Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BITX20

Yo4You

Postări Recomandate

Stati mai nu va impacientati asa! Nu e filozofie mare sa faci BITX pentru 80m. Eu l-am facut si merge super OK. http://yo6pir.wordpress.com/2009/04/24/bitx80/ Daca nu stiti cum sa faceti FTB-ul pentru banda de 80m, luati datele de la o schema de-a gata care are si banda de 80m, de ex. A412. Luati datele de acolo si adaptati-le. Uite cum am facut eu la al meu:

Am facut A412 si m-am inspirat de acolo. Pentru 80m la A412 se folosesc bobine pe carcase de plastic de 6mm. Eu am adaptat filtrul la bobine TOKO cu ecran format 10mm. Am retinut valoarea condensatorului de 316pf stiroflex si am calculat valoarea inductantei pentru 3600khz (frecventa centrala din banda) si a reiesit 3,16uH. Aici intervine posibilitatea masurarii acestei inductante. Pentru asta am facut LCmeter. (vezi: http://yo6pir.wordpress.com/proiecte/lxcx-meter/ ) Apoi am bobinat 20 spire CuEm0,2mm pe carcasa aceea TOKO si am masurat bobina. Am modificat nr de spire in conformitate cu inductanta ceruta de 3,16uH. In secundar am pus nr de spire ca si la bobinele lui A412 adica 6 spire. Condensatorul de cuplaj l-am imprumutat tot de la schema lui A412. Dupa care am trecut la acordarea acestui filtru trece banda, care necesita ceva indemanare si ceva aparatura de atelier (ca sa nu zic de laborator) Pentru a nu gresi in aceasta operatie, rog a se consulta urmatorul articol: http://www.netxpert.ro/index.php?option ... &Itemid=41. De aici pana la realizarea unui filtru pentru 80m nu mai e multa cale, ci numai multa rabdare. Va urez succes(uri!) si 73! Ovidiu.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 709
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mosu20

113

• Yo4You

60

• Marele Savant

48

• yo6pir

46

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pur si simplu cu o sonda de radio frecventa si cu un generator de semnal se trage pe un maxim in mijlocul benzii de radioamator asa se procedeaza la reglaj.BITX-ul facut de mine functioneaza impecabil de la 3,5Mhz la 24Mhz cu final cu IRF510 mai putin in 28Mhz unde nu iasa decat 4wati in emisie.

Link spre comentariu

Filtrele trece banda, eu asa le-am acordat, yo6pir a zis cum se poate face practic si eu am zis cum se poate regla foarte usor fara batai de cap.Filtrele de la A412 sunt excelente si pentru BITX.

Link spre comentariu
Vizitator yo8rxw

M-am hotarat in privinta FTB-ului il fac dupa lixco A412 pe carcase de 6mm recuperate din selectoe TV deoarece am mai lucrat cu ele si dau rezultate foarte bune ,dar mai am o intrebare si promit ca nu va mai deranjez pana cu vin cu ceva concret .La bobine conteaza sensul de bobinare al link-ului? Stiu ca exista mai multe cazuri de cuplaj aditional diferential etc.(bazele electrotehnicii). Multumesc .73.yo8rxw.

Link spre comentariu

La naiba in puii mei .... de unde stii ? :rade: Uite ca m-am sucit. Acum vreau sa fac cel mai neperformant transceiver.Cred ca asa e normal, sa o iau de la zero.Stii care e chestia, daca il faci din prima pe cel mai bun n-ai cum sa-ti dai seama cit de bun e pentru ca n-ai cu ce sa compari.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salut baieti,

Am mai facut ceva inbunatatiri la BITX80. Va spuneam mai deunazi, ca am modificat filtrul de FI cu quartz-uri de 10MHz si i-am pus trafuri de adaptare pe intrare si iesire. Acum vin cu o adaptare pentru banda de trecere variabila, care sa inlocuiasca filtrul trece banda de pe audio.

Cea mai buna metoda de a suprima banda laterala nedorita si splatter-ele este de a ingusta cat se poate banda de trecere a filtrului de FI. Asta am si facut si eu, prin adoptarea acestei scheme de filtru. Am pus si un comutator cu care sa comut cele 2 pozitii reglate in prealabil din semireglabilele disponibile: 2,4 si respectiv 3 KHz, banda de trecere. Asta ma ajuta mult in concursuri unde ingramadeala este mare si este nevoie de filtru cat mai selectiv.

Schema am preluat-o dintr-un trcv numit SPEAKY TRANSCEIVER din DL.

Posted Image

Pentru cele 2 transformatoare am utilizat cele recuperate din vechiul filtru RTP.

Posted Image

Diferentele fata de schema originala de filtru de BITX sunt evident superioare, asa ca am hotarat sa fac pentru A412 un filtru similar dar cu banda reglabila direct din potentiometru de pe panou.

Pentru cei care doresc sa-l incerce am proiectat cablajul imprimat si se poate descarca de aici:

http://yo6pir.wordpress.com/biblioteca/

Link spre comentariu

Pe romaneste ai facut DSP pe IF HI! a fost o gluma oricum felicitari pentru realizare, eu tot m-am chinuit sa fac un fel de atenuator reglabil pe primul tranzistor sa nu distorsioneze, cred ca si tu ovidiule ai vreun radioamator de langa tine care cand emite te rupe la receptie zici ca intra direct pe audio.Inca o chestie ce vroiam sa fac la bitx sa bag modul AM, aia ar insemna sa dezechilibrez modulatorul sa bage purtatoare, si sa scurtcircuitez filtrul cu cristale.Eu m-am luptat cu o problema foarte serioasa la BITX, am facut un generator de 1Khz sinus RC in T cu un tranzistor.SUnetul ala de 1Khz il aud si noaptea cand dorm HI! este pentru acord, dar mie mi-a fost foarte util sa plasez purtatoarea LSB si USB unde trebuie.Spre exemplu reglasem LSB modulatie buna se aude si dupa 1 ora de functionare BFO-ul era deplasat cu 90-100Hz, am crezut ca tampesc. Am facut tot felul de jmecherii sa jonglez sa fac BFO-ul cu stabilitate cat mai buna.Un lucru care ma facut sa muncesc mult au fost cei doi condensatori de 220pico baza emitor emitor masa din primul tranzistor de la BFO, am pus de 100pico stiroflex eu avusesem ceramici.Eu foloseam doua cristale in BFO dupa care am ajuns la concluzia ca unul este suficient. Am modificat valoarea trimerilor din care trag cuartul. Am pus condici ficsi cu valoare cat mai apropiata si trimer cu valoare cat mai mica.Am reusit sa fac stabilitate de 40Hz in timp ce merge cateva ore bune decand il bag in priza.Un exemplu il bag in priza totul este rece si vreau sa emit pe 3.700000 Mhz eu emit in 3.699980 dupa ce sta in priza o ora doua ajunge la 3.700020 Mhz, la modulatie nu se simte decat la generatorul de 1Khz.Transceiverul meu de unde scurte sta in priza zi si noapte deci numa 20Hz is decalat, dar oricum eu zic ca am reusit sa fac totusi o performanta avand in vedere ca is scule industriale care au deriva mai mare.73 de la yo2mho Fery!

Link spre comentariu

Da Feri, asa e cum zici de stabilitatea BFO-ului, dar trebuie sa alegi si acolo un Quartz cu frecventa cat mai apropiata de ceea ce vrei tu sa iasa din BFO ca sa nu fie nevoie sa-l tragi tu din trimer si din bobina inseriata prea mult. Cand il tragi in jos din bobina si trimer Quartzul devine mai instabil, si nici nu poti sa-l tragi prea mult. De ce ai pus inainte 2 bucati in paralel, am inteles, pentru ca nu puteai sa-l tragi destul din trimer? Eu am pus o bobina mai mare in serie cu trimerul si am reusit sa-l trag destul de bine pe frecventa dorita. Vezi tu, la trcv-ul tau BITX ai DDS si acolo frecventa VFO-ului e "sfanta" si nu se "misca" asa ca tu poti sa observi imediat daca o ia razna BFO-ul. La mine in schimb, am la BITX un FLL care controleaza incontinuu frecventa VFO-ului si o stabilizeaza la un drift de 25Hz, asa ca eu nu observ nici o fuga de frecventa per ansamblu. La A412 am DDS asa ca al tau dar nu am observat nici acolo drift datorat BFO-ului, dar sincer nici nu am stat sa analizez prea atent fenomenul.In schimb filtrul de FI reglabil e super OK. Asta seara l-am probat in traficul SSB din 80m, si am primit aprecieri bune referitoare la modulatie. Chiar e o idee buna unde mai pui ca-ti poti regla largimea de banda unde doresti. Hai ca va las sa nu plictisesc, 73! de YO6PIR.

Link spre comentariu

Cu ceva similar m-am cam "zbatut" eu in urma cu ceva timp la PicAStar. Asta dupa ce diversele anunturi puse prin zona pentru cumpararea unui cuart au dus la raspusuri zero.

Am incercat sa folosesc cuarturi 10,700 MHz in oscilatorul necesar conversiei 10,700 MHz > 15 kHz (deci frecventa XO necesara este 10,715.000 MHz). XO-ul functioneaza pe frecventa de rezonanta paralel a cristalului.

Am avut si am incercat cristale fabricate in Ro (2 modele, marcate 10,700) si inca vreo 3 modele de cristale scoase din filtre comerciale de FM (cele gen RTP). Din experinetele anilor anteriori cu cuarturi TV PAL 8,86 MHz si cele din filtre (rusesti?!) 10,7 MHz, acestea se puteau trage usor peste 10 kHz cu L si C, deci ma asteptam sa am sanse, chiar daca in acest caz nu pot folosi si bobina serie.

Doar din condensatorul serie, nici unul nu am putut sa-l trag 15 kHz indiferent de modificarile facute in schema. Cele 2 modele de cristale romanesti s-au comportat diferit, unul singur a a juns la 10,710 dar destul de instabil (incalzind XO-ul, driftul era de cateva zeci de Hz). Cu 3 cuarturi conectate in paralel am putut ajunge la 10,715 insa tot instabil dar si nefezabil din motive de spatiu pe PCB.

Pana la urma am comandat cuart cu frecventa de rezonanta paralel de 10,715 MHz la Quartzlabs.

Fata de experimentele anterioare, in acest caz XO-ul s-a putut acorda usor si exact pe 10,715.000, fara a trebui sa mai modific valoarile C fix si trimer, cu o foarte buna stabilitate si cu reglajul destul de fin al frecventei (la Hz din trimerul serie).

Link spre comentariu

Scuze pt off topicsimnakovi M-a socat ceva la schema prezentata de tine, adica folosirea diodelor BB112. Stiu ce sunt, adica diode varicap cu plaja f mare de variatie a capacitatii, recte 10-500pF. As vrea sa imi reiau un proiect mai vechi, adica un receptor pt toate benzile de radioamatori bazat pe TDA1046. De aia te intreb de unde le-ai cumparat? Eu avusesem niste BB413, fabricat la ex-IPRS, Dzeu sa-l odihneasca ...Multam anticipat pt raspuns.PS. Atunci ma gandisem sa fac si comutarea gamelor tot prin diode, dar ordinare, BA123 evident, hi, hi..

Link spre comentariu

@FlorAm folosit acele diode Varicap BB112 toate recuperate din "demolari". Din pacate nu mai am niciuna, ca si eu inca mai am nevoie pentru celalalt filtru pe care-l am in constructie. Dar daca tot venii vorba, ce schema ai cu TDA1046 ca ma intereseaza si pe mine. Eventual da-mi un PM. Multumesc, toate bune, Ovidiu.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salutare , domnule Ovidiu ma intreb totusi cum a-ti facut banda reglabila la filtru pentru ca am stat si m-am gandit totusi daca ingustezi banda de trecere sau o largesti trebuie sa te decalezi in acelasi timp si cu BFO-ul ceea ce mi se pare extrem de complicat sa ai si stabilitate foarte mare.

Daca reusesti sa faci sa te plimbi si cu BFO-ul in acelasi timp cand ingustezi sau largesti banda de trecere a filtrului statia devine deja comparabila cu cele de generatie actuala gen SDR vezi ICOM7000 care este totul controlat de soft.

In alta ordine de idei eu am reusit sa gat definitiv BITX-ul mi-ar mai trebuii o placa de plexiglas si staniol autocolant in rest este totul sub capac si aranjat frumos pe panou.

Am reusit sa fac si RF GAIN controlul de la zero amplificare la maxim cat poate sa livreze doua BFR91A. Am sa revin cu schema, pana una alta o imagine a transceiverului meu.

http://i157.photobucket.com/albums/t71/ ... C00038.jpg

http://i157.photobucket.com/albums/t71/ ... C00037.jpg

http://i157.photobucket.com/albums/t71/ ... C00036.jpg

http://i157.photobucket.com/albums/t71/ ... C00034.jpg

http://i157.photobucket.com/albums/t71/ ... C00018.jpg

http://i157.photobucket.com/albums/t71/ ... C00033.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări