Marele Savant Postat Aprilie 4, 2011 Partajează Postat Aprilie 4, 2011 Foarte frumos,Emil!A iesit super!Mai ales FTB!Salutari tuturor! comanda cu relee este cireasa de pe tort. Folosind si un filtru de fabrica nu prea are cum sa nu functioneze asa cum trebuie. Sau bomboana pe coliva...aia e placa mea de teste pentru trx. Am facut-o cu gindul sa o bag intr-o anumita carcasa , dupa care am constatat ca am masurat aiurea si nu incape acolo, asa ca am ramas cu ea. Pentru BITX- multiband, am echipat deja placa data de autor cu filtre pe 3 benzi ( 20, 40, 80m) comutatia fiind facuta cu diode PIN si pina acuma se comporta foarte OK. Am ascultat in concursurile de zilele aste si se comporta cel putin bine! E normal ca trebuiesc utilizate componente moderne si de buna calitate. Lucrind pe genunchi, numai cu un MAVO 35 si sonda de RF se obtin rezultate pe masura. Au fost bune si acelea la vremea lor dar vremurile se mai schimba. In ce priveste echipamentele comerciale, cred ca e si ceva marketing aici de genul: cumparati de la noi ca voi nu sinteti instare sa faceti! Vad prea multe echipamnete noi, cumparate de putin timp si inca in garantie scoase la vinzare. Cred ca un motiv este si acele ca omul vede ca nu face mai multe dx-uri decit scula ce o avea pe masa. Altfel nu ma prind ce este cu inflatia asta de scule cumparate si vindute la scurt timp dupa achizitie. Pot aparea probleme in viata fiecaruia, dar nu la asa de multe persoane. Personal, consider ca cu acest trx sau cu un A412 se poate lucra decent de catre un radioamator obisnuit. desigur la ambele trebuie un QRO pe masura dorintelor si rezolvata problema VFO. Schema arhicunoscuta de pe site-ul indian contine pe linga dds si o gramada de functii utile ca schibarea automata a benzilor, a bfo sau filtru ssb functie de schema aleasa, rit, shift, memorii, emuleaza 2 vfo, etc. Referitor la LM386, am montat si condensatorul intre pinii 1 si 8 deoarece am abut nevoie de amplificare foarte mare pentru banda se 10m. Asa cum am spus, peste 18Mhz se simte nevoia unui ARF. Ca sa raspund si numeroaselor mail-uri si mesaje referitoare la mixere: asa cum am mai spus, am avut numai 2 bucati gasite puse mai rau si nepazite la job. Dar e plin ebay-ul de mixere la preturi accesibile oricui zic eu. Tot de acolo se pot lua filtre KVG de 9Mhz de calitate militara la aprox. 40 de dolari inclusiv transportul Link spre comentariu
yo8rqp Postat Aprilie 5, 2011 Partajează Postat Aprilie 5, 2011 Asa este,Emil.Perfecta dreptate.Apropos de filtre,cineva pe site scoate la vanzare un bloc FTJ ,cu toruri,la 400 lei (aproape).Oamenii astia stiu cat cer si pe ce cer?Scuze pt offtopic,Silviu... Link spre comentariu
mosu20 Postat Aprilie 5, 2011 Partajează Postat Aprilie 5, 2011 Asa este,Emil.Perfecta dreptate.Apropos de filtre,cineva pe site scoate la vanzare un bloc FTJ ,cu toruri,la 400 lei (aproape).Oamenii astia stiu cat cer si pe ce cer?Scuze pt offtopic,Silviu...Pai asa cum spunea un asemenea baiat pe alt forum, ''nu este prost cine cere''.... Serios vorbind, si mie mi-ar trebui niste toruri pentru mixere, din cele obisnuite, cu punct alb, dar nu prea stiu de pe unde sa cumpar la un pret rezonabil. Nu vreau sa le folosesc pe post de verigheta sau cercei asa ca nu sunt dispus sa dau cit pentru greutatea lor in aur.Emil, nu stiu la care DDS te referi si nici pe care site indian este. Poate imi dai linkul, te rog.Si pe mine m-a furat ascultatul benzii pe timpul concursului. Culmea este ca folosind ''antena'' mea (folosesc tot cablul CATV) am ascultat in conditii foarte bune. Am stat pe YO3AAJ si am vrut sa vad daca aud ce aude si el si treaba a mers OK, cu exceptia a 2 sau 3 statii. Am folosit BITX-ul in varianta standard, cu VFO-ul lui si s-a comportat destul de bine, zic eu. Fuga a fost nesemnificativa, ceva in jurul a 25 Hz la 15-20 minute. Sa vad cum izbutesc sa conving pe cineva sa imi faca o antena si sa fac un final de 10-15 W sa vad cum se comporta in trafic.Mai vedem ce pot sa fac, cu e-bay cam greu pentru mine. Voi incerca sa imi conving feciorul sa ma instruiasca sau sa imi dea un impuls.Referitor la aparatura industriala, cred ca ai dreptate. Nu am vazut inca tcvr cu clape dedicate DX-urilor. Daca vrei sa faci trafic cinstit, fara prea multe fitze digitale, in home made este un lucru care aduce suficient de multe satisfactii. Daca mai ai si avantajul sa fii tinar, este pacat sa iti risipesti munca pe scule care pur si simplu sunt ''de fitze,,. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Aprilie 5, 2011 Partajează Postat Aprilie 5, 2011 Am inteles ca afero ar avea un magazin prin bucuresti. anul trecut era acolo o doamna draguta si trimitea si prin posta. nu stiu daca si cantitati mici noi cumparam masiv pentru ca folosim la job miezuri cilindrice pentru bobine de soc dar aveau si tot felul de toruri si alte miezuri. nu le mai fabrica ei, sint import china dar se pot folosi ok. dds-ul de pe hamradioindia.org are si un topic dedicat pe undeva pe aici, da-i o cautare. am licitat aseara pentru 100 de mixere tip ade, dar pe la 60 de dolari m-am oprit, nu stiu la cit s-a terminat licitatia dar sigur peste 150 de usd. Link spre comentariu
yo8rqp Postat Aprilie 5, 2011 Partajează Postat Aprilie 5, 2011 http://www.hamradioindia.org/circuits/dds.php Aici gasiti link-ul dorit,legat de DDS.se comporta minunat.Eu am luat de la YO7LUO,2 bucati,in conditii deosebite.Daca mi-as fi batut capul nu faceam asemenea montaje...Maiestrie.Recomand. Link spre comentariu
mosu20 Postat Aprilie 8, 2011 Partajează Postat Aprilie 8, 2011 Am inteles ca afero ar avea un magazin prin bucuresti. anul trecut era acolo o doamna draguta si trimitea si prin posta. nu stiu daca si cantitati mici noi cumparam masiv pentru ca folosim la job miezuri cilindrice pentru bobine de soc dar aveau si tot felul de toruri si alte miezuri. nu le mai fabrica ei, sint import china dar se pot folosi ok. dds-ul de pe hamradioindia.org are si un topic dedicat pe undeva pe aici, da-i o cautare. am licitat aseara pentru 100 de mixere tip ade, dar pe la 60 de dolari m-am oprit, nu stiu la cit s-a terminat licitatia dar sigur peste 150 de usd.am cautat afero dar pe site-ul respectiv gasesc doar un bilant contabil daca pina la urma reusesti sa iei o cantitate mai mare de mixere si mai cedezi din ele ma inscriu si eu sa te scap de grija unora dintre ele nu prea mai pot lucra o perioada, a intors doamna mea casa cu fundul in sus si tot mitraliaza cu ordine... vorba ceea, daca nu ai de lucru, iti fac altii! in conditiile astea, daca mai vreau mincare calda, trebuie sa stau cuminte si daca nu pot ajuta prea mult macar sa nu incurc.Multumesc pentru link Daniel. Am cautat informatii despre YO7LUO dar inafara de adresa nu am gasit altceva. Vad ca nu a lasat niciun mail asa ca va fi mai greu de contactat, probabil. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 8, 2011 Partajează Postat Aprilie 8, 2011 Intrebati-l pe Marele Savant, se cunosc foarte bine, hi ! Link spre comentariu
Marele Savant Postat Aprilie 8, 2011 Partajează Postat Aprilie 8, 2011 Da, chiar Domnia Mea este YO7LUO. In ce priveste mixerele, asa cum am spus la licitatie am renuntat, se dusese deja pretul prea sus si oricum nu aveam ce face cu 100 de bucati. In acest moment sint pe ebay 2 bucati la 8 dolari plus transportul din UK cu Royal Mail. Transportul este mai ieftin decit prin curier intre doua orase din Romania. Si inca odata, BITX-ul modificat se comporta excelent. Zilele astea ii pun un final QRP de 2,5W cu un hibrid de cale inversa dintr-un amplificator de catv care este ultra-mega liniar iar mai departe mai studiez. In ce priveste afero eu vad pe site exact adresa si numere de telefon. Bilantul contabil cred ca e pe alte crengi!Cele bune, Emil Link spre comentariu
mosu20 Postat Aprilie 8, 2011 Partajează Postat Aprilie 8, 2011 In ce priveste afero eu vad pe site exact adresa si numere de telefon. Bilantul contabil cred ca e pe alte crengi!Cele bune, Emil L-am gasit in sfirsit si eu. Ma agatasem de alta creanga Da, Emil, am vazut si eu pe ebay dar asa cum spuneam, procedura ma depaseste. Dupa cite vad, cu multi ani in urma am fost vecini. Eu stateam tot in Brazda, la G2, in spatele complexului vechi. In Craiova am devenit radioamator, pe vremea cind sef de radioclub era nenea Oveza. Scuze pentru offtopic.Ma bucura ca merge asa bine jucaria. Ideea lui BITX nu a fost rea dar, bineinteles, fiind construit cu tranzistori de AF, nu poate face nimic extraordinar. Nu stiu daca prin modificari a devenit altceva decit ceeace il definea dar cred ca este inca una din cele mai accesibile constructii. La varianta 3 sunt probleme datorita necesitatii unor reglaje destul de pretentioase, daca vrei sa iasa ceva din el fara sa faci modificari de esenta. Ramane totusi o scula utilizabila daca nu ai pretentii prea mari. Ok, referitor la altele te contactez prin mesaj personal. Bafta si spor la treaba.73'sIon Link spre comentariu
Marele Savant Postat Aprilie 9, 2011 Partajează Postat Aprilie 9, 2011 Ma bucur ca am fost vecini, poate n-am cunoscut pe undeva...eventual la Casa Pionierilor unde frecventam toate cercurile de profil, mai putin la Dl. Gheorghisan cu care am avut oarece dispute ( a intors odata capul brusc si a vazut ca ma strimbam in spatele dumnealui). Ce chestii mai tin minte si eu! L-am cunoscut si eu pe dl. Niky Ovezea, dar in vremea aceea nu am avut decit autorizatie de receptor. Vad ca sinteti in Curtea de Arges acuma, am avut in armata un coleg de pe acolo, lucra la IPEE si ne aducea RPM-uri cu portbagajul de mai am si acuma din ele. Vasile Surdu il chema, acum citiva ani am inteles ca avea o brutarie prin oras. Am cam deviat de la subiect, dar la cit interes prezinta sper ca nu am deranjat prea tare. Si ca fiu un topic, cind va apucati de bitx multiband dati un semn si vad cum fac sa va trimit 2 mixere smd.Cele bune, Emil Link spre comentariu
mosu20 Postat Aprilie 11, 2011 Partajează Postat Aprilie 11, 2011 Si ca fiu un topic, cind va apucati de bitx multiband dati un semn si vad cum fac sa va trimit 2 mixere smd.Cele bune, EmilOK, multumesc. In mod sigur ma apuc si de el. Am un filtru rusesc, din cel cu multe picioare, ca un miriapod si care se poate, prin comutarea pinilor, sa fie folosit si pentru cw, si ii voi da o intrebuintare. A fost planificat pentru altceva dar daca am avut probleme a ramas printr-o cutie. Voi incerca sa vad daca radiomanyo vrea sa imi faca cablajele. Daca nu, va trebui sa le iau la mana dar, oricum ar fi, tot il fac. Trebuie sa vad ce mai imi lipseste si sa incep sa fac sapaturi dar, oricum, marea majoritate a componentelor sunt prin cutii. Ai dreptate, Surdu, dupa ce a fost disponibilizat a incercat marea cu degetul dar de cind nu am mai iesit din casa nu prea mai stiu cum stau lucrurile prin urbe. Pacat ca piesele au ajuns pe butuci. Incepusera sa faca si SMD-uri dar se pare ca a fost mai rentabil sa o puna pe chituci. Si eu am dat componente destule. Facusem un radioclub al fabricii, YO7KVN, care a functionat citiva ani. Scoteam componente pentru radioclub si toti membrii isi luau ce le trebuia. S-a construit masiv atunci. Pacat ca s-a ales praful. Cind a disparut fabrica a disparut si radioclubul. In BITX-ul facut am folosit RPM-uri facute de fosta fabrica si s-a simtit imediat. Faceau rezistente pelicula metalica strat subtire cu zgomot foarte mic si stabilitate in timp. Excelente. Bat la fund si MLT-urile si alte chestii strainesti. La fel, condensatorii multistrat erau grozavi. Foarte stabili in timp si cu variatie mica cu temperatura. Au fost...Am plecat la un momentdat si cu ideea sa il fac dubla conversie dar deocamdata am renuntat la intentie. Am facut un AFI cu EMF-500 si cind am atasat un AAF si am masurat, la intrare aveam 3 microvolti. De curiozitate am cuplat un mixer impreuna cu un vfo si am intrat direct pe el cu antena si vad ca a iesit un receptor destul de bun in 80m. Tot nu aveam cu ce sa verific BITX-ul...Cam asta, deocamdata. Spor la treaba si mai vorbim din cele off topic prin mp. Sa se termine cu curateniile pe aici si voi avea mai bult timp.Toate cele bune! Link spre comentariu
yo9hnf Postat August 23, 2011 Partajează Postat August 23, 2011 Vand o placa de BITX neterminata dar in mare parte plantata -50lei (10lei in plus pentru toruri; am si cablajul de la amplificatorul TX): http://colectietuburi.ro/dan/100MSDCF/DSC00083.JPG http://colectietuburi.ro/dan/100MSDCF/DSC00084.JPG Alte montaje radio : http://elforum.info/viewtopic.php?f=59&t=92174 Link spre comentariu
Lantean Postat Octombrie 1, 2012 Partajează Postat Octombrie 1, 2012 Are cineva documentatia completa la BITX Multiband ? Ma intereseaza schema corecta cu PCB-urile,layout piese, si eventual sfaturi de la cineva care l-a realizat. Precizez ca este primul tranceiver care il realizez, si doresc sa il folosesc ca si tranceiver principal pt HF ( astea-s posibilitatile deocamdata). Pentru reglaj dispun de multimetru, osciloscop 2x20Mhz si in curand un frecventmetru si LC metru. Sunt deschis la orice sugestii de la cineva cu experienta. Precizez ca nu doresc sa fac neaparat BITX daca este vre-o schema bine documentata multiband,ieftina,simpla si buna la aceleasi performanta (Hi!) sunt dispus sa o realizez.Multumesc! Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 1, 2012 Partajează Postat Octombrie 1, 2012 Buna seara Chiar in acest moment Domnia Mea asculta concursul din 80m intr-un bitx-multiband in conditii excelente. Dati-mi va rog o adresa de mai sa va trimit o arhiva cu toate cele necesare pentru constructie, chiar merita si nu o pot posta aici deoarece vad ca nu se accepta fisiere mai mari de un mega. Ca o observatie, folosesc totusi un filtru SSB de tip XF9 de calitate militara, si un DDS care face si restul comenzilor dupa arhicunoscuta schema indiana. Nu sint greseli pe cablaj, trebuie sa mearga din prima daca nu faci greseli. Succes, Emil Link spre comentariu
Lantean Postat Octombrie 1, 2012 Partajează Postat Octombrie 1, 2012 Am trimis pm. Multumesc! Voi incerca sa caut si eu un filtru industrial... pentru inceput il voi pune pe cel cu 4 cristale de 10Mhz. DDS va avea sigur , Pentru cat costa constructia unui DDS e pacat sa nu fie facut. As vrea sa intreb cu ce se pot inlocui mixerele ADE-1 ?Vad ca sunt destul de greu de gasit iar comanda minima in UK e de minim 20buc. :( . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum