Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BITX20

Yo4You

Postări Recomandate

Citat

O a treia solutie, ar fi utilizarea conjugata a unui osciloscop (preferabil dublu-spot) cu un generator de functii care sa permita si o iesire de tip SYNC sau TRIGGER OUT, avand ca scop final functionarea ca vobuloscop. Personal am facut acest lucru cu un generator de functii cu DDS, permitandu-mi vizualizarea comoda a caracteristicii multor tipuri de filtre, mai ales in cazul celor cu cristale de cuart, care au o banda extrem de ingusta.

nea_bobina, puteti descrie sistemul utilizat mai sus? Eu sunt extrem de interesat de el.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 709
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mosu20

113

• Yo4You

60

• Marele Savant

48

• yo6pir

46

Top autori în acest subiect

Imagini postate

simnakovi a spus:
@ Nea Bobina,

Vad ca esti foarte destept in a da explicatii stiintifice si documentate la toti de pe aici de pe forum, in felul cum trebuiesc realizate bobinele, FTB-ul s.a.m.d. Mai mult de atata la fiecare raspuns scrii cate o pagina intreaga, de ma plictisesc sa citesc pana ajung la sfarsit.

Ovidiu, iti inteleg reactia; nu esti primul caruia ii sare mustarul atunci cand altcineva vine cu niste argumente demonstrate. Latura stiintifica a explicatiilor este prea putin evidenta, intrucat "stiinta" respectiva se rezuma, dupa cum am spus, la teoriile fizicii curentului alternativ predate la nivelul clasei a X-a. Nu e vina mea ca tu te plictisesti citind pana la final argumentarile mele. Poate e de vina varsta. Fara nici o gluma, am remarcat si eu ca odata cu trecerea timpului, nu mai pot inghiti la fel de mult ca in urma cu 15-20 ani. Alti colegi de forum vad ca n-au mai facut atat de mult caz, iar dupa cum ai observat, am incercat de la bun inceput sa-ti atrag atentia ca nu intentionam sa polemizez inutil cu tine, ci doar sa evidentiez ca folosind L=3uH si C=316pF, nu poti obtine o rezonanta la 3.65MHz. Lucrurile acestea nu pot fi argumentate prin cateva cuvinte. Daca cineva ar fi pus alte intrebari referitoare la afirmatiile pe care le-am facut, ar fi trebuit sa mai scriu in plus. In concluzie, am preferat sa includ si argumentarea teoretica.

Scuzele mele daca n-am fost inteles cum trebuie! N-am intentionat sa jignesc pe nimeni.

simnakovi a spus:
Daca esti asa de dotat si cunosti atatea in domeniu, arata-ne si noua ce ai facut cu mana ta si apoi mai vorbim.

E foarte clar ca ti s-a pus o pata inutila. In ceea ce ma priveste, n-am vrut decat sa-mi sustin afirmatiile cu probe valide, nu sa ma dau rotund in fata altora. Sunt convins ca majoritatea au inteles de fapt, acest lucru. Referitor la dotare si la solicitarea ta de a "va" arata ce am construit, o sa incerc si lucrul asta, dar 1) nu stiu daca in conditiile in care sunt intampinat cu atat de multa violenta si frustrare, ar merita sa-mi bat capul si 2) deja am prezentat 2 tcvr A412 intr-o fotografie anterioara. Sincer, dupa cum ai reactionat, ma gandesc serios ca daca as mai veni cu cateva fotografii, s-ar putea sa escaladezi in mod eronat situatia creata si sa continui o raca ce nu-si are sensul. Afirm in mod sincer, ca pe vremea cand am construit cele doua tcvr-uri (aproximativ 15 ani), dispuneam doar de un osciloscop rusesc CE-119, de un AVO digital primitiv si de o sonda RF autoconstruita. Generatorul RF a fost un oscilator Clapp la care am adaugat un etaj de iesire cu transformator de banda larga pe tor, urmat de un sistem de ALC pentru mentinerea unui nivel constant in benzile de lucru. Ah, da, imi amintesc si ca am mai mesterit si un atenuator de -20dB incapsulat frumos intr-o cutie de aluminiu subtire. Cred ca mai exista si acum undeva, pastrat la capitolul "amintiri frumoase", in casa parinteasca.

simnakovi a spus:
Pun pariu ca, daca esti radioamator, ai pe masa o scula industriala gen FT.. ICOM, etc si transceiverele alea din poza le tii doar de muzeu si ti-ar fi rusine sa le scoti azi in trafic daca ar mai fi viabile.

Ovidiu, regret ca esti atat de suparat in urma interventiilor mele. Pentru mine, polemica reprezinta ceva constructiv, in discutii bazate pe afirmatii care se pot demonstra practic. Pentru tine, vad ca reprezinta modalitatea barbara de a incerca sa repezi o persoana necunoscuta, pe care o suspectezi de tot soiul de vicii.

Sunt radioamator din 1985 si daca ai paria pe bune, ai pierde cu siguranta. Referitor la scule industriale, marturisesc in fata tuturor ca am suferit multa vreme de dorinta de a avea asa ceva, mai ales ca tatal meu, tot radioamator (din '57), a beneficiat de astfel de echipamente doar in zona serviciului. Abia tarziu am reusit sa-mi satisfac dorinta, muncind ca un apucat si economisind fiecare banut. Am avut norocul de a gasi o firma care a avut nevoie de echipamente de transmisii de date (prin 94-95) si careia am reusit sa-i vand 15 modeme construite home-made, care functionau in AX25 pe o frecventa inchiriata de firma respectiva. Din banii aia, mi-am cumparat cativa ani mai tarziu, primul tcvr industrial, un TS-120, urmat la scurt timp de TS-450S/AT. In 2005 am hotarat ca trebuie sa-mi cumpar o masina si am vandut tot ce-am avut ca scule radio, inclusiv antenele construite, echipamente de masura si control, etc., ramanand doar cu cele doua tcvr A412.

Cu toata sinceritatea, din analiza logurilor tinute la dospit, mai mult de 70% din traficul DX confirmat, l-am realizat cu cele 2 A412 si cu un etaj final de 100W cu GU50. E foarte adevarat ca restul de 30% a fost reprezentat de raritati, pe care le-am vanat cu ajutorul lui 450S/AT. In ciuda faptului ca e o scula industriala, TS120 m-a dezamagit in comparatie cu A412, mai putin stabilitatea si evident, design-ul. 450S/AT a fost in schimb o scula foarte buna, raportat la pretul sau si la peripetiile prin care am trecut ca sa-l pot aduce in tara, fentand vama.

Cele 2 A412 reprezinta o munca sustinuta, nopti pierdute si multe foi de caiet studentesc umplute de calcule, alaturi de explicatiile oferite de un foarte bun profesor si prieten, cu care am pastrat o amicitie solida peste timp si ... peste ocean. Le folosesc si in prezent din cand in cand, dar mai mult pentru autocontrol, intrucat pasiunea mea sunt tuburile electronice, si ca atare, marea majoritate a montajelor experimentale in domeniul comunicatiilor pe unde scurte, sunt realizate tot cu tuburi. Nu am de gand sa le vand, ci le voi pastra ca o amintire extrem de placuta si o incununare a eforturilor pe care le-am depus pentru a avea pe masa mea, ceva competitiv cu o scula industriala mai veche!

simnakovi a spus:
Da Flor, e OK ce zici tu despre cunostintele super documentate ale omului in domeniul electronicii aplicate

Cativa oameni de pe forum, profesionisti reali in domeniu, ma cunosc. In ceea ce ma priveste, sunt departe de a fi un profesionist intr-ale electronicii. Nici macar nu am facut facultatea de electronica, studiile mele sunt in partea de IT si slujba, evident, tot in domeniul respectiv. Nu inteleg de ce trebuie sa consideri ca explicarea formulei lui Thompson (p.232 din manualul de Fizica cl.a X-a, de N. Gherbanovschi, D. Borsan si A. Costescu, Editura Didactica si Pedagogica 1985) ar face parte din categoria "cunostiinte super-documentate" ! Nici macar reglajul FTB-urilor nu face parte din aceasta categorie, desi recunosc ca metoda am invatat-o de la un profesionist, alaturi de tot noianul insotitor de justificari matematice. Se foloseste o matematica simpla, accesibila oricui doreste, intrucat nu se abordeaza calcul diferential si integral si nici macar algebra superioara. Sunt doar operatii de baza, pe care orice radioamator le poate sustine la un examen.

E foarte adevarat ca in afara de faptul ca sunt utile si se pupa cu partea practica aproape la milimetru, mie mi-a placut intotdeauna sa *inteleg* ce se intampla intr-un circuit, ca sa-l pot face sa danseze dupa cum ii cant...

simnakovi a spus:
Dar ce ma supara pe mine este faptul ca intrii de 2 zile in acest forum ai 2 postari in total si alea de 2 km ! ca sa-ti etalezi cunostintele de mare maestru al sportului radioamatoricesc.

Asta e alta poveste, daca esti doar tu suparat. Sau 2-3. Atunci cand majoritatea iti sare-n cap, se schimba socoteala, dar cu o floare nu se face primavara! Iar informatiile tale in ceea ce ma priveste sunt eronate. Detin cat. I-a, nu maestru al sportului. Nici nu cred ca voi accede vreodata la titlul respectiv. Nu sunt atat de orgolios si nici mort dupa diplome!

simnakovi a spus:
dar nu m-am dat mare ca uite ce destept sunt, din prima zi!

Pai, cred ca ai afirmat corect. Ai asteptat sa devii, pe zi ce trece, mai experimentat. Ai avut un motiv intemeiat sa-i asculti pe altii. Afirmatiile mele nu aveau nevoie, pur si simplu, de un astfel de gir! Si e doar interpretarea ta, chestiunea cu "ce destept sunt", nu si altora, nici macar a subsemnatului. Aici e cu sec...

simnakovi a spus:
Pe deasupra omul asta asa de elevat are domiciliul in citez: "MAHALA", ceea ce denota faptul ca nici macar nu-si spune adevarata identitate ci dinpotriva are intentia vadita de a face mistocareli de cei de pe forum.

Ovidiu, am motive intemeiate pentru a-mi proteja adevarata mea identitate, si in nici un caz nu intentionez sa iau pe nimeni la misto, intrucat ma ghidez permanent, in viata de zi cu zi, dupa principiul "ce tie nu-ti place, altuia nu-i face". Totusi pot sa-ti spun ca domiciliez in Bucuresti, oras pe care il consider o mahala groaznica. Din acest motiv am selectat la setari "MAHALA". Initial, ma gandisem sa pun "Bucale" :))

simnakovi a spus:
Mai cunoastem noi un specimen asemanator aici pe forum, pe care inteligenta il impinge afara din casa, si nu trebuie sa-i dau numele. Mie nu-mi inspira incredere si nici nu ma intereseaza daca stie sau nu electronica, asa ca parol!

Iata o incheiere demna de "O noapte furtunoasa... " . Hi.

Ovidiu, sper sa fi inteles argumentarile mele si pozitia pe care mi-am exprimat-o. La fel si moderatorul (pe care il stimez, si cu care ma cunosc personal, desi in momentul asta nu are idee cine se ascunde sub pseudonimul "Nea Bobina", hi) si probabil, multi alti colegi de aici. Inca odata, imi cer scuze daca te-ai simtit atacat, asigurandu-te ca nu asta am intentionat. De asemenea, pentru postarile viitoare, asigur pe oricine ca nu intentionez nici sa fac misto, nici sa iau in ras realizarile altora, chiar daca s-ar intampla sa punctez unele afirmatii in maniera pe care am folosit-o si fata de tine !

Cu stima,

Nea Bobina

Link spre comentariu
  nanopico a spus:
  Citat

O a treia solutie, ar fi utilizarea conjugata a unui osciloscop (preferabil dublu-spot) cu un generator de functii care sa permita si o iesire de tip SYNC sau TRIGGER OUT, avand ca scop final functionarea ca vobuloscop.

nea_bobina, puteti descrie sistemul utilizat mai sus? Eu sunt extrem de interesat de el.
Buna ziua Nanopico, desigur! Sunt inca la slujba, dar in cateva minutele o sa fac QSY si ma duc spre casa. Voi incerca sa revin cu o prezentare a sistemului, eventual cu cateva fotografii, ca sa fie mai simplu de inteles. Nu e complicat, dar sculele sunt necesare. Generatorul l-am imprumutat de la facultate, nu-mi apartine. Cu stima,Nea Bobina
Link spre comentariu
  nea_bobina a spus:

La fel si moderatorul (pe care il stimez, si cu care ma cunosc personal, desi in momentul asta nu are idee cine se ascunde sub pseudonimul "Nea Bobina", hi) ......

Chiar n-am idee, recunosc. Tocmai incerc sa-mi rememorez viata (macar ultimii 20 de ani) dar... degeaba.
Link spre comentariu
  nea_bobina a spus:

Buna ziua Nanopico, desigur! Sunt inca la slujba, dar in cateva minutele o sa fac QSY si ma duc spre casa. Voi incerca sa revin cu o prezentare a sistemului, eventual cu cateva fotografii, ca sa fie mai simplu de inteles. Nu e complicat, dar sculele sunt necesare. Generatorul l-am imprumutat de la facultate, nu-mi apartine.

Cu stima,

Nea Bobina

Scuze de "OF TOPIC" pentru ceilalti forumisti, dar poate deschizi si tu un alt subiect, Nea Bobina stimabile, ca vad, ca prins in valul disertatiei, pe diferite teme stiintifice, si incantat de kilometrii de text pe care poti sa-i scrii cu usurinta, ai deviat amarnic de la subiect. Reamintesc subiectul acestui topic: Transceiverul BITX20
Link spre comentariu

Salutari tuturor! Pe la mine pe la tara se obisnuieste ca atunci cind cineva iti da sfaturi folositoare sa-i multumesti nu sa-i dai cu flit, poate pe la oras o fi altfel! Electronica este stiinta si nu se face dupa ureche sau din pila si ciocan. Tin minte ca prin 1992-94 cind lucram inca la stat, ne-a venit un nou coleg, omul cel mai bine pregatit pe care l-am cunoscut vre-odata si cu un talent pedagogic deosebit ( Salutari Sorin, daca citestii cumva acest forum!!) . Desi pe usa laboratorului in care lucram scria " Electronica industriala " nu " Atelier mecanic " eram constienti ca tipul este cu citeva clase deasupara noastra si tot timpul il asaltam cu intrebari. Aci apare bomboana, dupa 2-3-5 intrebari la care raspundea, spunea: " Gata, de aici incolo, banii jos! ". Faceam cheta si pentru echivalentul a 10 marci, ne raspundea timp de o ora la intrebari!!! Am fost si in situatia in care am dat 5 marci numai pentru a-mi spune in ce numar din tehnium era o anumita schema. Va asigur ca este un fapt absolut real, nu legenda sau auzit la mina a 5-a. Vream sa spun ca e mare diferenta intre a plati pentru o informatie si a blama pe cel care o ofera gratis, chiar daca poate acea informatie nu a fost foarte fericit imbracata in cuvinte. Referitor la faptul ca multe aplicatii merg relativ OK reglate si dupa ureche, ramine de gindit la felul cum ar fi functionat daca ar fi fost reglate corespunzator! Poate ca cu mult mai bine si ar fi meritat munca suplimentara! In fine...promit ca nu voi raspunde la nici-o polemica in continuare si va urez noi succesuri in continuare! Regards, Je

Link spre comentariu
  nanopico a spus:
  Citat

O a treia solutie, ar fi utilizarea conjugata a unui osciloscop (preferabil dublu-spot) cu un generator de functii care sa permita si o iesire de tip SYNC sau TRIGGER OUT, avand ca scop final functionarea ca vobuloscop. Personal am facut acest lucru cu un generator de functii cu DDS, permitandu-mi vizualizarea comoda a caracteristicii multor tipuri de filtre, mai ales in cazul celor cu cristale de cuart, care au o banda extrem de ingusta.

Salutare Nanopico,

Am deschis un nou thread pentru acest lucru, gandidu-ma ca ar fi util si pentru altii (altfel, trimiteam PM). Link-ul e aici:

http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=29&t=61505

Cu stima,

Nea Bobina

Link spre comentariu

De astazi BITX-ul meu are AGC pe IF face fata la semnale puternice, functioneaza ireprosabil.Toti care ati construit acel montaj de AGC derivat pe audio, el face fata la semnale mentine audio constant insa la semnale puternice demodulatorul intra in limitari si iasa semnal distorsionat.Asta se intampla numai la statiile care vin cu 59 cu 30-40db pana in 60db.Rezolvarea este cat se poate de simpla.In schema din BITX se scoate rezistenta de 47Kilo ohmi din emitorul lui Q3A si se lasa cuplat numai in baza lui Q3.Se ridica la 90 de grade si se cupleaza pe acea rezistenta fata de masa un condensator de 47uF/25V.Tot acolo se cupleaza in serie cu acea rezistenta un mic semireglabil, se lipeste cursorul de rezistenta o extremitate a semireglabilului merge la masa, iar cealalta extremitate se va lipi un fir care va fi lipit in montajul AGC derivat pe audio la tranzistorul T4 pe colector .Reglajul este deosebit de simplu se ajusteaza acel semireglabil.Cu cursorul catre extremitatea maxima adica catre acel fir conectat seroteste catre cealalta extremitate catre masa pana se aude zgomot de banda. Acolo este reglajul.73 si succese la modificari.

Link spre comentariu

Te felicit Feri pentru ca esti un constructor de aparatura Home-Made care nu se multumeste cu schema originala si cauta in permanenta sa imbunatateasca performantele obtinute. Bravo!Si eu am facut BITX-ul cu AGC-ul despre care vorbesti, si am sa incerc sa fac si modificarea propusa de tine. Poate pui si schema aici sa ne fie mai usor. Tot asa am facut si eu cu A412 al meu si azi, dupa 2 ani de la nastere, nu mai seamana cu schema originala decat in proportie de 40%, atatea modificari i-am adus cu timpul. Zic eu ca a meritat. Si de BITX sunt multumit si-l recomand tuturor celor ce vor sa aiba un transceiver simplu si bun. As fi vrut sa spun acelasi lucru si despre Taurus, dar flacara s-a stins demult, spre deosebire de cum s-a aprins atunci, la inceput. Asta e! Toate bune si spor la construit, Ovidiu.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Ca sa mearga in 70Mhz este nevoie de un filtru trece banda pe intrare acordat in 70Mhz iar primul tranzistor amplificator din BITX in colector are nevoie de circuit acordat in 70Mhz bobina+ trimer.In rest VFO-ul trebuie sa lucre undeva la 60Mhz daca IF-ul este de 10Mhz, deci va fi cam greu de facut sa aibe stabilitate buna.La emisie la fel Q13 se introduce circuit acordat pe colector bobina+trimer se acordeaza cu dip metru la rece pentru 70Mhz.Cam acestea sunt modificarile pentru ca BITX-ul sa mearga la aceasta frecventa.FInalul de RF va fi problema acolo fiecare executa cu ce are prin sertare.

Link spre comentariu

S-ar incumeta cineva sa puna cap la cap majoritatea modificarilor functionale pentru a crea un BITX YO all band , all mode , eventual cu EMF500 evident cu dubla schimbare si IFshift , dar pastrand simplitatea originala pe cat posibil , cred ca ar putea fi un demn inlocuitor ( mai modern si bineinteles mai performant ) al lui A412 , ar putea fi un proiect comun , fiecare putand sa isi aduca contributia personala....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări