Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BITX20

Yo4You

Postări Recomandate

• Răspunsuri 709
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mosu20

113

• Yo4You

60

• Marele Savant

48

• yo6pir

46

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ma pasioneaza si pe mine subiectul si vreau sa construiesc unul. Conceptul meu e cam asa:- schema de baza de la varianta multiband a lui G6LBQ, doar benzile 20m/17m/15m/10m- mixere cu diode, AAF TDA2003, amplificatorul de microfon din BITX original- tranzistoarele din calea de receptie BFR93, restul 2N3904- DDS cu AD9850, supradina- amplificatorul de RF cu un RD16HHF1, doua filtre trece-jos comutabile (22 respectiv 30MHz)- 3 module: 1.transciever, 2.filtre si amplificator RF putere, 3. DDS, afisaj, panou frontal- constructie SMD, cat mai compactMomentan sunt in stadiul in care am strans piesele (mai putin DDS) si am proiectat primul circuit imprimat. Intrebari:- se descurca onorabil in portabil, inclusiv in 10m ? Cum e sensibilitatea ?- amplificatorul de microfon din BITX original e suficient sau il inlocuiesc cu unul cu NE5532 cu filtru activ ?- la TDA2003 se poate limita banda de raspuns din componentele exterioare, a incercat cineva sa vada cum se comporta cand se impune o banda de 200-2500Hz ?- e suficient de OK AD9850 sau mai bine fac un VFO clasic ajutat de un Huff-and-Puff ?- vreo sursa de bobine pentru filtrele de banda ? Eu am toruri T37-2 si T37-6, dar necesita prea multe spire pentru valorile de inductanta necesare si cred ca iese un Q prost daca le folosesc.

post-36840-139829588147_thumb.gif

Link spre comentariu

- vreo sursa de bobine pentru filtrele de banda ? Eu am toruri T37-2 si T37-6, dar necesita prea multe spire pentru valorile de inductanta necesare si cred ca iese un Q prost daca le folosesc.

Torurile T37-2 merg bine pana la 10MHz, deci le poti folosi in banda de 30m.Torurile 37-6 merg bine pana la 40MHz, ca urmare cu ele poti face restul de filtre trece-banda pentru celelalte benzi dorite.Nu vei obtine un Q prea mic.LE: Spre exemplificare in atasament gasesti filtrul trece-banda pentru 20m.Banda de trecere este cea folosita de G6LBQ aici:http://www.digitronics.ro/user/image/bitx_multiband.pdf Realitatea este mult mai frumoasa, cand filtrul este gata reglat

BPF20m_schematic.pdf

BPF20m_schema.pdf

BPF_20m_trace.pdf

post-40487-139829588518_thumb.jpg

Link spre comentariu

Multumesc de raspuns. Stiu cum merg torurile in frecventa, mi-e frica doar ca la 29 spire pe un tor de 9.5mm diametru exterior capacitatea parazita sa fie prea mare. Mai sunt niste probleme initiale cu torurile, si anume ca nu sunt ajustabile iar AL-ul real e are o variatie foarte mare fata de ce da producatorul, asa ca trebuie sa bibilesti la ele eventual cu aparatele de masura potrivite pana iti iese ce trebuie. In fine, o sa le fac cu toruri si vad daca e satisfacator, pana la urma ajustarea o faci o singura data.Alte opinii despre ce vreau sa fac ?

Link spre comentariu

Multumesc de raspuns. Stiu cum merg torurile in frecventa, mi-e frica doar ca la 29 spire pe un tor de 9.5mm diametru exterior capacitatea parazita sa fie prea mare. Mai sunt niste probleme initiale cu torurile, si anume ca nu sunt ajustabile iar AL-ul real e are o variatie foarte mare fata de ce da producatorul, asa ca trebuie sa bibilesti la ele eventual cu aparatele de masura potrivite pana iti iese ce trebuie. In fine, o sa le fac cu toruri si vad daca e satisfacator, pana la urma ajustarea o faci o singura data.Alte opinii despre ce vreau sa fac ?

T37-2 are AL=4 +/- 5 %, iar T37-6 are AL=3 +/- 5 %, asta daca producatorul este Amidon, daca nu... atunci ai putea avea dreptate. Ajustarea valorii inductantei intr-o plaja rezonabila se face de obicei prin repozitionarea spirelor pe tor (strangere sau rasfirare). Cat priveste capacitatea parazita ce apare intre spire, asta se poate lua in calcul la reglajul filtrului si oricum, daca ai un mod sigur de fixare a torului pe cablaj, poti folosi si sarma de 0.35mm sau chiar 0.3mm in diametru.In plus, capacitatile care au rezultat din calcul presupun o valoare fixa si un condensator trimmer cu care se face acordul final pe wobbler sau o suita de condensatori care sa dea valoarea apropiata (fara zecimale).Vad ca esti din Bucuresti, daca ai nevoie de reglarea filtrelor te rog sa ma contactezi.
Link spre comentariu

Da, sunt de la Amidon torurile, insa AL e departe de ce spune producatorul, variatiile sunt de ordinul a 30%, de obicei in plus. Lucrul e observat atat de mine (in practica trebuie sa reduc semnificativ numarul de spire pentru a obtine rezultate apropiate de teorie), mentionat si de altii prin diverse comunitati online si verificat prin masuratori pe o plaja larga de frecvente de un alt amic radioamator. Am inteles ca imprastierea mare a caracteristicilor torurilor de pulbere metalica Amidon (de fapt sunt Micrometals, Amidon doar le branduiesc) e o problema oarecum cunoscuta si la nivel industrial, obligand ca fiecare filtru dintr-un transciever sa fie ajustat manual dupa constructie.In fine, nu e un capat de tara, doar ca urmaresc o constructie compacta si as vrea sa evit folosirea trimmerilor. Multumesc mult de invitatie, s-ar putea sa ii dau curs deindata ce e gata.

Link spre comentariu

Da, sunt de la Amidon torurile, insa AL e departe de ce spune producatorul, variatiile sunt de ordinul a 30%, de obicei in plus. Lucrul e observat atat de mine (in practica trebuie sa reduc semnificativ numarul de spire pentru a obtine rezultate apropiate de teorie)

Variatia de 30% poate fi pusa pe seama distributiei spirelor pe circumferinta torului, acestea trebuind sa acopere uniform circumferinta (verificata in practica prin masuratori cu LC-metrul). Este de preferat sa folosesti trimmeri pentru reglaje, altfel vei avea surprize urate.Daca te ingrijoreaza numarul de spire, pot recalcula bobinele pentru o alta inductanta si, implicit, alte valori pentru condensatorii din compunerea filtrelor. In cursul zilei voi posta variantele pentru alte frecvente si rezultatele simularilor (te asigur ca acesta este foarte apropiat de cele obtinute in realitate), dar nu in LTSpice.
Link spre comentariu

Multumesc mult, esti foarte amabil dar la calcule ma descurc, nu asta era problema; daca ai calculele deja facute le poti posta, sunt utile si altora, dar altfel nu te deranja pentru mine.

Link spre comentariu

Am revenit asa cum am promis.In atasament gasiti filtrele trece-banda aferente celor 4 benzi pentru userul "Razvanfatu", recalculate pentru o alta inductanta a bobinelor si rezultatul simularilor (fara tunning).

FTB-forum.pdf

post-40487-139829588818_thumb.jpg

post-40487-139829588824_thumb.jpg

post-40487-139829588829_thumb.jpg

post-40487-139829588836_thumb.jpg

Link spre comentariu

salut eu mesteresc la bix20,am o mica problema la BFO sta fix pe 9,996 mhz orcat as regla din trimierul de 20 de pico .bobina pusa in serie cu cuartul are 3 spire si inductanta de 5 micro .pls ce sa fac sa mai pun spire sau sa mai scot? as dori sa pot regla 2kiloherti mai sus sau mai jos ca filtru de frecventa intermediara cu ale 4 cuarturi la masuratori imi arata ca maximul la iesire il am pe 9,994,55 mhz.merci

Link spre comentariu

si la demodulatorul simetric cu 2 diode ce rol are acel trimier de 22 de pico ? ptr echilibrare detectorului? sau ptr acord transformatorului pe frecventa BFO

Link spre comentariu

salut eu mesteresc la bix20,am o mica problema la BFO sta fix pe 9,996 mhz orcat as regla din trimierul de 20 de pico .bobina pusa in serie cu cuartul are 3 spire si inductanta de 5 micro .pls ce sa fac sa mai pun spire sau sa mai scot? as dori sa pot regla 2kiloherti mai sus sau mai jos ca filtru de frecventa intermediara cu ale 4 cuarturi la masuratori imi arata ca maximul la iesire il am pe 9,994,55 mhz.merci

Monteaza in serie cu quartzul un condensator fix de 22pF si un trimmer de 50pF, asa vei "trage" in jos frecventa de oscilatie cu circa 1.5-2kHz. Daca vrei sa cresti frecventa oscilatorului local, montezi in serie cu quartzul o bobina de circa 2,2 - 3.3 uH si un trimmer de 50pF.3 spire =5uH??? cumva pe tor FT37-43 (dar in acest caz obtii circa 3.1uH). Incearca cu un minidrossel.Incearca sa te inspiri din varianta de oscilator pe care o folosesc ori de cate ori am nevoie (si pe alte frecvente, cu unele modificari), postata in atasament

post-40487-139829589136_thumb.jpg

Link spre comentariu

da 3 spire pe un inel de ferita scos din un modem adsl era ca un mic trasformator de la intrare modemului. poate nu este ce mai buna solutie incerc cu alta bobina

Link spre comentariu

si la demodulatorul simetric cu 2 diode ce rol are acel trimier de 22 de pico ? ptr echilibrare detectorului? sau ptr acord transformatorului pe frecventa

BFO

- trimerii de 22p si 100ohmi se regleza succesiv pentru "minimizarea" purtatoarei.

Vezi aici: http://golddredgervideo.com/kc0wox/bitx ... balmod.wmv . In loc de osciloscop se poate folosi o sonda RF.

- eu am folosit la BFO o bobina de 15 microH, tip Toko, recuperata dintr-un televizor Samsung vechi (anii '90). Cred ca este tipul EL0606RA-150J . Cu bobina de 15 microH montata in paralel cu un trimer de 30pico, si ambele legate in serie cu cuartul, pot regla BFO-ul intr-o plaja de 7 kHz.

- ca "sursa" de toruri, amicul VU3SXT afirma (8 iun 2012), pe grupul de discutii BITX20 de la yahoo, ca se pot folosi toruri din "IEEE802.3 LAN PT-module" utilizabile in gama 1-30Mhz (nu am testat). Vezi atasamentele.

-----------------

- pe grupul de discutii BITX20 de la yahoo a aparut un membru nou, "Nick F", (Nicolae Fieraru, din Australia). Nu cred ca "Nicolae" (cum se semneaza pe grup) este radioamator dar ofera solutii si sfaturi practice si utile.

Pagina lui este aici: http://users.tpg.com.au/nfieraru/ .

LAN module.pdf

post-54889-139829589196_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări