Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

lampa camping cu leduri - probleme, imbunatatiri

Vizitator DavidB

Postări Recomandate

Vizitator DavidB

In sfarsit am reusit sa o desfac.
Intr-adevar, sunt puse in serie cate 2 + o rezistenta de 100 Ohmi.
Curentul prin leduri e de maxim 10 mA - atunci cand tensiunea bateriei e la maxim (4.2 V).
Nu par totusi chiar leduri de duzina desi nici profesionale nu sunt...

Uite 2 imagini:

IMG00113.jpg

IMG00115.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

11

Stai putin ca multe din cele spuse nu sunt tocmai corecte.

1. PCB imi pare simetric -> deci poti sa-l intorci pe cealalta parte -> deci merg foarte bine led SMD

2. la puterea asta 100% iti trebuie un singur driver pentru toate ledurile. Multicanal mi se pare over-kill deci nejustificat

3. nu cred ca ai inteles cum e cu driverele... Uite:

• integratul ales de tine este scump si prost, cu randament pe la 80%. In plus fa PCB, cumpara inductanta etc
  • solutia buna este sa iei un modul chinezesc cu un integrat corect si sa-l modifici tu pentru iesire in curent constant (costa mai putin, include PCB).
  • interpretezi aiurea chestia cu 30-34V, aia este tensiune maxima. Daca tu alimentezi din litiu-ion adica 3-4,2V atunci tensiunea minima va fi de 4,2V si cea maxima de 34Vdeci nu ai probleme in a alimenta 2 jonctiuni 5,5-6,5V
  • chiar daca un boost poate sa-ti dea dintr-un singur element litiu tensiune la iesire de 40V sau peste, ai alta problema: randamentul. Deci daca la intrare ai 3-4,2V atunci pentru randament bun nu doresti la iesire peste 6V

Oricum nu ai lamurit misterul:

- ai pe baterie maxim 4,2V, cum zici tu

- folosesti 2 leduri inseriate plus o rezistenta de 100R sub un curent de 10mA. Adica pe rezistenta ai ~ 1V. Cum pe leduri ai tipic 2x3V pana la maxim 2x3,5V... atunci pe toata catena ai intre 7 si 8V

Cum se poate? Fara un convertor boost eu nu vad cum...

Link spre comentariu

Bun si acum analizand pozele ceva este foarte clar:

- ledurile tale nu sunt deloc in serie. Sunt toate in paralel si au limitator (driver pasiv) jalnic cu rezistenta inseriata, iar pe masura ce bateria se descarca variaza si luminozitatea.

Asa ceva nu este pentru un montaj cat de cat decent.

Cum spuneam rezistentele alea "ard" energie si nici nu stabilizeaza curentul ca lumea - ceea ce este intolerabil cand este vorba de energie "pretioasa" pentru ca vine din acumulator.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu
Vizitator DavidB

Iar sunt de vina informatiile ce le vad la pagina respectiva (tme.eu).

Clipboard05.thumb.png.fb53dfbf2f33042588f29aac32227e19.pngClipboard06.thumb.png.e7889618a6745bd668010d1d7f4a4595.png

Precum vezi nu spune ca e vorba de tensiunea maxima pe iesire ci "Tensiune iesire". Cine ar putea sti din prima ca e tensiunea maxima? E o intrebare retorica, raspunsul e "foarte putini".

Nu eu am ales integratul, mi l-a gasit site-ul lor selectand filtrele pentru tip si tensiuni.

Nici nu scrie de curent consumat de integrat sau de eficienta. As fi preferat sa scrie...

Singura mea "vina" e ca nu am experienta cu site-urile astea, ca doar nimeni nu se naste invatat cu ele...

Am pomenit de tensiune mare si de pus leduri in serie deoarece, ca sa le alimentezi pe toate de la cat mai putine drivere cu tensiune mica, trebuie sa le pui in paralel. Si asta stiu ca e evitabil, pentru ca nu toate au jonctiunile facute la fel si vor lua curent mai mare sau mai mic. Poti sa le pui cu rezistente dar pierzi putere.

Logic, ca sa ai curent cat mai stabilizat in cat mai multe leduri, trebuie sa ai cat mai multe in serie, deci tensiune mai mare.

Dar, zici ca tensiune mare = randament prost. De aceea trebuie ales un compromis intre stabilizare curent cat mai buna = tensiune mare si tensiune cat mai redusa = eficienta mare.

Revenind la PCB-uri: sunt 3 PCB-uri, fiecare cu 6 rezistente de 100 si 12 leduri. Nu sunt puse toate in paralel, ci se pare ca fiecare rezistenta alimenteaza cate 2 leduri puse in paralel.

Observasem de ceva timp ca "flicare" in perechi, de aceea am spus ca erau puse cate 2. Dar n-am crezut ca au facut ceva chiar asa de ineficient (de aceea am spus "inseriate")...

Cand am reusit sa desfac carcasa ma durea capu' tare (oboseala, caldura, probleme sanatate). N-am apucat sa ma uit la ele, doar am numarat rezistentele, am vazut ca-s la jumatate si  am presupus ca sunt in serie apoi m-am dus in pat ca nu mai puteam.

Editat de DavidB
Link spre comentariu

1.

Stai linistit, nimeni nu e invatat din prima.

La produsul respectiv de la TME  trebuie sa faci click pe "informatii tehnice" apoi click pe fisierul .pdf si acolo ai datele de care iti vorbeam eu...

2.

O rezistenta plus apoi doua LEDuri in paralel nu este corect, dar uite ca Vango a facut-o. Apropos  - nu mai iau cortul Vango ca e prea scump.

Defapt sunt convins ca este un produs prost, rebranduit in Vango, dar care aduce profituri bune.

Insa montajul corect este foarte asemanator... cu "mici diferente, pe ici pe colo, prin punctele esentiale":

- pui toate ledurile in paralel, insa fiecare inseriata cu rezistenta ei proprie (36 leduri / 36 rezistente)

- rezistentele le pui mult mai mici, cativa Ohmi. Ele nu limiteaza curentul ci il egalizeaza. Asa ca pe ele cad doar miliVolti si puterea pierduta este neglijabila

- curentul prin tot ansamblul este dat / masurat in permanenta / reglat de un singur driver care va da 36 x 3mA spre exemplu. Asta insemna ca driverul va da la iesire tensiunea necesara incat curentul sa fie fortat la valoarea respectiva , pe care o va mentine cu mare precizie.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu
Vizitator DavidB

Ok atunci.

Ma gandesc sa scot cele 16 rezistente de 100, scurtcircuitez (fir sau fludor) pozitiile lor, apoi la cele 2 "brate" care pleaca spre fiecare Led sa le razuiesc si sa pun rezistentele mici.

E bine?

Sa vad de care cumpar...

Led-urile cum le montez ca sa iasa prin gauri la suprafata reflectorizanta? Sunt suficient de mici ca sa iasa sau trebuie ceva modificari?

Ce montaj chinezarie imi recomanzi sa iau si sa modific ca sa obtin driver-ul?

A, daca tot fac atatea modificari, dupa nr de pe panoul solar - e de calitate sau sa-l schimb si pe ala?

Link spre comentariu

1. poti ca sa scoti rezistentele originale si pentru ca latimea PCB in acea zona este mare pur si simplu sa sectionezi exact pe jumatate insula care duce la leduri, punand 2 rezistente oarecum in stanga/dreapta pozitiei originale - in felul asta ai solutia corecta direct pe PCBul original.

2. pai nu stiu cat de "inalte" trebuie sa fie ledurile ca sa intre in oglinda respectiva - de principiu ledurile SMD au cam 1mm grosime, vezi din DS . In timp ce la cele THT ai vreo 10mm - deci cred ca ar trebui sa modifici pozitia PCB - in spatele lui ramane spatiu si pentru racire daca vrei sa pui un mic radiator...

3. trebuie sa faci multe modificari pe partea de incarcare a acumulatorilor - acolo trebuie protectii complete, ca litiul nu poate fi abuzat - explodeaza!

4. nu vad de ce sa modifici partea de panou solar

5. driverul trebuie studiat, asta inseamna sa faci modificarile si apoi cel putin sa masori randamente - asa ceva se poate sa fac eu la un moment dat, dar chiar nu stiu cand... pentru ca vreau sa construiesc si eu o lanterna in aceeasi idee, insa radical diferita ca volum si aspect.

Link spre comentariu
Vizitator DavidB

Ok, deci sa dau comanda de piese.

Pentru leduri - la Edison direct?

Pentru rezistente - la o firma ca Mivarom?

Iar pentru chinezaria de modificat in driver - asta chiar ca nu stiu unde...

Link spre comentariu

Nici o optiune nu e buna... insa o sa incerc sa-ti dau detalii comerciale pe PM.

Uitasem: este la fel de posibila si buna varianta in care doar schimbi valoarea rezistentei si nu plantezi decat una dintre cele doua leduri de dupa rezistenta - in felul asta ai compensa prin cresterea curentului la 6 mA ceea ce este in continuare cu mult mai putin decat 150mA, curentul maxim. oricum eficienta este in continuare peste 200lm/W si in acest caz.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări