nea_bobina Postat Octombrie 4, 2012 Partajează Postat Octombrie 4, 2012 vedeti ca DDS-urile complete (cu afisaj, butoane, etc) de pe ebay sint cam toate facute sa fie folosite ca generatoare de semnal, adica afisaja direct frecventa generata( asa sint de altfel si vindute) deci nu prea stiu sa scada/adune fi, vfo, fs.Salutare,Remarca ma priveste direct, deoarece eu am mentionat E-Bay ca sursa ptr. asemenea DDS-uri. Ceea ce ai spus, e foarte corect, cu exceptia unui singur punct: eu tinteam in special catre placutele de 6...10USD, care contin cipanul AD9850/AD9851. Restul sunt "başca" (daca faci socoteala, numai un afisor pe albastru costa in jur de 10 USD).Astfel, le poate aduce la un pret f rezonabil in comparatie cu ce se cumpara de la magazinele noastre (cu exceptia montajelor care le mai ai tu disponibile), iar cipanul poate fi folosit direct de pe placuta respectiva, eventual inlaturand o parte din componentele SMD inutile. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 4, 2012 Partajează Postat Octombrie 4, 2012 K. Sincer nu am vrut ca remarca mea sa priveasca pe cineva anume, mai ales nu putea fi adresata dv. pentru a carui activitate pe acest forum am un mare respect! Era doar o avertizare pentru ca cineva putea cumpara un asemenea montaj si dupa aceea sa intrebe cum se seteaza FI si modul de calcul al indicatie afisate. Am crezut ca se face referire la DDS-urile complete, gata construite care se vind si ele pe bay in ultimul timp. Cele bune, Emil Link spre comentariu
nico_2010 Postat Octombrie 4, 2012 Partajează Postat Octombrie 4, 2012 Vezi ca ADE1 este una din dovezile ca "hirtia suporta orice" . La frecvente mici cum ar fi de ex 3,5 mhz reactanta este suficient de mica incit sa produca atenuari inadmisibile, mai ales in cazul unui semnal de intrare de ordinul microV. Personal asa cum s-a vazut in poza postata cindva de mine am preferat sa folosesc mixere de dimensiuni mai mari, din cele in capsula metalica. De aici putem trage concluzia ca, cu cat este mai mare mixerul (ca dimensiuni fizice), cu atat acesta va functiona mai bine in domeniul frecventelor joase si cu niveluri de ordinul microvoltilor si nu va introduce atenuari inadmisibile!? Atunci de ce producatorii mai emit foi de catalog cu caracteristicile electrice ale componentei in cauza, ar trebui sa se abtina de la asemenea minciuni, corect? ... la o verificare cu puntea de impendante se putea vedea ca la frecvente pina pe la 10 Mhz pe oricare din porturi impendanta nu era mai mare de citiva ohmi-zeci de ohmi ( functie de frecventa ) a trecut ceva timp de atunci, nu mai retin exact valorile dar erau mult sub 50 de ohmi. Si ma rog, Domnia voastra, cam ce impedanta ar fi trebuit sa aiba un asemenea mixer la 10MHz? Si in cazul in care impedanta ar fi fost foarte diferita de 50Ohm cum de toti proiectantii si constructorii cu experienta afirma sus si tare ca pentru a functiona in parametrii dati de producator, mixerul trebuie terminat la toate porturile cu o impedanta de 50Ohm (fara a tine cont de frecventa)? ADE-urile, pe care personal le am intilnit la job in niste echipamente sa le zicem profesionale sint totusi folosite in locuri unde se lucreaza cu nivele mari de semnal, adica in aplicatii cam diferite de un trx home made. Probabil producatorii echipamentelor profesionale nu te-au consultat si continua sa foloseasca la intrare mixere, e adevarat, nu de nivel 7, cum este ADE-1, ci de nivele ridicate, cel putin de nivel 17, presupun ca stii la ce ma refer si cunosti si cauza pentru care sunt folosite acestea din urma. LM380 nu poate fi inlocuit direct cu LM386, nu este nici complicat dar am vrut sa atrag atentia ca nu sint compatibile direct pin la pin. Nu a spus nimeni asa ceva, era prezentata doar o alternativa. Si am o curiozitate: cum obtii 2Vpp cu BFR34 sau cu 2N2222 la iesirea din VFO-DDS? Link spre comentariu
Lantean Postat Octombrie 4, 2012 Partajează Postat Octombrie 4, 2012 Nu aveam de gand sa cumpar gata facut ci doar unul la 4-5$ cu oscilator de 125Mhz, cat despre piese in nici un caz nu vor ajunge la 100 de euro. Obisnuiesc sa cumpar de pe ebay sau alte situri si gasesc la preturi destul de bune comparativ cu YO.Toti condensatorii uzuali, rezistentele si tranzistorii , 10 Quartzuri de 10Mhz si diode (precizez ca cantitatile minime comandate sunt suficiente pentru 2 tranceivere minim), in afara de 2SC ,MC1350 si LM 380 care provizoriu va fi inlocuit de LM386, ma costa la miva... 40 ron. Mixerele m-am hotarat sa le fac eu pana voi gasi ADE-1 la un pret rezonabil. Am comandat PIC16F628A la 4,4 $/ 5buc. de pe ebay, display 2x16 am cumparat 4 buc la 7$ mai demult.. asa ca am o baza de plecare destul de buna si zic eu , pentru acest tranceiver. MC1350 am gasit la 5$ si il voi comanda in curand. De asemenea toruri am gasit in alta parte la 25 buc./ 5$ , impreuna cu un prieten radioamator vom comanda ce avem nevoie pentru BITX si ce ne mai lipseste din shack pentru proiectele viitoare si nu gasim in YO , transportul este 10$ dar impartit la 2 ajunge cat o comanda in YO. Singura problema este durata transportului, dar cum nu ne grabim eu zic ca merita, si in plus ceea ce ramane va fi folosit la proiectele viitoare. Sper ca socotelile sa imi iasa la sfarsit si sa obtin un pret bun per total. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Octombrie 4, 2012 Partajează Postat Octombrie 4, 2012 @Lantean: O alternativa la ADE-1 poate fi si asta: http://www.ebay.com/itm/10-Mini-Circuit ... 3365d96f74 Link spre comentariu
Lantean Postat Octombrie 4, 2012 Partajează Postat Octombrie 4, 2012 Multumesc!Pare o varianta buna. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 4, 2012 Partajează Postat Octombrie 4, 2012 Imi cer scuze public, am scris numai prostii si habar nu am despre ce vorbesc. De fapt am mintit, chiar daca lucrez la un operator de telecom de marime medie care detine aparate de masura dintre care unele costa mai mult decit o masina bunicica, nu am acces la ele, sint tinut de mila, dau si eu cu matura prin vestiare, aparatele nu sint lasat nici sa le sterg de praf! Daca tot am recunoscut, voi bate cimpii in continuare: "De aici putem trage concluzia ca, cu cat este mai mare mixerul (ca dimensiuni fizice), cu atat acesta va functiona mai bine in domeniul frecventelor joase si cu niveluri de ordinul microvoltilor si nu va introduce atenuari inadmisibile!?" R: Nu, dar sigur se v-a comporta mai bine la frecvente joase, daca desigur a fost construit pentru asta. De asemenea cele doua tipuri de mixere inca nu au citit postarea dv., asa ca ca se sesizeaza foarte puternic diferenta intre cele 2 tipuri. P.S.: nici nu le spun, sa nu fiu nevoit sa le schimb! Si apropo, imi rastalmaciti afirmatiile! "Atunci de ce producatorii mai emit foi de catalog cu caracteristicile electrice ale componentei in cauza, ar trebui sa se abtina de la asemenea minciuni, corect?" R: pentru ca se cer si pentru ca sint utilizate de oameni cu experienta care stiu cum sa citeasca respectivele foi de catalog, spre extremele specificatiilor! "..cum de toti proiectantii si constructorii cu experienta afirma sus si tare ca pentru a functiona in parametrii dati de producator, mixerul trebuie terminat la toate porturile cu o impedanta de 50Ohm (fara a tine cont de frecventa)? " R: Domnia Mea se referea la impendatele prezentate de porturile mixerelor( adica de infasurarile din interiorul acestora ) nu la cele exterioare -luasem ceva tarie la bord si probabil m-am exprimat gresit si am spus ca am masurat cu analizorul de impendante montajul nu mixerul. "Probabil producatorii echipamentelor profesionale nu te-au consultat si continua sa foloseasca la intrare mixere, e adevarat, nu de nivel 7, cum este ADE-1, ci de nivele ridicate, cel putin de nivel 17, presupun ca stii la ce ma refer si cunosti si cauza pentru care sunt folosite acestea din urma. " R:nu stiu, nu vreau sa aflu si va rog nici sa nu imi spuneti. In echipamentele la care ma refer se folosesc ADE la niveluri de sute de milivolti. In etajele de intrare, la niveluri foarte mici, se folosesc de care trebuie. "Nu a spus nimeni asa ceva, era prezentata doar o alternativa. Si am o curiozitate: cum obtii 2Vpp cu BFR34 sau cu 2N2222 la iesirea din VFO-DDS?" R: nu a spus, dar a omis sa spuna ca nu sint echivalente pin la pin. nici n-am afirmat ca folosesc in dds 2n2222, in ultimul an folosesc 2N2369, Motorola , NOS, spec MIL. Si ca tot a venit vorba 2Vpp e asa mare smecherie de obtinut la iesirea dintr-un dds ce contine un chip produs de AD nu vaporul cu acelas nume?? In concluzie, va astept oricind doriti, punem cite 500 de euro jos si facem rocada intre mixere sa vedem daca se sesizeaza diferenta intre cele 2 tipuri. Eventual facem testele de doua ori , adica inainte si dupa ce le prezentam foile de catalog sa vedem daca le baga in seama. Si inca o chestie: cindva am pus o poza cu constructia respectiva. daca credeti ca desi am suficiente ade-1 am pus sbl numai de dragul de a trage fire aiurea pentru a le propti in picioare stricind total estetica placii, sinteti in grava eroare. Scuze pentru interventie, mi-am dat seama tirziu ca desi am construit o gramada de bitx-uri, asta e vax albina pe linga foaia de catalog a mixerului ade. Regards, Je PPS: unde ati facut armata ??? Dca nu ati facut-o in Pitesti, va rog daca va mai adresati Domniei Mele sa o faceti la persoana a II-a! Link spre comentariu
yo9hrb Postat Octombrie 4, 2012 Partajează Postat Octombrie 4, 2012 No flame, please.Multumesc. Link spre comentariu
hpavictor Postat Octombrie 4, 2012 Partajează Postat Octombrie 4, 2012 Regards, JeVa felicit pentru ironiile de care dati dovada . Aveti talent , dar mai bine il irositi construind montaje RF !In montajele chioare , fara adaptarea in - out la 50 ohmi este posibil orice , asa ca toata lumea este posibil sa aiba dreptate . Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 4, 2012 Partajează Postat Octombrie 4, 2012 Multumesc pentru apreciere, a fost placerea mea!De construit, construiesc. Chiar si la ora asta in loc sa dorm am asteptat sa se corodeze niste cablaje si ma pregatesc sa le gauresc, lacuiesc, etc sa fie miine gata pentru plantat. Si sint si schimbul unu miine, noroc ca nu-i zapada sa am de maturat curtea si parcarea care-s imense!Cu stima, Emil Link spre comentariu
nea_bobina Postat Octombrie 5, 2012 Partajează Postat Octombrie 5, 2012 K. Sincer nu am vrut ca remarca mea sa priveasca pe cineva anume, mai ales nu putea fi adresata dv. [....]He he, nu m-am simtit "luat in vizor", dar am vrut sa clarific chiar eu la care module cu DDS tinteam. Si am revenit, evident, ptr. ca eu mentionasem detaliul. Deh, vorba romaneasca.... Am crezut ca se face referire la DDS-urile complete, gata construite care se vind si ele pe bay in ultimul timp.Nu direct, dar cred ca unele din ele pot fi utilizate. Am vazut ca exista baieti care au postat si softul. E de vazut si sapat, cred ca reprezinta o alternativa. Dar modulele ieftine, sunt chiar atragatoare.Un final de saptamana frumos si numai bine! Link spre comentariu
Lantean Postat Octombrie 8, 2012 Partajează Postat Octombrie 8, 2012 @ YO4YOU Ce schema ati folosit pentru a folosi motorasul de HDD ca encoder? Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 8, 2012 Partajează Postat Octombrie 8, 2012 Buna seara,cindva am folosit schema din arhiva. Mai sarea aiurea citeodata, mai ales daca se rotea brusc si cu viteza mare, dar pe total era OK.Emil Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 9, 2012 Partajează Postat Octombrie 9, 2012 Pana la urma tot mi-am facut damblaua.....Merge super fain si cred ca e si cel mai ieftin encoder mecanic.La apasare pe rotita am legat step-ul iar in stanga am sa leg rit-ul si pe butonul din dreapta mem.Poze http://igbt1971.sunphoto.ro/Varianta_de ... pentru_DDS Link spre comentariu
ywar2 Postat Octombrie 9, 2012 Partajează Postat Octombrie 9, 2012 Salut, va propun realizarea unui encoder optic simplu din mecanismul de rotire al dischetelor de 5.25 inch. Este simplu, are sistem de prindere in suruburi, are rulment si nu prezinta jocuri. Surubul din centrul axului este 'pe invers', deci atentie mare. In locul lui am infiletat fortat o rotita de la un mouse si pe o laterala am prins placuta cu optoculorii. Pe partea de rotire a dischetei se poate monta cu usurinta un buton de acord. Pozele fac mai mult decit o mie de cuvinte. 73!!! Costi http://tinypic.com/r/2aez14x/6 http://tinypic.com/r/am45y0/6 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum