yo2lpp Postat Ianuarie 10, 2010 Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 Salut. Pt. yo6pir cum montezi acel agc daca intare si iesire au condesatori de 47n respectiv 100n, n-ar trebui sa controleze o tensiune in functie de iesirea semnaluilui de audio. De fapt cum l-ai ata?at m-am uitat in poze, se pare la c? primul tranzistor, dami te rog mai multe detali. pt.yo4you Eu am folosit la intrare un singur tranzistor BFR91A eu cred c? este suficient, totu?i ar fi o ideie inainte de FTB un preamplificator cu mosefet. Link spre comentariu
yo6pir Postat Ianuarie 10, 2010 Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 Mariusica draga, ce n-ai inteles de-acolo din schema aia de AGC? E simplu:"From preamp" inseamna ca de la preamplificatorul audio iei semnal si-l bagi la intrare in acest AGC."To speaker amp" inseamna ca acolo este iesirea pentru amplificatorul audio de putere. Inseamna ca acest modul il intercalezi intre preamplificator si etajul final audio inainte de potentiometrul de volum. Ce e greu de priceput? Si-apoi ce tensiune vrei sa controlezi tu cand asta e un modul AGC pe calea de AF, mai simplu nici ca se poate?! Link spre comentariu
yo2lpp Postat Ianuarie 11, 2010 Partajează Postat Ianuarie 11, 2010 OK. Am în?eles acum ?i mul?umesc foarte mult, eram obi?nuit cu un altfel de AGC, adic? in func?ie de semnalu de audio se modific? tensiunea de alimenatre. Între timp m-am jucat cu un converter in 3,5mhz si merge deci juc?ria în 28mhz merge. mul?umesc mult pt. ajutor 73! de yo2lpp Link spre comentariu
Yo4You Postat Ianuarie 12, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2010 Salutare, eu am constat ca semnalele din banda de 28Mhz is cam slabe si trebuia unpic amplificat semnalul de la filtrele trece banda asa ca dupa indelungi experimentari sa am si un RF GAIN am ajuns la schema aceasta.Totusi daca amplificarea vi se pare mica si acuma se mai poate jongla la valoarea de 6,8Kohm din colectorul primului tranzistor BFR91.In benziile de jos (80m-40m) amplificarea este foarte mare si semnale puternice in schimb isi face treaba de milioane RF GAIN.Am observat ca de la 18Mhz in sus i mai trebuia o amplificare mica ceea ce s-a rezolvat foarte usor.73 numai bine 2mho! Link spre comentariu
yo2lpp Postat Ianuarie 12, 2010 Partajează Postat Ianuarie 12, 2010 Am reu?it s? construiesc AGC pe calea de audio merge foarte bine, mul?umesc mult pt. ajutor lui yo6pir.Pt. yo2mho am s? încerc in urmatorele zile s-? adaptez montajul cu cele dou? BFR91A, s? vedem ce diferent? este la recep?ie este o ideie bun?, dar totu?i ca o ideie n-ar fi s? la?i un singur tranzistor iar înainte de FTB s? fie un preamplificator cu un mosfet, ai încercat ? cu respect de yo2lpp , 73! Link spre comentariu
Yo4You Postat Ianuarie 12, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2010 Din pacate numai am incercat cu tranzistor inainte de filtru trece banda deoarece am zis ca de la antena vin semnale destul de puternice totul se pierde prin acele filtre in special la frecvente ridicate.Daca ati auzit un qso din 28Mhz cu BITX cu un singur tranzistor zic sa lasti asa, insa eu am facut zeci de modificari circuit acordat multumeam o frecventa pe alta nu, cu doua BFR-uri in alta configuratie iara nu a mers cum trebuie ori amplifica prea mult si nu reuseam sa fac si control manual de amplificare.Am pus acel tranzistor BC547 comandat in tensiune in ideea sa nu stric impedanta etajului si sa nu intre semnale parazite tragand fire direct pe panou. In acest caz montajul functioneaza foarte ok este verifiicat in toate benziile pana in 28Mhz. Link spre comentariu
yo2lpp Postat Ianuarie 13, 2010 Partajează Postat Ianuarie 13, 2010 OK! Pân? acum am auzit 2 qso-uri in 28mhz unu în fonie iar cel?lant în cw si asta cu o antena de 41m care o folosesc în 80 ?i 40 de m. Vreau s? încerc un preamplificator pt. 28 mhz s? v?d cu cât mai cre?te recep?ia. de yo2lpp Link spre comentariu
yo9hrb Postat Ianuarie 13, 2010 Partajează Postat Ianuarie 13, 2010 Cam ce indicative? Sunt curios, ca la mine nu prea merge banda de 28 (nici nu o ascult prea des, prefer 3,5 si 7). Nici antena nu ma prea ajuta, ce-i drept. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 13, 2010 Partajează Postat Ianuarie 13, 2010 Tocmai am terminat si eu agc-ul si merge ok, are o dinamica suficienta. Scopul este de fapt de a incerca folosirea tensiunii variabile din colectorul lui T4 pentru comanda amplificarii arf. Ar trebui sa mearga, incerc in seara asta daca nu mi-o fi lene. In colectorul lui t4 se obtine o tensiune variabila intre 2 si 6 volti, suficienta cred eu pentru a regla amplificare tranzistorului de intrare. La nevoie aceasta tensiune poate fi crescuta prin inlocuirea diodei de 6v2 cu una de 8v2. Apropont, dioda din baza lui T4 este desenata invers pe cablaj!!! Multumiri colegului care a postat schema si mai ales a proiectat cablajul!Emil Link spre comentariu
yo2lpp Postat Ianuarie 13, 2010 Partajează Postat Ianuarie 13, 2010 În ssb era din Ukrina iar in cw din Germania spre ru?inea mea nu mai re?in exact indicativele dar sigur erau din aceste ??rii ?i asta pe la ora 16, apoi l-am auzit pe amicul meu yo2lno in ssb care este din acela?i qth cu al meu p?na acum cam asta am auzit. Antena pe care o folosesc este un lonwire de 41 m u?or înclinat? la vreo 20-30 de grade fa?? de sol. Link spre comentariu
Yo4You Postat Ianuarie 13, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2010 Salutare fiecare incercam sa imbunatatim sa aducem randament mai bun acestui transceiver insa eu as prefera un atenuator variabil cu diode pin comandate de acel AGC din audio, asta ar fi fost doar o idee se pot imagina si altele. Eu am incercat sa reglez automat de pe IF amplificarea si de pe intrare insa mi-a facut probleme zgomotul, pana la urma trag concluzia ca performanta unui transceiver este mult mai buna fara AGC la semnale slabe de tip DX.Yo9HRB domnle banda de 28Mhz este o banda interesanta nici la mine nu merge nu aud nimica insa trebuie urmarit cand se deschide propagarea asteapta primavara vara zilele de vara cu soare de ne topesc atuncia merge super semnale puternice.Deobicei daca merge si banda de 11m 27.555Mhzz merge si banda de 10m 28Mhz.Nu este musai nevoie de o antena prea sofisticata banda de 28 este la fel aproape ca si cea de 50MHz un fel de magic band trebuie prins momentul si lucrat ca altfel nu auzi nimica. Link spre comentariu
Vizitator mirzan daniel Postat Martie 1, 2010 Partajează Postat Martie 1, 2010 am facut BITX.merge bine dar cred ca la intrare s-ar impune,totusi,un mosfet,dubla poarta cu circuit acordat in drena.la asta lucrez acum.ar avea un castig considerabil in sensibilitate si plus de asta s-ar putea realiza RAA cu comanda pe grila 2.eu am bf964,care are un zgomot mai mic.73s. Link spre comentariu
Yo4You Postat Martie 1, 2010 Autor Partajează Postat Martie 1, 2010 Daca chiar vrei castig automat incearca sa faci acest reglaj dupa filtrul cu cristale pe urmatorii doi tranzistori acolo se va simtii cu adevarat la receptie cand emite o statie locala puternic. Link spre comentariu
Vizitator mirzan daniel Postat Martie 1, 2010 Partajează Postat Martie 1, 2010 nu inteleg topicul tau,fery.eu ma refeream DOAR la q1 care poate fi inlocuit cu succes cu un mosfet.e o idee...nu neaparat buna.dar asta a fost si motivul aparitiei acestui trx,posiblitatea de-al imbunatati in permanenta.apropos de mosfet.cupleaza un bf964 la intrare ,pune circuit acordat in drena,culege un mic semnal(af) dupa bfo si aplici schema de RAA a lui yo5at din tehnium ,87,si dai o tensiune pe grila 2 al mosfet-ului de la intrare..e simplu.nu spun ca trebuie neapaqrat RAA la acest trx dar dupa spusele unor clasici...,asa s-ar cuvine... Link spre comentariu
Yo4You Postat Martie 2, 2010 Autor Partajează Postat Martie 2, 2010 Salutare, la intrare receptorul nu se ineaca poate sa fie semnal foarte puternic chiar si statii alaturate, ziceam daca chiar doresti sa experimentezi chestia cu reglaj automat al amplificarii sa jonglezi la Q3 Q3A acolo se ineaca receptorul de la semnale puternice.Daca se vrea imbunatatire se poate face AGC SI ALC si atunci automat devine alta treaba. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum