nico_2010 Postat Octombrie 1, 2012 Partajează Postat Octombrie 1, 2012 Am trimis pm. Multumesc! Voi incerca sa caut si eu un filtru industrial... pentru inceput il voi pune pe cel cu 4 cristale de 10Mhz. DDS va avea sigur , Pentru cat costa constructia unui DDS e pacat sa nu fie facut. As vrea sa intreb cu ce se pot inlocui mixerele ADE-1 ?Vad ca sunt destul de greu de gasit iar comanda minima in UK e de minim 20buc. :( .Mixerele se pot inlocui cu SBL-1. Link spre comentariu
nea_bobina Postat Octombrie 2, 2012 Partajează Postat Octombrie 2, 2012 As vrea sa intreb cu ce se pot inlocui mixerele ADE-1 ?Vad ca sunt destul de greu de gasit iar comanda minima in UK e de minim 20buc. :( .Buna ziua,SBL-1 e un inlocuitor foarte bun, dar costa si dureaza pana il aduceti. Pana cand va veti cumpara astfel de componente, ati putea sa-l realizati singur. In acest scop, va pot garanta ca folosind miezuri toroidale de la AFERO EXIM SRL si un set de diode, veti obtine mixere perfect functionale. Mai jos aveti schema interna a mixerului ADE-1, de fapt, universal valabila (poate nu neaparat la numerotarea pinilor, hi): Torurile F4 au dimensiunea 9x6x3mm si le puteti bobina cu 3 infasurari de 15...18 spire (cele trei infasurari le veti obtine simultan, torsadand 3 fire din CuEm 0.2mm). Diodele pot fi 1N4148 sau 1N914, dar rezultate mai bune puteti obtine folosind diode cu germaniu (EFD108, AA119) sau si mai bine, si ieftin, si foarte bune, diode Schottky (de exemplu, din seria BAT de semnal mic). La final, atentie la fazarea transformatoarelor obtinute. E de preferat sa folositi un mic generator RF (poate fi orice VFO/VCO/DDS/PLL cu iesire in spectrul HF) si un osciloscop. Injectand 1Vvv pe primar, trebuie sa obtineti la capetele secundarelor inseriate si fazate corect, dublul amplitudinii de la intrare. Ca sa nu va descurajati, pot sa va spun ca la mine dureaza cam 15 minute sa fabric un astfel de transformator, de la pregatirea bobinajului si pana la finalizarea fazarilor. Eu cred ca merita, mai ales ca va va demonstra ca se poate si cu forte proprii. Cel putin pentru spectrul de unde scurte, folosind astfel de mixere, nu veti simti diferente notabile fata de cele incapsulate profesional. Multe scheme prevad astfel de mixere (SBL-1, ADE-1, etc.), datorita faptului ca oamenii nu vor sa-si mai bata capul cu fabricarea lor si ptr. ca au suficienti bani ptr a le cumpara. In ceea ce ma priveste, nu aspectul financiar ma opreste sa le folosesc, ci placerea de a fabrica cu forte proprii cat mai mult din ceea ce nu ar fi necesar ca achizitie externa, hi. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 2, 2012 Partajează Postat Octombrie 2, 2012 In ceea ce ma priveste, nu aspectul financiar ma opreste sa le folosesc, ci placerea de a fabrica cu forte proprii cat mai mult din ceea ce nu ar fi necesar ca achizitie externa, hi. Eu construiesc cu mare placere orice, multe doar de dragul de a le face, fara a-mi fi necesare, repet, orice in afara de bobine!! Pe chestia asta am cumparat de pe unde am putut, cred ca am citeva kg bune, am luat inclusiv toko si coilcraft la preturi de-mi venea sa pling. Link spre comentariu
Lantean Postat Octombrie 2, 2012 Partajează Postat Octombrie 2, 2012 La varianta cu constructia unui mixer de la 0 ma gandisem si eu, desi bobinele ma cam inspaimanta si pe mine .... Ceva toruri de ferita mai am prin "cutia cu maimute" doar ca trebuie sa le dezmembrez si sa le sortez. Toko am din niste receptoare defecte care le voi verifica si sper sa se potriveasca nevoilor mele. Inca o intrebare care poate parea o mare prostie, dar risc... mixere din RTP se pot folosi? Am vazut aceasta sugestie la threadul dedicat A412. De asemenea dispun de multe tranzistoare de rf si audio recuperate (BF si BC) , se pot inlocui cele din schema cu bf-uri? Deocamdata incerc sa vad ce piese pot folosi din ceea ce am deja. Mi-ar prinde bine si niste sfaturi cu ce se poate inlocui din schema si cu ce. Cum am precizat la inceput , nu doresc sa cheltui foarte mult cu constructia acestui tranceiver dar nici sa il fac si sa nu fiu multumit de performantele lui. Multumesc ! Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 3, 2012 Partajează Postat Octombrie 3, 2012 "Cum am precizat la inceput , nu doresc sa cheltui foarte mult cu constructia acestui tranceiver dar nici sa il fac si sa nu fiu multumit de performantele lui. " In traducere libera: si frumoasa si desteapta si devreme acasa! Mult succes atunci! In ce priveste mixerele, presupun ca cele din RTP-urile de banda 1 ar putea functiona in scurte, RTP1MF functiona de pe 30 si ceva de megaherti, deci de pe la limita superioara a US. Firmele de transporturi gen IRTA au avut masiv 1MF, dupa ce aceste frecvente alocate initial pe la inteprinedrile miniere au fost recuperate de la acestea. Vezi ca mixerele de banda 1 au toate porturile scoase prin pini aflati in partea de jos, nu au unul din porturi scos printr-un cablu ecranat prin partea superioara a carcasei ( ca la 4MF). Eventual daca ai unul desfacut, miezurile sint de culoare verde. Sigur ca tranzistoarele dedicate pentru RF sint mult mai bune, dar daca vrei sa asculti de un om batrin, nu folosi tranzistoare romanesti de RF decit daca sint recuperate de prin montaje, deci au functionat in RF in mod sigur, daca sint noi este foarte posibil ca montajul sa mearga la fel de OK ca cu BC107. Inca o data succes si tine-ne la curent!Emil Link spre comentariu
nea_bobina Postat Octombrie 3, 2012 Partajează Postat Octombrie 3, 2012 La varianta cu constructia unui mixer de la 0 ma gandisem si eu, desi bobinele ma cam inspaimanta si pe mine .... Ceva toruri de ferita mai am prin "cutia cu maimute" doar ca trebuie sa le dezmembrez si sa le sortez.Nu te inspaimanta, ca nu ai de ce. Nu folosi orice fel de tor, mai ales daca nu le cunosti caracteristicile si provenienta. Poti avea mari dezamagiri. Ferita F4 de la AFERO e foarte buna. Daca nu esti din Bucuresti, poti comanda. Sau, daca ai acces la toruri Amidon, poti cauta toruri FT-37-43 (9.5mm) sau FT-50-43 (12.7mm). Vad ca Sorin Nimara, YO7CKQ, a pus la vanzare o serie de astfel de toruri pe Radioamator.ro , te poate ajuta daca il vei contacta. Alt material nu-ti recomand pentru mixer.Inca o intrebare care poate parea o mare prostie, dar risc... mixere din RTP se pot folosi? Am vazut aceasta sugestie la threadul dedicat A412.Nu se poate considera prostie o intrebare pusa de cineva care spune cinstit ca nu stapaneste suficient problema asupra careia incearca sa se documenteze. Dimpotriva, demonstreaza interes, ceea ce reflecta ( 1 / prostie ) . HI ! Daca nu intrebi, n-ai nici o sansa sa primesti vreun raspuns. Dublu HI ! Dpdv al topologiei, s-ar putea sa ai mici probleme la interconectarea cu etajele din BITX (adaptarea). Mixerul comun din RTP-uri foloseste 3 transformatoare, nu doua. Nu stiu ce inductanta au infasurarile respective.Vezi schemele RTP4MF aici. De obicei, la trafo de banda larga, inductanta unei infasurari trebuie sa asigure o reactanta minima egala cu de 4 ori sarcina, sau mai mare (XL >=4R). Datorita faptului ca modelul RTP1MF lucra cel mai de jos de la 30MHz, ma astept ca reactanta infasurarilor respective sa fie mai mica decat necesarul care ar trebui in spectrul de sub 30MHz. Si atunci, se va mari in mod natural atenuarea de insertie a dispozitivului (= pierderi mai mari de semnal). Dpdv al caracteristicilor de transfer ale feritei din care sunt executate transformatoarele, nu iti pot spune nimic, pentru ca nu le cunosc. S-ar putea ca chiar in RTP1MF sa ai de-a face cu material magnetic care sa aiba un transfer bun incepand abia cu 10-20MHz in sus. Ce te faci? Daca vei dori sa folosesti mixerul mai jos, ai putea avea atenuare de insertie mai mare. Nu am testat miezuri de tipul acela. Referitor la sugestii, nu vreau sa fiu rautacios, dar hartia suporta orice, daca intelegi ce vreau sa-ti spun. Din pura curiozitate, am fost la mai multe targuri radioamatoricesti si am luat diverse toruri, "recomandate" de posesori ca fiind "bune" si "garantate pana la 30MHz". In mod intentionat am facut asta, ca sa vad pana unde se poate intinde ignoranta/nepasarea si necinstea. Jumatate din cantitatile cumparate (cateva zeci de toruri de-a lungul catorva ani de intalniri prin targuri), au fost din material F5 de la AFERO (marcate cu punct roz). "Batranii" de pe vremuri il priveau cu sfintenie, aveau impresia ca e cel mai teapan material de ferita, panaceu universal al transferului RF prin miez. Aiurea... daca te-ai uita in specificatiile catalogului AFERO, ai vedea ca sunt date de producator pana la 12MHz. Hi. In zona 3-30MHz, materialul F4 (marcat cu punct alb) era de fapt, "seful". Dar asta era stiut doar de cei care consultau cataloagele sau de cei care lucrau cu materialul respectiv si stiau cum stau lucrurile. Aaaa, vor spune unii, dar cum de-au functionat totusi? Pai, da, au functionat. Dar cu pretul platit al unor pierderi de putere inutile (peste 12MHz). Desigur, daca pompezi in antena 100W si radiezi mai putin de 50W, la corespondent nu prea se simte si toata lumea-i fericita. Hi. Conteaza? E mult? E putin? Depinde de cum privesti lucrurile. Strict tehnic, e incorect. Strict amatoricesc, daca oamenii au facut QSO-uri cu asa ceva, a contact mai putin. Poate doar cand isi puneau intrebari "filozofice" (de ce nu merge, oare ?!! ). In concluzie, lucrurile sunt simple. Poti lua un mixer din RTP, apoi sa injectezi RF in el; ai grija sa respecti sarcinile de la intrari si iesire + valorile de semnal date in caietul service, apoi masoara cu un osciloscop sau cu un AVO dotat cu o sonda de RF (chiar de constructie proprie) nivelul de intrare si de iesire. Fa raportul nivelurilor si exprima apoi in dB, obtinand atenuarea. Noteaza. Pentru curiozitatea ta, construieste apoi mixerul cu toruri F4 sau Amidon -43, si refa masuratorile si calculul simplu mai sus amintit. Compara rezultatele si vei trage singur concluziile de rigoare. Daca faci asta, vei capata si mai multa incredere in fortele proprii, vei mai invata ceva si ne poti anunta si pe noi despre ce ai obtinut. Bafta la constructie si toate cele bune ! Link spre comentariu
Lantean Postat Octombrie 3, 2012 Partajează Postat Octombrie 3, 2012 Deci este posibil ...Multumesc ! O sa folosesc totusi tranzistoarele recomandate. Pentru 2-3 ron in plus nu are rost sa fac compromisuri , singura problema e ca nu gasesc in stoc la miva... 2SC2570. Cu ce il pot inlocui fara sa afecteze performantele? Cristale de 10 mhz am vazut ca se gasesc foarte ieftin , se pot folosi sau e nevoie de o sortare "speciala"? De asemenea dispun de un set de 9 quartzuri rusesti de 8814Khz care au fost construite special pentru acest scop dar care nu stiu exact cum se leaga, am vazut ca fiecare quartz sub frecventa are un numar .. respectiv 0402,0510,0540,0559,0560,0683,0713,0720,0739...Ce imi recomandati, folosirea celor de 10Mhz de la miva.. sau cele rusesti de 8814khz care cred ca ar aduce ceva modificari la schema. De asemenea am probleme la gasirea LM380 si MC1350P care cred ca le voi comanda de pe ebay in ultima instanta... ADE-1 nu am gasit nici acolo asa ca le voi face cu toruri... vedem ce o sa iasa . Link spre comentariu
nico_2010 Postat Octombrie 3, 2012 Partajează Postat Octombrie 3, 2012 2SC2570 pot fi inlocuite (cu unele modificari in reteaua de polarizare) cu BFR91, iar LM380 cu LM386.Quartzurile de 10MHz trebuie sortate astfel ca diferenta de frecventa intre ele sa fie de pana in 50Hz.Caracteristica filtrului cu quartz o poti ridica folosind, asa cum a spus si userul "nea bobina", un DVM si un detector RF, cu ajutorul unui generator de semnal si a unor retele de adaptare a impedantei ( de la 300-500Ohm la 50Ohm) sau folosind un wobbler. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 3, 2012 Partajează Postat Octombrie 3, 2012 Deci este posibil ...Multumesc ! O sa folosesc totusi tranzistoarele recomandate. Pentru 2-3 ron in plus nu are rost sa fac compromisuri , singura problema e ca nu gasesc in stoc la miva... 2SC2570. Cu ce il pot inlocui fara sa afecteze performantele? Cristale de 10 mhz am vazut ca se gasesc foarte ieftin , se pot folosi sau e nevoie de o sortare "speciala"? De asemenea dispun de un set de 9 quartzuri rusesti de 8814Khz care au fost construite special pentru acest scop dar care nu stiu exact cum se leaga, am vazut ca fiecare quartz sub frecventa are un numar .. respectiv 0402,0510,0540,0559,0560,0683,0713,0720,0739...Ce imi recomandati, folosirea celor de 10Mhz de la miva.. sau cele rusesti de 8814khz care cred ca ar aduce ceva modificari la schema. De asemenea am probleme la gasirea LM380 si MC1350P care cred ca le voi comanda de pe ebay in ultima instanta... ADE-1 nu am gasit nici acolo asa ca le voi face cu toruri... vedem ce o sa iasa .Incearca si asa .De ex eu am pus laQ1=BFX89,Q2,Q3,Q3A,Q11,Q12,Q13=2N2369 ; se simt bine de tot diferentele fata de BC-uri in privinta zgomtotului.Q14=BD139.Eu le-am recuperat de prin RTM-uri;deci 100% ok. Link spre comentariu
nea_bobina Postat Octombrie 3, 2012 Partajează Postat Octombrie 3, 2012 Cristale de 10 mhz am vazut ca se gasesc foarte ieftin , se pot folosi sau e nevoie de o sortare "speciala"? De asemenea dispun de un set de 9 quartzuri rusesti de 8814Khz care au fost construite special pentru acest scop dar care nu stiu exact cum se leaga [...] Ce imi recomandati, folosirea celor de 10Mhz de la miva.. sau cele rusesti de 8814khz care cred ca ar aduce ceva modificari la schema.Personal, nu am construit BITX20, iar schema i-am vazut-o acum vreo cativa ani in urma; nu mai tin minte toate amanuntele si vad ca referitor la tranzistoare, au raspuns deja colegii care l-au reprodus. Din ce imi amintesc, filtrul propus la BITX era in scara. Dpdv tehnic, ca sa poti realiza un filtru corect executat si care sa functioneze bine, ar trebui sa treci printr-o etapa de masuratori si de proiectare. Daca vei folosi cuarturile de 8814, va trebui sa faci rost de alt cuart de purtatoare si sa schimbi atat acordurile FI-ului, cat si ale VFO-ului. E cam mult de munca, dar nu irealizabil. Proiectarea filtrului in scara o poti face cu ajutorul unor programe specializate, cum ar fi DISHAL, AADE sau LCFD . Am testat DISHAL care e foarte prietenos, dar filtrele proiectate cu el ofera o banda ceva mai ingusta decat cea calculata. AADE e "the best" din cele trei, oferind solutii care puse corect in practica, difera foarte putin de simulare, dar e mai complicat de utilizat si trebuie sa citesti help-urile. La fel ca si autorul articolului din link, nu am testat LCFD. Vei avea nevoie mai intai sa masori parametrii fiecarui cristal in parte, daca vrei sa iasa ceva decent. Modelul unui cristal de cuart e asimilat cu un circuit RLC serie + un capacitor derivatie C0 (care reprezinta de fapt, capacitatea monturii metalice). De cele mai multe ori, aceasta nu depaseste 4.5pF la capsulele HC49-S. Determinarea celorlalte valori se face prin niste masuratori si calcule. Pe scurt, trebuie sa masori frecventele de rezonanta serie si derivatie ale fiecarui cuart in parte, apoi sa determini rezistenta motionala R1. Valorile lui C1 si L1 se determina din formula lui Thompson scrisa pentru fiecare frecventa de rezonanta in parte, rezultand un sistem de 2 ecuatii cu 2 necunoscute, care se rezolva in mod banal. Poti sa o faci ca antrenament personal singur, sau poti folosi niste module implementate pe softurile citate mai sus. Eu unul, am verificat si manual, si cu softurile respective, dar si cu un sheet Excel pe care l-am conceput special in acest sens. Testul final l-am facut in simulator (LTSpice), unde odata ce am pus valorile extrase pe modelul cuartului, am obtinut aceleasi frecvente de rezonanta si aceasi atenuare introdusa de rezistenta motionala. Stiu ca e mai complicat, ti-am povestit procesul standard, ca sa intelegi ca daca vrei ceva "la fixeanu", trebuie sa treci prin toate etapele. Exista multe locuri pe net unde se descrie procesul de masurare al parametrilor unui cristal de cuart. Unul din ele e la Lloyd Butler VK5BR - THE LADDER FILTER REVIVED . Ar fi bine sa citesti si sa incerci sa experimentezi pentru antrenamentul tau. Un LC-metru te-ar putea ajuta, alaturi de oscilatoarele propuse. Eu nu am folosit acelasi proces, intrucat am dispus de alte echipamente mai bune, dar poti foarte bine cu metodele expuse. Desigur, poti incerca si direct, fara nici un fel de proiectare, dar in cazul asta, sigur vei avea riplu in banda de trecere si nu vei sti exact unde sa plasezi purtatorii. Citeste in acest sens si articolul "Metoda de vizualizare a caracteristicilor filtrelor de cuart" scris de YO3FHM si VA3FGR pe Radioamator.ro , iti vor fi de folos mai ales precizarile de la final referitoare la plasarea purtatorilor si caracteristicile cu explicatia parametrilor masurati . La BITX, ca si la A412, reglajul filtrelor de banda va fi decisiv pentru sensibilitatea aparatului. Daca ai un vobler sau un analizor de tip VNA, sunt excelente; daca nu, poti incerca metoda descrisa de YO3FHM in articolul "A412 SI REALIZAREA FILTRELOR TRECE-BANDA" . Bafta! Link spre comentariu
Lantean Postat Octombrie 3, 2012 Partajează Postat Octombrie 3, 2012 Multumesc mult pentru raspunsuri! Se vede ca sunt numai profesionisti pe aici.Eu m-am cam indepartat de constructiile radio HF de ceva timp si acum incerc sa recuperez. Sigur o sa mai revin cu intrebari, mai ales cand va trebui sa fac reglajele. Un LC-metru te-ar putea ajuta, alaturi de oscilatoarele propuse.LC-metrul este in constructie, schema cu atmega8 a lui YO6PIR. Urmand apoi LCF-metrul prezentat pe acest forum, iar apoi un DDS cu AD9850. Am mai multe proiecte in desfasurare care sunt finalizate dar necesita reglaje pe care nu le pot face din cauza lipsei aparaturii. Asa ca mai intai voi realiza aparatura de masura si mai apoi voi incepe BITX-ul. Intre timp adun idei si ma instruiesc cu privire la modul de constructie al tranceiverelor HF. Link spre comentariu
nea_bobina Postat Octombrie 3, 2012 Partajează Postat Octombrie 3, 2012 Multumesc mult pentru raspunsuri! Se vede ca sunt numai profesionisti pe aici.Cu placere, atat timp cat sunt utile. Eu nu fac parte din trupa "pro", dar exista intr-adevar cativa, din pacate scot capul cam rar. Hi. apoi un DDS cu AD9850Vezi ca gasesti module cu AD9850/9851 gata montate (unele si cu afisor), pe E-bay, la preturi foarte bune (7...40 USD). Daca iti tragi un DDS din asta, iti poate fi de mare folos la ridicarea parametrilor cuarturilor (vei putea determina cu precizie frecventele de rezonanta). Am mai multe proiecte in desfasurare care sunt finalizate dar necesita reglaje pe care nu le pot face din cauza lipsei aparaturii.Mda, e o plaga veche, stiu. Chiar daca dispun de unele echipamente, ma afecteaza si pe mine, fii linistit. Cu bunavointa si putin studiu, se mai pot compensa. Asa ca mai intai voi realiza aparatura de masura si mai apoi voi incepe BITX-ul. Intre timp adun idei si ma instruiesc cu privire la modul de constructie al tranceiverelor HF.Deh, ce sa-ti zic... Un TRX ca BITX20, nu trebuie sa te sperie asa de rau incat sa ajungi sa pierzi luni de zile ca sa-ti faci ceva echipamente AMC. EU unul as incerca sa-i dau drumul "cum o fi", apoi sa apelez la cineva care are dotari minime pentru a-l aduce intr-o faza decenta. Fineturile le-as lasa pe mai tarziu, altfel sa stii ca vei da in boala perfectionismului si nu vei mai ajunge sa lucrezi in eter decat tarziu de tot. Cunosc personal cateva exemple de acest fel. Inca odata, parerea mea (desi suna straniu!) e sa asamblezi complet dracovenia. Daca ai la dispozitie un LC-metru, te va ajuta mult la bobine. Pe post de generator RF poti folosi orice amarat de VFO, modificat sa acopere spectrul de care ai nevoie. Poti sa faci si un FLL a la IK3OIL, te va ajuta foarte mult. Si eu l-am reprodus si am fost multumit de el (vezi topicul ). Vei putea stabiliza cu el atat VFO-ul BITX, cat si pe cel folosit pe post de generator RF. La iesire, ii arzi un atenuator (eventual reglabil in trepte) pe 50 ohmi, poti folosi calculatoare online ptr. proiectarea lui. Ptr. masurarea frecventei, poti folosi chiar frecventmetrul din FLL, preferabil cu un formator de semnal in fata (clasica poarta pe post de amplificator, urmata de trigger Schmidt ptr. transformare in dreptunghi). Cu cele de mai sus, ar trebui sa poti regla FTB-urile, FI-ul, VFO-ul si oscilatorul de purtatoare. Adica, aproximativ tot. Va ramane filtrul in scara, dar il poti lasa la final, sa te bucuri mai intai de primele receptii si eventual chiar de o emisie cu tonalitate mai putin "pro", dar ... SSB. Daca lucrezi telegrafie, nu prea ai ce probleme sa intampini. Atarna un transmatch la iesire si o sarma, si da-i bataie! Succes maxim si tine-ne la curent. Link spre comentariu
Lantean Postat Octombrie 3, 2012 Partajează Postat Octombrie 3, 2012 In banda ies dar in VHF/UHF si aici destul de rar de ceva vreme , in HF nu am am avut cu ce ...pana acum cand "mi s-a pus pata" sa imi fac si eu tranceiver de HF sa intru in rand cu lumea (hi!). O sa va tin la curent si sigur voi reveni cu intrebari. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 3, 2012 Partajează Postat Octombrie 3, 2012 Ca sa reglez bitx-ul eu m-am ajutat de un rr Siemens RK651 pe post de frecventmetru.Concret osc.cu quart este pe 11,155Mhz;quarturile din fi sunt tot de 11,155MHz(cele 4 bucati)iar vfo-ul intre 3,955MHz-4,155MHz pentru banda de 40metrii(7,000MHz-7,200MHz).Am atarnat dupa un etaj final cu doua IRF510 in contratimp si am iesit in banda.Apoi am pus o scala digitala si am observat ca "fuge"in frecventa incet-incet mai ales la emisie.Daca ramai totusi la varianta cu vfo atunci e bine sa fie facut separat si cat mai ecranat;eventual termostatat.Microfonul folosit este cu electret care isi ia alimentarea prin rez.de polarizare de 10kohmi din baza tranzistorului amplificator de mic....in sfarsit nici antena nu era cine stie ce(un fir cablu de otel inadit cu un coaxial cu lungimea totala de vreo 25m)si cu toate aceste improvizatii am reusit sa lucrez statiuni din IK si DL,este adevarat la controale modeste(56-57).Foarte important este reglajul filtrului de intrare de la receptie;tot pe acolo trece si semnalul spre emisie.Un reglaj incorect scade sensibilitatea la receptie cat si puterea in emisie.Asta e in mare,dar ai totusi nevoie de multa practica in constructii radio ca sa pui la punct un transceiver asa cum trebuie, pe langa niste aparate de masura adecvate.Dupa mult timp de invartit prin bobine vei stii doar auditiv cand un circuit este acordat corect sau nu. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 3, 2012 Partajează Postat Octombrie 3, 2012 Vezi ca ADE1 este una din dovezile ca "hirtia suporta orice" . La frecvente mici cum ar fi de ex 3,5 mhz reactanta este suficient de mica incit sa produca atenuari inadmisibile, mai ales in cazul unui semnal de intrare de ordinul microV. Personal asa cum s-a vazut in poza postata cindva de mine am preferat sa folosesc mixere de dimensiuni mai mari, din cele in capsula metalica. cel folosit in schimbarea de frecventa fs/fvfo/fi trebuie neaparat un mixer de calitate, la al 2-lea, cel cu detectorul de produs nu prea s-a vazut diferenta intre ade si sbl. Nu se pune problema calitatii ade-urilor, aveam suficiente si din surse verificate. in schimb la o verificare cu puntea de impendante se putea vedea ca la frecvente pina pe la 10 Mhz pe oricare din porturi impendanta nu era mai mare de citiva ohmi-zeci de ohmi ( functie de frecventa ) a trecut ceva timp de atunci, nu mai retin exact valorile dar erau mult sub 50 de ohmi. Pentru mixere asa cum s-a spus este util materialul 43, deci torurile FT37-43 de la yo7ckq ADE-urile, pe care personal le am intilnit la job in niste echipamente sa le zicem profesionale sint totusi folosite in locuri unde se lucreaza cu nivele mari de semnal, adica in aplicatii cam diferite de un trx home made. In continuare ramin la parerea ca cu un filtru de ssb industrial si cu 2 mixere de calitate se poate construi un echipament decent de unde scurte chiar pentru conditiile actuale de qrm. Am ascultat ieri concursul si pot spune ca receptia s-a comportat excelent cu semnale de toate nivelurile prezente in banda. 100 de W se scot cu 2 lampe deci se poate. Pe partea de stabilitate de frecventa si alte automatizari , schema DDS-ul de pe supercunoscutul site indian cred ca rezolva in mare parte si aceasta necesitate, asigurind comanda schimbarii benzilor si modurilor de lucru, rit, shift, memorii, emuleaza 2 vfo-uri, pas 1hz-10Mhz, etc. Daca nu, macar scala digitala cu FLL a lui IK3OIL pentru a asigura stabilitatea de frecventa necesara in comunicatiile moderne. Apropo, cautati MC1350 de la mama lor, se cunoste din foto sigla Motorola, e diferenta sesizabila calitativ intre unul NOS Motorola si unul actual produs in china desi in aplicatia concreta unde este folosit, lucrind cu semnale relativ maricele merge si unul chinezesc, de asemenea si pretul difera destul de mult. LM380 nu poate fi inlocuit direct cu LM386, nu este nici complicat dar am vrut sa atrag atentia ca nu sint compatibile direct pin la pin. ca o concluzie proprie, varianta de transceiver cu etaje de amplificare bidirectionale ( de fapt asta inseamna BITX, nu identifica neaparat o schema anume, chiar daca initial a fost una singura) in versiunea multibanda, cea cu RAA, S-metru, MC1350 si LM380 este o lucrare care merita abordata de un amator cu un nivel mediu de dotare si cunostinte in domeniu. Dar asa cum s-au construit A412 cu MAVO35 si sonda de RF se poate aborda si acesta constructie si cu posibilitati mai modeste. Dupa parerea mea, cheltuielile cu el , in afara de amplificatorul de putere nu ar trebuie sa fie mult peste o suta de euro deci merita riscata abordarea acestuia. Inca o chesti: vedeti ca DDS-urile complete (cu afisaj, butoane, etc) de pe ebay sint cam toate facute sa fie folosite ca generatoare de semnal, adica afisaja direct frecventa generata( asa sint de altfel si vindute) deci nu prea stiu sa scada/adune fi, vfo, fs. Cele bune, Emil Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum