Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Chestii ciudate pe stalpi de inalta tensiune

belasajgo

Postări Recomandate

In timpul calatoriei mele prin Rusia am observat niste chestii ciudate care atarnau pe un stalp de inalta tensiune si nicicum nu am reusit sa aflu ce sunt acele chestii si ce functie au (am atasat niste poze). Doar in anumite locuri au fost astfel de chestii montate pe conductoarele aeriene, in rest stalpii de inalta tensiune aratau la fel ca stalpii de la noi, fara astfel de accesorii. Nici macar electricianul nostru de pe santierul unde am fost nu a putut sa imi spuna ce sunt aceste chestii si ce rol ar putea avea, in ciuda faptului ca el are vaste cunostinte in acest domeniu si are des de lucru cu inalta tensiune (in aplicatii industriale).

Aveti vreo idee ce ar putea fi aceste chestii si ce functie indeplinesc acolo? De la distanta arata ca niste colivii cilindrice de pasari (nu stiu cum sa le descriu altfel) care in interior au o chestie asemanatoare dar cu forma ovala, un conductor este conectat in partea de sus (parca la chestia ovala din interior) iar celalalt conductor in partea de jos (la invelisul exterior).

Stalp.jpg

Marit.jpg

Link spre comentariu

Mai exact bobinele de blocare după terminologia românească ( Line Trap ) . Filtrele sunt undeva la sol, la capătul cablului care merge la echipament .

Dar denumirea de filtru este corectă pentru că ăsta este rolul lor. 

Și se găsesc și pe la noi pe unele linii de înaltă tensiune. 

Link spre comentariu

Sunt bobine de reactanță, dacă în apropiere este o stație de transformare puterea de scurtcircuit este mare și curentul de scurtcircuit poate depăși capacitatea de rupere a eclatoarelor și a întreruptoarelor de linie, bobina asta este o inductanța serie care reduce puternic curenții de scurtcircuit.

Link spre comentariu

Si eu multumesc lui Radu pentru corectie. 

Oricum, este o tehnologie a trecutului. Azi se prefera o fibra optica in firul de garda (in varful pilonului). Alta viteza, alte costuri de intretinere, alta tehnologie si alte avantaje.

Trebuie sa notez termenul "bobina de reactanta". Orice bobina are o reactanta, una inductiva ca sa fiu mai precis. Termenul folosit este bizar. 

Link spre comentariu

Denumirea oarecum ciudata de bobina "de reactanta" este data de faptul ca numele vrea sa indice scopul pentru care este folosita aceasta bobina, respectiv introducerea unei reactante inductive in retea/circuit; in aceeasi logica a denumirii mai exista bobina "de stingere", o bobina folosita pentru stingerea arcului electric in retelele trifazate.

Evident ca la ambele, ca la orice bobina, este utilizata reactanta inductiva... dar in scopuri diferite.

Link spre comentariu

Nu vreau sa despic firul in 14, dar eu nu am gasit denumirea asta intr-un document tehnic de incredere (manual, teza, etc). Numai site-uri de amatori si referate de liceu. D-aia am mentionat-o. 

LE: se pare ca exista ca termen la niscai fabricanti. Bun, mai invatai ceva. 

Editat de thunderer
Link spre comentariu
12 hours ago, thunderer said:

Oricum, este o tehnologie a trecutului.

Nu încă sau nu total . Există destule linii ( în RO) unde fibra optică este dublată cu PLC pentru maximă rezervare . Este vorba desigur de utilizarea acestor echipamente pentru teleprotecții când fiabilitatea și disponibilitatea sunt esențiale.

E drept însă de câțiva ani n-am mai auzit să se instaleze unele noi. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Nu vreau sa despic firul in 14, dar eu nu am gasit denumirea asta intr-un document tehnic de incredere (manual, teza, etc). Numai site-uri de amatori si referate de liceu. D-aia am mentionat-o. 

bob1.jpg

bob2.jpg

Craiova.jpg

bob3.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Nu cred că în ziua de azi se mai folosesc pentru linii telefonice deși nu exclud ca izolat să se folosească . Fibra optică a luat locul cam peste tot. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări