot sa dau sfaturi referitor la antene ciudate. Dat fiind faptul ca efectiv nu pot sa fac eforturi fizice m-am chinuit sa gasesc o solutie pentru o antena cit de cit utilizabila in conditiile date. Initial am folosit tresa de la cablul CATV dar zgomotul era infernal chiar daca se putea folosi si o asemenea antena asa ca am sapat in continuare si in final am facut un transmach cu care adaptez o sirma care am gasit-o atirnind din podul blocului. De fapt a fost un cablu de la o retea de calculatoare care cu 3 perechi de fire. Am cuplat 2 perechi la transmach si banda de 20m este surprinzator de bine receptionata. Astazi dimineata in jurul orei 8 se auzeau numai DX-uri in jurul frecventei de 14.200 KHz si toata lumea isi exprima surprinderea privind calitatea propagarii. Vreau sa spun doar ca se poate receptie si in conditii mai ciudate. O sugestie pe pentru tine, draga @nico dat fiind faptul ca ai acces la programe specializate ar fi aceea de a aborda problema acelor antene Fractal. Cine stie, poate ajungi la o solutie care ar rezolva problema antenelor pentru multi dintre noi. Sa le luam pe rand.Mosu20, acum sunt in faza de proiectare a cablajului pentru BITX-SMD (cam 70-75% gata). Cand va fi terminat si verificat de 100 de ori, sa nu scape vreo greseala, ei fi primul caruia i-l voi trimite. In al doilea rand, cand ai doua blocuri de 10 etaje la distanta de 15 metri fata de locuinta pe directia VEST (iar eu stau la etajul 2), iar in spatele blocului (pe directia EST), la o distanta similara este un alt bloc la fel de inalt este cam complicat sa gasesti solutii tehnice. Ma gandeam, pentru receptie, sa confectionez o antena activa, desi daca ma gandesc bine nu am nicio "fereastra" spre VEST si nici spre EST, iar spre nord si sudconditiile sunt relativ vitrege, dar ceva mai bune ca in cazul celorlalte puncte cardinale. Link spre comentariu
mosu20 Postat Mai 13, 2013 Partajează Postat Mai 13, 2013 Un slooper nu ar merge? Eventual un Delta Loop vertical. Cu acordul vecinilor din blocurile alaturate ar fi o chestie realizabila. Nu ar deranja pe nimeni. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Mai 13, 2013 Partajează Postat Mai 13, 2013 Un slooper nu ar merge? Eventual un Delta Loop vertical. Cu acordul vecinilor din blocurile alaturate ar fi o chestie realizabila. Nu ar deranja pe nimeni.Nu-mi cunosti vecinii!!! Link spre comentariu
mosu20 Postat Mai 13, 2013 Partajează Postat Mai 13, 2013 Citeodata merita incercat. De regula presupunem ca ceilalti sunt Nae Contra fara sa discutam cu ei. Cred ca ar trebui abordati prin invaluire discutind mai intii cu sotiile vecinilor circotasi. Habar nu are lumea cite lucruri se rezolva asa!Dupa o zi de cocosala pe placa de baza concluzia mea este clara. Cind incepe sa ti se faca lehamite de ceva cel mai bun lucru este sa iei datasheetul si schema in mina si sa casti ochii sa vezi ce nu se pupa. In cazul multiband-ului cred ca baiatul era cu fundul in sus cind a proiectat cablajul. Verificati numerotarea pinilor din datasheet si schema si atunci se vede de ce nu merge primul mixer. De fapt nici mixerul2 nu isi face treaba conform asteptarilor asa ca solutia logica este inlocuirea lor. De curiozite am testat ADE-1 conform datasheetului la 10 MHz si in mod cert este vorba de o utilizare inadecvata a lui. Cam asta este. Nu mai fac nimic pina nu fac 2 mixere care sa incapa in locul celor 2. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Mai 13, 2013 Partajează Postat Mai 13, 2013 Citeodata merita incercat. De regula presupunem ca ceilalti sunt Nae Contra fara sa discutam cu ei. Cred ca ar trebui abordati prin invaluire discutind mai intii cu sotiile vecinilor circotasi. Habar nu are lumea cite lucruri se rezolva asa!Din 2007 incerc sa comunic cu cineva din bloc si nu mi-a iesit pasenta. Mai incerc!Dupa o zi de cocosala pe placa de baza concluzia mea este clara. Cind incepe sa ti se faca lehamite de ceva cel mai bun lucru este sa iei datasheetul si schema in mina si sa casti ochii sa vezi ce nu se pupa. In cazul multiband-ului cred ca baiatul era cu fundul in sus cind a proiectat cablajul. Verificati numerotarea pinilor din datasheet si schema si atunci se vede de ce nu merge primul mixer. De fapt nici mixerul2 nu isi face treaba conform asteptarilor asa ca solutia logica este inlocuirea lor. De curiozite am testat ADE-1 conform datasheetului la 10 MHz si in mod cert este vorba de o utilizare inadecvata a lui. Cam asta este. Nu mai fac nimic pina nu fac 2 mixere care sa incapa in locul celor 2.Sau modifici cablajul pentru ADE-1. Link spre comentariu
bobo_romania Postat Mai 13, 2013 Partajează Postat Mai 13, 2013 Dupa inlocuirea lui Q2 (primul etaj dupa mixer,la receptie) cu un BFW17A zgomotul la receptie a scazut considerabil.Sunt foarte incantat de jucarie,merge peste asteptari la receptie.Cu tot QRN-ul de asta seara am auzit pe toata lumea pe 3710 cu 59+.Pe post de antena folosesc un fir de aprox. 15m insirat prin curte si prin copaci la sub 2m inaltime.Atata pot momentan.Sper sa imi fac o antena decenta si sa dau drumul si la emisie. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum