Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BITX20

Yo4You

Postări Recomandate

Am pus in BITX-ul meu filtru XF9.Calitatea aparatului a crescut considerabil,atat prin selectivitate,cat si calitatea sunetului.Am sa-l las in doua benzi folosindu-ma de o singura frecventa pt VFO(5-5,5 Mhz).Ce-i drept pt alte benzi nici nu detin antene,asa ca...o banda pt local si alta pt "hunting"!73s!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 709
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mosu20

113

• Yo4You

60

• Marele Savant

48

• yo6pir

46

Top autori în acest subiect

Imagini postate

O intrebare:de regula,cei care ati construit BITX,ati cuplat acel condensator de 1 microfarad intre pinii 1 si 8 din LM386?Se observa o schimbare majora,dar,creste si zgomotul semnificativ.L-ati folosit sau nu?

Link spre comentariu

Eu l-am folosit pentru ca mareste si amplificarea globala a etajului final. E adevarat ca zgomotul creste dar se poate compensa cu un etaj de AGC care-ti regleaza amplificarea etajului de ARF de la intrare si astfel scapi si de zgomotele nedorite. Vezi ca YO4YOU, a postat o schema foarte eficienta de reglaj AGC pentru BITX. Merita incercata ca imbunatateste foarte mult dinamica la receptie avand reglaj concomitent pe calea de audio si RF. Ceea ce am facut eu este doar pe calea de audio si merge OK, dar Feri a abtinut rezultate mai bune cu noua schema.

Link spre comentariu
Vizitator silviu tcaciuc

Buna ziua.M-am apucat sa fac acest transceiver.Am realizat partea de audio,mixerul echilibrat,primul si al doilea amplificator de FI pe 10mhz.Totul este facut pana in mixerul de emisie-receptie unde vine injectat semnalul de la VFO,si pe emisie si receptie.Pe receptie cupland o antena in primul amplificator de FI ,cel dinaintea filtrului pot receptiona semnalul de 10mhz,cu un raport semnal-zgomot f bun.Pe emisie am dubii ca totul ar fi OK.Am un receptor de control(un aparat rusesc comercial cu unde scurte,caruia i-am adaugat un BFO),si,trecand pe emisie ,nu se simte nici o diferenta atunci cand incerc sa suprimez purtatorul.Semnal este,cu toate ca mi se pare cam mic,il aud in aparat dar am temeri ca etajele pe emisie nu merg cum trebuie.Cred ca in antena ajunge de fapt semnal direct din oscilatorul de purtatoare si aparatul receptioneaza semnalul acestuia nu ceea ce scot amplificatoarele urmatoare de FI.Sa folosesc o sonda de rf?Am incercat una simpla(cu 2 diode)dar acul instrumentului nici nu se misca.As regla toate etajele ca lumea inainte sa trec la VFO si mixerul comun.Dati-mi un sfat.Cu multumiri.

Link spre comentariu

Silviu, in primul rand trebuie sa verifici functionarea etajelor de emisie in curent continuu. Adica sa treci aparatul pe emisie si sa masori tensiunile de polarizare a tranzistoarelor de pe calea de emisie. Vezi manualul de montare si pasii de test explicati amanuntit aici: http://golddredgervideo.com/kc0wox/bitx ... rsion3.htm.

Apoi daca toate tensiunile sunt OK, faci o sonda de test de RF cu o singura dioda cu germaniu, si nu cu doua, si te folosesti de DVM-ul pe care-l ai la dispozitie. Apoi testezi tensiunea de RF la iesirea tranzistorului Q14 in emisie. Acolo trebuie sa ai o tensiune de RF cat mai mica cu putinta, tensiune reglata din rezistorul semireglabil de 100 ohmi si din capacitorul trimer de 22pF din mixer. Astea doua elemente de reglaj merg in tandem pana obtii un minim absolut pe iesire (cca. 1-2 mV). Daca ai obtinut un minim la iesire, cuplezi microfonul si sufli in el (sa nu faci si in trafic asa, ca nu e frumos, HI!). La iesirea lui Q14 trebuie sa ai varfuri de tensiune de RF de maxim 1,5Vpp, masurate cu sonda de RF cu o dioda. Cam asa decurge, in mare, punerea la punct a lantului de emisie. Toate bune si spor la construit! Sa faci treaba buna!

Ovidiu.

Link spre comentariu

Recomand utizarea unui alt oscilator de purtatoare.Pt o mai buna atenuare a purtatorului se poate folosi osc de purtatoare din transceiverul lui YO5AT din '87,adaptat binenteles la frecventa uzuala a BITX-ului(eu am folosit 9MHZ).Diferentele sunt f mari.Folosind osc original din schema,nu reuseam nicicum sa atenuez purtatorul,schimband etajul totul s-a rezolvat.

Link spre comentariu
Vizitator silviu tcaciuc

Buna ziua.Am reusit sa obtin o receptie f buna atunci cand am realizat transceiverul pe o placa de test.Din pacate atunci cand l-am pus pe cablaj imprimat am avut neplacuta surpriza sa constat ca oscilatorul genereaza o gramada de armonici suparatoare si pe langa semnalul util apar si o gramada de statii de radiodifuziune.Nu-mi explic de ce.Oscilatorul este cel original din schema.Nici sensibilitatea nu mai este aceeasi.Ce sa fac?

Link spre comentariu

Buna ziua.Am reusit sa obtin o receptie f buna atunci cand am realizat transceiverul pe o placa de test.Din pacate atunci cand l-am pus pe cablaj imprimat am avut neplacuta surpriza sa constat ca oscilatorul genereaza o gramada de armonici suparatoare si pe langa semnalul util apar si o gramada de statii de radiodifuziune.Nu-mi explic de ce.Oscilatorul este cel original din schema.Nici sensibilitatea nu mai este aceeasi.Ce sa fac?

Silviu,

Datorita faptului ca mixerul produce la iesire un semnal complex, al carui spectru oricum arata ingrozitor, forma semnalului oscilatorului conteaza mai putin. Mixerul cu diode in inel, ca cel din BitX (si care oricum, il consider superior unuia activ), poti sa-l ataci teoretic si cu semnal dreptunghiular, hi. Tot "mizeria" aia o sa iasa. Exista oameni care se chinuiesc cu stoicism sa construiasca VFO-uri la care sa atarne pe iesire tot soiul de filtre, in dorinta de a curata spectrul de iesire cat mai bine si de a-i oferi o forma cat mai sinusoidala. Eforturile astea sunt inutile in cazul in care oscilatorul ataca mai ales un astfel de mixer. De asemenea, orice oscilator va genera armonici.

In cazul tau, nu stiu cum ai stabilit ca genereaza gramada aceea de armonici suparatoare. E de asteptat sa aiba oricum armonici si care pot fi suparatoare doar in anumite conditii. Te rog sa precizezi cum ai tras aceasta concluzie. Ai vizualizat cu osciloscopul ? Cum ai masurat? Ce fel de sonda ai folosit? etc.

Verifica:

- starea diodelor din mixer; masoara-le separat, nu in inel.

- conexiunile torurilor, vezi sa nu ai dezlipit vreunul dintre capetele infasurarilor, lipituri reci, etc.;

- fazarea torurilor din mixer. E foarte importanta! Presupun ca ai scos torurile din prototip si le-ai transferat

pe placa "de productie". E posibil sa nu le fi conectat (fazat) corect. In aceasta situatie, e jale... hi.

- punctele statice de functionare ale amplificatorului de radiofrecventa;

- functionarea amplificatorului de FI (injecteaza semnal in el si vezi daca raspunde OK); daca nu ai generator de semnal, incearca inductiv, apropiind iesirea oricarui oscilator care acopera si frecventa FI-ului tau, de intrarea acestuia.

- punctele statice de functionare ale tranzistoarelor din VFO.

Pe de alta parte, faptul ca se aud o "gramada de statii de radiodifuziune" poate sa provina, printre alte cauze, si de la nivelul prea slab al VFO-ului. Era foarte bine daca pe prototipul construit, ai fi realizat o fisa cu tensiunile masurate ale punctelor statice de functionare, precum si a nivelurilor diverse de semnal, foarte important fiind cel al VFO-ului.

Pentru a nu repeta descrierea, vezi postul din topicul de A412, referitor la nivelele de semnal ale VFO-ului pentru deschiderea corecta a unui mixer cu diode.

Mixerului cu diode trebuie sa-i dai semnal pentru a se deschide corect, fie dintr-o intrare, fie din cealalta. In mod evident, semnalul VFO-ului poate fi amplificat mult mai comod decat cel de la intrare. Ideea e ca diodele sa se deschida corect, altfel vei avea intermodulatie cat cuprinde, insotita de lipsa de sensibilitate mai ales in cazul semnalelor de nivel mic, cum sunt cele produse de statiile de radioamatori.

Masoara tensiunea de iesire Vvv a VFO-ului in sarcina (cuplat pe mixer) si in gol. Revino cu datele concrete, daca dupa asta deja nu ai rezolvat problema, si ne mai gandim!

Acum sunt la serviciu si alte idei nu-mi mai vin. Daca mai imi trazneste ceva prin minte, voi reveni cu o postare. Verifica cele mentionate si mai discutam. Un osciloscop ar fi de mare ajutor in cazul tau !

Cu stima,

Nea Bobina

Link spre comentariu
Vizitator silviu tcaciuc

Multumesc,nea bobina pt sfaturi.Problema e ca aparatul merge superb in 80m,fazarea este buna,receptia in aceasta banda este f buna.Cum urc in frecventa atunci se intampla fenomenele amintite.Oscilatorul este cel original din schema.

Link spre comentariu

Multumesc,nea bobina pt sfaturi.Problema e ca aparatul merge superb in 80m,fazarea este buna,receptia in aceasta banda este f buna.Cum urc in frecventa atunci se intampla fenomenele amintite.Oscilatorul este cel original din schema.

OK. Daca ai cu ce sa masori (osciloscop sau sonda RF) tensiunea de iesire a VFO-ului (in sarcina, respectiv conectat la mixer), te rog sa masori atat pentru 80m, cat si pentru alte benzi, daca sunt instalate. Fixeaza oscilatorul pe mijlocul benzilor si posteaza apoi rezultatele. Cu stima,Nea Bobina
Link spre comentariu

Va salut!Va supun atentiei o idee care ma macina demult.Ce-ar fi daca in locul filtrului pe 10mhz am cupla un EMF500,am calibra osc de purtatoare pe 500 khz cu cristal pe 500,in locul vfo-ului am pune un oscilator pe 8,5 sau 9,5,pt lsb si usb,deci prima frecventa intermediara sa fie de 9mhz.Ar rezulta un etaj complet emisie-receptie,ssb,pe 9mhz si 500 khz FI.Modulul primei schimbari de frecventa ar fi separat.Pe mine m-ar interesa,in aceasta ipoteza constructiva,ce modificari ar trebui adusa bobinei din modulatorul echilibrat,sa fie utilizat tot un tor sau trebuie folosit miez pt 455 khz?Ce piedici ar mai putea intampina o asemenea idee constructiva?Teoretic,ar trebui sa mearga...

Link spre comentariu

Va salut!Va supun atentiei o idee care ma macina demult.Ce-ar fi daca in locul filtrului pe 10mhz am cupla un EMF500,am calibra osc de purtatoare pe 500 khz cu cristal pe 500,in locul vfo-ului am pune un oscilator pe 8,5 sau 9,5,pt lsb si usb,deci prima frecventa intermediara sa fie de 9mhz.Ar rezulta un etaj complet emisie-receptie,ssb,pe 9mhz si 500 khz FI.Modulul primei schimbari de frecventa ar fi separat.Pe mine m-ar interesa,in aceasta ipoteza constructiva,ce modificari ar trebui adusa bobinei din modulatorul echilibrat,sa fie utilizat tot un tor sau trebuie folosit miez pt 455 khz?Ce piedici ar mai putea intampina o asemenea idee constructiva?Teoretic,ar trebui sa mearga...

Poate n-am inteles eu bine... dar se pare ca vrei sa faci o superheterodina cu dubla schimbare de frecventa. Si n-ai decat 2 optiuni: cu VFO in prima parte (la FI de 9MHz) si apoi a 2-a schimbare fixa, sau cu schimbare fixa in prima parte si apoi medie frecventa variabila. Filtrul EMF500 te-ar ajuta numai in a 2-a schimbare si ca formator de semnal SSB, dar nu s-ar preta pentru prima schimbare, ptr. ca te-ai lovi oricum de problema frecventei imagine (prea apropiate). Cuarturi de 500KHz nu prea am vazut. Poate sa construiesti ceva prin divizare, caz in care si pasii de acord vor fi mai finuti dupa. Sincer, n-am incercat niciodata sa construiesc dubla schimbare de frecventa, dar i-am vazut pe altii. Unii au reusit, altii nu. Oricum, e o intreprindere dificila. Am inteles ca ai realizat deja un BITX pana acum. Esti nemultumit de el? Eu unul, m-as stradui sa-l reproduc intocmai, si dupa ce m-as acomoda cu modul de executie, de functionare si reglaj, as incerca sa-l imbunatatesc sau sa trec la o etapa superioara. Mixer pe 500KHz da, poti face si cu oale de ferita de la bobinele FI de 455KHz. Doar ca nu le vei putea utiliza pe cele gata bobinate recuperate din receptoarele aferente. Va trebui sa le inlaturi bobinajul vechi si sa realizezi unul nou. Aici vei avea ceva de lucru, ca sa determini numarul de spire necesar...Cu stima,Nea Bobina
Link spre comentariu

Multumesc,Nea Bobina.Eu nici macar nu m-am gandit sa folosesc EMF500 in prima schimbare,neajunsul frecventei imagine il cunosc si eu.Dubla schimbare am mai facut cate ceva,in genere dupa ideile lui YO3DAC si YO3BAL din cartea publicata in '90.Primul meu QSO(cu YO3YX a fost)a fost facut cu dubla schimbare ,cu 5w(!) putere de iesire, pe un longwire de 81m.Revenind,cand spun cristal pe 500khz,eu ma refer ,defapt,la acele rezonatoare care se gasesc si prin telecomenzi.Oricum,ce am prezentat adineauri era o idee de proiect,nu neaparat sa o si pun in practica.Intradevar,am pe masa un BITX functional de care sunt f multumit.Cu stima.

Link spre comentariu

Multumesc,Nea Bobina.Eu nici macar nu m-am gandit sa folosesc EMF500 in prima schimbare,neajunsul frecventei imagine il cunosc si eu.Dubla schimbare am mai facut cate ceva,in genere dupa ideile lui YO3DAC si YO3BAL din cartea publicata in '90.Primul meu QSO(cu YO3YX a fost)a fost facut cu dubla schimbare ,cu 5w(!) putere de iesire, pe un longwire de 81m.Revenind,cand spun cristal pe 500khz,eu ma refer ,defapt,la acele rezonatoare care se gasesc si prin telecomenzi.Oricum,ce am prezentat adineauri era o idee de proiect,nu neaparat sa o si pun in practica.Intradevar,am pe masa un BITX functional de care sunt f multumit.Cu stima.

Felicitari pentru dubla schimbare! Eu inca n-am abordat tematica, hi.Acum (cred ca) am inteles ce vroiai, o dubla schimbare din care prima pe 9MHz si a doua pe 500KHz, iar ptr. EMF500 sa folosesti cuart de telecomanda pe 500KHz. Hi. Exista printr-un almanah Tehnium, un transceiver "Tehnium" care cred ca foloseste un principiu asemanator. Nu pot comenta nimic in plus, intrucat n-am experienta cu dubla schimbare. Cred ca alti colegi mai harsiti in meserie ar putea sa-ti dea ceva idei constructive; de exemplu, intreaba-i pe , sau pe (cei care mi-au venit cel mai repede in minte, dar nu sunt singurii ! ).Cu stima,Nea Bobina
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări