Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Leduri!!!

Vizitator adi_gl

Postări Recomandate

Vizitator adi_gl

1. am 124 de leduri. am tras + si - la toate. Daca pun un transformator de 9V se aprind toate?...mai trebuie sa mai pun ceva? o rezistenta sau alt transformator?2. cele 124 de leduri formeaza 3 cuvinte. aveti vro idee cum sa fac sa se aprinda mai intai primul cuvant, apoi al 2-lea, apoi al 3-lea?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• niq_ro

1

• pid

1

• zal

1

• edy_wheazel

1

Top autori în acest subiect

Vizitator mister_rf

LED-urile se folosesc numai inseriate cu rezistente pentru limitarea curentului. Am mai discutat pe forum.

http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=2 ... hlight=led

totusi cel mai simplu este sa faci grupe de LED-uri, inseriate cate 4-5 (depinde de culoarea lor) si fiecare grup cu o rezistenta.

Dupa aceea grupurile se leaga in paralel la 9V.

Pentru fiecare grup in functie de culoarea LED-urilor se stabileste ce tensiune ramane pe rezistenta si la un curent mediu de 15-20mA se afla valoarea rezistentei la o alimentarea generala de 9V.

Pentru a alimenta pe rand LED-urile grupate in cuvinte se pot folosi tranzistoare pe post de comutatoare ce primesc comanda din exterior de la un circuit care va furniza impulsuri. Durata impulsurilor si numarul acestora se stabileste in functie de cate cuvinte (grupe de LED-uri). folosesti

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator adi_gl

v-am pus poza cu ceva 124 de leduri. Ce vreau sa fac este un cadou iubitei mele pentru ca implinesc 2 ani cu ea....in fine... Ledurile formeaza 3 cuvinte ( TE IUBESC DORINA). Cum sa fac sa se aprinda, pentru ca as vrea sa-i fac cu stecher ! + sa se aprinda cuvant cu cuvant!!!

Posted Image

Link spre comentariu

Cauta pe net lumini dinamice. Modifici schema a.i. sa ai doar trei iesiri, cu temporizarile de rigoare pt. fiecare cuvant. La iesire foloseste tranzistori de medie putere ca si driveri pt. LED-uri + rezistente de protectie - intrare in baza, emitorul la masa si sarcina in colector. Nu sunt acasa ca sa te ajut cu scheme mai explicite. Succes!

Link spre comentariu

v-am pus poza cu ceva 124 de leduri. Ce vreau sa fac este un cadou iubitei mele pentru ca implinesc 2 ani cu ea....in fine... Ledurile formeaza 3 cuvinte ( TE IUBESC DORINA). Cum sa fac sa se aprinda, pentru ca as vrea sa-i fac cu stecher ! + sa se aprinda cuvant cu cuvant!!!

eu zic sa o scoti la o berete ajunge mai ieftin :drinkers: cum ai pus tu ledurile acolo 124 in paralel ar trebui o sursa de curent constant de 124*10mA adika 1.24Amai bine e sa reproiectezi cablajul, conectezi cate 4-5 leduri in serie si pui o rezistenta de limitare la fiecare grupa
Link spre comentariu

poti face partea de comanda a grupurilor de LED-uri cu un montaj cu MMC4017 (CD4017) cum am prezentat la http://www.niqro.lx.ro/4017.htm

deoarece schema permite folosirea diodelor vei obtine cateva jocuri interesante cu cele 2 grupuri de text... comanzi 3 relee prin intermediul a cate unui tranzistor, iar LED-urile trebuie sa le grupezi cate 2-5 in serie cu rezistenta de limitare, care se calculeaza cum am prezentat la http://www.niqro.lx.ro/LED.htm

ca idee, poti lua cablaj de test, din ala cu gaurele si nu te mai omori cu desenatul cablajului...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări