Vizitator Postat Noiembrie 10, 2009 Partajează Postat Noiembrie 10, 2009 Cu ceva similar m-am cam "zbatut" eu in urma cu ceva timp la PicAStar [...]Traian, poti detalia care sunt implicatiile utilizarii primei medii frecvente de 10,7 MHz intr-unechipament pentru unde scurte? Dispun de cateva filtre KVG pe 10,7 MHz si m-ar tentaun efort eroic de a construi un CDG2000 (am si AD-urile, bobine Toko din belsug, etc.). Link spre comentariu
yo6pir Postat Noiembrie 10, 2009 Partajează Postat Noiembrie 10, 2009 Ca sa raspund intrebarii lui Feri, banda reglabila a filtrului este una, si se poate face modificand tensiunea de polarizare a diodelor varicap, iar frecventa BFO-ului este alta, aceasta din urma ramanand neschimbata, se modifica doar banda de frecvente receptionata, adica daca ingustezi banda de trecere a filtrului si nu modifici frecventa BFO-ului se vor taia o parte din frecventele de la inceputul si respectiv sfarsitul benzii audio receptionate. E simplu de priceput! Link spre comentariu
Marele Savant Postat Noiembrie 10, 2009 Partajează Postat Noiembrie 10, 2009 Am o presimtire ca nici mie nu imi este foarte clar. Poate aparea situatia ca atunci cind filtrul se ingusteaza, bfo-ul raminind fix, frecventa acestuia sa cada in afara filtrului sau undeva pe la -50dB ceea ce e cam tot aia. Invers, cind banda se largeste frecventa poate sa cada pe palier ceea ce iar nu este bine. Asta daca lucram pe frontul superior, pe cel inferior se va intimpla invers. Eu traiam cu impresia ca punctul de pe fronul caracteristicii unde se plaseaza bfo-ul este destul de bine determinat. Eu presupun ca odata cu modificarea largimii filtrului trebuie modificata si vrecventa bfo. Unde gresesc ?? In alta ordine de idei, ce implicatii sa aiba un filtru pe 10,7 ?? Este la fel de bun ca cel de pe 9 sau 11.568 numai ca dispare avantajul de a folosi un singur vfo pentru receptionarea benzilor de 3,5 si 14 mhz cum este cazul daca se foloseste unul de 9Mhz. Cele bune, emil Link spre comentariu
Yo4You Postat Noiembrie 10, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 10, 2009 Is de acord cu EMIL in ceea ce priveste filtrele, pana una alta cel mai bine pentru SSB ramane 2,2Khz si maxim 2,4Khz largimea de banda pentru sunet telefonic HI!.Tot zic ca apuc sa dezenez schita prin care fac reglajul amplificarii la BITX sa functioneze si in 28Mhz si numai apuc ma ia pe aici sa tot scriu.73 sanatate de la yo2mho Fery! Link spre comentariu
yo6pir Postat Noiembrie 11, 2009 Partajează Postat Noiembrie 11, 2009 Mai baieti, ca sa nu mai incapa nici o urma de indoiala cum se foloseste acel filtru reglabil de FI, postez schema originala de unde m-am inspirat: http://yo6pir.wordpress.com/files/2009/ ... ceiver.pdf Toate bune! Ovidiu. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 11, 2009 Partajează Postat Noiembrie 11, 2009 In alta ordine de idei, ce implicatii sa aiba un filtru pe 10,7 ?? Este la fel de bun ca cel de pe 9 sau 11.568 numai ca dispare avantajul de a folosi un singur vfo pentru receptionarea benzilor de 3,5 si 14 mhz cum este cazul daca se foloseste unul de 9Mhz.Nu este chiar asa, un singur exemplu: 10700:3 = 3566 kHz si acest produs apare indiferentde pozitia butonului de acord. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Noiembrie 11, 2009 Partajează Postat Noiembrie 11, 2009 Nu este chiar asa, un singur exemplu: 10700:3 = 3566 kHz si acest produs apare indiferentde pozitia butonului de acord.Eu cred ca apare numai daca pe 3566 exista un emitator foarte puternic in functiune. Daca nu exista nu are de unde sa apara. Pe principiul tuturor combinatiilor posibile cea mai buna varianta este un fi de peste 60 mhz cu dubla conversie. Eu am in momentul acesta un receptor pe 80m cu fi pe 10,7 si nu aud acea frecventa in toata banda ci numai daca ma acordez pe ea si daca emite cineva acolo.La chestia cu largimea de banda variabila, tot nu imi este clar indiferent de scheme, le stiu si eu si imi mentin parerea. Sau modificarea largimii de banda este foarte mica 2-300 de herti si nu e deranjanta. Sigur daca modificarea este de 1Khz purtatorul va veni ca porcu' pe flanc sau pe linga. Probabil ca fiind totusi vorba de constructii home made, chiar daca sint kit-uri se accepta oarece compromisuri. Tehnic, consider ca trebuie modificata si frecventa bfo odata cu largimea de banda. Posibil sa ma insel eu, dar sintem intr-o tara democrata si am dreptul la o parere gresita!!!! Cele bune, Emil Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 11, 2009 Partajează Postat Noiembrie 11, 2009 La receptie BFO ramane pe frecventa sa, nu conteaza unde este pe flancul filtrului,insa daca inainte receptionai spectrul 300 - 2700 Hz la o ingustare cu 500 Hz veireceptiona un spectru 550 - 2450 si tot asa. Practic merge pana la o anumita limita sieste o solutie bunicica daca se urmareste eliminarea unei interferente din apropiereaspectrului receptionat. La emisie lucrurile stau la fel, nu conteaza locul BFO pe flanc, ba chiar se deplaseazain sensul unei si mai mari atenuari a purtatoarei, insa problemele legate de spectrul limitatse mentin. Sistemul este, cred eu, de neutilizat in telegrafie, unde pentru o ingustare la 500 Hzrezulta un semnal audio de 1200 - 1300 Hz cam greu de "suportat" cel putin in opiniamea. O solutie ar fi utilizarea unui cristal suplimentar care sa "aduca" tonul pe la800 Hz. Pana la urma solutia cu mai multe filtre de mare selectivitate comutate esteideala sau se realizeaza banda de trecere variabila cu doua filtre de mare selectivitatesi mixare suplimentara asa cum a fost ea realizata in multe RTX comerciale. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 11, 2009 Partajează Postat Noiembrie 11, 2009 Cu ceva similar m-am cam "zbatut" eu in urma cu ceva timp la PicAStar [...]Traian, poti detalia care sunt implicatiile utilizarii primei medii frecvente de 10,7 MHz intr-unechipament pentru unde scurte? Dispun de cateva filtre KVG pe 10,7 MHz si m-ar tentaun efort eroic de a construi un CDG2000 (am si AD-urile, bobine Toko din belsug, etc.).Principala problema este ca o FI la 10,7 MHz este foarte (sau prea) apropiata de banda de 30m.Semnalele din antena trebuiesc curatate de eventuale semnale din antena ce cad in banda FI. Un mixer echilibrat asigura deja o oarecare izolatie intre intrare si iesirea de FI, dar in general trebuie "ajutat", echilibrarea este departe de a fi perfecta. De aceea orice rx serios include la intrare si un filtru de rejectie a semnalelor ce ar putea patrunde din antena direct in FI, deci la intrare exista un filtru rejector (notch) acordat in acest caz pe 10,7 MHz, in cele mai multe cazuri "amatoricesti" fiind simplu circuit LC serie conectat intre intrarea de semnal si masa.In acest caz al FI 10,7, acest filtru notch prezinta o atenuare importanta pentru semnalele din banda de 30m, sensibilitatea in aceasta banda este intrucatva compromisa (cu circa 6...8 dB in cazul PicaStar). Esti un fericit ca ai bobinele TOKO ;-) Intai verifica sa nu fie probleme relativ la SW, controlerul/sinteza de la CDG ce trebuie modificat pentru noua valoare a FI, nu stiu daca cineva a facut CDG cu alta FI decat 9MHz deoarece majoritatea s-au bazat pe designul original deja verificat si pentru care erau disponibile cristale CMAC pentru filtrele roofing ce asigurau un IMD relativ bun la pret redus. Nu imi amintesc acum daca softul pus la dispozitie permitea setarea arbitrara a valorii exacte a FI (ori macar modificarea ei) sau daca era fixata la 9,000 MHz. Daca acest aspect nu te incurca, atunci este ok.Ce filtre ai, cumva de genul acesta? Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 11, 2009 Partajează Postat Noiembrie 11, 2009 Problemele generate de apropierea FI de 10,7 MHz de frecventele din banda de 30 m nu pot fi eludate.O atenuare de 6-8 dB a benzii de 30m e chiar un caz fericit in aceasta situatie. Am mai cerutsfaturi si mi s-a spus ca performantele vor fi destul de slabe cu FI de 10,7 MHz. M-a miratun pic pentru ca stiam ca si in "pic a star" s-a folosit aceasi valoare a FI.Nu voi folosi sinteza de frecventa sau comanda SW, ci doar comutare cu relee si diode inconjunctie cu un VFX cu mixare. Renunt la mixerul de mare performanta cu FST3125 pentru douamixere level 17 cuplate prin hibrizi -3dB. In rest totul ramane cam la fel.In privinta filtrelor dispun atat de un singur XF9B cat si de trei filtre identice cu cele prezentatede tine. Sursa pentru cele trei XF-107 S41 este aceasi persoana de unde (probabil) le-aiprocurat si tu la targul din Militari. Personal nu am posibilitatea de a masura aceste filtre, dupa datelede catalog sunt aproape de nivelul lui XF9B. Am adoptat ideea cu 10,7 MHz in FI pentru ca imieste foarte greu sa gasesc cristale de calitate pentru filtrele roofing, pentru filtrul de zgomot dintrecele doua AD600 sau cristalele de purtatoare in cazul FI de 9 MHz. Sa comand afara, ajung la pretulXF9B...Asa ca intentionez sa folosesc 10,7 MHz. Doua filtre SSB cuplate prin hibrizi -3dB si al treileain filtrul de zgomot. Pentru filtre roofing, etc. voi folosi cristale din filtre FM Cathodeon care imi suntmult mai la indemana decat procurarea - cumpararea de cristale pe 9 MHz. Chiar m-a batut gandul safac o a doua schimbare de frecventa la 455 kHz dar mi-a venit mintea la cap repede, vreau totusisa-l termin pana la pensie, hi! Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 12, 2009 Partajează Postat Noiembrie 12, 2009 Problemele generate de apropierea FI de 10,7 MHz de frecventele din banda de 30 m nu pot fi eludate.O atenuare de 6-8 dB a benzii de 30m e chiar un caz fericit in aceasta situatie. Am mai cerut sfaturi si mi s-a spus ca performantele vor fi destul de slabe cu FI de 10,7 MHz. M-a mirat un pic pentru ca stiam ca si in "pic a star" s-a folosit aceasi valoare a FI. 6...8 dB este doar atenuarea introdusa in plus de filtrul notch. Adaugat si atenuarea de insertie a FTB, rezulta o atenuare totala la intrare in banda de trecere de 30m ce poate depasi 10 dB. Bineinteles, este problema si la Pic a Star, nu ai ce-i face, este compromisul prin care costurile scad destul de mult, un filtru pe 9MHz de la Inrad costa oficial in Eu mai mult decat toate IC-urile pentru FI si DSP. Altfel, PicaStar se poate face si el cu FI la 9MHz. Nu voi folosi sinteza de frecventa sau comanda SW, ci doar comutare cu relee si diode in conjunctie cu un VFX cu mixare. Renunt la mixerul de mare performanta cu FST3125 pentru doua mixere level 17 cuplate prin hibrizi -3dB. In rest totul ramane cam la fel. Sa stii ca daca rezolvi fara costuri mari problema transformatoarelor, atunci mixerul din CDG (sau cel asemanator din PicaSTar care nu necesita frecventa x 2 din VFO) este simplu, ieftin si chiar mai performant decat un mixer level 17. In PicaStar s-au folosit transformatoare home made cu miezuri binoculare, iar PA3AKE a aratat ca si cu aceste tranformatoare hm se pot obtine rezultate foarte bune. Nu trebuie sa cumperi separat un FST3125 sau 74AC, se va fi gasind unul gratis pe aici pe sub masa... ;-) De ce asa complicat, VFX cu mixare, nu e cam complicat? Eu as starta cu o sinteza cu AD9951 + unul sau doua filtre la iesire. In privinta filtrelor dispun atat de un singur XF9B cat si de trei filtre identice cu cele prezentate de tine. ...Personal nu am posibilitatea de a masura aceste filtre, dupa datele de catalog sunt aproape de nivelul lui XF9B. Am adoptat ideea cu 10,7 MHz in FI pentru ca imi este foarte greu sa gasesc cristale de calitate pentru filtrele roofing, pentru filtrul de zgomot dintre cele doua AD600 sau cristalele de purtatoare in cazul FI de 9 MHz. Sa comand afara, ajung la pretul XF9B...Asa ca intentionez sa folosesc 10,7 MHz. Doua filtre SSB cuplate prin hibrizi -3dB si al treilea in filtrul de zgomot. Pentru filtre roofing, etc. voi folosi cristale din filtre FM Cathodeon care imi sunt mult mai la indemana decat procurarea - cumpararea de cristale pe 9 MHz.. La vremea respectiva nu am avut foaia de catalog a acestor filtre, nu cunosteam nici macar impedantele in/out, dar masurat in sistem de 50 ohmi cu adaptare cu transformatoare de banda larga 1:9 (in impedanta) la capete, banda era de 2,5...2,7 kHz. Daca ai foaia de catalog, nu mai este nevoie sa le masori. Poti prevede posibilitatea de a monta ca roofing doua dintre filtrele 107S41, deoarece mai tarziu poti face si roofing home made cu aceleasi dimensiuni si care sa incapa in locul lor. Trei filtre de SSB identice iti sunt suficiente pentru tot CDG-ul, doua ca roofing in front-end si unul de selectivitate (daca respecti structura originala), filtrul de zgomot din FI este cel mai putin important si poti folosi acolo unul home made. La CDG este de dorit ca atenuarea filtrelor roofing sa fie cat mai mica in timp ce selectivitatea lor poate sa fie moderata, de aceea optiunea de filtru home made cu 4 cristale era ok, au putut fi facute cu pierderi moderate iar largimea de banda la roofing nu este critica (2,7...3,5k este ok). Insa unii au folosit acolo o pereche de filtre comerciale (inclusiv Inrad, inclusiv si alte modele), deci solutia cu filtre comerciale SSB ca roofing este si ea confirmata. 107S41 pare a avea o atenuare un pic mai mare in banda de trecere (cu vreo 2...3 dB), dar daca nu iti place vei putea sa le inlocuiesti cu cele hm. Link spre comentariu
Yo4You Postat Noiembrie 12, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2009 Haidati sa ne gandim putem folosii filtru pe 12Mhz sau 16Mhz este extraordinar cade inafara benzii de radioamator orice armonica. Deh daca stiam si eu imi faceam filtrul pe 12Mhz, noroc ca abia acuma mi-ati deschis unpic ochii cu armonicile eu observasem la 3686Khz ceva semnal puternic dar nici nu ma gandeam la armonica a 3-a de la BFO 11.0592/3=3686Khz. Oricum nu ma deranjeaza ca oricum nu lucrez in 3686 si 5 KHZ ce is aia pentru mine...In orice caz este bine de stiut pe viitor cand am sa fac filtrul pentru Taurus am sa fac pe 12Mhz se gasesc cristale multe si eftine.73 numai bine tuturor 2MHO! Link spre comentariu
yo2lpp Postat Ianuarie 10, 2010 Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 Buna seara dragi colegii. Dupa Forty ziilele astea am consutruit Bitx-ul dar pt. 28mhz, si se pare ca merge destul de bine la receptie, singura problema este îi trebuie un AGC, daca ma poate ajuta cu o schema buna de AGC. 73! de yo2lpp Link spre comentariu
yo6pir Postat Ianuarie 10, 2010 Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 Uite aici ceva care s-a facut deja si merge bine: http://yo6pir.wordpress.com/2009/04/24/ ... er-bitx80/ Incearca-l si mai vorbim. Spor la construit, Ovidiu. Link spre comentariu
Yo4You Postat Ianuarie 10, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2010 Salut merge excelent si in 28Mhz insa mai are nevoie de un amplificator totusi eu i-am pus doua BFR91. In benziile de jos i tai amplificarea punand baza unui tranzstior la masa prin intermediul unui tranzistor NPN tip BC547.Acuma propagare sa fie ca va merge excelent, am vazut azi o deschidere mergea 21Mhz brici. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum