Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Multiplicator de frecventa

Tunereader

Postări Recomandate

Va salut,

Aveti acces la un osciloscop? Nu de alta, dar fara el, slabe sanse sa "agatati" un PLL. Doar daca aveti noroc cu carul ... Sunt prea multe chestii care trebuie sa fie la fix, ca sa se agate bucla. 

Cirip

Link spre comentariu

Desfa legaturile si masoara: 1.frecventa la 555 cu pot. pe mijloc, Fref.; 2. dezlipeste R 27 din pin 13 (sau, daca e mai usor, lipeste o alta rezistenta de ac. val. la pin 9) si la capatul dezlipit  aplici aprox. 2,5V, masurati frecventa pin 4, 4046, Fint. Potriveste din pot (555) si din C (4046) ca raportul lor Fref/Fint sa se apropie de raportul divizorului, 1/10. Mai discutam pe urma. Daca vrei sa "mergi" mai repede pune, spre masa, inseriat cu rezistenta de 100k la, pin 12 un pot de 1M (si lasi C=1n).

Editat de gica70
Link spre comentariu

Nu inteleg "cu si fara semnal", am spus sa desfaci legaturile si sa faci acele masuratori. Deci, pana acum e bine ai cca 1kHz pe generatorul cu 555. Acum masoara frecventa pe pin 9, 4046 dupa ce ai pus o rezistenta pe pin 13 si i-ai dat la celalalt capat cca 2,5V.(poti pune un pot de 10k cu capetele la + si- iar cursorul la rezistenta si-l pui pe poz. mijloc).

Acum am vazut, pozele sunt mici si nu am oservat bine; nu mai mergem la ghici, fa asa cum ti am spus. Cirip stie ce-a zis! pentru a ne mai mari un pic sansele vom mari si tensiunea de alim. Deocamdata sa vedem ce arata masuratoarea la VCO, 4046, pin 4.

Editat de gica70
Link spre comentariu

Adica asa ? Frecventa in pin 4 o masor cu 1khz in pin 14 ? Cu 4017 conectat, sau 3/4 ( 4046 ) in gol ?

CD4046 test.jpg

Editat de Tunereader
Link spre comentariu

NU mai pune nici-o legatura! Ti-am spus, desfa toate sarmele dintre blocuri!

1. Sunt DOUA oscilatoare acolo, pe panoplie, unul este a lui 555, masoara-i frecventa. 2. al doilea este al lui 4046, masoara frecventa la pin 4 asa cum ai desenat si baleiaza cu pot-ul; ce frecv. ai la 5V si val ei la 0 V. Scrie valorile aici. Daca nu intelegi, spune ca repet, nu-i nici-o problema..dar fii atent, te rog! Ce intelegi tu prin 3/4 cd4046, in gol?!

Editat de gica70
Link spre comentariu

3/4 = pinii 3, 4 ( 4046). Potentiometru de 10k nu am. Am alimentat de la o sursa reglabila care are tensiunea minima de 1,2V. La 1,2V pe capatul R3, am in pin4 aproximativ 1kHz. La 2,5V am 100Hz, la 5V tot cam 100Hz. Am masurat cu un multimetru AX155 cu rezistorul R3 deconectat de la pinul 13, cu C1=1nF si 5V in pin 16. Pe osciloscop nu apare nici un semnal, nu trebuia sa inchid bucla ( 3-4) cand am masurat ? Cu bucla inchisa (3-4 in scurt) am semnal dreptunghiular pe osc. de frecventele: 0V=18kHz, 1,2V=22kHz, 2,5V=202kHz, 5V=202kHz, identice pe ambele frecventmetre.

Editat de Tunereader
Link spre comentariu

Nu se scrie asa, pinii 3/4, este o confuzie; se scrie pinii 3 si 4.Acel semn inseamna un raport. Nu trebuie sa inchizi nimic, acolo la 4046 ai un generator de frecventa care este comandat in tensiune, adica OCT (sau VCO in enleza, voltage control oscillator). Ceva nu-i in regula, uita-te bine daca integratul este bine pus in soclu, pune C1=10n si refa masuratorile. NU mi-ai spus ce frecv. iese din pin 3 al 555. Daca vrei sa colaboram te-am rugat sa fii atent; pierdem vremea altfel!

P.S. Acum imi dau seama ca ar pute  fi bine (a ramas filtrul), inseamna ca ai nevoie de un C mai mic acolo; alege-l in asa fel incat sa ai la +5V cca 10khz iar la masa sa fie de cca un kHz; asta in cazul in care ai la pin 3, 555 un kHz. Daca ai avea la pin3, la 555  frecv de 100 de Hz ar fi bine..

Editat de gica70
Link spre comentariu

Imi cer scuze, am gresit eu. Din graba am luat OUT-ul din pinul 3 nu 4, de aceea cand le puneam in scurt aveam semnal pe osc. 555- le are frecventa reglabila intre 500Hz si 17kHz. La masuratori nu l-am legat la intrarea 4046. Deci am asa: - cu 1nF: 0V=28,5khz, 2,5V=205khz, 5V=205khz. Cu 10nF : 0V=2,5khz, 2,5V=21khz, 5v=21khz.

Link spre comentariu

@Tunereader.

Eu tot nu înțeleg ce se întâmplă pe aici. Am înțeles, ai investit bani și muncă în construcția acelui panou didactic, dar tot ceea ce se discută acum nu era treaba "copilului"?

Ce o să se întâmple când "copilul" o să-și prezinte proiectul și se va constata că el nu știe ce-i aia și cum funcționează un astabil cu 555, un divizor programabil cu un numărător Johnson sau un sintetizor de frecvență/multiplicator cu 4046?

La prezentarea proiectului o să te duci tot tu?

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

Ei, acum fa sa ai la pin3 de la 555 cca 2,5K; tot nu am aflat, da' masoara odata! Minitehnicus, te rog sa te abtii, discutam pe urma, daca doresti. Mai intai sa inteleaga tata si pe urma..Cand am spus potentiometru de 10K, am dat un exemplu, merge de la  1K la 1M..

Editat de gica70
Link spre comentariu

Frecventa la 555 e reglabila (500Hz-17khz - am scris mai sus). Cand am facut masuratorile nu era legat la intrarea PLL-ului. Deci il reglez la 2,5khz, il leg la intrarea PLL si refac masuratorile ?

Link spre comentariu
11 minutes ago, gica70 said:

Mai intai sa inteleaga tata si pe urma..

Scopul fiind?

Și oricum n-o să înțeleagă nici tata pentru că metoda ta nu e didactică. În loc să-l faci pe tata să încerce să înțeleagă principiul de funcționare, tu îi prezinți doar metoda brută de depanare. Fă aia, schimbă aia, măsoară aia....și în final tata tot nu va fi înțeles nimic din modul de funcționare.

LE

Succes pe mai departe!

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

Iti las tie placerea! (pt. Tehnicus)

Da, scuze, nu am vazut! Deci regleaza-l la 2,5k din pot si refa toate legaturile, banana pune-o pe X5.

Editat de gica70
Link spre comentariu

D-le Minitehnicus, acum nu doresc decat sa vad „ aparatul” functionand. Dupa aia, te rog pe d-ta sa-mi explici - printr-o metoda didactica, principiul de functionare al PLL-ului, iar daca inteleg, promit sa-i explic eu copilului, sa nu ramana „inca un inutil cu diploma”.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări