yo9hrb Postat Ianuarie 7, 2013 Partajează Postat Ianuarie 7, 2013 VFO-ul mere intre 5.9 si 6.4 MHz, iar BFO-ul pe la 8MHz. BFO-ul l-am reglat astfel incat sa-mi aud bine emisiunea din FT250. Link spre comentariu
bobo_romania Postat Ianuarie 7, 2013 Partajează Postat Ianuarie 7, 2013 Se pare ca domnul Emil nu mai are mixere ADE-1.Ce ramane de facut.Are cineva vreo idee? Link spre comentariu
mosu20 Postat Ianuarie 8, 2013 Partajează Postat Ianuarie 8, 2013 @yo9hrb: ar trebui sa incercati o smecherie, tot aveti multe cuarturi pe acolo. La BFO folositi un cuart pe partea cealalalta a filtrului si incercati sa vedeti ce se intimpla folosind un oscilator in intervalul 22-23 MHz (nu am calculat exact). Nu tebuie sa va preocupe stabilitatea ci pur si simplu sa vedeti daca dispar cuiele. Pentru mixere singura solutie ramine tot internetul.eBay ar fi o varianta viabila. Link spre comentariu
Yo4You Postat Ianuarie 8, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 8, 2013 Ceea ce spuneti d-voastra este high side injection frecventa oscilatorului mai mare de frecventa baza a filtrului.Ce pot eu sa zic cu intermediara de 8Mhz nu ar trebuii sa se regaseasca niciun cui in banda de 14Mhz cu vfo-ul la 6-6.350mhz. Eu am avut o problema gaseam armonica a3-a a BFO-ului in banda de 80m mai precis frecventa era de 11.0592mhz bfo-ul si pica in 3686khz. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 8, 2013 Partajează Postat Ianuarie 8, 2013 @yo9hrb: ar trebui sa incercati o smecherie, tot aveti multe cuarturi pe acolo. La BFO folositi un cuart pe partea cealalalta a filtrului si incercati sa vedeti ce se intimpla folosind un oscilator in intervalul 22-23 MHz (nu am calculat exact). Nu tebuie sa va preocupe stabilitatea ci pur si simplu sa vedeti daca dispar cuiele. Pentru mixere singura solutie ramine tot internetul.eBay ar fi o varianta viabila.Exact in varianta asta merge jucaria mea;din OL-FI=Freceptie.Adica 18,155mhz-11,155mhz=7mhz/18,355mhz-11,155mhz=7,2mhz.Mi se pare ca in varianta asta se comporta mult mai bine la receptie,mai ales zgomotul e mult mai mic;in emisie nu am observat diferente.OL(oscilatorul local)la mine este de fapt un DDS si a fost foarte simplu sa jonglez cu valori sub/peste FI(frecventa intermediara). Link spre comentariu
mosu20 Postat Ianuarie 9, 2013 Partajează Postat Ianuarie 9, 2013 Ceea ce spuneti d-voastra este high side injection frecventa oscilatorului mai mare de frecventa baza a filtrului.Ce pot eu sa zic cu intermediara de 8Mhz nu ar trebuii sa se regaseasca niciun cui in banda de 14Mhz cu vfo-ul la 6-6.350mhz. Eu am avut o problema gaseam armonica a3-a a BFO-ului in banda de 80m mai precis frecventa era de 11.0592mhz bfo-ul si pica in 3686khz.Teoretic asa ar trebui sa fie dar daca adaugam faptul ca in mod cert se gasesc componente de ordin impar ale VFO-ului si ale BFO-ului sun posibile un numar foarte mare de combinatii. Nestiind cum sa apelez la metode de calcul sofisticate, caut metode mai pamintesti. Este doar o speranta sa credem ca oscilatoarele noastre produc doar ceeace vrem noi sa ne furnizeze. Da, este adevarat ca denumirile se schimba. Pe vremuri, cind frecventa oscilatorului de banda era mai mare decit frecventa receptionata se spunea superheterodina. Invers, lucram cu infradina. Asta pentru ca frecventa intermediara era marea gaselnita. Acum, pentru ca am complicat tehnologiile am complicat si limbajul, hi. Lasind gluma deoparte, este bine ca reusim sa stim sa ne intelegem si pina la urma obtinem niste jucarii functionale din recuperari. Cred ca a revitaliza ceeace altii arunca reprezinta o mare provocare care ar putea reinvia lucrurile cu adevarat frumoase.Ideea este ca, fara a teoretiza prea mult, nu stiu cum este exact realizat filtrul cu cuarturile de 8 MHz (flancuri, frecventa centrala) si de asemenea nici frecventa exacta a BFO-ului. In aceasta situatie, pentru a verifica ce se intimpla, la modul grosier nu trebuie altceva decit, respectind principiul formarii BLU sa facem inversarile pe care le sugeram. Bineinteles ca este posibil si sa pastram VFO-ul pe aceeasi frecventa si sa schimbam doar cuartul pe flancul celalalt al filtrului sau sa pastram cuartul existent si sa ne ducem cu VFO-ul in regiunea sugerata dar asta ar inversa banda si in loc sa se lucreze pe BLS se va lucra BLI. Lucrul nu este deranjant atita vreme cit este vorba doar de verificari, pentru a determina cuiele. Este totusi putin probabil sa se obtina un rezultat concludent pastrind VFO-ul pe frecventa joasa, adica lucrind ceva la genul 14.000MHz=8MHz+6MHz deoarece diferenta de frecventa intre cristalele de pe flancuri este de ordinul a citiva KHz. Situatia se schimba cind Ne ducem cu VFO-ul undeva, la o frecventa de aproape 4 ori mai mare. Altele sunt ordinele de marime cu care se opereaza. Cred totusi ca se merita testul respectiv. Macar pentru a se lamuri daca filtrele realizate cu cuarturile respective sunt utilizabile si in alte jucrarii similare. Link spre comentariu
bobo_romania Postat Ianuarie 9, 2013 Partajează Postat Ianuarie 9, 2013 Incercati sa schimbati sursa de alimentare.Eventual un test pe acumulator.SMPS-urile sunt renumite pentru cuie.Sau daca aveti scala digitala cu microcontroler incercati sa o deconectati. Link spre comentariu
mosu20 Postat Ianuarie 9, 2013 Partajează Postat Ianuarie 9, 2013 Cred ca este o idee buna. Am avut si eu surprize de la sursa. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Ianuarie 9, 2013 Partajează Postat Ianuarie 9, 2013 Testul a fost facut si pe acumulator. Cat despre scala numerica, introduce si ea ceva zgomot, dar nu cuie. Ce-i drept, nivelul a mai scazut cand am ecranat BFO-ul. Dar mai mult de atat nu am cum sa-l ecranez. Mai studiez diseara. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 9, 2013 Partajează Postat Ianuarie 9, 2013 In baza la Q4 am pus o rezistenta de 30Kohmi care primeste +12v in momentul in care trec in emisie.In lipsa ei la mine se produce un acrosaj in af pana se descarca c-urile de pe langa LM386;am incercat si cu doua relee sa fac comutarea rx/tx,adica linia de rx sa fie pusa la masa cand sunt in emisie si invers dar cea mai buna solutie este cu rezistenta in baza la Q4.In unele scheme am vazut ca au mai montat un tranzistor intermediar intre Q4 si LM386 care primea comanda de blocare cand se trecea in emisie;eu l-am folosit pe cel existent in montaj ca m-am gandit ca e acelasi lucru.LE:cuiele s-ar putea sa fie din vecini... Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 9, 2013 Partajează Postat Ianuarie 9, 2013 Se pare ca domnul Emil nu mai are mixere ADE-1.Ce ramane de facut.Are cineva vreo idee? S-ar putea sa mai apara. Aveam 2 bucati rezervate pentru un coleg de suferinta care se pare ca renunta la ele. Miine imi va spune sigur!Cele bune, Emil Link spre comentariu
bobo_romania Postat Ianuarie 10, 2013 Partajează Postat Ianuarie 10, 2013 http://diankurniawan.wordpress.com/2013 ... s98506p3s/ Un bitx interesant! Link spre comentariu
gabimix Postat Ianuarie 11, 2013 Partajează Postat Ianuarie 11, 2013 Nu am scapat. Am ecranat BFO-ul, am ecranat si bobinele din FTB. Fara antena obtin urmatoarele "cuie":14.00014.15414.22214.26114.31614.345Cam ciudata distributia.Poate trebuia sa ecranezi si VFO-ul ...vezi pozele mele anterioare. VFO-ul meu este 4-4.5 mega, MF 10 mega.Esti sigur ca FTB este acordat in banda? Te intreb fiindca eu am folosit initial bobine tip A412 acordate "pe masa" impreuna cu conzii aferenti, cu grid-dip-metrul iar cand le-am lipit pe placa, impreuna cu conzii aferenti, acordul filtrului era in balarii chiar daca conzii de cuplaj erau de 2.2 pf. Dupa ce am montat bobinele pe placa, acordul cu grid-dipul a devenit imposibil fiindca bobinele erau apropiate si se influentau reciproc. In plus , fiindca receptionam posturi AM si cuie printre radioamatorii (din banda de 20m) am ecranat cele 3 bobine A412 cu o carcasa de tabla din cupru si pereti despatitori tot din tabla din cupru - atunci bobinele cilindrice cu miez de ferita reglabil - A412- din FTB au devenit "inutilizabile". Am vazut ca ai cerut parea si celor din grupul BITX de pe yah.Cerei parearea si lui Ashhar Farhan. Imi amintesc ca am citit pe "grup" un comentariu al lui referitor la pasarele care apar prin amestecarea frecventelor - a armonicelor de ordin par si impar...(etc). Te duci pe "grup", cauti un mesaj scris de Ashhar si faci clic pe plicul atasat numelui lui.Imi amintesc ca am gasit pe net un tabel cu frecventele care trebuie "evitate" la proiectarea unui echipament de radioamator (VFO, BFO, banda de receptionat). Link spre comentariu
gica70 Postat Ianuarie 12, 2013 Partajează Postat Ianuarie 12, 2013 Pentru toti cei care construiesc si nu folosesc frecventele (LO,FI etc.) "standard" sa consulte articolul de la pg. 16 a revistei Radiocomunicatii si radioamatorism nr.6 din 1996. Link spre comentariu
remus2509 Postat Februarie 9, 2013 Partajează Postat Februarie 9, 2013 salut stie cineva inductanta unei infasurari de mixer sa o masor cu lcm cu pic 16f690. in idea de a realiza ambele mixere pe inele de plastic nu am ferite multumesc Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum